woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname heeft potentie om ICT-centrum te worden

Suriname heeft potentie om ICT-centrum te worden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 aug – Suriname beschikt over de potentie om een ICT-centrum te worden in de wereld. Dit zegt Han van den Berg, ICT-deskundige bij de Nationale Postcode Loterij in Nederland. De kunst is hoe om te gaan met de mogelijkheden nu in Nederland gezocht wordt naar alternatieven.

De operationele kosten kunnen aanzienlijk omlaag gebracht worden als ICT-diensten verplaatst worden. Verhuizen naar landen als Suriname kan zeker dertig procent schelen. Er zijn meer plusjes. “Door de taal, communiceren is belangrijk in de ICT en de cultuur, Nederland en Suriname staan qua cultuur niet zo ver van elkaar”, zegt Van den Berg. Initiatieven mogen nu niet uitblijven.

Onder meer zal geïnvesteerd moeten worden in opleidingen. Binnen enkele jaren kan al een aardig kaderbestand opgebouwd zijn. De Anton de Kom Universiteit en het Polytechnisch College denken reeds aan een eigen richting. ”Suriname heeft goed kader, doe meer met je eigen mensen, investeer in ze, buitenlanders komen maar even en zijn weer gauw weg”, aldus Van den Berg.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Een van de belangrijkste zaken wordt niet genoemd.
  Voldoende bandbreedte en stabiele verbindingen. Als je internetverbindingen voor langer dan een dag uit de lucht zijn, kun je je klanten schudden. Ook de strage en niet gegarandeerde internetsnelheden (bandbreedtes) zijn absoluut niet geschikt voor offshoring activiteiten.
  Ik zie echter dat door de telecom bedrijven uitsluitend wordt gefocused op mobiele telefonie en niet op het verbeteren van internetfaciliteiten (goedkoper, stabieler, sneller). Met mobiele telefonie verdien je niet voor Suriname, integendeel. Met offshoring daarentegen kan op termijn een belangrijke dienst aa buitenlandse bedrijven ontstaan met enorme verdien potentieel voor Suriname, hetgeen veel meer perspectieven biedt op goed betaalde banen voor onze afgestudeerden.


  Maak melding
 2. ICT = I Can Talk. Ze zijn daar wereld kampioen mee in suriname. En ze doen dat ook nog zittend met hun handen gekruist en een hand open. Je weet wel voor hun tjoekes.


  Maak melding
 3. Ooh Ja, suriname heeft zelfs meer potentie dan alleen maar een ICT core in de wereld te zijn.
  Wij hebben echter niet zoveel aan potentie. Wij hebben veel meer aan een goede drive van de werknemers, een goed ondernemersklimaat, goede infrastructuur en een Overheids apparaat vrij van corruptie. Zolang we dat niet met zijn allen kunnen realiseren, hebben uitlatingen als deze dezelfde strekking als zelfbevrediging. A feel good for a couple of seconds!!
  Ik ben vaak genoeg in ICT land India als ook in mn heimat Suriname. En het grootste verschil tussen beide landen is onderwijs.
  In India wordt er van overheidswege en van de omgeving gehamerd op onderwijs, onderwijs en onderwijs. Dat mek den man ei sekie ien na ICT. De su. overheid faciliteert dat echt niet naar behoren horr!! Dus wat betreft
  ICT centre of the world, we kunnen het vegen!!


  Maak melding
 4. Heren ict deskundigen een vrijblijvend advies..

  Doe in godsnaam eerst een goed onderzoek en probeer alle en dan ook alle regels documenten van het staats bedrijf telezuur in handen te krijgen afgedwongen door een notaris jurist en getekend in persoon van het opperhoofd..

  Zodat je later niet weer van voren hoeft te beginnen en geef vooral geen tjoekoe..

  Die mensen zijn niet te vertrouwen..

  Wacht liever tot er een ander progressief regering komt binnen niet al te lange tijd..

  Die oude dementerende figuren gunnen niemand wat..ook al zijn ze stinkend rijk geworden..


  Maak melding
 5. Potentie dient worden omgezet in daden.
  wij horen zovaak het woord potentie. het lijkt wel een toverwoord.
  ik hoop vanharte dat de regering wakker wordt en hiervan gebruikt maakt.
  surinamers zijn in alle facetten te vinden in het arbeidsmarkt. politici in suriname, doe er wat aan, men is bezig te vechten om het presidentschap zijn de laatste hot item.
  Pertjaja zal het niet worden,omdat men verwikkeld is in een fraude schandaal van 5,5 miljoen.


  Maak melding
 6. Wat de heer van den Berg eigenlijk probeert te zeggen is dat het voor bedrijven financieel aantrekkelijk is om delen van bedrijven of zelfs complete bedrijven te verhuizen naar goedkope lage lonen landen zoals Suriname zodat deze bedrijven over de ruggen van de Surinaamse werknemers hogere winsten te maken. Laten we het voorbeeld van de ICT sector nemen. In Nederland is een ICT bedrijf tonnen aan salariskosten kwijt aan een ICT deskundige, terwijl een Surinaamse ICT deskundige voor een armoedig loon van een buitenlands ICT bedrijf (in Suriname zeggen we “cowboy geld”)elke dag moet ploeteren om vooruit te komen. Dus mooie praatjes heeft die meneer van de Berg van de Nederlandse Postcodeloterij.


  Maak melding
 7. Heel veel mensen hebben nog niet door dat lage productiekosten aanlokkelijk is voor investeerders.Kijk maar hoe het met China,Rusland en India nu gaat.Ook al zullen de Surinaamse werknemers veel minder verdienen dan hun Europese vakgenoten, naar Surinaamse maatstaven is het loon nog altijd hoog. Het gaat er om dat je valuta binnenkrijgt en dat de economie op gang komt.


  Maak melding
 8. En dan nog heb ik liever iets dan niets.. liever die extra eurootjes in mn zak dan die armoedige sradaz die mn buik niet goed kunnen vullen jah.. dus of ze het over onze ruggen doen of niet, ik ben allang blij met extra geld in de vorm van euro’s! alleen moet de kop van de opperhoofd/stamhoofd van suriname effe gesneld worden.. anders blijven we in deze s.h.i.t. voor een hele shi.t.t.y. periode alrite.


  Maak melding
 9. Ik ben zelf een Surinamer, afgesturdeerd in Nederland Bachelor of ICT, wil graag wat betekenen voor me eigen land maar ja wie moet ik benaderen? Er wordt gesproken over ICT mogelijkheden maar wordt niet gewezen naar de wegen hoe je het dan het realiseren.
  Bijvoorbeeld: met wie je kan contacten, wat men zoekt etc etc.
  Er zijn mensen zat die graag wat willen betekenen voor het land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES