Bouterse: Suriname met slechts schijntje bedacht

53

PARAMARIBO, 25 sep – Suriname is met slechts een schrammetje bedacht van de rijkdom voor de kust van de Guyana’s. Dit zegt NDP-leider Desi Bouterse. Ruim negentig procent van de vermoedelijke aardolievoorraden ligt in het gebied dat Guyana is toebedeeld.

Suriname mag met de rest genoegen nemen en dat is relatief mager. “Er ligt in het gebied van Guyana zeker voor veertig triljoen barrels aan gasvoorraden en nog eens vijftien triljoen aan aardolie. Dat levert een verlies op van zeker driehonderd miljard euro”, zegt Bouterse. Degenen die verantwoordelijk zijn, moeten de gevolgen absoluut dragen. President Venetiaan moet onherroepelijk opstappen.

Dat het zover is gekomen, is te wijten aan arrogantie. De regeerders hebben sinds de aanvang van het proces bij het zeerechttribunaal steevast een nationale benadering van de hand gewezen. Dat is volgehouden tot het bittere eind. “Waar de Guyanese president Jagdeo zijn volk tot in de finesses uitlegt hoe de uitspraak in elkaar zit, wordt in Suriname de uitleg overgelaten aan een Engelssprekende persoon”, aldus Bouterse.

Die persoon is de Amerikaanse jurist Dave Saunders, die deel heeft uitgemaakt van het team dat de Surinaamse zaak heeft bepleit. Saunders heeft tijdens de persconferentie van Venetiaan de uitspraak geanalyseerd. Bouterse vindt dit typerend voor het gebrek aan contact tussen regeerders en samenleving. Hoewel de uitspraak onherroepelijk is, ziet hij nog mogelijkheden “om uit deze situatie te komen.”

Er zijn twee modellen bedacht die eventueel aan Venetiaan zullen worden voorgelegd. De NDP heeft daarom audiëntie aangevraagd. Of er ook werkelijk een ontmoeting komt, is nog maar de vraag, nu wordt geroepen om het politieke hoofd van Venetiaan. Bouterse en andere oppositieleiders hebben acties aangekondigd om uiting te geven aan de “massale ontevredenheid” over de uitspraak.

53 REACTIES

 1. Wat is deze man toch een sukkel of we hebben een nieuwe geologische genie in Suriname? Hij weet precies waar de olie ligt en ja hoor 90% ligt voor de kust van Guyana. Fantastisch dat hij dat al weet. oliemaatschappijen geven honderden miljoenen uit voor de Surinaamse en guyanese kust om naarstig te zoeken waar die olie zicht nu precies bevindt, maar Bouta weet het al precies. Hoera hoera, maar het Surinaamse volk gelooft al lang niet meer in je sprookjes.


  Maak melding

 2. Ik moet wel achter B. staan.
  Als de economische belangen te nadelig zijn voor welke partij dan ook dan hadden zij anders moeten beoordelen.(dus Su. heeft geen huiswerk gemaakt)

  Er kunnen onmogelijk standaard regels toegepast worden, om anderen zo te doen te bevoordelen.
  Maak dus niet uit regels zijn niet altijd te hanteren.

  Of denkt Vtje als Jopi: met de woorden libi din malaria maskita sa pur din drapi…ze zijn nog steeds daar hoor +/- 40 jaar ( Tigri).(domme NPS grap naar de bevolking toe en zij maar geloven)
  Als ik het door heb denkt Vtje dat Haai + Zaagvis sa broko din boorplatform.

  Dit soort rotzooi naar de bevolking toe moet ophouden NPS. wij hebben veels te veel verloren en kunnen niet als een aap blij zijn met een banaan.
  Tapu na domoren politiek..a.u.b.


  Maak melding

 3. ik begin mij dood te ergeren aan deze iedioot bouterse , ik heb gisteren geluistert naar bakana torie waar hij in was dat er mensen met goed vertstand deze man nog geloven dat begrijp ik echt niet, een paar voorbeelden door zijn optreden heeft guyana de zaak voor het tribunaal gebracht dat vergeten een hoop mensen iedereen kan zich nog herinneren dat wijdenbos de opdracht gaf aan de surinaamse marine om daar optetreden hij heeft het over buitenlandse bedrijfen die onze rijkdommen weghalen wat heeft hij gedaan om daar een eind aan te maken niets,nu probeert hij makelijk te scoren , nu hoor ik hem zeggen dat er nog een manier is op hier uit te komen als ik goed ben geinfomeert is deze uitspraak bindend dus bouterse klets zoals altijd uit zijn nek ik erger mij kapot om die onzin van hem te horen .


  Maak melding

 4. Bouterse grijpt iedere mogelijkheid aan om collega’s zwart te maken. Op iedere tv zender wordt Engels gesproken zonder ondertiteling en je kunt overal in het land met US Dollar betalen..maar opeens verstaat niemand die Advocaat??? Houd toch op en ga datgene doen waar je voor aangenomen bent. WERKEN


  Maak melding

 5. Deze president kennende gaat sowieso niet naar jullie luisteren hij luistert alleen naar de mensen die naar die dansie`s en die bingo avonden in grun dyari komen alle surinamers zouden in strijd hiertegen een rouwbandje moeten omdoen en bidden.
  god zegen ons land Suriname en behoed ons verder van deze zakkenvullers die alle surinamers en toekomstige surinamers hebben verkocht voor een lolliepop voor zichzelf.


  Maak melding

 6. @Sam en @3 kunnen samen gaan duiken in de Zee,ze zijn toch twee Geologen,ze hebben geen moer te vertellen twee haatsaaiers,gaan jullie een djop zoeken als twee clownen,wanneer er bingo is in Groenjarie, het is en blijft een nederlaag met jullie achterlijk gelul> Bouta verteld nooit iets zomaar,ze kunnen het niet hebben,ze woorden komen vaak uit.


  Maak melding

 7. Du we hadden in kunnen zetten op zo een reactie van jou zijde.
  Ik heb ook geluisterd ben het niet met alles eens maar.Ik ben een leek maar wel met goed stel hersenen ook ik zie dat Venne een foute berekening gemaakt heeft. Gelukkig zijn er nu in Sur mensen die mondig zijn geworden waaronder de pers. De du’s komen nu in de minderheid.De NPS loopt eeuwig achter de feite aan hun arrogantie breekt ze nu op.
  Geen hokjes of partij gedachte meer.
  Het wachten is nu op het volk wanneer ze op straten gaan komen. Suriname is nu een tijdbom.


  Maak melding

 8. Bouterse wil het politieke hoofd van Venetiaan laten rollen.Kaba dang! Voor die hoofden die hij in ’82 heeft laten rollen moet hij nog aan den tand gevoeld worden.

  Waarom loste hij de grenskwesties met de buren niet op, toen hij het voor het zeggen had?Wijdenbosch idem.En nu daar er een uitspraak is, brullen vanaf het cateder.


  Maak melding

 9. ik denk dat maatje en du een beetje bijgeschoold moeten worden weet je denk je nou echt dat die buitelandse bedrijven niet allang weten hoeveel er in de bodem ligt daar.zijn jullie vergeten dat er sattelieten zijn stelletje mafkeesen ik ben geen voorstander van bouta maaaaaaar je kan wel zeggen wat je wil die man heeft gelijk.je kan je landsbelangen niet door buitelanders laten behartigen en dan een amerikaan leiding geven over een ander engels sprekend land wie is er gek hiero.en ja de marine heeft het boorplatvorm verjaagt wat zouden jullie doen dan vreemden in je achtertiun laten spelen typich surinaams en achteraf klagen.moet je kijken naar bruynzeel,patamaka,goudkoords door brasilliaanen,matapica,domeingrond in commewijne,coronie,para,marowijne ,en dat noemen jullie een president ik denk dat jullie gek zijn hiero.nogmaals bouta is niet goed bosje niet brunsie niet wie dan wel DU EN MAATJE.denk goed na wie is goed voor sur en kraai geen onzin uit .


  Maak melding

 10. Slaap su slaap daar buiten loop een olie bel.jammer die piejama dragers 5w peer houd het volk voor de GEK D>D>BOUTA ga voor het land bundelen met anderen massaal op straat.SU slaap ga voor 100w lit a faja vooruitgang dat na mang………..


  Maak melding

 11. Alleen maar het feit om bij dergelijke grote zaken dingen uit te zoeken (wie recht waarop heeft enz.) zaken met een dergelijk belang, zou een gedegen studie en grote inzet van zelfs of zeker jaren voor nodig moeten zijn. Bij elke uitspraak heden ten dage kun je beroep aantekenen. Neem maar een simpele winkel diefstal laatstaan, één of ander misdrijf als voorbeeld. Als je schuldig wordt bevonden of iets dergelijks, kun je tegen de uitspraak in beroep (bezwaar) en ga zo maar door. Als je dus vind dat het anders is of had gemoeten. Bij zo’n mega-zaak waar de belangen zo fors wegen kun je zogenaamd geen beroep aantekenen. Mensen zijn mensen en kunnen verkeerde beslissingen nemen. Niemand is zoals God. Wat nog belangerijker is, zonder de personen van het tribunaal in twijfel te trekken, is het een feit dat mensen nota bene zijn om te kopen (denk maar aan de zwakke broeders/zusters onder ons). Dus een optimale sceening vooraf, van misschien wel jaren, om akkoord te gaan met degene (rechters) die in het tribunaal zitting hebben, kan een kwestie van jaren met zich meebrengen, maar is gezien de praktijk van het dagelijkse leven, op z’n plaats. Dan pas gaan partijen akkoord en moet beroep/bezwaar altijd tot de mogelijkheden behoren. Als er degelijke bewijzen zijn, hoeft de kous nog niet af te zijn, indien Suriname wel aanspraak maakt op het “betwiste” gebied. Al zou een fout zelfs door de (een) President van een land of wie dan ook zijn gemaakt, om een uitspraak als het ware vooraf bindend te willen verklaren. Het is het meest ongebruikelijke in de rechtsorde. De Surinaamse juristen hebben ongetwijfeld gefaald. Het gaat alle logica te boven om een uitspraak vooraf wel dan niet goed te keuren, bij zo’n zwaarwegende zaak als deze. De fout is ook toe te schrijven aan het tribunaal. Zoiets kan en mag niet, de procedure klopt totaal niet. Beroep/bezwaar moet mogelijk zijn. Als het bij de meest simpele zaken wel mogelijk is, laatstaan bij zulk een mega-zaak. Dus wat Bouterse zegt is zeer mogelijk op zijn plaats. Surinamers moeten leren om te kijken/horen wat men zegt, maar niet zozeer wie het zegt. Waar zulke belangen in het spel zijn en bassale fouten voorafgaand zijn gemaakt, hetzij door het tribunaal zelf of door leiders (lijders) van landen, dan moet datgene gecorrigeerd worden, want het is zeer ongebruikelijk. Dus niet zeuren over een Vene, Bouta of wie dan ook. Er moet dratisch worden ingegrepen. Er moet een kordaat gedrag ten toon worden gespreid. Venitiaan zou z’n medewerking hieraan moeten verlenen. Het gaat om landsbelang. Gezichtsverlies is niet aan de orde. Acties moeten niet worden uigesloten of belemmerd. Laat Suriname nu eens haar nationale gezicht/veerkracht tonen. Er is hier een bassale (basis) fout ten grondslag. Dus nu gelijk actie ondernemen en de wereld ons misnoegen tonen om het tij te keren voor het te laat is. Men is haast van overtuigd dat de Guanezen in geval de situatie omgekeerd was, dit niet over zich hadden laten heen gaan. Ondeskundige politici met betrekking tot deze affaire moeten pas op de plaats maken en juridisch (specifieke) deskundigen, hetzij namens hen aan het woord laten, of via hen spreken. Ze moeten niet om populistische (oppervlakkige betoogtrant)redenen het woord willen voeren. Het gaat om een te ernstige zaak. De geschiedenis in de wereld heeft aangetoond dat sommige mensen (zwakke lui) hoe spijtig het ook is om te moeten mededelen, vaak zijn om te kopen. Er dient een algeheel nieuw onderzoek te komen en worden geëist. De procedure voorafgaand aan de uitspraak was te onlogisch en onjuist voor beide partijen. Nieuwe en de juiste onderhandelingen moeten ten grondslag liggen, met beroep/bzwaar als mogelijkheid. Stevige onderhandelingen. Er is genoeg op het spel. Voilà/alsjeblieft.


  Maak melding

 12. bouterse en zijn paartjes is niet de toekomst van suriname. hij heeft zijn kans gehad en bewezen dat hij het niet kan. dank zij hem staat suriname nu bekend als narco staat. het recht heeft gesproken, er is niets meer aan te veranderen. maar sommige surinamers willen in sprookjes geloven, omdat het land te land door ondemocrastische gasten is geregeerd waardoor het sommige mensen denk dat wie hard genoeg schreuwt het gelijk wel aan zijn kant krijgt.


  Maak melding

 13. Bouterse die NU (erg laat) pas komt kraaien heeft toch wel gelijk. Ik ben het wel eens met hem..Geo loog, maar Bouterse liegt nu NIET. Hij zegt nu wel de waarheid. Genie of Sukkel dat weet ik niet…maar hij weet nu wel waar hij het over heeft.

  Rode lip heeft bijna alles weggeven aan Guyana en niets overlegd met de bevolking. Aan de ander kant… wat heeft Bouta gedaan toen hij (nog) aan de macht was..?
  Door dit soort dingen achteraf te roepen probeert Bouta het vertrouwen van de bevolking in hem, terug te winnen. Gedane zaken, nemen geen keer…!!

  Bouterse is iemand, die best wel kijk heeft op zaken, maar komt er ALTIJD laat mee.

  Orie Boeng,
  Yakuza


  Maak melding

 14. Ons volk is niet nationaal bewust.
  De huidige leiders doen er ook niets aan,en degene die er wat van weten zijn corrupt.
  Dit is een nationaal belang,en de man die ons
  hiervan bewust te maken(oom DESSIE) wordt niet serieus genomen.
  Vene mie boi wan dei e go kong pe joe sa vrantwortoe fa joe e afrontoe a volk diesie.
  Stree we stree wie no sa vrede,bouta na wie fesie mang.lang leve BOUTA.Vene na wang koenoe.R.B.


  Maak melding

 15. nr 1 i totaly agree!!! en nog iets uit voorlopig onderzoek van internationale olie maatschappijen is gebleken dat min 40% van alle olie in de guyanas voor de kust van suriname is. dus genoeg voor die 530000 surinamers!! en was het niet NDP die in 2000 niks anders deed dan een sloep naar guyana te sturen?? ze konden toen ook guyana pangpang leeggeschoten hebben en het kustgebied, de corantijn en het tigrigebied terugnemen maar neeee ze deden geen MOER


  Maak melding

 16. Normaal zou ik me tijd en energie niet aan Bouterse besteden, maar hier wil ik toch wel even op reageren, want hij wil laten overkomen dat mensen met een universitaire opleiding, dus gestudeerd zijn, terwijl hij totaal geen scholing heeft gehad, wat duidelijk blijkt uit de manier zoals hij zich presenteerd,het bij het verkeerde eind hebben, en probeert voor de zoveelste keer weer het volk op te hitsen, om het 8 december proces af te leiden.
  Dat Suriname in deze situatie verkeerd, is nog steeds te danken aan de militaire overname door Bouterse, die heeft dit land de afgrond in geholpen, en het is nog steeds een raadsel dat deze man nog steeds bij veel mensen geloofwaardig overkomt, maar die hebben waarschijnlijk al die tijd geslapen.
  In ieder geval is het niet te hopen voor Suriname, dat het grote deel van Suriname zich laat leiden door Bouterse, zodat hij alsnog onder zijn vervolging kan uitkomen.


  Maak melding

 17. Er zullen heel wat mensen zijn die net als de oude garde niet kunnen inzien dat er miljarden weggeven is door vene en zeker niet met Bouterse eens zullen zijn.Maar Bouterse heeft zijn informatie niet zelf samengesteld maar heeft het van het net afgehaald om het aan de gros van het volk te tonen.Maar wat ik wil vragen is aan de lezers is verifieer wat Bouterse naar voren heeft gebracht en reageer daarna


  Maak melding

 18. HMMM Jammer dat de leiders van het land alleen aan zich zelf denken terwijl ze leiders zijn die voor Suriname moeten zorgen met onze hulp als ze dat maar toelaten.
  Er is zoveel talent op Elk opzichte die verloren gaat.Men Verkoopt het land zonder ene berouw men moet gewoon masaal op straat komen of zijn wij hier degene die ons druk maken.


  Maak melding

 19. Een gedicht van Eugène Drenthe
  Fadon dipi

  Mi sen aksi loktu
  fu san-ede sonte a’e kibri en fesi
  a baka dungru wolku
  Mi aksi son
  fu san-ede wan lo lesi
  a no e opo fruku manten
  kon a doro dan frukfruku
  bakadina ai dukrun
  e kribri so
  Mi tak nanga
  muntjentji tu fu a taigi mi
  san-ede mek a’e skoifi
  go knapu a baka
  f’grontapu skotu
  Den ala piki mi
  nanga bigi sari
  tak den ai e breni
  f’tan luku so langa
  in na nak dampu tingi kumakoisi
  di libisma mek grontapu
  kon tron noya
  Na wan sari

  Omlaaggemieterd

  Ik vroeg aan de lucht
  waarom ze soms haar bakkes verstopt
  achter donderwolken
  Ik vroeg aan de zon
  waarom ze ’s morgens vroeg zo vaak
  in haar nest blijft
  en alweer
  vroeg op de middag
  tussen de lakens schiet
  Ik praatte ook
  met de maan opdat ze mij
  zou vertellen
  waarom ze telkens wegschuift
  in de coulissen van de aarde
  En allen antwoordden mij
  met droefheid in het hart
  dat zij hun ogen verblindden
  in de stankgassen van het schijthuis
  dat de mensheid
  van de wereld
  heeft gemaakt
  Wat een trieste zaak

  Zo denk ik er ook over oom, maar tja , de oude NPS blijft de grootste verkrachter van afro surinamers en surinamers in het algemeen.


  Maak melding

 20. Zij die rechtvaardig en vooruitstrevend zijn zullen dat mooie land eens verlossen uit het juk dat zich is gaan verspreiden tot een epidemi.
  Je kan namelijk niet eerst je huis verkopen en later weer zeggen dat het van jou is omdat je dan pas bent gaan beseffen dat het meer waard is.
  De kip met goude eieren hou je altijd zelf en beschermd hem met alles wat je hebt, niet met Socratische drogeredenen, maar met visie voor de toekomst, dus als je niet kan schaken begin er niet aan.


  Maak melding

 21. Wie zich dood wil eregeren Bouterse, mag van Bouterse, ooit zullen hem toch moeten eren zoals anderen.
  Politiek is vies, je moet het begrijpen en je moet het van dichtbij beleven.
  Alleen wanneeer je naar de schijthuis gaat besef je hoe je zelf ook kan stinken al is het eigen geur.


  Maak melding

 22. Bouterse heeft gelijk!!!!!!!!! Waarom doen Surinamers in vredesnaam hun ogen niet open???????????Venetiaan doet geen MOER in Suriname,en wat heeft hij allemaal bereikt???
  BOUTERSE FOR PRESIDENT!!!


  Maak melding

 23. ik wil toch nog eens duidelijk maken dat bouterse een leugenaar is en blijft ,normaal gesproken moet niets van het buiteland hebben en nu gelooft hij wel dat er gas en olie in de zee bodem licht omdat het buitenland dat zeg .hij vind dat suriname triljoennen heeft verloren laat mij jullie een ding zeggen wat je niet heb kan je niet missen ,wat mij opvalt ook is dat er mensen als nummer 7 niet echt de tijd nemen en goed luisteren wat bouterse zeg ,als hij zo verstandig is waarom heeft hij van suriname een puinhoop gemaakt deze hele zaak is begonnen onder zijn gezag en bosje vergeet dat niet maar sorry dat ik het zeg maar een paar achterlijke surinamers die lopen blind achter deze dorps gek bouterse aan , deze uitspraak nogmaals heeft niets met de regering te maken , maar ik hoop een ding en dat meen ik laat bouterse de macht in suriname over nemen dan wil jullie horen pieppen en waneer hij weer een puinhoop van maakt dan gaan jullie vragen aan het buitenland om te helpen dan zo ik zeggen blijf lekker met jou bouterse .


  Maak melding

 24. De uitspraak het tribunaal zal gebaseerd zijn op feiten, hoor en wederhoor van alle partijen tevens bindend. Als het ging om een gebied waar alleen water en vissen te halen was, ontstaat bij mij het gevoel dat geen van de twee landen een dispuut van hadden gemaakt. M.i. zullen de vissers uit beide kampen regelmatig in overtreding zijn en letwel; zonder gevolgen. Er is meer te halen. Moeten wij ons dan neerleggen bij deze verdeling? Ik wil de heer Bouterse geen gelijk geven. Maar deze man zit zelden naast de waarheid. Als het verhaal van de heer Bouterse klopt, dan is dit weer een diepte in onze geschiedenis. Het goud gaat reeds het land uit voor een appel en een ei; sterker nog, het goud wordt met grote regelmaat het land uit gesmokkeld. Waar moet het heen met dit land? Vene, trek nu eens eindelijk jouw pyama uit!!!!!


  Maak melding

 25. Bij de Suri’s die niet van het land houden is 8 dec een probleem.
  Maar beste mensen ga vanaf nu begrijpen er komt verzoening tussen land en volk familie’s en vrienden van de slachtoffers.
  Zeker 100%.

  Maar zij die het weten zullen zich nu dood schamen omdat zij zien dat het 8 dec. proces gewoon te lang uitblijft.

  Maar nu ! Het is gedaan om alle processen in Su. te vertragen.
  Zelfs de media werkt keihard hieraan mee en waarom zij hebben het niet door.
  Gewoon dom gemaakt door gebrabbel van anderen na te lopen zeggen en nadoen.

  Gewoon land en volk bezig houden zodat zij geestelijk niet bevrijd raken en altijd met een vinger blijven wijzen.

  Maar ondertussen rooft men het land leeg.

  Omdat wij ons niet met andere zaken willen/kunnen bezig houden i.p.v. met het land en de arme bevolking.

  Wij worden/zijn geestelijk stuk voor stuk gemanipuleerd,daardoor loopt alles van ons vast of hoe anderen willen.
  Corruptie,Zwakke politiek,Drugszaken i.p.v. Goud zaken, Roven i.p.v. mijnbouw/landbouw/visserij.
  Men kan blijven noemen maar wij zitten gewoon vast aan: domheid,blindheid,achterlijkheid.

  En dat is jammer.
  Kijk b.v. gedrag van Somo, Tjon, Sar , en Vni.
  Nog erger Bruis.w komt in heel wat situatie’s vele malen beter uit dan de genoemden.

  Kijk Goed…zij komen gewoon niet verder dan rommelen en bedonderen.


  Maak melding

 26. Denk aan tegenwerking van binnen en buitenland.
  Su. heeft een groot probleem je komt in opstand en gaat dan vooruit.(mi boi)

  De rest wil dat niet !!!!(sommige landen op deze wereld)

  Daarom eenheid strikt vereist.


  Maak melding

 27. Nu dat ze klaar zijn met het uitvechten voor
  het olie gebied,hoop ik dat ze nu gaan vechten voor grond dat we een hoop van hebben,om een betere luchthaven te bouwen.het is gewoon triets met ons..


  Maak melding

 28. Mano22 Je verwijt Bouta het volk af te leiden van het 8 december proces. Je gaat gewoon daaraan voorbij dat Nieuw Front het steeds aangrijpt als ze weer iets gedaan hebben en het niet goed kunnen praten. Mano 8 december is en blijft een goed punt om te regeren vraag het maar aan de Fronters.


  Maak melding

 29. Dit artikel gaat erom dat de Nationale Belangen van Suriname verkwanselt worden, dit is Onacceptabel.

  -President Venetiaan moet opstappen en aftreden.
  -De uitsluitsel van de arbitragezaak moet verworpen worden, die is compleet en totaal onacceptabel voor Suriname!!!

  Hoe moet Suriname dit afdwingen, simpel met Militaire middelen en desnoods een totale handelsboycot met Guyana.

  Weer wordt glashelder duidelijk dat Suriname leiders mist met durf en lef, anders waren deze zaken allang gerealiseerd!!!

  Het is gewoon een ongeregeld zooitje bij elkaar die zichzelf regering noemt…


  Maak melding

 30. Zijn al deze mensen dan zo dom ??
  Zij zaten n.l allemaal in de surinaamse commissie

  Hon. Lygia L.I. Kraag-Keteldijk,
  Minister of Foreign Affairs and Agent
  • Mr. Caprino Allendy, Deputy Speaker of
  Parliament
  • Mr. Henry Iles, Ambassador of Suriname
  • Mr. Winston Jessurun, Member of
  Parliament
  • Ms. Jennifer Pinas, Ministry of Foreign
  Affairs
  • Mr. Krish Nandoe, Ministry of Justice
  and Police
  • Mr. Hans Lim A Po, Co-Agent for
  Suriname
  • Mr. Paul C. Saunders, Co-Agent for
  Suriname, Attorney, Cravath, Swaine &
  Moore LLP
  • Professor Christopher Greenwood, CMG,
  QC, Professor of Law, Essex Court
  Chambers
  • Mr. Stephen S. Madsen, Attorney,
  Cravath, Swaine & Moore LLP
  • Mr. David A. Colson, Attorney, LeBoeuf,
  Lamb, Greene & MacRae LLP
  • Professor Sean D. Murphy, Professor of
  International Law, The George
  Washington University Law School
  • Professor Bernard H. Oxman, Professor
  of International Law, University of
  Miami School of Law
  • Professor Donald M. McRae, Professor
  of International Law, University of
  Ottawa
  • Professor Alfred H. A. Soons, Professor
  of Public International Law, Utrecht
  University
  • Professor Alex Oude Elferink, Professor
  of Public International Law, Utrecht
  University
  • Dr. Galo Carrera, Scientific/Technical
  Expert
  • Mr. Scott Edmonds, International
  Mapping Associates
  • Mr. Thomas Frogh, International
  Mapping Associates
  • Mr. Coalter Lathrop, Cartography
  Consultant, Sovereign Geographic, Inc.
  Boundary Consultation and Cartographic
  Services
  • Mr. David Swanson, Cartography
  Consultant, David Swanson Cartography
  • Mr. Brian J. Vohrer, Attorney, LeBoeuf,
  Lamb, Greene & MacRae LLP
  • Ms. Michelle K. Parikh, Attorney,
  Cravath, Swaine & Moore LLP
  • Ms. Rebecca R. Silber, Attorney,
  Cravath, Swaine & Moore LLP
  • Mr. Matthew Pierce, Technology
  Consultant, Trial Team One
  • Ms. Elaine Baird, Manager of Courtroom
  Systems, Cravath, Swaine & Moore LLP
  • Ms. Brittany Olwine, Legal Assistant,
  Cravath, Swaine & Moore LLP
  • Ms. Anika Rappleye, Legal Assistant,
  Cravath, Swaine & Moore LLP


  Maak melding

 31. Maar mi Gado mijn Jesus ook Allah en alle Goden.

  Gaan jullie info. zoeken die man B. liegt niet hij heeft ook info van derden en laat de bevolking het nu weten.

  Echt waar 93%.

  Tegenwoordig gaat men niet meer boren voor onderzoek men weet voor 80% zeker dat er Olie & Gas daar zit.

  Dus houd je zelve niet voor de gek: no go du don, laat je zelve niet dom zijn.


  Maak melding

 32. Er is een aantal jaren geleden reeds research
  geweest voor de kust van Su door enkele grote multinationals en er zijn wel degelijk
  aanwijzigingen gevonden dat er grote olie voorraden daar liggen, was wereldnieuws destijds!!!! Dus degene die denken dat alle onderzoek nog moet plaatsvinden, zitten heel erg diep te slapen!!!!


  Maak melding

 33. Ik denk @29 dat die bril van die kumakoisi,bij jouw zou passen om beter te kijken en te lezen hoe jouw Leiders Su. aan het verkopen is aan die Gayana,s die op jouw lijken,maak je k….lo,oor schoon om beter te luisteren dat ontbreekt bij jouw,wat ik je nog kan adviseren, de bladeren vallen nu van de bomen.Hang jezelf op dan hoor je niets meer,ziet niets,leest niet meer over Bouterse neem Mano met je mee, rust zacht tot wederziens in het graf,ik heb nooit gepiept ,shen ebaks ju


  Maak melding

 34. Tenminste heeft bouterse zijn mond open gedaan dat vene suri heeft verkocht. Men is vergeten dat staatsolie onder zijn bewind tot stand is gekomen, ook heeft hij para industries op de grond neer gezet. ,en welk staats bedrijf heeft deze front regering gered of een belangrijke industrie opgezet.Alles gaat failliet en brunswijk rooft alles leeg.Zelfs de rijst industrie heeft vene kapot gemaakt, omdat grotendeels de hindoestanen zitten.


  Maak melding

 35. nr.36 Anand..Heb jij nog 2007 namen.
  Waarom de namen niet vooraf.

  Het is grote onzin om te verliezen en dan met namen te komen.
  Wie heeft nog zin om te onderzoeken wie of wat voor soort mensen achter de namen staan,
  Een grote bekende boef dat wel: mi sabie.

  Daarom Anand doe je best verloren punt uit.


  Maak melding

 36. Vergeten jullie niet dat op 25 -02-80 Staatsolie Maatschappij niet bestond. Het Moest heten dat de in de zestiger jaren gevonden olie niet rendabel was om te verwerken. Ik wil best geloven dat D Bouterse een studie heeft gemaakt in die tijd zodat Suriname nu beschikt over een goed draaiend bedrijf die voor de overheid geld binnenbrengt.
  In dit geval zeg ik dan ook Bouterse weet waarover hij praat.

