Consumentenkring: Surinaamse apotheken afpersers

7

PARAMARIBO, 17 sep – Apotheken maken zich structureel schuldig aan afpersing. Dit stelt voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring. Er moet voor medicamenten contant worden betaald door verzekerden. Het gaat om een bepaalde groep geneesmiddelen.

Die komen weliswaar allemaal voor op de lijst van geneesmiddelen, waarvan de kosten gedekt worden door het Staatsziekenfonds. Toch zijn ze niet te krijgen op recepten van het fonds. Volgens Alleyne moet daar fel tegen geprotesteerd worden. Doorgaans mag alleen vrij verkocht worden aan fondscliënten als de geneesmiddelen niet gekocht zijn bij het nationaal distributiebedrijf BGVS.

Vermoed wordt nu dat opzettelijk niet wordt ingekocht bij BGVS. Voor de Consumentenkring staat dit gelijk aan afpersing. Wie het middel echt nodig heeft, zal geen andere keus hebben dan diep in de buidel te tasten. Opmerkelijk wordt ook de prijsverschillen genoemd tussen de apotheken. Die kunnen oplopen tot wel ruim driehonderd procent.


7 REACTIES

 1. Er moet een systeem komen dat bepaalt welke geneesmiddelen vergoedt wordt. In Nl is dat het GVS,(Geneesmiddelen vergoedingssyssteem, dat gebruikt maakt van adviezen van het CFH (commissie Farmaceutische hulp). Elke arts heeft en kent het farmaceutische klapper (het farmacotherapeutisch Kompas)waarin alle in nl verkrijgbare medicijnen staan en ook staat wat vergoed wordt en wat niet en wat de prijzen zijn van de medicijnen. Zo kan de arts zijn pat. inlichten of de kan pat de arts vragen. Doordat er 1 in- en verkoopsysteem is kunnen de prijzen niet verschillen.
  Suriname heeft blijkbaar wel een poging gewaagd, het BVGS, maar door ontbreken van adequate controle en stroomlijning van activiteiten vinden en er blijkbaar toch misstanden plaats, die aan het licht komen door de grootschaligheid ervan en door externe buro’s zoals de Consumentenkring worden aangekaart.
  En de overheid slaapt of heeft nergens last van.


  Maak melding

 2. Het probleem ligt bij de overheid, die toestaat dat een 80 jarige vrouw controle uitoefend op de artsenijbereidkunst in Suriname. Deze vrouw is nooit bijgeschoold in de wereldwijd hanteerbare methoden voor een goede uitoefening van de pharmacie.
  Bovendien zijn geen van de inspectie ambtenaren ooit beedigd als buitengewoon agent van de politie.Het moment waarop dit gebeurd houden alle apotheken zich aan de regels.

  Jaming


  Maak melding

 3. Alleyne moet oppassen met z’n ongegronde aantijgingen. Dat er een probleem is is duidelijk, maar je kan de paar honderd harde werkers van het BGVS niet zomaar beschuldigen. Ik denk eerder dat de Apothekers kontant het geld willen omdat SZF op zich laat wachten.


  Maak melding

 4. Dit moeten jullie niet vreemd vinden in het land,als de regerings leiders het volk kan afpersen.Waarom mogen de apotheken dat niet doen???????????????????????????????????????


  Maak melding

 5. Geen enkele apotheker wil het werk van mevrouw de Vries overnemen. Ze willen allemaal dik verdienen en dat lukt ‘niet’ bij de overheid.
  Wees dankbaar dat mevrouw de Vries, ondanks haar hele hoge leeftijd nog zo tof is en het werk wil doen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.