Eerste stappen naar beter lezen in Suriname

8

PARAMARIBO/PARA, 26 okt – Acht scholen in het district Para doen mee aan een campagne om het lezen te bevorderen. Het is een eerste stap naar een algemene beweging tot beter taalbegrip. Ruim tweeduizend schoolkinderen doen mee en ruim negentig leerkrachten.

Het wordt samen optrekken voor een zo diep mogelijk resultaat. Beter begrip van het Nederlands staat dan ook centraal. “Veel kinderen in Suriname hebben te kampen met een ernstige taalbarrière”, zegt Margo Burgos-Kramp, directeur van stichting Sucet, die de campagne gaat leiden. Er is veelal een levensgroot verschil tussen de situatie thuis en op school. Thuis wordt meestal een andere taal gebezigd.

Op school is het uitsluitend Nederlands, wat voor het kind de nodige innerlijke spanningen meebrengt. “Deze situatie mag niet getolereerd worden. Onze kinderen leren snel en daar moet veel meer mee gedaan worden”, aldus Burgos-Kramp. Met de campagne moet vooral het aantal zittenblijvers terug gebracht worden. Ouders zullen nauwer betrokken worden bij het leerproces.


8 REACTIES

 1. Beste Sranangmans,

  Ja, lezen, spreken en schrijven zijn in de tegenwoordige globale wereld van essetieel belang. Ik schrijf opzettelijk in algemene termen in mijn eerste zin over deze basis vaardigheden. Wat ik derhalve in deze artikel en in het betoog van mev. Burgos-kramp mist, is niet de functionele aspect van taal, maar de rol welke taal speelt in het bevestigen van iemands identiteit. Ik weet dat Suriname een multiculturele samenleving heeft e/of kent en dat er vele ook vele talen gebezigd worden. Als Suriname zou kiezen om de Surinaamse taal te ontwikkelen, dan zouden minder kinderen, jongeren en volwassen, taalproblemen ondervinden, omdat het Surinaams beter aansluit bij de Surinaamse referntiekader van deze doelgroepen en samenleving, dan het Nederlands. We moeten in het belang van natie vorming en persoonlijke vorming een keuze maken om het Surinaams als voertaal te gebruiken. Waarbij het Nederlands, Spaans, Portugees verplichte bijvakken worden, want ik weet het zeker dat een Surinaams kind een andere taal beter leert als het zijn eigen taal goed beheerst. Sranangmans het leren van een taal is een kwestie van weten en heel belangrijk voelen. Het moet maw in de context van waaruit je leert ingebed zijn, anders leeft de taal niet en ontwikkelen mensen niet de broodnodige taalvaardigheden.

  Kies dus voor het Surinaams.

  Sranangmans,
  Tang Boeng


  Maak melding

 2. Heeft Brunsie zich ook opgegeven en Pa-olo Somo ?
  Rogders moet je niet sturen om te doceren anders komen deze gasten in problemen. Die kil kent het alfabet op zijn duim en Van dalen ook dus ..hou rekening mee….


  Maak melding

 3. eigenwaarden ik zou eerst willen vragen wat er zo fout is aan het nederlandse taal dat jij er perceel komt met het door voeren van het surinaamse .Hou het surinaamse taal maar voor een onder onsje , want in het buiten land kom je geen meter verder. Krijg je straks ook nog school matriaal moety je dat nog van het nederlands vertalen naar het surinaams ,wie houd wie voor de gek .Het is namelijk zo dat alles van uit nederland komt en uit andere streken maar wat voor vooruit gang krijg je met het spreken van surinaams op school .
  geen moer .


  Maak melding

 4. Het is wel langgeleden, maar toch het volgende. Diegene die vinden dat je Sranantongo als voertaal moet ontwikkelen, mijn advies probeer eerst jouw Surinaams onder de knie te krijgen alvorens andere te willen adviseren. Allen het taalgebruik van deze lui zegt veel over hun achtergrond dit omdat ze die en het door elkaar halen. Mijn advies ga eerst wat aan jouw eigen taal achterstand doen alvorens andere te willen “adviseren”, hier duidelijk wat men bedoelt met “de pot verwijt de ketel”. Nederlands is niet voor een ieder weggelegd. Je schrijft nog altijd “de” taal en niet het taal. Het is indrukwekkend om dure woorden te gebruiken maar gebruik ze in de juiste context. Erg kortzichtig wat hier boven wordt voorgesteld en ook onpragmatisch.


  Maak melding

 5. Het voertaal is en blijft het nederlands in Suriname!!!
  Het nederlands is een taal die netjes en beleefd overkomt en is prettig om te horen als het gesproken wordt en even prettig als het gelezen wordt in geschrift!

  Geen enkel OCER TAAL gaat het overnemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.