  Jaming


  Maak melding

 37. De commissie bestond uit.

  Prof.Dr.Mr. brunswijk specialist in stoelverwarmer.
  Prof.dr.mr. Amafo specialisme dansen en eten.
  Prof.dr.mr. keteldijk specialist in gebitsreiniging.
  prof.dr.mr. venetiaan specialist in lippensuctie.
  prof.mr.lim. a po specialist in likmevestje
  prof.dr.mr. otmar rodgers specialist in afrikaanse rassen.
  prof.mr.dr. fernandez specialist in dranksoorten.
  prof.mr.opokondre specialist in genocide

  Deze mensen hebben met bloed zweet en tranen bepleit voor suriname.
  Ze willen nu salarisverhoging.


  Maak melding

 38. OK en nu even een FEIT voor mensen die niet zoveel verstand hebben : Guyana viert groot feest en Suriname niet!!!!!Wie denk je dat echte winst behaald heeft???
  Vandaar dat we niet we niet vooruit komen want als we dit als winst moeten zien gaan we ALTIJD niets over houden,maar verder moeten bedelen en wachten op giften van vrienden en familieleden uit Nederland.Dus vrienden en familieleden in Nederland zetten julie je portemenee vast gereed (voor wie het eens met vene)want julie gaan die ver moeten opentrekken om geld hierheen te sturen.
  PS: Denk ook aan mij!!!Ik kan altijd meer trailblazer mee kopen


  Maak melding

 39. @ akuba jij blijf een ezel echtwaar , velenmensen hier maken een een probleem van een zeegebied die nooit van jou is geweest wat nooit van jou us geweest kan je niet missen ,wie is dommer de mensen zoals jij die achter die stomme bouterse aanlopen of mensen die zig neer leggen bij een uitspraak die wij te danken hebben aan bouterse en wijdenbos als jij dan niet weet ga na hoe het komt dat guyana suriname voor het tribunaal heeft gesleept en als jij dat weet dan moet die grote stomme mond van jou openen jij lult maar raak maar jij weet niet waar je het over heb , laat suriname zich nu met neer leggen bij deze besluit en verden gaan er zijn genog bronnen van inkomsten die suriname kan benutten in het toerisme bijvoorbeel want iedereen heeft het over olie maar weten jullie wat het kost om het uit de zeebodem te halen daar hoor ik niemand wat van zeggen men zeg het gras is altijd groener bij de buren die is voor jou akuba joe dong kauw joe jij reageert net als die man die jij vereert bouterse als ze niet met woorden kunnen doen worden ze persoonlijk


  Maak melding

 40. Suriname heeft slechts dertig dagen de tijd om kanttekeningen te plaatsen bij de uitspraak van het Zeerechttribunaal, aldus de President van Suriname de heer Drs. Ronald Venitiaan. Suriname moet de genomen uitkomst van het Zeerechttribunaal nietig laten verklaren. Dat moet Suriname’s reactie zijn over de uitslag. De standaard gehanteerde procedure is niet gevolgd, zelf niet door het Zeerechttribunaal, die behoort te beslissen. Van geen enkel vonnis kan vooraf worden geëist dat het bindend moet wezen, ook al is het vooraf gesteld en hebben partijen dat afgesproken. Men gaat voorbij aan het feit dat het rechten van honderdduizenden, zoniet miljoenen mensen/personen betreft, al zijn het hun vertegenwoordigers, maar de inzet is, het verkrijen van recht en rechtvaardigheid. Die krijg je alleen gerealiseerd door de vastgestelde en te nemen procedure. Dat is en moeten dienen als basis. Een andere benadering dan gebruikelijk creëert alleen maar zaken zoals onzorgvuldigheid en dergelijke. Het zou niet alleen kunnen/mogen gaan om zoveel graden zus en zoveel graden zo. Er is nog veel meer in het spel. Neem alleen wat er toen (historisch)is afgesproken. Het duiken in en opzoek gaan naar archieven en voornamelijk het bestuderen en interpreteren daarvan. De goedkeuring geven aan commissies die er mee worden belast en het gedragen worden van de commissies door de gemeenschap(pen). Het eens worden wie in zo’n Zeerechttribunaal zitting hebben en dat zij de bevoegdheid en vertrouwen krijgen/hebben van voornamelijk belanghebbenden. Er zijn schattingen gemaakt van zelfs honderden miljarden die hierbij gemoeid zouden zijn. Dus dan is zo’n gedegen voorbereiding allerminst vereist. Daar heeft het Zeerechttribunaal aan tekort geschoten kennelijk. Dat mag ze verweten worden. Het soep hoeft niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend.
  Suriname heeft slechts dertig dagen de tijd om kanttekeningen te plaatsen bij de uitspraak van het Zeerechttribunaal, dat impliceert (zo mag het binnen een zwaarwegende zaak als deze worden opgevat) een beroepsmogelijkheid en zo kan de terminilogie/woord “bindend” worden rechtgetrokken. De voornamelijk Surinaamse juristen zouden volop aan de bak moeten. Indien nodig, daar ziet het ernaar uit, een totaal anders samengesteld team. De gangbare procedure waar er een mogelijkheid voor beroep, bezwaar, cassatie en dergelijke binnen gagbare termijnen in acht wordt genomen. Dan pas volgt de definitieve uitspraak waar partijen zich aan dienen te conformeren/schikken. Het zou goed zijn om een periode af te spreken, een soort dead-line. Dan pas zou de kous af kunnen zijn. Bij zaken van minder of soms relatief beredeneerd, zelfs haast geen belang wordt deze vastgestelde procedure gevolgd en waarom niet bij zo’n zwaarwegende zaak. Het mag geen gokspel-benadering hebben. Even zijdelings: ik hoop niet dat een dergelijke invalshoek (gokspel)komt vanwege de vele casino’s die Suriname nu rijk (arm) is. Nu valt het Zeerechttribunaal heel veel te verwijten als ze denken partijen in deze fase verplichtingen op t kunnen leggen. Er is vanwege deze ongebruikelijke en ongewenste gehanteerde procedure door Zeerechttribunaal, die voor goede spelregels dient te zorgen, voor partijen nog een relatief lange weg te gaan. Deze zal koste wat kost door Suriname moeten worden geëist en genomen. Alhoewel er door partijen indien ze verstandig zijn, tussentijds compromissen kunnen worden gesloten, totdat er bijvooorbeeld alleen maar water en vis nog te verkrijgen is in betreffend gebied. Hulde aan Venitiaan, die zo groot en dapper geweest is om zaken in deze fase snel en in te zien en slagvaardig te handelen. Hoewel het ofschoon niet anders kan, maar toch. Bouterse idem dito voor zijn inzicht als bijdrage. Wan ogrie tja wan bun. Deze ingeslagen koers zou (politieke)partijen eindelijk van kunnen overtuigen dat het gekibbel water naar zee dragen is, maar constructieve benadering de enige oplossing is voor een welvarend Suriname. Geen goed nieuws voor de opstokers en kwaadwilligen onder ons, die bewust op zoek zijn naar tweedracht. Proficiat Vene en Bouta. De ingeslagen weg is gedurfd en formidabel. Wie veel gegeven is, van hen zal veel worden gevraagd.


