Sterftecijfer hoogst onder jonge Surinaamse mannen

21

PARAMARIBO, 25 aug – Op het totaal aantal sterfgevallen in Suriname scoren mannen onder de veertig jaar het hoogst. Dit meldt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, in zijn publicatie Doodsoorzaken in Suriname 2005-2006. als belangrijkste doodsoorzaken gelden zelfmoord en verkeersongevallen. Ongeveer vijf en zeventig procent van alle slachtoffers is man.

Na hun veertigste overlijden mannen het meest aan hart- en vaatziekten. Van alle sterftegevallen in Suriname, is het jaargemiddelde voor mannen rond de acht en vijftig procent. Vooral het grote aantal zelfmoorden is een zorgpunt en verdient meer dan ooit aandacht van overheid en samenleving. “Als het ministerie samen met de gemeenschap harder zijn best had gedaan, hoefde het niet zover te komen”, zegt minister Waterberg van Volksgezondheid.

Het rapport zal dan ook als handleiding worden gehanteerd bij het aanscherpen van het beleid en de percentages terug te dringen. “Vele mensen sterven door ziekten, waarvan de oorzaken voorkomen konden worden. Hartaandoeningen, zelfmoord en perinatale sterfte moeten we aanpakken”, aldus Waterberg. Ook dit jaar weer is het aantal verkeersslachtoffers het hoogst onder mannen.


21 REACTIES

 1. leven in Suriname is hard en mannen lijden onder hun eigen gedrag….motjolibi,nachtbraken en slecht eten, al die buitenvrouwen…je zou er doodmoe van raken…big-talk en hunkeren naar een vrouw die van je houd…wat een leven…moeders zorg goed voor je zonen (en je dochters), houd op ze te meppen tot kingdom come en ze te belasten met je eigen shit, geef ze de kans om op te groeien tot gezonde mannen die een goed leven kunnen opbouwen….wat een sari bericht….


  Maak melding

 2. Jullie zeggen zo’maar gekke dingen.
  Dat ding is geloof hoop en liefde.

  Geloof: is er niet niemand te vertrouwen.

  Hoop: moet jij bij Front zijn. a za kon gi yu.

  Liefde: we can’t make love without money.

  Vertellen buitenlandse schulden te betalen, onder tussen staatskas leeg plunderen.


  Maak melding

 3. mensen worden aan de lijn gehouden door hun huisarst, die vaak niet goed geschoold zijn, verwijzing naar een specalist kan heel lang duren, bij mijn neef die al overleden is, duurde het meer dan een jaar, en dan was het al te laat.
  van de huisarts krijg je meestal de vekeerde medicijnen,men gaat eerst specalist spelen, zo weet je niet wat er aan de hand is, en je mag ook niks aan hun vragen.
  als je hart, long, maag enz problemen heb word je niet vewezen naar een specalist, je krijg bijna een jaar lang alle soorten medicijnen van de huis arst, en als het te laat is word je verwezen naar een specalist, ja dan ben je niet te redden.


  Maak melding

 4. recep
  het is zo
  kijk ook om je heen
  sme mannen deugen niet in sme
  misschien ook sme mannen in holland niet?
  maar sme mannen met hun buiten vrouwen.
  3 keren per maand feeste.?
  ik heb al eerder vertelt ..
  doe een keer per maand minder..feesten
  maar ze luisteren niet….
  dus dit is de resul…


  Maak melding

 5. surinaamse jonge mannen hebben meer schoolling, nodig om hun zelf gezond tehouden,als ze weten dat ze een bepaalde ziekte hebben houden ze het schuil of gebruiken hun medicijnen niet.
  ook de artsen moeten beter geschoold worden,want ze weten ook niet wat ze doen,ik ken een geval waar een 20 jarige jongen voor maanden veel hoeste, men dacht dat hij een longziekte had,hij werd voor maanden met antibiotika behandeld,maar het ging niet weg.komt te ondekken dat hij gewoon alergie had en werd met alergie tabletten en een neus druppel behandelt en de hoest was na een week weg.. De gezondheid zorg in suriname is ook niet bij… vooral om mensen met depressie te begeleiden,daarom zijn de zelf moord cijfers zo hoog…linda


  Maak melding

 6. zelfmoord is hoog in suriname omdat Hindoestanen ervan houden!!! door hun familie eisen, en verwachtingen die ze niet altijd kunnen waarmaken dan zijn ze van mening dat zelfmoord het beste is. Triest en om het aan te pakken moet behalve naar kwaliteit van het psychische zorg ook de surinamse mentaliteit van veel eisen en autoritair gedrag tegenover kinderen aangepakt worden.


  Maak melding

 7. Er zijn mannen,die niet op hun gezondheid
  letten,Ze moeten meerdere relatie,s hebben ze neuken hier en daar, ze krijgen de kans niet te rusten ze eten oplos.Ze letten niet op hun Bloeddruk of Suiker,er wordt niet op hun cholesterolgehalte of prostaat gelet,dat zal wel gebeuren ,als de kalf verdronken is.Mannen kunnen ook aan liefdes verdriet zelfmoord plegen als ze horen dat ze kanker of Aids ,schuldproblemen hebben, ze zien het niet meer zitten om hun gezin te onderhouden,het zelfmoord kan meerdere oorzaken hebben,Ik vind dat de Artsen zich meer moeten gaan inzetten,
  dit soort problemen te voorkomen,Ik ben niet mee eens,dat hindustanen het meest zelfmoord plegen, het kan: meestal gebeurd dit als ze verliefd zijn op een meisje dat uit een ander geloof komt,dan is er hoog kans dat beide zelfmoord plegen, bij de ouders kan dat zelfgebeuren want hun zoon heeft een zwartevrouw en het omgekeerde.de distrikt hindustanen hebben de mentaliteit nogal sterk.
  Dus het kan een ieder overkomen.Depressie die is de boosdoener.Ik vind dat de Psychischezorg in Suriname optimaler moet zijn. De huisartsen moeten het weten dat geen psychiater zijn ,maar een Huisarts,als een patient verwezen moet worden, wacht niet te lang,voor het erger wordt. .

  Akuba

  ,

  Akuba


  Maak melding

 8. Surinaamse mannen kennen GEEN verantwoordelijkheden voor hun gezin en of familieleden. Zij concentreren zich maar op de 3D´s (Daroe, dansie en dokhsa) maar er is nog een andere D (dames), waar ze zo snakey over praten en vreemd meegaan en hun leven aan vergooien.
  Vrouwen moeten thuis (vooral in het week-end)voor het eten en voor de kids zorgen zodat manlief kan gaan feestbeesten.

  groeten,
  Yakuza


  Maak melding

 9. Hoe komt het dat veel mannen gaan “vreemd”?Krijgen ze thuis niet voldoende ëten”?waardoor ze hongerig/hunkerig naar een andere verlangen?Bepaalde voeding veroorzaakt ook de opholgeslagen hormoon.Ze nemen ook veel risico in hun leven:werk te hard,weinig verdiend en veel schulden zijn ook de mede oorzaken.


  Maak melding

 10. Lieve schatten van Su,
  Hoezo buiten vrouw nanga motjo liebie?? Ik ben het ermee eens dat zulks een levenstijl slecht is voor de gezondheid. Maar hier volgt mijn korte pleidooi.
  Surinaamse vrouwen zijn gepassioneerde vrouwen. Zij gaan voor de man tot wie ze zich het meest aangetrokken voelen. Het maakt dan niet uit of hij reeds een vaste partner heeft. Ze zorgen ervoor dat ze die man krijgen en verleiden. Surinaamse vrouwen zijn de meest opwindende en verleidelijke vrouwen op deze planeet. Wij mannen zijn zwak en ondanks dat wij goed kunnen relativeren en beseffen dat het fout is. Tegen zoveel verleidelijk geweld zijn wij echt niet opgewassen. We willen nee zeggen, we willen trouw zijn, maar vroeg of laat begeven onze knieen het en vallen we voor die sexy skatje die ons constant belaagd. Het is een onomstotelijk feit dat surinaamse vrouwen meer succes hebben bij het verleiden dan dat wij bij krasje moeten staan met ons gesis, gefluit en opmerkingen om jullie aandacht.
  Moraal van het verhaal is wij zijn zwak voor onze Su vrouwen. Wij zijn niet opgewassen tegen zoveel verleiding. We zijn het slachtoffer van jullie moordadige jacht naar mannelijkheid. We maken ons leven kapot, sterven veels te jong en ondanks dat we ervan doordrongen zijn gaan we mee in die zuiging wetende dat we ons einde tegemoet kunnen zien. Vertel me nu dames wie is er zieliG??
  Wat is hier het zwakke geslacht.. Have mercy on us!!


  Maak melding

 11. kijk lieve mensen in su,het hangt er vanaf hoe je t bekijkt. motjo libi,drank,broko dei dat alles kan een rol spelen. maar onze doktoren en de angs van bep. mensen om wegens hun gedrag te horen dat ze bv een SOA hebben opgelopen maakt de kans dat ze de doktoren bezoeken en de kans op genezing wordt heel klein. dat mannen zwak zijn voor de verleiding van vrouwen is flauwe kul. welk man gaat met een dame naar bed die van hore besmet is met een of andere SOA.hoe bekijk je dat?


  Maak melding

 12. Zielepoot ik heb echt medelijden met jouw en je brothers……dus jullie zijn slachtoffers en zielpootjes…..neen…mi boi, je moeders(!!!!) hebben jullie geleerd dat een vrouw moet dansen naar jullie pijpen en dat zij altijd verantwoordelijk is voor alles wat er binnen een relatie gebeurd. Je moeders hebben over het algemeen niet leuk gesproken over je vriendinnen, de grote verleidsters….ik wist niet dat Surinaamse vrouwen mannen vastbonden en verleiden…als dat zo is mensen laat me weten want dan loop ik achter!!!!!! Neem je verantwoordelijkheid zielepoot en get healthy again, dat is de boodschap. En geloof me geen enkele vrouw in Suriname ziet jouw zogenaamde verkapte compliment als een compliment want wat je gedaan hebt is vrouwen de schuld gegeven voor het feit dat jij je lusten en driften niet kan beheersen en als een bigi krabu de straten afstroopt en achter elke rok danst en that baby is your responsibility. Sari torie.


  Maak melding

 13. ik vind dat wij moeten stoppen elkander de schuld te geven .niemand is beter dan een andere.het ligt gewoon aan hun zelf .wij moeten meer communiceren,inplaats van te zwijgen,want het gaat niet helpen problemen op te lossen .maak niks uit wat voor problemen,geld ,liefdesverdriet,huiselijk of familie ,wij zijn degene die het zelf zoeken .problemen komen niet zomaar ,kan ,ja soms maar het meeste wordt veroorzaak door ons zelf .wij mensen denken niet eerst na voordat je wat wil doen ,wij zijn soms eigenwijs.wij moeten meer praten en luisteren naar elkander,adviesen kunnen geven .klink gemakkelijk zou je zeggen .maar weet je hoeveel dat zou helpen voor een persoon, als ie een probleem heeft. mensen moeten eerst voelen voordat ze beseffen dat ze fout zijn,leer ondro fenie.zo is leven eenmaal .


  Maak melding

 14. Ai baja, me brothers en ik ontrekken ons niet aan onze verantwoordelijkheden. Ik zeg in eerste instantie mea culpa! En brothers moeten hun verantwoordelijkheden nemen voor hun kinderen. Wat mij betreft mogen ze het zelf claimen. Feit is mannen lopen hun ding achterna, is niet goed!! maar het is een dierlijke zwakte dat ook cultureel gebonden is.
  In onze Su. cultuur ligt de nadruk op alfa-male gedrag, het gedrag van de Ned. role model man wordt in onze cultuur (inclusief su, academisch opgeleide vrouwen) bestempeld als nichterig en totaal niet respectabel.
  Lieve lieve Natalia,
  waar een man met zijn buitenvrouwen en of getrouwde vrouwen ligt te rommelen, hoe afkeurenswaardig die man ook is, er ligt op dat moment ook een vrouw bij hem die 50% debet is aan de situatie. Die meewerkt dat die man zijn relatie kapot maakt en n.a.w. haar eigen relatie (incl. kids) bij het vuilnis zet. Alleen voor het pure seksuele genot. Kijk noh baby, Ik heb vaak aan de andere kant van de medaille gestaan, als slachtoffer. Zowel mijn moeder als mijn ex-verloofde zijn zich te buiten gegaan aan avontuur. Niet dat het achtearaf zo geweldig was, alleen toen deze vrouwen zich dat realiseerden was er no way back. Desalniettemin loop ik gelaten en door het leven en ben totaal niet verbitterd op vrouwen. Ik weet dat Su. vrouwen voor pure mannelijkheid vallen. En de Surinaamse man biedt hun de benodigde dosis testosteron. Want als de su vrouw dat zo een groot probleem vond waren ze alang gerend in de armen van de begripvolle bakra man die ze dolgraag wil hebben.
  Mie goedoes, moraal van het verhaal, kijk verder dan je neus lang is. Een deel van de oplossing in de heropvoeding ligt bij jullie zelf. Soso lobie..


  Maak melding

 15. Surinaamse mannen plegen zelfmoord omdat ze schulden hebben. Surinaamse vrouwen hoeven geen zelfmoord te plegen, want ze hebben meerdere schatjes in NL. Die elk zonder dit te weten, of willen weten, eens in de zoveel tijd een “lekkers” voor ze stuurt. En de Surinaamse vrouw weet dondersgoed dat ze een “schatje” / buitenvrouw is. Dit vindt ze niet erg, ze vragen zelfs hoe het met je kind en vrouw gaat als je ze spreek. Dus het ligt zeker niet alleen aan de man.

  JaJa


  Maak melding

 16. Surinaamse mannen hebben schulden…die ze meestal (moeten) maken om hun vrouwen te (kunnen) pleasen en of te (kunnen) behouden.
  Een surinaamse vrouw is nu eenmaal materialistich en kijkt alleen naar de portemonnee van de man..
  Mannen hebben nu eenmaal geen poesjes…die ze makkelijk kunnen gebruiken om veel geld te verdienen, de vrouwen daarintegen wel…Geld nodig…dan maar een domme of een rijke man verleiden, versieren en als laatste de benen wijd…dan komt het geld en het materiële wel zelf binnen.
  Mannen leven niet op de wereld…ze worden geleefd door vrouwen en mannen gaan hun pik achterna wat erg jammer en dom is..

  vrouwen zijn erg slim en geraffineerd en bereiken door hun borsten (push-up BH,s), billen (string) en benen (korte rokken) te laten zien..en somigge dingen te laten schudden (kont) veel en makkelijk in hun leven.
  Mannen moeten er hard en eerlijk voor werken..in Suriname gaan ze of kiezen deze mannen nu ook dan voor het criminele (drugs etc.)

  iedereen wilt maar snel aan geld en vertier komen…

  groeten,


  Maak melding

 17. Hahaha Zielepoot,

  Ik heb gelachen van je #13. Mijn dag is gelijk goed, thnx.
  Jou theorie over de surinaamse vrouw. Ik weet niet over wat voor bevolkingsgroep je het hebt, maar 99% v/d hindoestaanse vrouw is zeker niet zo!! Ik ben er één van. De meerderheid v/d hindoestaanse mannen blijven bij hun vrouw nadat ze JA hebben gezegd. Het is meestal de vrouw die haar man op straat zet omdat ie teveel zuipt ofz.


  Maak melding

 18. Ik vind Surinaamse mannen vrij geheimzinnig , achterbaks en egocentrisch als het op hun levensstijl aankomt ..
  Of zit een man gewoon zo in elkaar .. ?

  Ze uiten hun gevoelens niet zo snel en open en eerlijk ..
  DAT is een belangrijke oorzaak van depressie en roekeloos gedrag ..
  Of ze als ze hun gevoelens afreageren , dan doen ze dat vaak genoeg op de verkeerde personen ..

  Surinaamse mannen zijn ook bijzonder egocentrisch , ze gaan liever soms dood dan
  dat ze een beetje toegeven aan minder
  egocentrisch denken en beter leven …

  T.a.v. zelfmoord (uit liefdesverdriet) …
  Het is een teken van zwakte …

  Maar als het om gezondheidsredenen gaat zou ik zeggen : vrouwen zorgen veel beter voor zichzelf dan mannen … mannen drinken weinig en als ze drinken dan is het zeker wel iets met alcohol … en ze kopen veel eten buiten als ze geen vrouw hebben die goed voor ze kookt .. ze roken meestal ook meer dan vrouwen .. en ze bezoeken de dokter zelden ..

  Surinaamse mannen mogen er zeker zijn .. ze zijn de lekkerste mannen als het op sex en liefde aankomt , maar ze moeten een beetje toegeven aan hun fouten , zowel aan hun foutieve levensstijl als aan hun egocentrisch gedrag ..

  Dit is opbouwende kritiek by the way ..

  Maar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.