Suriname gaat Chinese genezers beter controleren

10

PARAMARIBO, 8 aug – Suriname gaat Chinese traditionele genezers beter controleren. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Met technische hulp van China zal onder meer worden nagegaan of de tientallen ‘dokters’ werkelijk over de juiste kennis beschikken.

Die kennis zal wel moeten komen van minimaal een universitaire opleiding. “Dat is vereist in China als je traditionele genezer wil worden. daar om hebben we om hulp gevraagd”, zegt Waterberg. Hij heeft een werkovereenkomst gesloten met een Chinees team. De bedoeling is onder meer informatie te verkrijgen over personen die zich in Suriname komen uitgeven voor genezer.

De controle op diploma’s wordt ook vergemakkelijkt dankzij de informatie. Wie de juiste documenten heeft, krijgt voortaan een licentie. Het gaat om ordening en niet om het tegenwerken van alternatieve geneeswijze. “Ons volk gelooft in traditionele geneeswijzen. We gedogen nu nog dat Chinese helers werken zonder vergunning. Dat geldt trouwens ook voor alle anderen. We weten dat het helpt”, aldus Waterberg.


10 REACTIES

 1. Weer zo iets horen wij al eeuwen… de Chinees geeft een paar kwartjes dan worden zij direct weer poeslief…Ik nono..geen geloof in dit soort verhalen.


  Maak melding

 2. Buitenlanders worden het beste beschermt in suriname.

  Surinamers worden flink genaaid en owee als zij iets durfen te doen. Dan zoek sandoppie de onderste steen om hun op te sluiten.


  Maak melding

 3. Gaat Waterberg ook al die kwakzalfende bonoeman’s en zogenaamde medicijnmannen in het binnenland controleren en ordenen???
  Of wilt hij niet optreden tegen hun???


  Maak melding

 4. Geachte redactie,

  Hadden wij dit al niet eerder gehoord van deze minister?

  Een ‘Afrikan-Srananman minister’ die Chinese genezers beter gaat controleren, terwijl SOMMIGE ‘Afrikaanse-Surinaamse genezers, die wij allemaal kennen als Bunu- en Lukumans en umas, zich jaar en dag schaamteloos misdragen binnen onze gemeenschap
  – ik bedoel hierbij de malafide genezers, niet te verwarren met de Bonafide genezers – wat bij deze minister ook bekend moet zijn. Doch nimmer heeft dit de aandacht van ene minister gekregen. En dit probleem speelt zich al jaren af, zelfs voor dat die Chinese genezers er in de Republiek Suriname waren..

  En moet je nagaan, die Chinezen zijn gisteren gekomen.

  Hoe sommigen onder ons nog gebukt gaan onder het slavernij verleden, zelfs onze zogenaamde ‘hoogopgeleiden’.

  Ach ja, zullen sommigen denken, zo zijn wij,

  “gastvrij”

  zogenaamd.


  Maak melding

 5. Goeie zaak maar laat men alle zorg instanties controleren en ook die boenoemangs van de kwatta weg die mensen kikkertjes laten inslikken om zo als leguaan door de douane te komen .


  Maak melding

 6. het is echt kut met de surinaamse regering.Waarom maken we ons zo druk over zo een klote regering ??? Het zijn allemaal dieven.Moet je eens kijken wat er in de stad allemaal rondloopt allemaal dieven overal.Je kan niet eens veilig lopen langs de waterkant,allemaal creolen en zo.Je kan je auto niets een normaal parkeren in de stad dan zie je creolen alweer ,dat ze geld moeten hebben.Waar gaat het land naar toe als de hindustanen en de javanan en de chinezen niet meer hun bijdrage zou leveren aan dat land.Vooral de hindustanen en de Javanen ze werken hard voor hun geld en geven veel voor het land. En wie steelt er veel in Suriname ra ra ra .Het land is gewoon verdoemd.Ik weet ook niet waarom de mensen daar opbouwen uit nl.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.