  Maak melding

 41. waarschijnlijk weer een bingonetie NPSer hier voor mij met zijn-haar bingoachtige gedachte.Als het zeegebied nooit van ons was geweest waarom hebben diezelfde guyanezen die je partijvoorzitter nu zo belachelijk hebben gezet zich laten verjagen als een hond door bosje ! dat hij nu met zijn staart tussen zijn benen naar bauta moet luisteren ga liever bingo spelen in grundyari om de maand te kunnen doorkomen !!


  Maak melding

 42. Ik raak je @ Du, dat woord zicht kan je nieteens neer typen,lastaan dat woord die ze
  voorbeeld noemen e fom ju, de persoon die jouw helpt typen,jullie zijn gelijk als varkens die jullie niet vreten( vloekvlees)en vaak in hun eigen strond rollen zo omschrijf ik je ,begin met mij. denk je dat ik makkelijk ben met mijn smoel ! het is mijn machtigste wapen,Een man die samen bezig is met anderen jouw leider duidelijk te maken,dat hij zijn land verkoopt aan buitenlanders, kom jij maar rotzooi uitkraaien. ezel ik zou mij schamen dat men vaak jouw op jouw haat en stommiteit moet aanspreken ,stop je kop in die kumakoisi inhaaleer de damp van de strond om je hersenen bij elkaar te brengen.Bay de way,ik zal je voor vanavond besparen ,anders haalt de radaktie mij zoweg. moro e kon. basta

  na mie Akuba
  dat heb ik je alleen te zeggen,denk je niet dat ik jou niet aanvoelde terwijl je bezig was,???????Haaaaaaaaaaaaha bhander


  Maak melding

 43. Tja het stomme stemvee is altijd te paaien,NPS(NF)weet precies hoe ze die domme kiezers knollen Vóor citroenen kunnen Verkopen mensen zoals Du ,hij/zij geeft alle anderen de schuld ,alleen zijn stomme Leider is zonder zonden.
  Maar hahahahh Du is 1 die de klokken heeft horen luiden,maar hij/zij weet echt niet waar die klepel hangt.


  Maak melding

 44. hallo als jullie geen sur zijn moeten julie niet bemoeien en gekke dingen zeggen met jullie snater…
  Bouta meent het met Suriname,hij is een echte surinamer hij kan niet zien dat het land word verkocht..! als alles zo doorgaat wat gebeurt er dan met die jongeren wat hebben ze in de toekomst .. niets alleen Suriname uitgeput..!!
  Hoe gaan ze dan eten en leven.. want er is niets meer in Suriname als het zo doorgaat. daarom praat Bouta met het volk en lullen jullie niet.. worden jullie waker aub.
  Denken jullie aan die jongeren waar leven ze later van als alles word uit geplunded. Steunen jullie Bouta voordat het te laat is..
  Laten die oma’s en opa’s hun mond houden we kijken nu naar de toekomsst van Suriname..

  Venitiaan moet gewoon opdonderen, en weet je waarom…:
  Hij heeft geen enkele stichting woningen gebouw, en fabrieken niets.. Die jongeren hebben helemaal geen werk..In de plaats dat ie daar aan werkt…
  Wat wil je dat ze moeten doen?
  Logisch, roven, drugs baronnen, coruptie, en veel meer… omdat er praktisch geen werk is..
  Venitiaan voor mij part mag je doodgaan, je doet niet voor Suriname zelfs niet eens voor je eigen district waar je vandaan komt..

  Don*


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.