dinsdag, mei 21, 2024
HomeNieuws uit NederlandEinde stage Surinaamse talenten in Heerenveen

Einde stage Surinaamse talenten in Heerenveen

-

Does Travel - naar Suriname

De drie Surinaamse jeugdvoetballers zijn aan het eind gekomen van hun stage bij SC Heerenveen. Giovanni Drenthe, Fabian van Dijk en Ruiz Kromoredjo hebben veel opgestoken in de tweeënhalve week op de jeugdopleiding. Of er een vervolg in zit, moet volgende week blijken. Dan komt de technische staf van de Friese eredivisieclub met een rapport.

Giovanni Drenthe (17) van Voorwaarts heeft ‘absoluut’ nieuwe dingen geleerd tijdens de oefenstage. Op de trainingen kon hij naar eigen zeggen over het algemeen goed mee komen, al waren sommige oefeningen helemaal nieuw voor hem: ‘Ik moest veel trainen op typische spelmomenten voor een spits. Aannemen, wegdraaien of juist kaatsen. Altijd met de rug naar het doel. Daar heb ik eigenlijk nog nooit speciaal op getraind. En dan is dat best pittig.’

Ook Fabian van Dijk (17) van Robinhood heeft het goed naar zijn zin gehad bij de jeugdopleiding van Heerenveen. ‘We zijn hier heel goed opgevangen, ook door de andere jongens in de A1-selectie. Ze hebben ons mee laten doen in oefenwedstrijden. Aan alles merk je dat de organisatie goed in elkaar zit. Alles gebeurt op tijd. Iedereen begint tegelijk aan de warming-up. Ook in de wedstrijden zie je dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Echte discipline. En op het trainingsveld krijg je duidelijk te horen wanneer je een bepaalde oefening niet goed uitvoert. Dat komt hard aan maar de bedoeling is altijd duidelijk: ze willen de spelers alleen maar beter maken.’

Ruiz Kromoredjo (14) had aanvankelijk gehoopt met de B-junioren mee te mogen trainen, maar na de eerste trainingsdag was hij behoorlijk onder de indruk van het niveau van zijn leeftijdsgenoten: ‘Alles gaat hier in een hoger tempo. En het zijn stuk voor stuk goede voetballers. Schieten, snelheid, positiespel, noem maar op. Ik zou hier best nog een tijdje willen blijven.’

Of de Surinaamse talenten in aanmerking komen voor een langer verblijf in Heerenveen blijft nog even de vraag. De jeugdopleiding van de eredivisieclub brengt volgende week rapport uit over de prestaties van Drenthe, Kromoredjo en Van Dijk. Oud-Heerenveenspeler John Jansen die de A1 traint en coacht, wil wel alvast kwijt dat het trainen met de Surinaamse jongens hem goed is bevallen: ‘Hoe kort ook, het geeft toch een indicatie van het voetbaltalent in Suriname. Het is ook voor ons goed om te zien hoe deze jongens op onze trainingen reageren. Op zich vind ik het dan ook voor herhaling vatbaar. Al denk ik wel dat de jongens uit Suriname niet te oud moeten zijn. De meeste spelers van onze A1 zitten hier al een paar jaar in de opleiding. Dat verschil kun je goed zien op het trainingsveld.’

Harry Balgobind, raadslid in Smallingerland, onderhoudt de contacten tussen Heerenveen en FCS Nacional. Hij vertelt dat de komende dagen overleg plaats vindt tussen beide clubs over de oefenstage en een eventueel vervolg. Balgobind: ‘Het is natuurlijk aan Heerenveen om te bepalen of onze talenten goed genoeg zijn. Maar wanneer ik hoor dat ze gecharmeerd zijn van Ruiz Kromoredjo, mogen we daar best een beetje trots op zijn. Nacional-voorzitter Hemant Jaikaran, een van de initiatiefnemers, is er alles aan gelegen de samenwerking een vervolg te geven: ‘Professionele begeleiding van het voetbaltalent in Suriname is meer dan welkom. We moeten elke mogelijkheid aangrijpen. Daarom ga ik Heerenveen uitnodigen om wedstrijden in Suriname te komen spelen.’

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. ‘Ik moest veel trainen op typische spelmomenten voor een spits. Aannemen, wegdraaien of juist kaatsen. Altijd met de rug naar het doel. Daar heb ik eigenlijk nog nooit speciaal op getraind

  WAT DOEN DE TRAINERS IN SURINAME DAN?


  Maak melding
 2. In Suriname spelen we because of love for the game,not for the money.Om een Prof.trainer binnen te brengen is er geen geld ,dus we moeten doen wat we in huis hebben en dat is toch wat.D’r zijn heel wat goeie eigen trainers in eigen huis, zeker als we alleen wat meer credit aan ze geven.


  Maak melding
 3. Als ik zie hoe jongens van 8 jaar hier een bal trappen vergeleken met leeftijdsgenoten in Suriname peeeeeeeeew dan loopt Suriname nog best achter. Het punten van de bal doen ze nog steeds in Suriname. Ik heb ze geschreeuwd toen ik 2 jaar geleden in Suriname was van dat ze een bal niet zo moeten trappen!!! Begin ze dat te leren in Suriname!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES