Taiwan wil Chinese projecten in Suriname overnemen

20

PARAMARIBO, 4 aug – Taiwan is bereid projecten van China in Suriname over te nemen. Dit meldt Dagblad Suriname. De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken, James Huang, stelt in een brief aan regering en parlement in Paramaribo dat de projecten kosteloos voortgezet zullen worden.

Mocht China besluiten de diplomatieke banden met Suriname te verbreken, dan zou er dus geen man overboord zijn. Voorgefinancierde woningbouw en herstel van wegen hoeven dus niet in gevaar te komen. Dat komt bovenop de één miljard dollar aan ontwikkelingshulp die eerder informeel is toegezegd, meldt Huang. Volgens David Chin van de Suriname-Taiwan Friendship Foundation, is de brief meegegeven aan coalitieparlementariër Hendrik Sakimin.

Sakiman maakte toen deel uit van de oriëntatiemissie naar Taiwan. “China wil lenen, maar Taiwan wil geven. Bij de trip van vice-president Ramdien Sardjoe naar China kwam hij met leningen terug. Zelfs de Anthony Nesty Sporthal was in het begin een lening. Waar in de eenentwintigste eeuw kan Suriname zo een mooi aanbod krijgen?”, aldus Chin.


20 REACTIES

 1. Taiwan mag heel veel willen, maar als Suriname daarin trapt worden we even onbetrouwbaar als die wulpse Jawa-jongens/meisjes met hun springfunctie. Wanneer het ze ook maar niet zint.
  Iemsabi!


  Maak melding

 2. hoe heet die man eigenlijk, Hendrik Sakimin of Hendrik Sakiman?

  het is geen kwestie van dubbelspel spelen maar van overleven. dus laat het Suri-volk maar beslissen. want nu hebben alleen maar China chinezen in Suriname de voordelen.

  suleyman jawa


  Maak melding

 3. Hoe gaat de Surinaamse regering dit oplossen.

  Als ze met Taiwan in zee gaan stopt China alle hulp aan Suriname. Proberen een gulden middenweg te vinden. Surinaame mag met alle landen die ze wil betrekkingen hebben. China mag daar geen stempel op drukken. Het is een interne aangelegenheid.

  Want Suriname kan het geld goed gebruiken.

  Aan de andere kant probeer Taiwan China een hak te zetten.

  Oordeel wijs en met diplomatie.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 4. Ja zeg, de chinezen zijn niet gek als de suri’s denken. E nwaarom deneken de suri’s gek? Taiwan wil een vrijblijvende investering doen in Surinen omwille diplomatiek banden. Niet voor sosso .

  En nu de ontwikkelingsgelden opgesoupeerd zijn, tot de bodem geleegd , platgevreten, willen de poltici op dezelfde toer doorgaan met Taiawan. Gado jepi den mang diessie fu pari den botto nagra a srefi corruptief watra sang den sabi kaba. Zoals zovelen weten,* SABI DIRI* , dus gaan ze op dezelfde toer door.

  God zij met ons Surinen. Vriendelijke Groeten,……………


  Maak melding

 5. Het zou strategisch gezien geeneens zo’n slecht idee zijn om van regeringswege enigzins twijfel door te laten schemeren in de loyaliteit naar China toe. Welke kant we opgaan, laten we gewoon in het midden. Wie weet wat zo’n twijfelachtige houding Suriname wel niet zou kunnen opleveren.
  Mischien zeg ik luidop wat anderen alleen maar durfen denken..


  Maak melding

 6. Het gaat bij China en Taiwan uiteindelijk niet om de erkenning door Suriname van Taiwan als soevereine staat. Dit had anders al vele jaren terug gespeeld. Ze bevechten elkaar om de uiteindelijk toegang naar de Caricom en het achterland van Zuid America, en de strategische positie die Suriname daarin kan hebben. Suriname heeft daarin een voorkeur op landen als Guyana gezien de Aziatische invloeden in de Surinaamse gemeenschap en politiek.


  Maak melding

 7. waar wachten we dan op?? suriname heeft technologie nodig heel veel ervan!! en een echte industrie, geen grondstof gebaseerde economie meer, en taiwan maakt kwaliteit, china kwantiteit, het lijkt mij dan logisch om in dat geval voor taiwan te kiezen,
  maar china is een big player in de wereld en dat moet men ook niet vergeten. Als de chinezen ermee akkoord gaan om suriname geld, fabrieken, wapens tegen de guyanezen, EN druk gaat uitoefenen en zn macht in de VN gebruikt om suriname ALLE betwiste gebieden terug te geven (fr. guyana, guyana) Dan hebben we een deal met de chinezen En schreeuwen we allemaal ONe china minder dat deze voorwaarden, Mogen ze opdonderen


  Maak melding

 8. Welk land geeft nou gratis 1 miljard dollar aan een ander land. Taiwan weet dat ze heel veel weg kunnen nemen uit Suriname. Die taiwanesen ruiken bodem schatten, deze zijn honderden miljarden euro,s waard. pas maar op suriname Taiwan is niet dom. Die Chinezen spelen het spel eerlijk.


  Maak melding

 9. Niks is gratis! Wat is 1 miljard dollar. Zeker snoepgeld. Terwijl Suriname 1000 miljard aan waarde heeft. Laat Taiwan 10 miljard gratis geven. Als je een lening neemt bij de bank, dan kijken ze eerst of je een eigendom perceel hebt. Dan krijgt je een lening en erfpacht of domeingrond niet. Zien jullie het zo, ben je rijk, dan hebt je vrienden, ben je arm loopt de hond zelf weg. Want die hond weet heel goed, daar krijgt ik geen bot. Met China, India en Taiwan samenwerken!


  Maak melding

 10. Dat China internationaal geen kleonde jongen is is wel duidelijk, maar om als land jouw handel en wandel door Chna te laten bepalen is een ander verhaal. China heeft miljarden liggen en heeft een groot tekort aan grondstoffen voor haar sterk groeiende economie. us rondkije=ken in de wereld wie ergens mee kan worden verwend en doen maar. Op een dag zal de rekening betaald moeten worden. China knoopt vooral met landen die veel bodemschatten hebben relaties aan, landen die zij vroeger niet eens zag zitten. Vraag je maar af waarom nu ineens wel.


  Maak melding

 11. Blokkade en blackout zin twee begrippen voor één verschijnsel, namelijk dat informatie die opgeslagen is in het lange termijn geheugen tijdelijk niet toegankelijk is. Een onschuldig voorbeeld is datje zoekt naar de naam van een film en deze je maar niet te binnen wil schieten,terwijl het antwoord op het puntje van je tong ligt.Het krampachtige zoeken naar het juiste antwoord verhindert het vinden van het antwoord. Op het moment datje denkt ‘dan maar niet’ schiet de naam je vaak te binnen. Wie bang is geblokkeerd te raken, moet van te voren bedenken wat er zonodig is te doen.Bestuder deze informatie aanpak piekeren.U heeft geen toegang meer,als U in strijd heeft gehandeld met de Algemene Voorwaarden. blokkade 24.132.58.199 en is permanent. Bent u het niet eens met mij de blokkade? Vermeld uw naam, , datum en een duidelijke reden, Voordat U reactie krijgt? Zien we morgen wel weer….

  De meeste zijn een vorm van Blokkade en Blackout in Het… leven… Opsporen van de aanleiding, bijvoorbeeld, niet durven nadenken en daar tijd voor durven nemen (los het probleem op als een expert en een expert neemt altijd tijd) alles voor 100% willen weten (wat niet kan en wat niet nodig is, want het gaat erom dat je laat zien dat je genoeg weet) niet blijven kleven aan deze vraag, maar doorgaan naar de volgende vraag niet krampachtig blijven zoeken naar het detail dat je nu niet weet, maar ga naar de hoofdpunten door deze bijvoorbeeld in een getekend schema weer te geven. Niet alleen maar aandacht voor wat je niet weet, maar analyseer de vraag en zie wat je wel en wat je niet weet. Stop met steeds meer gespannen doorgaan, maar pauzeer even, ga even naar de WC, enz. Ga niet door met steeds erger piekeren, maar pak gepieker aan, schrijf het gepieker bijvoorbeeld op, zet er een streep onder en schuif het papier opzij….


  Maak melding

 12. Wat wil suriname eigenlijk. Eerlijkheid in democtratie of geld voor democratie. Taiwan is nog steeds een provincie van China,heeft zichzelf onafhankelijkheid verklaard ( on-democratische weg ), als suriname met Taiwan in zee gaat , wil dit zeggen dat Suriname Taiwan erkent als een onafhankelijke staat. Heleboel landen doet handel met Taiwan, vooral Blanke landen onderleiding van Amerika, om China te dwarsbomen , omdat China een communistich land is.Vieze spelletjes allemaal.Als Suriname Taiwan binnen laat, speelt Suriname met dit spelletje mee. Taiwan probeert zoveel landen met geld om te kopen ( net als zijn godfather Amerika )om zijn eigen verklaarde onafhankelijkheid te erkennen. Suriname is arm en trouwens ook een bedelaar en dus zeer gevoelig in deze situatie. Je ziet het maar, als je van krijgen houdt dan heeft de tegenstander altijd troef.
  Werk voor je eigen spullen, dat is het mooi wat er is. En wacht niet op krijgen en nogmaals krijgen.

  AWAJ


  Maak melding

 13. LAAT liever DE SURNEDS het regeringsbeleid bepalen en de echte geld-schieters zijn, want zij weten ALLEEN wat echt goed is voor Suriname en de ontwikkeling voor langer termijn.. deskundigen genoeg die aan de bak kunnen…


  Maak melding

 14. Hahahahahahhaha,laat “SurNeds”,het regringsbeleid bepalen, en de echte geldschieters zijn????????????????Ze hebben niets anders gedaan dan van Nederland profiteren(een klein selecte groep uitgezonderd)ze hebben niet bijgedragen tot de Nederlandse economie,lees het maar in de staats-archieven,hoe willen ze Suriname gaan regeren,hahahahahah liebie sma nanga law jere.Kom maar op met jullie gescheld,I DONT GIVE A DAMNN.

  Neen,dan heb ik liever,ECHTE DYNAMISCHE SURINAMERS.Daar zijn er genoeg van,maar tja het stomme stemvee is wars van vernieuwingen en blijft zich hopeloos vastklampen aan de oude garde.
  Als de Chinezen bv,goed geintegeerd zijn ,misschien?????Of de Hindustanen die weten tenminste wat werken en hadel zijn.Maar aub geen so called SURINEDS.


  Maak melding

 15. Zie China gewoon als een grote klant, lever lekker grondstoffen aan ze. Laat je als land niet verleiden met allerlei goedbedoelde cadeaus. Die betaal je uiteindelijk toch zelf.

  Gratis bestaat niet.

  Met de opbrengsten van de verkoop van grondstoffen een stimuleringsfonds opzetten om de lokale economie te stimuleren in de vorm van een investeringsbank. Dus met de opbrengst zorgen voor lokale duurzame werkgelegenheid.

  Met alle respect maar Suriname is nog steeds een lage loon land. Daar in combinatie met investeringen in werkgelegenheid zal het land binnen 10 jaar doen groeien tot de top van de regio.
  De weg is al ingezet, ook al zien sommigen dat anders. Neem de uitbreiding van Staatsolie. Zelf eindproducten maken en die afzetten op de lokale markt en verkopen op de internationale markt.
  De handelsbalans met daarbij behorende valuta beschikbaarheid (USD) zal zeer positief worden.

  Investeer in duurzame technologieën om het land niet verder te vervuilen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.