dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOpenbaar vervoer Suriname schreeuwt om ordening

Openbaar vervoer Suriname schreeuwt om ordening

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 aug – Het openbaar vervoer zal dringend aangepakt moeten worden als Suriname economisch echt vooruit wil komen. Dit zegt directeur Romeo Simons van het Nationaal Vervoersbedrijf, NVB. Het staatsbedrijf wil samen met particuliere vervoerders en het Nederlandse Conexxion die voorwaarde gaan invullen.

Eenvoudig zal dat niet zijn. “Je kunt niet meer rekenen op de bus zoals dat pakweg zo’n dertig jaar geleden nog het geval was. We zijn gegroeid in een situatie van concurrentie, waarin we rijden voor onszelf, uitsluitend om geld te maken”, zegt Simons. Met het op eilandjes functioneren moet het maar eens afgelopen zijn. Per slot hebben alle belanghebbenden er baat bij dat de chaos ophoudt.

Gebrek aan parkeergelegenheid en onbezonnen rijgedrag kunnen nog het best samen worden aangepakt. “Het is belangrijk dat het openbaar vervoer een richting op gaat die mensen willen. Men wil kunnen rekenen op de bus”, aldus Simons. Volgens Connexxion-vertegenwoordiger Willem Lely zal vooral kennis beschikbaar worden gesteld. “Openbaar vervoer heeft een economische betekenis, als iedereen daar zo naar gaat kijken, schieten we al aardig op.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

23 REACTIES
 1. Openbaar vervoer is personenvervoer dat openbaar toegankelijk is, dat wil zeggen dat iedereen die dat wil van de vervoerdienst gebruik kan maken. Openbaar vervoerders hebben dan ook een vervoerplicht die hen dwingt iedereen die daar om vraagt tegen het geldende tarief te vervoeren. Dit in tegenstelling tot particulier vervoer, waar de eigenaar van het vervoermiddel beslist wie wel en niet mee mag. Vervoerdiensten kunnen ook onderscheiden worden in collectief vervoer en individueel vervoer. Bij collectief vervoer wordt het vervoermiddel gedeeld met andere reizigers, die een andere herkomst of bestemming kunnen hebben. Bij individueel vervoer wordt het vervoermiddel ingezet voor de specifieke vervoerwens van één reiziger of groep van reizigers. Individueel openbaar vervoer wordt ook aangeduid als besloten vervoer. Tenslotte kan onderscheid gemaakt worden tussen lijndiensten en vraagafhankelijk vervoer. Lijndiensten rijden volgens een vaste dienstregeling, of er nu veel of weinig reizigers zijn. Vraagafhanklijke diensten passen zich aan aan de vraag die zich op dat moment voordoet.

  suriname heeft zowel collectief openbaar vervoer als op individueel openbaar vervoer besloten vervoer brood nodig als het economisch echt vooruit wil komen…


  Maak melding
 2. Moet connexxion jouw helemaal in Su. komen helpen.
  Doe mij een lol ik ken Su. te goed.

  Het is niet nodig..of wil jij de Su. bus chauffeur brodeloos maken.
  Jullie maken Suri’s brodeloos en als eerder dakloos.(bulldozer erin, de in jullie ogen onrechtmatig wonen.)

  Werkt heel hard op mijn lach spieren ai-boi
  Het geloof alleen zo kan Su. vooruit.
  Verlenger van koloniaal verleden dat jij ben.


  Maak melding
 3. Zolang het openbaar vervoer blijft dienen om primair de bushouder inkomen te verschaffen en niet zo zeer het vervoeren van personen en goederen in geheel Suriname te dienen is ieder aanpak een wasseneus!

  De bushouder rijdt wanneer hij daar behoefte aan heeft en niet zo zeer wanneer er behoefte aan dat vervoer is.


  Maak melding
 4. Ja het is zeker van belang voor een goedopenbaar vervoer, vooral de mensen ver gelegen van Parbo, in de avond uren zullen gebruik van maken. Neem aan voor het volgen van een avondopleiding inde stad etc.En connexxion die gaan zeker niet van die owe troep daar neerzetten.


  Maak melding
 5. Heer Lely zou je voordat jullie aan deze job beginnen eerst willen vragen of de minister de SPA trutjes, die daar nu de dienst uitmaken, eruit zou willen knikkeren !
  Maw, Douglas en Clumper moeten er allereerst uit en voorts moet de minister ietwat spraakzamer worden want ik heb haar nog nooit iets via de media horen zeggen.

  Vraag ook of ze enkele ‘echte’ vervoersdeskundigen of publictransport technologen willen aantrekken om de zaak te bestieren en al die politieke nepperds de laan uit te sturen.

  Openbaarvervoer is allereerst de zorg en taak van de overheid ! Dit mag evt in samenwerking met een particuliere organisatie worden uitgevoerd, maar het blijft een (gegarandeerde) dienst van de overheid aan de samenleving.


  Maak melding
 6. Denk niet dat Connexxion voor Srd’jes Suri’s zal bedienen het worden stevige nullen in euro’s.

  Daarom uitleg moeilijk.
  De wegen naar oost en naar west vol gaten.. als kraters, hoe wil jij modern lopen blaffen maar jouw huis loopt vol hemel water.

  Kom aub terug als gewend met een ander rotzooi verhaal hoor.


  Maak melding
 7. Een goed functionerend openbaar vervoer is nodig,dat weten we allemaal.Maar dan moet men wel rekening houden met alle bijkomstige zaken die hoe dan ook geld zullen gaan kosten.Het onderhoud,matrieel en alles wat daar bij komt kijken.De bussen die in NL en elders in Europa rijden zijn eigenlijk niet echt geschikt voor zo’n warm land als Sranang,ofwel moet men de de bussen zodanig aanpassen dat men zich niet kappot “zweet” in zo’n bus!Dan zijn er ook nog de particuliere bushouders,wat zal dan daarmee gebeuren?

  Goed dat ding neer zetten,anders zal dat een flop worden en zonde van al dat geinvesteerde geld!!!


  Maak melding
 8. “Openbaarvervoer Sur.schreeuwt om ordening’Het zou heel jammer zijn dat Ned.zich ermee moet gaan bemoeien,denk aan de crisisperiode waarbij Jos Steenman goud heeft verdient met die pakettendienst.Sur.zijn capable genoeg om hun eigen boontjes te doppen.Pakosie, je hebt gelijk,koloniale afhankelijkheid.Delores


  Maak melding
 9. De ontwikkeling stagneert omdat er per definitie geen adquaat OV is. Woon je aan de Baggelineweg en wil je een avondcursus volgen in Par’bo dan ben je het haastje. Gaat mooi niet door. Waar praten we dan nog over?


  Maak melding
 10. Openbaar vervoer is inderdaad noodzakelijk in suriname. Het afstemmen van het vervoermiddel op degenen die daar gebruik van willen maken is heel belangrijk. Hierbij denk ik aan studenten die opleidingen willen volgen en die van buiten Paramaribo afkomstig zijn.

  Werknemers kunnen hiervan ook gebruik maken en Pa-olo Somo kan een deal afsluiten met Taiwan voor de levering van 250.000 fietsen welke gebruik kan worden door studenten en werknemers die van de bushalte zich snel willen verplaatsen naar hun bestemming.

  Het gezeik met de zogenaamde files en kosten van brandstof kunnen minder worden.
  Het plaatsen van fietsenstallingen kan aardig wat geld opleveren voor de sociaalzwakkeren in Suriname.

  De drukte op de weg zal zeker minder worden. Verder kunnen Djoeka’s uit het binnenland ook makkelijk naar de stad komen om hun napi’s te verkopen.

  Openbaar vervoer kan op diverse trajecten ingezet worden die een goede verbinding met Paramaribo tot stand kan brengen.

  Wat ik me wel afvraagd is, zijn de wegen van Suriname daarop berekend? In Suriname moet er eerst het rijgedrag worden aangpakt voordat met overgaat tot investeringen in het openbaar vervoer.

  Wijken(inwoners) buiten Paramaribo zullen hiervan zeker gebruik maken.
  De kosten zullen wel laaggehouden moeten worden anders zal het niet slagen.

  Verder vraag ik me ook af ,hoe zal de betalingen plaats vinden. In Suriname kennen mensen elkaar en het zakelijk optreden zal altijd in de weg staan bij zwart-rijders.

  Het opleggen van boetes lijkt me hierbij wel verstandig en het gebruikmaken van controleurs is ook een optie. Hierbij zullen de kosten enorm toenemen.

  Het gebruiken van een chipknip biedt wel een oplossing voor, waarbij personeelskosten lager zullen liggen.

  Verder denk ik dat het stationeren van zulke grote bussen in Paramaribo voor een groot parkeerprobleem zal zorgen. Niet iedereen zal gebruik maken van het openbaarvervoer,dus er zullen nogsteeds jongeren zijn die liever met de auto naar de stad zullen gaan.

  Verder denk ik aan de criminaliteit in Suriname. Een djoeka en een indiaan hebben geen vaste woonplaats. Hoe zullen zij hun boetes betalen.Waar gaat de politie hun opzoeken. Is de Surinaamse politie goed uitgerust om snel terplekke aanwezig te zijn om zwartrijders op te pakken. Want het duurt wel uren voordat de politie arriveert bij een aanrijding etc. Meeste politievertuigen worden ingezet voor privegebruik van agenten en hun chefs.

  Het openbaarvervoer moet niet in handen zijn van de overheid anders gaat het binnen de kortste keren failliet.

  Het is wel een goed idee om het in te voeren.
  Twee vliegen in een klap…. Somo zal een goede fietsen-deal sluiten met Taiwan en Taiwan zal alle wegen in Suriname asfalteren en zonodig het chipknip-systeem lanceren in Suriname.

  Alleen heb ik nog een laatste vraag… Hoeveel heeft Connexxion aan steekpenningen betaald aan de NVB om afgedankte Conexxionbussen te gebruiken in Suriname die niet voorzien zijn van roetfilters en die zeer hoge onderhoudskosten hebben.

  Ra-ra ,wie weet het? Want deze torie stinkt naar verrotte aardappelen…

  Vene,Sardjoe fo Pa-olo Somo of Gilds of Brunsie……..


  Maak melding
 11. de bestaande partikulieren chauffeur zijn genoodzaakt om zich gezamelijk met de nvb een standpunt in te nemen, als het om de juiste manier van vervoer gaat, waarbij de beloning ook een juiste beloning vormt met de huidige situatie..
  streekvervoer dient zowel op beurt systeem gebaseerd te zijn en als op juiste vertrek tijden gebaseerd zijn, passagiers kunnen dan zeker van zijn, dat het nieuwe systeem meer passend functioneert indien op vaste vertrek tijden wordt gereden…op piek uren dient kortere vertrek tijden aan te houden. Korten horst van connexxion heeft al enkele heren uit suriname al in nederland ingewerkt, maar de surinaamse regering moet zich niet te veel blind staren op hun amerikaanse systeem..
  hierdoor is niemand bij gebaat..


  Maak melding
 12. “Openbaarvervoer Sur.schreeuwt om ordening’Het zou heel jammer zijn dat Ned.zich ermee moet gaan bemoeien,denk aan de crisisperiode waarbij Jos Steenman goud heeft verdient met die pakettendienst.Sur.zijn capabele genoeg om hun eigen boontjes te doppen.Pakosie, je hebt gelijk,koloniale afhankelijkheid.
  Delores

  Het kan aan mij liggen hoor Dolores, maar ik heb tot nu toe nog helemaal niks kunnen ontdekken van die zogenaamde capabele surinamers. Je hebt van die die-harders die zien dat suriname achteruit holt maar toch blijven volhouden dat het uitstekend met het land gaat. Zolang hun woning maar geen wateroverlast heeft blijven ze volhouden dat suriname GEEN LAST HEEFT van de belabberde waterafvoer. Ga zo door en over enige tijd zullen we met Haiti strijden wie de minst armoedige is.


  Maak melding
 13. Heden de dato 9 -08-2007 hebben de voormailge ministers en zijn staf die zitting hebben gehad over het bestuurlijk beheer van TCT met name dhr Simons R een puinhoop van gemaak, en dan schreeuwen ze vandaag de dag dat ze ordening willen hebben. ze zijn het andere deel nu vergeten de tjo…… gedoe. Als de particuliere bushouders niet op passen zijn ze straks bankroet, en die chauffeur gaan hun eigen zaken doen en de eigenaren zullen hun eigen bus moeten besturen, een degradatie van nivo, want altijd hebben ze de stoere willen uithangen en wat er nu gaat gebeuren. Ik denk dat de vorige voorzitter van PLO heel veel moeite heeft willen doen om dit te realiseren, maar de huidge voorzitter met name Mahadewsing zit zijn eigen boontjes te vullen met een eigendunkelijk inname van het benzine pomp en stuurt de leden naar de rijk der fabelen. van een huis heeft hij er twee van gemaak. denk aan dhr vaniere. nu haalt hij samen met tct oo connexxion bij.


  Maak melding
 14. Connexxion in Switi Sranan???
  Beter begint Suriname hun prestatie’s te checken die ze in Nederland leveren voordat ze ze vrij spel geven in Suriname.

  Is het niet beter dat als de staat alle buschauffeurs van Suriname in dienst neemt, ze elke maand een salaris stort en een soort van strippenkaart invoert??

  Zo hebben die chauffeurs elke maand een vast inkomen en alle inkomsten uit de “strippenkaart” verkoop gaat naar de staat.

  De chauffeurs krijgen allemaal een vaste lijn en tijdstippen waarop ze verwacht worden bij de halte’s op die manier hebben de gebruikers van het openbaar vervoer ook zekerheid.

  Als iemand eens geen geld nodig heeft maar wel een strippenkaart heeft kan die op deze manier toch nog met de bus mee en tevens is het veiliger voor de chaffeurs want die ontvangen geen contant geld meer in de bus omdat ze afstempelen of een strip prikt op de kaart.


  Maak melding
 15. Zo af en toe bekruipt mij het gevoel dat het gewoon om vee transporteurs als je nagaat hoe beestachtig sommige chauffeurs tekeer gaan in het verkeer.
  Het vervoeren van personen en goederen in geheel Suriname is alom een overheidstaak en kan niet ten volle aan de commercie worden overgelaten.


  Maak melding
 16. Het beste is om de oude stadsbussen te vervangen door nieuwe dubbeldekkers en voor het platteland nieuwste minibussen laten rijden. Ook moet er tramverbinden gekomen. In 2015 moet hoe dan ook het eerste Metro’s rijden in Paramaribo en er moet ook spoorverbindingen worden aangelegd voor de treinen.


  Maak melding
 17. Ik heb zo naar al jouw wensen zitten kijken en dat komt al zo zoetjes aan over de biljoen SRD.
  Je mag dat allemaal voorschieten!
  Wanneer ga je dat betalen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES