Illegale grondbezetters in Suriname moeten wijken

8

PARAMARIBO, 12 sep – Burgers die domeingrond hebben ingepikt, moeten er rekening mee houden dat ze vroeg of laat zullen moeten verhuizen. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Ook als reeds een woning is opgezet, kan geen enkele garantie geboden worden. De overheid wil wel enigszins tegemoet komen.

“Wij willen een stuk grond geven dat zo dicht mogelijk ligt bij de percelen die nu bezet worden gehouden”, zei Jong Tjien Fa tijdens een ontmoeting met de bezetters. Het is het meeste dat geboden kan worden. De bezetting is hoe dan ook illegaal en er bestaan reeds plannen voor inrichting van de betreffende gebieden. Het is bij lange na niet waar honderden demonstrerende bezetters op gerekend hadden.

Gehoopt wordt op een soort generaal pardon. De grond wordt dan toch nog afgestaan aan de bezetters. Sommigen wonen reeds jaren op de plek, die ooit op eigen houtje is ingepikt. Jong Tjien Fa houdt het op een nabijgelegen alternatieve stek. “Als dat niet lukt kan ook een gebied worden aangeboden dat niet al te ver verwijderd is.” De groep laat het zich niet aanleunen en heeft verzet beloofd.


8 REACTIES

 1. Beste Sranangmans,

  De minister heeft gelijk. Het kan niet zo zijn dat personen op eigen houtje gaan bepalen waar ze een huis gaan bouwen. Er moet toch orde zijn. Ik vind echter wel dat de minister een afweging moet maken ten aanzien van de volgende aspecten alvorens hij tot onteigening overgaat:
  1. woonduur;
  2. periode waarop de nieuwe plannen en bestemmingsplan is ingediend;
  3. is er een sociaalplan;
  4. financiele tegemoetkoming.

  Toelichting:
  Mocht het zo zijn dat de bezetters langer dan de bovengenoemde periode al op het land woonachtig zijn, dan zal men moeten overwegen om hen daar te laten of een woning en een tegemoetkoming moeten geven bij verhuizing. Verder vind ik dat gezinnen op een humane en sociale manier behandeld dienen te worden, vooral als er kinderen in het geding dreigen te raken.

  Ik vind dat de regering in de toekomst bij oneigenlijke gebruik eerder moet ingegrijpen (handhaving). Dat de regering c.q. overheid nu zo drastisch wil ingrijpen getuigt niet van beleid, maar van ad hoc reageren.MAW de regering moet eerder ingrijpen en niet wanneer al huizen en weet ik veel wat dan ook is gerealiseerd. Omdat zij laks waren moeten ze deze bezetters tegemoet komen.

  Sranangmans,
  Tang Boeng


  Maak melding

 2. Te Brownsberg is bewezen dat ons achterland een ‘pretpark’ is; een vrolijke diektent waar onze ‘goede buurjongens en meisjes’ kunnen shoppen tot ze droppen. Maar tjé, we kunnen ze niet kwalijk nemen. Want niemand doet ze wat. Niet het ministerie van Defensie die krachtens het Besluit taakomschrijving departementen verantwoordelijk is voor de veiligheid en bescherming van het grondgebied van de staat. Ook niet het ministerie van Justitie en Politie verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en rust, het voorkomen van inbreuken daarop en het beleid ten aanzien van toelating, vestiging en uitzetting van vreemdelingen. De rol van het Ministerie Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer spreekt voor zich. Ondanks dit ministerie is op de Brownsberg en veel andere plaatsen in het binnenland totnogtoe ordening en beheer zoek.
  Één regering, zoveel ministeries, zoveel ambtenaren, genoeg bevoegdheden. Ma san psa? Waarom treden, politie en militairen niet op? Wat is het beleid? Of is er geen beleid? Zijn er zoveel belangen? Persoonlijke of politieke belangen? En waar blijft de ‘daadkracht’ en machtsuitoefening van die bekende partijvoorzitter met zijn veel besproken nieuw ministerie? Waneer roept de volksvertegenwoordiging de regering ter verantwoording? Of moet het Surinaams volk wanneer de maat echt vol is, het recht in eigen handen nemen? Ons volkslied zegt immers “strei de fu strei wi no sa frede”. De klokt tikt, en het uur breekt langzaam maar zeker aan dat wij niet langer kunnen toezien hoe ons binnenland wordt vernietigd en onze rijkdommen uitgegraven en weggedragen worden voor en door anderen. Onze natuur is tenslotte geen ‘pret’park………..(Dit is een citaat uit de collumn van Melvin Bouva)…Wat is het beleid van min.Jong Tjien Fa????Eigen landskinderen met voortvarendheid aanpakken en illegale buitenlanders hun gang laten gaan????Bah.


  Maak melding

 3. De gronden zijn niet gepikt,ierdereen heeft recht op een stukje grond,KEW,blijven jullie maar front stemmen,nu eten jullie stevig van de groenen bananen

  Akuba


  Maak melding

 4. ik vraag me af, hoe kan men zien van wie de grond is. en wanneer is het op schrift gekomen, en hoe kan iemand b.v.uit nederland
  een stuk grond kopen, in suriname, waarvan de verkoper zegt dat hij de eigenaar van is.
  deze grond kan al tientalle-jaren in het bezit zijn van deze eigenaar. maar feitelijk
  aan de overheid toebehoord, welke gerantie’s
  kan deze koper hebben.


  Maak melding

 5. ^Wat wou deze man doen tegen het illegaal bezitten van huur en domein gronden? Bijna 30%van weg naar zee en Okrodam zijn domeingronden waarvan de echte huurders allang zijn gestorven,en zijn illegaal bezit geworden.Het wordt geen gemak voor deze minster om alles weer op rechtmatigen naam te krijgen.


  Maak melding

 6. Het woord zegt het al illegale grondbeztting.
  Dit is de omgekeerde wereld als ze menen enige recht daarop te hebben!
  Dit is onrechtmatige toeeigening van grond die niet van hun is. Een ander moet keihard voor grond betalen en als hij niet genoeg geld heeft dat maar moet lenen bij een bank.
  Je ziet ook weer wie het zijn om ergens een krotje te timmeren en dan de grond opeisen.
  Als dit de norm is om aan grond te komen dan moet dit voor iedereen gelden en hoeft niemand meer een stuk grond te kopen.
  Waarom moeten ze maar altijd alles gratis krijgen?!
  En maar afgeven op anderen die door zwoegen wat opbouwen!


  Maak melding

 7. Ik ben ook surinamer,maar weet t zo zeker dat ik t veel beter heb dan de gemiddelde su.
  Als ik niet naar nl was vertrokken had ik er ook eentje ingepikt.Laat de minister eerst die stelletje chinezen (plattelands,en heel slecht in china hadden)maar eerst terug sturen.Elke su. heeft recht op een stukje land,su heeft er zat.Maarja die mensen die daarover belissen zijn ALLEMAAL currupt.Ze moeten deze mensen gewoon op de onafhankelijksplein vastbinden en neerknallen die handel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.