Ruim kwart Surinaamse huizen slecht bewoonbaar

12

PARAMARIBO, 16 okt – Ruim een kwart van het aantal woningen in Suriname voldoet niet aan sociale standaarden. Dit zegt planoloog en universiteitsdocent Arti Ramsoekh. Het aantal woningzoekenden is enorm, ook al omdat het ongeveer dezelfde huizen betreft die overbewoond worden.

Er wonen meer mensen in zulke huizen dan waar deze eigenlijk voor bestemd zijn. Er zijn gevallen waarbij meerdere gezinnen en generaties in hetzelfde huis wonen. “Het woningnoodprobleem is enorm”, zegt Ramsoekh tegenover Radio 10. Het gaat om ongeveer zevenentwintig duizend wooneenheden die niet in acceptabele staat verkeren. Perspectieven op verbetering zijn er nauwelijks.

Het probleem is meerzijdig van aard en elke aanpak zal ook die kant op moeten. “Armoede speelt een grote rol”, aldus Ramsoekh. De overheid ziet geen heil meer in de oude sociale aanpak van volkswoningbouw. “De overheid zal zich niet meer inlaten met woningbouw”, zegt Hein Verwey van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Hooguit wordt nog grond beschikbaar gesteld.

Particulieren kunnen er dan bouwen. Daarom zal intensief samengewerkt worden met verkavelaars en maatschappelijke organisaties. Het Lisp-programma voor de lagere inkomensgroepen is een goed voorbeeld. De woningnood is de laatste decennia vergroot vanwege de urbanisatie vanuit het binnenland. Honderden hebben uit pure wanhoop illegaal domeingrond ingenomen en er vaak minimaal bewoonbare optrekjes neergezet.


12 REACTIES

 1. Woningnood is groot en de armoede ook.
  De gevolgen hiervan zijn natuurlijk van zelfsprekend, roof en drugsmokkel.

  Sandoppie belemmert natuurlijk enkel drugssmokkel omdat deze zijn buitenlandse vriendjes schadigd. Maar dat zijn surinaamse broerders honger lijden en geen occassie hebben ziet hij natuurlijk niet in


  Maak melding

 2. @nummer 1 kan jij me uitleggen wat jij bedoel want ik snap jou niet. deze probleem over woningbouw in suriname is structureel en wat een grote probleem aan het worden is dat grond en het bouwen van een huis in suriname schrikbarend omhoog is gegaan en wie is de boosdoener wij die hier wonen want wij betalen voor die dure grond en bouwen die dure huizen wat ik een zeer kwalijke zaak vind want jou economie en koopkracht moet afgestemd zijn op de mensen die daar wonen maar het lijk andersom waarom ik dit zeg als je kijk wat een surinamer gemideld verdiend en wat de kosten voor het levens onderhoud is dan loop het heel erg scheef. en als jou economie op drugs geld gaar draien is het een heel domme iedee.


  Maak melding

 3. Dit is een bericht die elke Surinamer kent.
  En laten we eerlijk zijn dat sinds 1975 Suriname nauwelijks tot niks heeft gedaan aan grootschalige woningbouw projecten…

  Terwijl de Suri’s die in Nederland wonen het niet anders kennen dan dat elke Nederlandse regering serieus aandacht besteed aan deze problematiek…
  Overal waar je ook in Nederland komt wordt er gebouwd…
  Immers een land dat niet bouwt gaat niet vooruit maar staat stil of gaat achteruit…

  Vriendjespolitiek, corruptie, machtsmisbruik, etc. hebben er voor gezorgd dat het zover is gekomen in Suriname, terwijl veel Surinaamse jongeren dringend goedkope woningen nodig hebben van goede kwaliteit.
  Maar op een of ander manier dringt dit steeds erger wordende probleem nooit door tot in de koppen van de DNA politici, immers hun kinderen zijn al verzekerd van een (goede) toekomst en een vetpot…

  De Surinaamse woningnood gaat niet alleen op voor de kustbewoners maar ook voor de in Suriname veel gediscrimineerde binnenlandbewoners, hier is zelfs voor 1975 niks meer gedaan aan volkshuisvestiging, terwijl velen nog leiden van de recente overstromingen…

  De regering Venetiaan heeft hierin keihard werk te verzetten en moet volkhuisvestiging tot een serieuze speerpunt van het beleid gaan maken anders zal het probleem een terugkerend effect hebben…

  Een oplossing zou kunnen zijn om hoogbouw woningen te bouwen met meerdere verdiepingen in Suriname maar dit idee is al zo oud als Matuzalem, echter gebeurd er tot nu toe niets in Su….

  Santokhi is minister van Justitie en Politie, niet van het departement Sociale Zaken & Volkshuisvesting, die moet je hierop aanspreken Datravisie!!!


  Maak melding

 4. Woningnood is groot en de armoede ook.
  De gevolgen hiervan zijn natuurlijk van zelfsprekend, roof en drugsmokkel.

  Sandoppie belemmert natuurlijk enkel drugssmokkel omdat deze zijn buitenlandse vriendjes schadigd. Maar dat zijn surinaamse broerders honger lijden en geen occassie hebben ziet hij natuurlijk niet in

  Datravisie

  Door de drugshandel te bestrijden beschermt hij ook zn landgenoten!!!! Of weet je niet dat een flink deel van de bevolking aan de coka is!!!!


  Maak melding

 5. Hoe wil je woningnood oplossen, als de meeste gronden rondom Paramaribo zijn verdeeld onder de associale politieke elite van :NPS,VHP,NDP,KTPI en Somohardjo die alle speeltuinen en voetbalvelden legaal kraken, waarschijnlijk kan je nog domeingronden vinden bij de grens met Brzilië ver in het zuiden van Suriname Ps alleen een Chavez voor 5 jaar kan ons geliefdland bevrijden van deze boeven, ik ben geen fan van hem maar zal ons land ten goede komen om te bevrijden van deze bandieten.


  Maak melding

 6. Het probleem is ook dat er bijna geen grond meer over is voor de arme mensen.Alles wordt opgekocht door de rijke mensen die het goed hebben.En dan vragen ze nog voor de huur in Euro aan hun eigen mensen.Het is niet de schuld van de regering alleen,maar ook van onze gebroeders die in Suriname wonen.

  Alles wordt verkocht of de lanti geeft het weg aan zijn families.Waarom bouwt de regering niet goedkope huurwoning voor de arme mensen.Er is genoeg grond beschikbaar om te bouwen.Maar nee hoor alles wordt verkocht aan de rijke


  Maak melding

 7. Dit heeft niks met het hierboven genoemde artikel van doen maar Tafon, ik steun je compleet…

  Suriname moet bevrijd worden uit de NPS-VHP machinerie die het land al decenia mismanagent…

  Dit kan alleen bereikt worden door indd een populistische leider, een Chavez/Morales type…

  Het zou ons geliefd land niet alleen ten goede komen, het zou in ons een land een revolutie teweeg brengen die we sinds de jaren ’30 onder de 1ste populistische leider “vader des vaderland” Anton de Kom niet gekend hebben…

  Maar no spang Tafon, het is een kwestie van tijd, elke dag komen we dichter bij het dat moment…


  Maak melding

 8. Ik ben net als jou Tafon geen fan van Chavez maar ik zie voor het eerst veranderingen in Venezuela dat geregeerd werd door een corrupte elite op de hand van Washington D.C.
  Voor het eerst gaat het land echt profiteren van zijn olierijkdom, voor het eerst gaat het land echt kennis vergaren want daar draait het om.

  Neem China stelde 25 jaar geleden niks voor, had alleen een hoop mensen dat op papier tot de verbeelding sprak maar de commumistische partij heeft wel sinds 1949 kennis lopen vergaren, daar hebben ze nu profijt van…

  India zelfde situatie, was een in zichzelf gekeerde autarkische land dat geregeerd werd door neo-communisten, heeft jaren kennis lopen vergaren en nu bezit men de atoombom en heeft een high tech IT sector waar menig land zijn vingers bij aflikt…

  Vietnam zelfde, een land dat totaal verwoest en ontwricht was door de vietnam oorlogen die vanaf einde 2W.O. liepen.
  Een land dat geregeerd word door een comministische partij maar wel één die kennis vergaard en het land vooruit laat komen.
  Nu zijn ze de 1ste rijst exporteur van cashew noten, de 2e rijst exporteur ter wereld en het 3e olie producerend land van Zuidoost-Azie.

  Suriname had vroeger één van de modernste rijst fabrieken ter wereld de SML en in Wageningen werden menig delegatie zoals die van Vietnam ontvangen.
  Kijk het bedrijf SML nu, totaal failliet…
  je denkt gelijk, onmogelijk en dan sla je jezelf voor je kop en dan weet je dat het waar is…

  Daarom de dag dat de NPS-VHP partijen ontmanteld worden is een dag van blijdschap


  Maak melding

 9. woning nood??de regeing blyf maar bouwen ,wie kan t ook betalen?wie verdien euro’s om woninghuur te betalen ?de rijke worden rijker en de arme armer.geef een ieder een stuk grond en dan is een deel van het probleem al opgelost


  Maak melding

 10. Daarom is het beter om te beginnen de helft van deze woningen te slopen en in noodwoningen neerzetten. Tegelijkertijd wolkenkrabbers neerzetten. Mocht het klaar zijn dan moeten de mensen uit hun noodwoningen worden gezet en kunnen ze intrek nemen in 1 van de wolkenkrabbers. Dan kan de vrijgekomen tijdelijke noodwoningen voor de andere laatste helft te slopen woningen gebruik worden. Mocht het helemaal klaar zijn dan kan de laatste mensen in 1 van de wolkenkrabbers terecht. De huidige noodwoningen kan tijdelijk opvang bieden aan daklozen en rest van de ontheemden.

  Meeste Surinamers zijn er wel mee eens. Dit blijkt uit diverse berichten op deze media.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.