zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname moet snel hoger op ontwikkelingsladder

Suriname moet snel hoger op ontwikkelingsladder

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 okt – Suriname moet snel hogerop de ontwikkelingsladder zien te komen. Dit zegt voorzitter Henk Narrendorp van het Suriname Business Forum, SBF. Een land met zoveel potentie en kwaliteit mag geen genoegen nemen met de honderd en tweeënveertigste plaats op de ranglijst van de Wereldbank.

Het moet mogelijk zijn ten minste onder de honderd te duiken. Helemaal goed is aan te komen in de buurt van de tweeënnegentigste plaats. Om dit te bereiken zullen ondernemers meer in staat gesteld moeten worden zaken te doen in Suriname.
“Als ondernemers beter zaken kunnen doen in Suriname is het vrijwel vanzelfsprekend, dat ze ook meer zullen verdienen”, zegt Naarendorp.

Groeiende omzetten zullen leiden tot extra belastingen, dus een grotere bijdrage aan de staatskas. De voordelen zijn meerzijdig. “De overheid wordt met dat extra geld beter in staat gesteld zaken te realiseren voor de gemeenschap, terwijl florerende bedrijven aan de andere kant bezig zijn meer arbeidsplaatsen te creëren en indirect een steentje bijdragen aan het terugdringen van armoede”, aldus Naarendorp.

Bij de Europese Commissie is financiering gevraagd voor een project dat de concurrentiekracht van het bedrijfsleven moet vergroten. Het project is goedgekeurd voor ruim twee miljoen euro. Vijf consultancybedrijven hebben ingeschreven en de keus valt binnenkort. Het Suriname Business Forum moet duurzame economische groei en werkgelegenheid bevorderen via betere samenwerking tussen de private en de publieke sector.

opening
Fernandes Express
BODO Party

12 REACTIES
 1. Zijn er ook medicijnen voor de corruptie ter beschikking?

  Zaken doen in Suriname samen met de politieke leiders , anders krijg je geen vergunning. Geen tjoekoe,geen vergunning. En hoe zit het met de belasting dienst? Zijn er ook subsidies? Zijn er ook verzekeringen mogelijk voor bedrijven waarvan hun werknemers 3 dagen thuis blijven en 2 dagen op het werk verschijnen? Terwijl je keihard belasting moet betalen.
  De belasting dienst wil niks ervan weten.

  De aanslag moet gewoon betaald worden ,anders gaan je produktie middelen geveild worden.

  Zaken doen in Suriname lijkt me niet verstandig. Er moet nog veel komen qua wetgeving, belasting dienst, arbeiders en bedrijven.
  Je wordt gewoon leeggemelkt. Het terugverdienen van je investeringen is voor die gasten niet belangerijk.


  Maak melding
 2. Ik noem nog meer voorbeelden. Verlaging van de vliegtarieven en meer mensen zullen reizen naar Suriname. Meer luchthavenbelastinginkomsten voor de overheid, meer buitenlandsgeld dat in Suriname wordt uitgegeven door toeristen, meer omzet in winkels, hotels, cafe’s, restaurants, meer afzet van landbouwproducten enz. De SLM heeft meer inkomsten en wordt in staat gesteld om nieuwe vliegtuigen aan te schaffen.


  Maak melding
 3. Dit zijn geldverslindende instellingen en activiteiten. Ik heb in mn leven al genoeg masterplannen en relevante studies gezien. Ik heb meer dan genoeg ambities van ministers, zakenlui en overige gezagsdragers moeten aanhoren tijdens de zoveelste borrel.
  Dit zal de zoveelste rapport opleveren. Daar schort het echt niet aan. Het schort aan de uivoering van deze plannen. Heel eenvoudig, babystep by babystep. Aan het eind denken als deze mensen aan hun eigen binnenzak en aan de tijd hoe ze gaan rentenieren. Blad maken is de eerste ambitie van iedere surinamer. Het land opbouwen en de gemeenschap dienen, komt niet eens als een popup in hun hersenen.
  Dus meneer Narendorp, mn vrienden en ik doen het voor de helft van de prijs die SBF vraagt. Gewoon omdat we van ons land houden, what about that???


  Maak melding
 4. schande schande, en dit alles door coruptie, vooral bij de overheid, iedereen steel, er zijn alleenmaar schurken, moordernaars, verkrachters, oplichters aan de macht, ze moete zicht dood schamen.


  Maak melding
 5. Ach, alsof we in Suriname niet weten waar de schoen wringt…

  Dit doen we onszelf aan, we zijn individueel heel sterk (kijk maar als je op een djoeka of blakamang’s voet stapt in Touche)…..maar als natie zijn wij slap (zie maar wat Guyana tegen ons heeft klaargespeeld)

  Zolang we etnisch blijven stemmen (het loont ook nog, want Somo bijv doet wel genoeg voor mensen ie op hem lijken), zal Suriname zo blijven.

  Alleen een echte revolutionair kan ons redden….


  Maak melding
 6. zullen we in suriname maar eerst beginnen de criminaliteit in te dammen???? eerlijke ondernemers worden kapot geschoten door gewetenloze boeven. een ding staat zo vast als een huis! als je een goedlopend bedrijf hebt dat geld verdiend, kan je erop wachten beschoten en beroofd te worden door bepaalde volkstammen in suriname. de vraag is niet als het gaat gebeuren, maar wanneer gaat het gebeuren. you better think about that!!!!!


  Maak melding
 7. Weer zo’n 2 miljoen Euro dat gaat verdwijnen in de zakken van een paar politieke vriendjes.
  Weer zo’n project met absoluut geen resultaat of een rapport dat in een lade verdwijnt.
  Deze 2 miljoen kunnen ze liever verdelen onder de behoeftige surinamers.


  Maak melding
 8. Blaka Boy,
  Is Somo de eerste persoon die voor zijn mensen wat doen.
  Natuurlijk is het niet goed te praten, maar dat is nou de conseqentie van de etnische samenleving wat we hebben.
  En wat de z.g revo. doen is ook nog een vraagd.
  In elk geval de tijd zal leren…..


  Maak melding
 9. dat klopt meneer narrendorp het gaat lukken want suriname moet de verloren jaren zien intehalen dat de europese commissie met mijoennen de zaak gaat ondersteunen is een goede zaak ik hoop niet dat we terug gaan bij af anders word nog lastiger om die 15 a 20 verloren jaren in te halen


  Maak melding
 10. Hoeveel ongelijk heb ik als ik de mening verkondig om het historisch gegroeide beleidsstructuur te verruimen. Dus meer ministeries en meer directeuren. De distrikten verder opdelen, dus meer kiesdistricten, dwz meer partijen met politieke leiders. Zo wordt die patoe toegankelijker voor meer personen. Men kan dan meer mensen bereiken om persoonlijke zaken te regelen. Iedereen tevreden. Ik wil wel een pistool om een ieder die met of zonder toestemming mijn perceel betreed zonder vorm van proces(ik bedoel zonder pardon)neer te knallen.


  Maak melding
 11. ik denk als we met z’n allen goed ons best doen en buitenlandse investeerders de mogelijkheid geven om in het land wat op te zetten dan zijn wij op een goede weg.Geef mensen een kans,weg met die burocratie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES