dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameUitspraak geschil Suriname en Guyana in september

Uitspraak geschil Suriname en Guyana in september

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 aug – De uitspraak in het maritiem geschil tussen Suriname en Guyana is uitgesteld. Dit meldt Hans Lim A Po, regeringsadviseur bij het Arbitrage Tribunaal in Washington. Het wordt nu september in plaats van augustus. Er is meer tijd nodig voor de besluitvorming.

“Het is net als bij een vonnis door een rechter, er wordt een weloverwogen beslissing genomen en het kan dus een beetje uitlopen”, zegt Lim A Po tegenover de Ware Tijd. “Het is een heel uitgebreide zaak, waarbij een nieuwe kaart gemaakt moet worden en alle aspecten tot in de coördinaten worden vastgesteld en men gaat niet over één nacht ijs.” Het is nu dus iets langer afwachten.

Beide landen hebben reeds hun case gemaakt. Suriname gaat er vanuit dat het maritiem gebied voor de monding van de Corantijnrivier tot het eigen grondgebied gerekend mag worden. Guyana betwist dit. De Corantijnrivier is over zijn gehele breedte Surinaamse territoir. In 2000 is een boorplatform verjaagd door de Surinaamse marine. Guyana had de Canadese eigenaar toestemming verleend.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Verdeling zal inderdaad verlies voor Suriname betekenen want het agressieve buurland Guyana dat aast op Surinaamse grondstoffen zal weer een overwinning hebben geboekt naast de voortdurende illegale bezetting van Zuidwest Suriname…

  Verlies zal ook voor Suriname het einde betekenen, het land kan dan niet voor zichzelf opkomen en heeft gefaald op alle punten c.q. fronten sinds uitroeping van de Republiek…

  Het zal tevens het begin van het einde inluiden van de huidige politiek van het monster de NPS-VHP dat het land jarenlang naar de afgrond heeft laten glijden…

  De tijd van een populistische leider zal aanbreken of het leger neemt weer de touwtjes in handen…


  Maak melding
 2. Nou dan wil ik zien wat alle geleerden en sabi mangs in Suriname gedaan hebben om het land dat ze zo oneerbiedig behandeld hebben te redden in zo een kwestie.

  De zg. leiders zij niets waard grote bek, breed uithangen. Vuile klootzakken.

  Het spijt mij dat jullie in Suriname zijn geboren, waren jullie maar als hyenas geboren. Want dat zijn jullie.


  Maak melding
 3. De agressie van Jagdew spruit voort uit het feit dat het land Guyana goeddeels toebehoort aan Benesuela. Waarschijnlijk gaan wij pasreageren wanneer de Guyanese vlag in Albina gehesen staat.

  Deze kwestie is te belangrijk om het aan maar 1 advocatenkantoor op te hangen. Wij horen het wel.

  Ons devies zou moeten zijn, “je hebt gewonnen no, wel kom het halen!”.


  Maak melding
 4. Ik hoorde ooit eens een deskundige vertellen dat de 2 (voormalige) koloniale mogendheden (Ned + Engeland)overeengekomen zijn om Guyana uit te breiden met een deel van Suriname.
  Suriname was namelijk vroeger groter. De uitbreiding zou echter alleen maar LAND betreffen, dus geen wateroppervlak. En dit is misschien ook 1 van de redenen dat de Corantijn over de VOLLE BREEDTE Surinaams grondgebied is.
  Als nu wordt bepaald dat Guyana de grens mag opschuiven (met dus een deel wateroppervlak) dan worden ze dus dubbel bevoordeeld.

  En overigens de driehoek in het Zuidwesten is volledig Surinaams gebied, dat moeten wij de wereld nu ook maar duidelijk gaan maken.


  Maak melding
 5. Besluit over grens Suriname-Guyana al genomen

  Het Internationaal Tribunaal voor de Rechten van de Zee heeft al een besluit genomen over wie gelijk heeft in het geschil tussen van Suriname en Guyana over het verloop van de grens vanaf de Corantijnmonding rich-ting zee. De inhoud van dat besluit blijft geheim, totdat het tribunaal dat openbaart tijdens zijn eerstvolgende zitting in september. De exacte datum is nog niet be-kend en de Guyanese auto-riteiten hebben de gemeenschap geduld gevraagd. Dat heeft de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken Rudy Insanally gisteren via lokale media aan de Guyanese gemeenschap laten we-ten. Het tribunaal zelf heeft eerder deze week aan beide regeringen laten weten dat ze de uitslag in september mogen vernemen.

  dus wat verklaart lim a po nou weer?


  Maak melding
 6. wat ik vind is dat we de dienstplicht weer moeten invoren in suriname,wegens de grote werkloosheid onder de jeugd, met een grotere militaire macht kunnen we onze grenzen beter bewaken (zuid suriname west and oost) verder moeten we onze grondstoffen niet aan buitenlandse landen zoals china of canada amerika verkwanselen maar zelf manieren vinden om die grondstoffen met eigen krachten te benutten desnoods een lening om een zelf staats bedrijfen op te zetten.
  Doordat we een zeer zwakke regering hebben wil elk land over on heenlopen en zolang de ouwe onderdanige garde aan roer blijven zal t land nooit t land worden wat het moet zijn
  ,er moet veel meer gewerkt worden met de stammen in het binneland waarvoor wij onze treinverbindingen weer moeten hervatten zodat we onze producten uit t binneland kunnen exporteren naar plaatsen die het nodig hebben. sloppen wijken kapot maken en vervangen door goedkope hout-steen huizen om het gezicht van suriname te verbeteren.(wat zal gebeuren wanneer ik het bedrijf van pa overneem)
  Meer scholen en meer nationalisme ,meer liefde voor het moederland, omdat we dat niet allemaal hebben gebeuren deze dingen
  De kwestie guyana is iets wat we zelf moeten opknappen door zelf een boorplatform te plaatsen daar inplaats van te wachten op adere landen hun advies, verder denk ik dat het veel beter is om surinaams on 1ste taal en spaans de tweede taal te maken in suriname zodat we meer kunnenw erken met landen zoals cuba en venuzuela, nederlands is een nutteloze taal in zuid amerika

  ok, ik moest ff me ei kwijt
  dit is wat ik vind als we het land op willen bouwen.


  Maak melding
 7. Engeland vind terrorisme op haar eigen grond gebied een daad van terreur, dit vraagstuk voelt voor het surinamer zijn, net zo erge pijn.. Engeland en Nederland kunnen niet zomaar een beslissing nemen, wat wel goed of fout is voor suriname en guyana… de historische besluit toendertijd moet NU OOK ALS BINDEND GELDEN…en anders kunnen straks surinamers in london woonachtig zijn.. ook hun op wachting toen gelden in de media…………….oog om oog, tand om tand..


  Maak melding
 8. Heb geduld, alles komt terecht!

  Ik vind dat enkele van jullie, die reageren,bezig zijn je energie onnodig te verbranden door zo emotioneel te reageren.

  Suriname heeft ook gekozen, dat de Arbitrage Tribunaal uitspraak doet.
  Laat de uitspraak komen, en dan komt ook de gehele historische waarheid boven water drijven.
  Pas dan is het, naar mijn mening, beter te reageren.

  Vooralsnog is mijn mening dat het betwist gebied Suriname toebehoort en dus ook die driehoek in zee.

  srika


  Maak melding
 9. flauwe kul die rechtspraak. De gebieden zijn surinaams en met zijn allen desnood met geweld vasthouden. Als wij de guyanezen wegsturen dan zie je percies wat wij waard zijn. Een land dat zijn waarde niet kent is geen land. Mobiliseerd onze binnenlandse bewoners en laat ze de grens verdedigen. Maak ze tot volledige militairen, want hun zijn onze echte strijders en verdedigers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES