zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit NederlandNederlandse 'ronselpraktijken' wekken woede Suriname

Nederlandse ‘ronselpraktijken’ wekken woede Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het nijpende tekort aan leerkrachten in Nederland heeft ertoe geleid dat docenten zelfs in Suriname worden geronseld, tot ongenoegen van het Surinaamse ministerie van Onderwijs. Volgens De Telegraaf rekruteert het Nederlandse Case Manager Bureau NHS Surinaamse docenten die voor maximaal vijf jaar worden ingezet op verschillende scholen voor het voortgezet onderwijs.

Volgens Nando Salesman, hoofd Werving en Selectie van CMB, klagen veel Surinaamse docenten dat ze ondanks hun geschiktheid geen baan vinden: “Het is een win-win situatie, want we helpen de mensen aan een baan en zij dichten het gat in het Nederlandse onderwijs.”

Het Surinaamse ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling kan echter niemand tegenhouden om in het buitenland te werken, schrijft de Ware Tijd. Onderwijsdirecteur Adiel Kallan noemt de werving een ‘ordinaire ronselpraktijk’.

opening
Fernandes Express
BODO Party

30 REACTIES
 1. Kijk weer zo iets..Ronselpraktijken..nono pi din man disie din verstan di.

  Uitleg houd het simpel: Teken contracten met de ronselaars (transfereren desnoods voor enkele jaren)zij moeten de staat Su. min. 10 jaar geld betalen voor iedere losgeweekte leraar of onderwijzer, of wie dan ook,(verpleegkundig) :::: word toch eens wijs man.

  Dan mag Su. opleiden en Su. krijgt geld terug never nooit verlies.

  Hij/Zij weg laat de deur voor hen altijd open om terug te komen in Su.(belasting vrij)

  Maar deze mannen beginnen als gekken te schreeuwen…ai-boi wat voor soort beleidsmakers..droevig, zeilig, kan toch niet man.
  Front neem je bundel en rot op.


  Maak melding
 2. Geachte redactie,

  “Het Surinaamse ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling kan echter niemand tegenhouden, om in het buitenland te werken”, schrijft de Ware Tijd: Maar met goed beleid, kan je TENMINDSTE een poging wagen kader tegen te houden, om in het buitenland te gaan werken. Maar als je daar zelf geen geloof in hebt, misschien niet kan, dan denken wij dat deze minister het niet waard is om een volksvertegenwoordiger te zijn.

  “Onderwijsdirecteur Adiel Kallan noemt de werving een ‘ordinaire ronselpraktijk’”: Wanneer ‘goed beleid’ het moet afleggen tegen wanbeleid, corruptie en politieke schandalen, enz. enz., dan maakt dat het voor mensen juist makkelijk om hun heil elders te zoeken. Burgers verliezen dan hun vertrouwen. Je bent DNP-er dus plaats maken, je bent NDP-er dus je moet maar ontslag nemen, je bent… noem maar op.

  Wanneer de ‘politiek’ mensen moe maakt, waardoor mensen hun geloof gaan verliezen, dan handelen zij zoals je van elk mens kan verwachten, vaak genoeg als vanzelfsprekend. Ook de dieren vertonen dat gedrag en gaan te grazen waar het gras groener is. En daar houdt deze regering kennelijk onvoldoende rekening mee. Te veel eigen politiek- en groepsbelang ten koste van het volksbelang, maakt burgers vaak genoeg tot wat ze juist niet willen zijn of doen.
  Ook zij gaan op den duur ook voor zich zelf kiezen, en als je dat dan op de koop toe ‘ordinair’ noemen, dan verkijk je je op de loop van de natuur.

  ‘Mismanagement’ heeft zijn consequenties en is soms ‘water in de molen van het buitenland’,
  ‘What you don’t use, you lose’,

  een schoon voorbeeld van ‘oorzaak en gevolg’.

  Deze heren lezen te weinig en scholen zich kennelijk onvoldoende bij, anders roep je dit niet.

  Maar laten wij hopen dat men het dierdoor zal gaan begrijpen.

  Laten wij voor hen bidden.


  Maak melding
 3. Dat is het wisselgeld die de bedelgrage suriname betaalt voor de vele honderden giften die nederland hen jaarlijks toestopt.
  Nogmaals suriname; gratis giften bestaan niet voor de bedelaar geen keus heeft


  Maak melding
 4. Weer veel Surinaamse ophef over een logische ontwikkeling. Al jarenlang trekken de getalenteerde mensen de grenzen over naar de werkgevers die hen de beste voorwaarden kunnen bieden. Kijk naar de Europeanen die werken in de Arabische Golfstaten of de Nederlanders in andere Europese landen. Dit fenomeen noemt men: de internationale arbeidsmarkt.
  Geheel vrijwillig maken sommige Surinaamse docenten nu de keuze voor werk in Nederland omdat dat beter is voor hun beurs (overigens werken Surinaamse leraren al tientallen jaren lang op scholen op de Nederlandse Antillen). Ongetwijfeld vervelend voor het onderwijs in ons land, maar de globalisering stopt nu eenmaal niet bij Zanderij of aan de Marowijne.


  Maak melding
 5. Waarom boos worden op de Nederlanders??? De fout ligt bij onze REGERING!!!!!! Ze doen niets aan de armoede!!
  De enige oplossing lijkt mij, het optrekken van de salarissen.


  Maak melding
 6. Het is belachelijk als je anno 2007 hoort en ziet hoe men nu in Nederland over surinamers praat en hardop hoort denken.

  Leerlingen die uit Suriname naar Nederland gaan voor studie worden niet seriues genomen, ze zouden zogenaand achter lopen op Nederlandse studiegenoten in Nederland terwijl in Suriname de niveau veel hoger ligt dan in Nederland.

  Moeten die leraren dan geen inburgerings toets doen??In principe zou die dan overbodig zijn want uiteindelijk moeten ze Nederlandse scholieren les gaan geven.

  Win-win situatie?? Hahaha, die witte mannen zijn nog grappig ook.

  Het is geen win-win situatie het is die mensen weg kapen uit eigen land,in Nederland worden ze op den duur misschien wel gedidcrimineerd en zal er worden geprobeerd om ze weer op een vliegtuig richting Suriname zetten, en dat voor een paar euro’s extra terwijl ze liever in Suriname de jeugd les kunnen geven en pushen want die zijn tenslotte de toekomst van Switi Sranan.

  Nederland helpt hun aan een baan en zij dichten het gat.
  Laat Nederland maar al die werklozen een opleiding laten volgen voor leraar dan kunnen zij die gat dichten.

  Op deze manier krijgt Suriname een leraren tekort waardoor er weer minder kinderen een goede opleiding kunnen volgen en misschien helemaal niet meer naar school gaan zodat Nederland over een paar jaar weer kan zeggen dat Surinamers geen opleiding hebben,onderontwikkeld is en ga zo maar verder.

  Leraren blijven jullie aub in Suriname,geld maakt je niet gelukkig het kan alleen handig zijn als je het hebt maar wat geeft meer plezier 500 euro in je zak of kinderen aan een goede toekomst kunnen helpen??


  Maak melding
 7. O, ja is Nederland niet bang dat die Surinamers met een accent praten bv die WW kutgeintjes van ze en weten ze wel zeker dat die leraren niet lui zijn en op tijd op hun werk zullen komen??


  Maak melding
 8. Daarom wordt het tijd dat de surinaamse regering WAKKER WORDT UIT HUN SLAAP!!!!
  en soepele regels maakt voor surneds die in het onderwijs zitten; om uit nederland als nog 5 jaren les te geven in suriname in plaats van dat ze hier ontslagen worden, en dan alsnog netjes op hun 60 ste met aow in suriname kunnen genieten zonder dat ze achterna gezeten worden om verblijfs vergunning…het zijn de achterbakse regels die het zover heeft laten komen…zo raakt de surinaamse leerlingen steeds achter als zij niet adequaat en onvoldoende goed onderwijs krijgen van ERVAREN PERSONEEL..eigenlijk is het tijd om het parlement op te ruimen, omdat daar alleen hersenloze lieden zitten die maar willen regeren en geen verstand hebben……


  Maak melding
 9. Het is duidelijk dat het beleid in Suri. op niks slaat. Men denk alleen aan het geld, woningen, dure auto’s etc.

  Als je zelf dag en nacht zou gaan studeren om een beter baan te vinden en waarbij je je studiekosten zelf moet betalen dan kies inderdaad voor datgene dat het beste is voor jouw.

  Ik denk niet dat de leerkrachten of het kader wegtrekt omdat ze minder betaald worden. Er is gewoon geen werk voor afgestudeerden.

  als je met je universitaire opleiding onder supervisie van Brunsie of Somo moet gaan werken, denk je dat je die analfabeten wijs gaat kunnen maken over de gang van zaken en de ontwikkelingen die te maken heeft met jouw vakgebied.

  Het surinaams onderwijs moet dratisch worden aangepast op de behoeften van het land.

  Er zijn zoveel projecten waaraan je zou kunnen werken om Suriname verder te ontwikkelen. Verschillende studierichtingen kunnen gebruikt worden om de shit op te ruimen in Suriname.
  Politieke functies op allerlei plaatsen waarbij een analfabeet het voor het zeggen heeft. Nou ik denk dat de studenten inderdaad gelijk hebben om massaal weg te trekken naar een ander land waar hun kennis en ervaring op prijs wordt gesteld.

  dus eerst alle troep opruimen en dan verder zoeken waar het precies aan ligt.


  Maak melding
 10. hoezo, er is geen werk in het onderwijs in ned ik ken mensen die al twee jaren met een pabo diploma zitten en geen werk kunnen vinden, ik zelf zat 5jaren in het onderwijs in sur, heb een pabo moeten volgen, voor een erkende diploma, en zit ook al twee jaren werk in het onderwijs te zoeken, samen met mijn vriendin, geen werk.


  Maak melding
 11. het is hele maal niet waar allemaal onzin.
  met een sur diploma kan je hier niet in het onderwijs, je moet weer naar school{pabo} 3jaar.
  zelf ken ik bakras met een pabo die geen werk in het onderwijs kunnen vinden.
  ronselen, allemaal onzin, en verzonnen.


  Maak melding
 12. lieve mensen blijf AUB in sur. het lijkt allemaal zo mooi ,mar het stinkt.laat je land niet in de steek voor wat euros.het is heus geen koek en ei hier.ik woon 42jaar in ned .ben nu afgekeurd.dus denk er goed over na.


  Maak melding
 13. die kallan moet zijn bek maar dicht houden.
  die heeft zijn schaapjes op het drogen en verdient goed ( dubbele salaris ) Laat hij en deel van zijn salaris afstaan aan de leerkrachten die geronseld worden dan denk ik dat zij in sur zullen blijven werken


  Maak melding
 14. Dat er Surinaamse docenten worden aangetrokken is niet nieuw, als de docenten in Su niet worden gewaardeerd dan krijg je dit verschijnsel,het is ten ene male niet waar dat je met een Surinaams diploma geen les mag verzorgen in Nederland, het enige dat je moet doen is gelijkstelling aanvragen bij het IBG,bij een goede beoordeling van de school waar je te werk ben gesteld verloopt dat probleemloos. Ik kan niemand kwalijk nemen dat hij-zij een poging doet om er economisch op vooruit te komen.Tijdends Wijdenbosch werd tenminste een poging gedaan om de leerkrachten voor de Surinaamse arbeidsmarkt te behouden)zogenaamde strategische groep’.Venetiaan en Hooghart hebben dat teruggedraaid en de leerkrachten gelijkgesteld met de overige ambtenaren. Terwijl er wel degelijk verschil is tussen die 2 groepen, ambtenaar worden in Su is politiek afhankelijk alsook bevorderingen, terwijl als docent je alleen vooruit komt door te studeren. Dus mijne mensen veroordeel niet de docent maar het beleid dat tot deze situatie heeft geleid.


  Maak melding
 15. De vieze vuile praktijken van Nederland alweer. Eerst zeggen ze dat diploma’s van onderwijzers uit Suriname vóór 1979 in Nederland niet geldig zijn, omdat de opleiding van Surinaamse leeraren in Suri een andere nivo hebben dan in Nederland. Nu daar ze het hard nodig hebben , gooien ze de deur open , en ronselt de surinamers om in Nederland te komen werken. NU ZIJN ZE WEL GELIJK AAN DE HUNNE. Stelletje boeven !!! Zo heb je dan hè, als je teveel afhankelijk bent van anderen. Ontwikkelings hulp hier , ontwikkelings hulp daar, schenkingen van hier , schenkingen van daar.


  Maak melding
 16. Nederland wordt dan overspoeld met surinaamse leerkrachten en als ze goed werk afleveren komen hun leerlingen massaal stage lopen zodat suriname tzt overspoeld worden door jonge avontuurlijke en begeerlijke stagiaires die op hun beurt verliefd worden op surinaamse jongens en hen meenemen naar nederland. Op den duur zal de nieuwe politiek in suriname niet anders kunnen dan de goed opgeleide en gemotiveerde surneds overhalen, neen bedelen om naar suriname te emigreren ten einde de afbraak van suriname (veroorzaakt door de oude politiek) tegen te gaan en het land weer proberen op te bouwen naar nederlands model. Er komt dan een goed samenspel tussen de in suriname woonachtige goed opgeleide surneds en de nederlandse stagiaires. Dus suriname zal er zeker garen bij spinnen. Eind goed al goed.


  Maak melding
 17. Aan het einde van de rit zullen we zien er beter van geworden is. De docent of de directeur van het bedrijf dat “ronselt”. Ik zie de directeur het niet doen omdat hij zo begaan is met het Onderwijs in Nederland. Neen, er valt geld te verdienen en dus doen. Ben benieuwd wat voor soort contractende docenten die naar Nederland komen bij dit heerschap zullen moeten tekenen. We wachten af. Kijk maar naar al de verschillnde bureau’s hier te lande die bezig zijn geweest met de zogeheten herintreders of anderen die nodig ergens aan geholpen moesten worden. Noem mij een pessimist, maar ik wacht af en ben heel erg benieuwd naar de daadwerkelijke beweegreden van dit bedrijf.


  Maak melding
 18. Hoeveel vroeggepensioneerden in Nederland zouden niet graag in Suriname aan de slag willen in het onderwijs, om hun kennis uit te dragen aan de jeugd? Maar wat doet de Sur. regering om dat te bevorderen? Maken ze het de mensen van Surinaamse afkomst gemakkelijk om te remigreren met hun pensioentje? Neen, die mensen worden juist zwaar belast; denken ze met hun pensioentje beter te kunnen leven in Sur. i.p.v. een krab bestaan in Nederland te moeten leiden, moeten ze echter een hoog percentage aan inkomstenbelasting afdragen aan de Surinaamse fiscus. Nou, dan vergaat je gewoon het plezier om tegen een zakcentje ook nog eens les te gaan geven op een school, ook al ben je nog van goede wil.
  Dus klagers in Sur, betoog maar eens openlijk en krachtig tegen die nepbestuurders in Par’bo i.p.v te zeuren over Nederlandse ronselaars, alsof die Surinaamse leerkrachten, die ook een beter bestaan willen voor hun gezin, grote debielen zouden zijn. Neen, het zijn geen ongeletterde van de straat geplukte Javanen of koelies, die ergens in de polder in Holland zullen worden neergezet, maar geschoolde krachten die zelfstandig kunnen denken en ook er naar kunnen handelen, dunkt mij.

  Fernando Tjongtjong


  Maak melding
 19. Het ene moment ; VOL IS VOL weg met de buitenlanders .
  Ander moment , halen ze ons binnen

  Ineens zijn de donkeren welkom ;

  Aub , houd een keer op niet de leraren moeten naar Nederland komen , wij die hier zitten moeten terug , om onze mensen te ondersteunen ,

  Uiteraard fronzen een aantal van jullie , niet reageren gewoon hier blijven , argumenten zijn over bekend , maar er zal altijd een groep die stap ondernemen .

  Het Surinaams volkslied word met volle borst mee gezongen , Opo kondre man …….
  Goed zo , wij voelen ons nog allemaal verbonden met Suriname ,
  Degene die het kunnen opbrengen , kom terug al is het voor 2 a 3 jaar , probeer het in elk geval , je kunt altijd nog beslissen om terug te gaan ,
  maar jij hebt het geprobeerd .

  Thank you


  Maak melding
 20. Wat een lachwekkende vertonig hier. Mensen die Suriname hebben verlaten, om hier in Nederland te werken en een nieuw leven op te bouwen roepen Surinaamse leerkrachten op om in Suriname te blijven werken voor een hongerloontje. Wat een hypocriete onzin. Als er Surinaamse leerkrachten zijn die in nederland willen werken voor een betere salaris,is dat hun zaak. Laten ze maar hun gang gaan want het is hun leven.


  Maak melding
 21. Ik ben eens met nr 15 en nr 16,je wordt verplicht een pabo opleiding te volgen,jouw diploma die je opzak hebt, is niet voldoende. Onderwijs in Nederland is niet makkelijk,er wordt zelfop jouw accent gelet,een coachs die steeds achter je kont zit, je doet het nooit goed,Nederlanders denken vaak dat zij het beter weten en de beste zijn,nou daarniet van, je moet wel weten als leerkracht, , dat je niet klakkeloos naar anderen hun lokaal mag fu go dji tory,je krijgt de kans niet ,slapen smiddags vergeet het, want srananmang un lop sribie ,je bent de hele dag op school, niet wanneer de zoemer af gaat dat je meteen naar huis mag als In Suriname NEEEEEN !!!.de llingen mogen gaan, jij: fo juru of syksi juru, je administratie en je groep moet je in orde zetten voor de volgende dag . dus un denki bun sa we du, Tu pat draai de vergader, studieochtenden, noem maarop laat je goed informeren ik snap dat un wan go verdien deng euro ma jo njan sappa.het is wel een uitdaging , zo kun je dan het verschil zien of ervaren hoe onderwijs in nederland is ten opzichte van Suriname Kallan ju hor ju mofo jij hebt je doel bereikt als de leerkrachten gedemotiveerd raken, wie ben ik om ze tegen te houden jammer voor de arme kinderen in Su als alle leerkrachten wegtrekken gebrek aan scholen anderen zitten nog op de wachtlijsten ,je moet NPS zijn om aan de bak te komen dan hoe dan.Un draai anu paar a boto
  om dit tegen te gaan, dan komt het wel goed in suriname.


  Maak melding
 22. het onderwijs in Nederland is ver vooruit maar harstikke duur, alleen de rijkeluis kinderen kunnen dat betalen, en die hangen meestal 5 dagen per week in de kroeg, waardoor ze minder gekwalificeerd zijn, daarom kunnen er 2 dingen gebeuren 1. het kwaliteit van het onderwijs gaat omlaag 2. er wordt personeel geimporteerd.


  Maak melding
 23. Beste Dewanand,

  “Eerst zeggen ze dat de Surinaamse diploma’s geen waarde hebben en nu wel”!

  Weet je, je kan onze mensen constant op de methodieken wijzen, zowel hier als in Su, ze trappen er telkens weer in:

  ‘JE WORDT BEHANDELD ZOALS JE BEHANDELD WILT WORDEN’, ‘SI NA BRIBI’.

  Een Overheidsbaan momenteel in SU, is in principe vervallen tot een ‘bijbaan’. ‘Eigen belang’ gaat voor je Overheidstaak waar je in eerste instantie voor bent aangenomen. En zelfs de Minister zegt er niets van omdat deze ook voor 80% bezig is met zijn eigen zaakjes, ‘winti way lanti pay’.

  Ambtenaren houden zich niet bezig met het adviseren van de minister omtrent zaken die fout gaan binnen de gemeenschap en waar beleid op gemaakt dient te worden. En de minister vraagt er ook niet om, ondanks dat deze ambtenaren betaald worden om het beleid te helpen ondersteunen.

  Kantoorruimte binnen de overheid, inclusief telefoon en andere faciliteiten zoals drank en sigaretten, worden tijdens kantooruren gebruikt, om te vergaderen omtrent wie wat gaat doen en hoeveel men eraan zal gaan verdienen, t.a.v. een ‘privé aangelegenheid’. En die burgers die gebukt gaan onder armoede en wanbeleid, die moeten maar even zien te wachten totdat er verkiezingen naderen. En nogmaals, sommige burgers trappen er telkens weer in, omdat het nog steeds werkt. En die jongens in Den Haag kennen die cultuur in Su, dus die spelen er handig op in, net als in zovele zogenaamde Derde Wereldlanden. In Amsterdam-Zuidoost zie je helaas ook dezelfde ontwikkeling, hetzelfde soort netwerk, dezelfde personen, in feite hetzelfde systeem.

  En als iemand als Somohardjo zegt dat hij nu President van SU wilt worden, dan zegt dat toch al voldoende! Neem dit als voorbeeld mee:

  Een hoofdambtenaar op een bepaalde ministerie, koopt uit eigen zak, 5 (vijf) afgeschreven schoolbussen in Duitsland. Vervolgens laat hij deze (school) bussen:
  1. door zijn ‘netwerk’ op kosten van een andere ministerie, van Duitsland naar Suriname overbrengen.

  2. dan zet hij vervolgens zijn andere netwerk in om deze bussen gratis van de haven te laten inchecken en naar de plaats van bestemming te laten vervoeren ter controle.

  3. Tenslotte verhuurd die aan het ministerie waar hij zelf werkzaam is voor een enorm bedrag, om deze in te zetten op routes waar hij eerder, (4.) van weer een netwerk op een andere ministerie vergunningen voor verkregen heeft.

  Op zijn kantoor op betreffende ministerie – betrokkene heeft een eigen gesloten kantoorruimte met airco, computer, gratis overheidstelefoon en verbaas je niet, een kleine ijskast – houdt hij zakelijk contact omtrent de gang van zaken.

  Alle de vier andere betrokkenen op die andere ministerie, die aan dit zaakje meegewerkt hebben en onderdeel zijn van ‘zijn’ netwerk, krijgen maandelijks van hem tijdelijk een ‘mini-salaris’ op hun bankrekening gestort, gelijk aan de gemaakte kosten op rekening van de Overheid. Voor hoeveel hij de bussen aan de Overheid verhuurd, wordt voor de anderen geheim gehouden (dienstgeheim). En zo heeft een ieder zijn eigen “micro-onderneming” binnen elk ministerie. De minister kijkt de ander kant op, “eigen risico” zegt deze.

  En die jongens in Den Haag kennen deze ambtenaren allemaal bij naam en toenaam, totdat ze ze ergens voor nodig hebben. Ze zijn namelijk makkelijk chantabel en fungeren als spionnen binnen die zelfde overheid. Vandaar dat voor die jongens in Den Haag, niets in Su voor hen geheim is. En je mag hier roepen wat je wilt, die jongens in Den Haag kunnen in SU pakken wat ze willen, inclusief onze docenten. Omdat:

  in de afgelopen jaren bij de Surinaamse Overheid, zich van hoog tot laag, een breed ‘netwerk van corruptie’ ontwikkeld is geworden op haast elk ministerie, wat een ieder enorm veel zorgen baart.

  Het is maar dat je het weet.


  Maak melding
 24. ..Voor een aantrekkelijk salaris ga ik graag een aantal jaren naar Dubai. Dus laat een surinaamse leraar(es) dit lekker zelf bepalen. Als de surinaamse regering eens beleid gaat maken voor de vele surinamers in NL die graag na hun pensioen naar suriname terug willen, is er geen probleem meer. Er komen veel gekwalificeerde krachten met goede werkervaring, oa in het onderwijs. En…elke maand worden er vele euro’s de economie in gejaagd door de pensionado’s!! Een lot uit de loterij voor heel suriname! Alleen wel zelf het lot gaan cashen!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES