dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSuriname verliest bij weggeven natuurgebieden

Suriname verliest bij weggeven natuurgebieden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 sep – Suriname zal uiteindelijk de grote verliezer blijken te zijn bij voortzetting van het beleid van het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Dit zegt oud-parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad. Het is hemeltergend dat zo grof en vooral ongestraft omgegaan kan worden met authentiek Surinaams erfgoed.

Het toekennen aan een burger van twintig hectare grond in het Matapicagebied geeft alleen maar weer hoe onbezonnen het eraan toegaat sinds de instelling van RGB twee jaar geleden. “We mogen niet verbaasd zijn wanneer het Onafhankelijkheidsplein en de Palmentuin door het ministerie worden uitgegeven onder het mom van het opzetten van een toeristisch oord’, zegt Djwalapersad tegenover Dagblad Suriname.

Als verkaveling van Matapica kan, is niets langer ondenkbaar. Immers, Matapica staat bekend als één van de laatste broedplaatsen van de zeeschildpad. “Dit is echt de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Nergens op de wereld is het gebruik dat beschermde natuurgebieden worden uitgegeven, voor welk doeleind dan ook”, aldus Djwalapersad. Volgens RGB komt er een toeristisch oord.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Marijke heeft gelijk!!
  Wat gebeurt er in ons land??
  Zijn we nu zelfs ons eigen land aan’t vernietigen en verkopen.
  Nergens worden beschermde gebieden omgetoverd in toeristische oorden….
  Wat gebeurd er met onze natuur??
  Gaan we alles verkopen en omtoveren????
  Begin eerst alle illegalen in’t land aan te paken. Wij surinamers verliezen ons land door buitenlanders…
  Surinamers wordt wakker en stop kabinet Venitiaan!!!


  Maak melding
 2. Ik ben net terug uit SU van vak. Daar heb ik ook te horen gekregen dat het gebied van Matapica (groot gedeelte) weggeven is aan Somo (zijn zoon). Ook zouden met regelmaat hele grote stukken grond zijn weggeven aan anderen voor verkaveling of te wel voor een habbekrats weggeven. Niemand die wat er tegen doet….. Ai baya alls kan in SU.
  Als het waar is dan is het einde zoek, men vindt het toch wel gewoon om alles in te pikken, mentaliteit is wel beschamend. maar ach ja who cares….


  Maak melding
 3. Lieve Marijke Djwalapersad mischien hebt je gelijk. Al die jaren verdwenen onze schildpadden in de pannen van de Amerikanen. Iedereen weet waar die schildpaddensoep vandaan komt. Zeg me eens eerlijk, hoeveel schildpadden keren weer terug. We blijven maar beschermen en toch hebben we een tekort aan schildpaddeneieren. We eten het vlees niet hoor en dat doen de amerikanen. Ik denk dat door het opzetten van wat daar, dan we de schilpadden beter kunnen beschermen. Geef je echt om de natuur? Waarom verdwijnt onze belangrijke materiaal naar amerika. Nieuwe soorten uit Suriname en opgeborgen in Amerika. Namaste!


  Maak melding
 4. dit is echr verontrustend maar kunnen de surinamer niet naar de rechter om een proef proces te beginnen want dit kan echt niet ik wil echt weten wat onze vene gat doen of blijf hij slapen ike bene benieuwd


  Maak melding
 5. Wat verwacht je ook anders van mensen die eerst bij Dunk en Farzand Ali hebben gewerkt en eerst in de stront moesten duiken en nu als Dagobert Duck in de poen duiken!!


  Maak melding
 6. oh god, oh god,waar zijn die mensen toch mee bezig in het land,die mensen die zulke beslissingen nemen,moeten weten waarmee ze allemaal mee bezig zijn,een beschermd natuurgebied,notabene een plaats waar beschermende dieren komen{schilpadden},jongens jongens jongens toch,dat menen jullie toch echt niet he,jullie gaan ons land niet belachelijk,of te kijk zetten in de wereld,een natuurgebied,alsjeblief zeg!!ga jullie toch weg man!!


  Maak melding
 7. Ons land hebben ze al jaren ververkocht.

  het zijn nog de restjes,die nu in de uitverkoop staan,precies wat Marijke aanhaald de palmentuin en onafhankelijkheidsplein,Buitenlanders hebben het nu voor het zeggen. Bay one an geth one free ,,, ,Voorwat hoort wat, denk maar aan de bedelreisjes.

  Akuba


  Maak melding
 8. @ 5 Doornroosje is eindelijk wakker, men geeft een advies dat men naar de rechter moet stappen.eindelijk heb je het door,wat er allemaal speelt.
  hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai,ik was down nu voel ik mij vrolijk.

  Akuba


  Maak melding
 9. matapica is leuk om overdags te vertoeven, maar ,s-nachts is het een hel van kwelling, als die kleine beestjes je opvreten, een kampvuur bied geen soelaas. overnachtings hotels die muskiet vrij zijn, mogen wel komen, maar groot toeristische activiteit raadt ik ten stellig af..het moet behouden blijven als rust-oord voor vogels en een beetje kamperen en vissen vanuit een boot zou van mij nog wel mogen. echter mogen er wel dijken voor de strand geplaats worden, want de oceaan zal het anders verzwelgen binnen afzienbare tijd..


  Maak melding
 10. HAllo beste mensen
  Nu ik dit allemaal lees maak ik me echt zorgen om de toekomst.
  We kunnen iedereen de schuld gaan geven van alles maar werkt dat wel?
  Zullen we niet naar onze eigen fouten kijken?
  Suriname is ons geboorteland. Wij wonen dan niet in Su maar ons hart ligt wel daar. En als er dingen gebeuren zoals t kappen van het bos doet dat ons wel pijn.
  Vandaar ons reactie zo heftig is en waarom anderen de schuld geven als je er zelf niets mee doet.
  Wij surinamers zijn altijd zo anderen de schuld geven maar niet jezelf.
  Wie doet er nou uit zichzelf er iets aan om dit tegen te gaan. Niemand maar we klagen wel massaal.
  Nou beste mensen ik groet jullie en zal toch wel volgen wat er allemaal verder gebeurd.
  Ik denk zelf dat wij niets hier tegen kunnen doen. Het enigste wat nog zou kunnen is dat er idd een rechtzaak zou moeten volgen.
  Ben benieuwd


  Maak melding
 11. Iedereen,bijna dan ,schreeuwt moord en brand over een stukje kustgebied dat Matapica heet.Weten jullie waa r Matapica ligt??
  Wanneer er iemand,een javaan,het gebied wil gaan cultiveren,tgv het toerisme,gaat iedereen zich metde zaak bemoeien.Natuurliefhebbers,selecte-groep, zullen de kans krijgen om hier te genieten van zee-lucht,vogels,vissen,en vooral de schilpaden.(geen wildjagers)
  Mensen die kritiek hebben over de amerikanen:dankzij deze gasten hebben we verbinding:paranam-afobaka,en niet vergeten de smelterij.Om het toerisme te bevorderen heb je mensen nodig die zijn handen willen uit de mouwsteken! Praatjes vullen geen gaatjes!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES