Suriname moet profiteren van Caribisch groentengat

11

PARAMARIBO, 30 jul – Suriname moet meer zien te profiteren van de grote vraag naar groenten in het Caribisch gebied. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Ook andere landbouwproducten zouden meer kunnen worden verkocht.

Voornaamste voorwaarde is een omslag aan zowel de aanbod- als vraagzijde van de economie. De Surinaamse economie wel te verstaan. Weliswaar verklaren ondernemers zich maar al te graag bereid te exporteren, het liefst zoveel mogelijk. Dat is goed voor henzelf en voor de economie. “Als we de statistieken bekijken, zien we dat we een belangrijk deel van ons voedsel zelf produceren”, zegt Raghoebarsing tegenover Radio 10.

Aan de andere kant blijkt het grootste deel van de Caribische landen jaarlijks voor miljarden dollars aan landbouwproducten in te voeren. Daar op inspelen zou makkelijk kunnen leiden tot klachten van lokale consumenten over afnemend aanbod. “Natuurlijk mag de consument er niet onder lijden. Maar als die zegt ik wil ook producent worden, zijn we meteen een stuk verder”, aldus Raghoebarsing. Het is een kwestie van kansen benutten.


11 REACTIES

 1. Van de zijde van onze overheid wordt immer geluld over KANSEN benutten, maar op het moment dat een Surinaamse ondernemer ook daadwerkelijk iets wenst te doen dan komt alle tegenwerking (bijv.in de vorm van o.a. burocratie) van diezelfde overheid, nekt zij de eigen ondernemres door vrienden te voorzien van import vergunningen met zeer lage heffingen, en dan kakelen dat men concurrend moet werken, dus laat ons niet lachen.

  Probeer maar eens met de nationale carrier tot transport afspraken te komen (SLM) en je krijgt een hartaanval doordat deze of gene weer een tjoekoe wil (SLM topper) of jou als een baksteen laat vallen (kan gewoon in SME) omdat hij een ander gevonden heeft die hem wel geld geeft.

  Dus exporteren vanuit SME naar de Carribean lijkt “IJDELE HOOP” et zo’n overheid als “Conditie scheppende factor”. Dus Sir Stanley “Keep on dreaming” of probeer binnen het FRONT echt potten te breken voor s’lands potentiële ondernemers die wel willen, maar gefrustreerd raken.

  Laat ons desondanks blijven hopen op BETER TIJDEN met capabele bewindvoerders die het ECHT menen met het land SURINAME.

  De PASSANT


  Maak melding

 2. Meneer ragoebarsing beste man,,
  Je bent zelf minister van l.v.v….
  WAT VOOR STUMULANS HEB JIJ GEGEVEN AAN DE LANDBOUWERS..
  Zover ik weet heb je juist geholpen de landbouw naar de afgrond te werken..

  Niks heeft geen enkele minister of hoe die figuranten genoemd mogen worden gedaan voor die armne boeren..

  Dus jij klets gewoon uit je nek..

  En als je serieus genomen wil worden,geef opdracht aan de s.l.m. met onmiddellijke ingang de lucht vracht kosten te minimaliseren tot minstens 0,25 US$ cent per kilo..en afschaffing van de uitvoer levies..

  Pas dan ben je geloof waardig..

  Zeg het aan je baas el vene..Jullie zijn allemaal grappenmakers,je hebt zeker een lekker week-end gehad bij één van je vrienden..gegeten en gedronken en je moest dit even kwijt..


  Maak melding

 3. Suriname moet dit…Surinam moet dat…Suriname wil dit… Suriname wil dat…Suriname denkt dit….Suriname denkt dat……En zo gaat alles van deze regering. Laat ze nou eens een termijn noemen dat ze dit willen hebben bereikt en dat willen hebben bereikt. Maak het DUS MEETBAAR. Zo kan iedere minister van alles roepen zonder te worden aangesproken op zijn/haar DADEN.
  “MEETBAAR, MEETBAAR, MEETBAAR” zou niet misstaan als titel van het eerstvolgende Surinaamse regeringsprogramma.


  Maak melding

 4. ai passant een stukje ondervinding geef je weer.
  je heb onze kunu blootgelegd met je verhaal.
  it takes no saint to see the truth
  it will need at least five godesses to put it straight.

  alleen vaderlandsliefde kan mama sranang
  doen bloeien.

  wat belet een goede gang van zaken om deze kans velledig te benutten???

  waarde toevoegen aan mama sranang getuigd aleen maar van liefde voor land en volk.

  ik wil hier even kwijt dat de machine welke
  in nickerie gebruikt zal worden om electriciteit op te wekken met rijstkaf ook geschikt is om zaagsel en hout afval van bruynzeel te gebruiken zie hier waarde creatie hopelijk gaat hett ontkiemen in de harten van de verantwoordelijke mensen.

  soso lobi


  Maak melding

 5. Zou de minister kunnen specificeren op welke eilanden in de Caribs veel vraag is naar welk soort van groenten ? Als hij dit via z’n ministerie of via de KKF kenbaar maakt dan zouden de exporteurs iets meer kunnen doen.
  Deze minister roept naar mijn idee gewoon ‘in de lucht’ wat want het blijkt dat men in de Caribbean geen grote hoeveelheden verse groenten importeert.
  Neem bv de Antillen en Aruba, daar maakt men het meest gebruik van geconserveerde produkten. Ook de overige bovenwindse eilanden gebruiken blikjes en potjeswaren uit de VS.
  De lager gelegen eilanden telen hun groenten zelf of halen deze uit Venezuela, Trinidad & Tobago, Guyana en Colombia.

  Marcel en De Passant hebben gelijk, de minister moet de SLM aanspreken om hun transport betrouwbaar en goedkoper te maken, en daarna kunnen de exporteurs contracten afsluiten met evt afnemers in de regio.

  Dus minister van LVV niet zomaar uit je nek kletsen !


  Maak melding

 6. Begrotingsgat,Pensioengat, Ozongat,alsof er al niet genoeg gaten zijn in de Su.regering is er nu ook een groentengat. t Lijkt me een geperforeerde situatie met gaten zo groot als gatenkaas. Piaw, piauw we go meki oen lauw, ie boro ing dja ie tapoe ing dja , piauw piauw we go meki Sranangman lauw.


  Maak melding

 7. Karamchand: misschien een goed mens, misschien ook goed referenties om hoge functies te bekleden. Maaar..: inhoudelijk beleid een hoop vene-ram(=dus stront). Als minister van PLOS heeft R verklaart via de TV in een live uitzending verklaard er voor zorg te zullen dragen dat de agrarische sector haar producten zal kunnen afzetten. Daarbij is in overweging gegeven om eindverwerkingsfabrieken(conserveringsfabrieken) op te(laten) zetten.
  men leze zijn verklaring bij zijn ambtsaanvaarding als minister van LVV.
  Resultaat: Men leze voorgaande reacties.


  Maak melding

 8. Waarom hebben de Suri ’toppers’ geen weblogs ? Ik denk dat ze er heel veel kunnen opsteken. Of zullen ze anders door de mand vallen (dat ze geen ene k.. weten !) .
  Misschien zijn ze daarvoor bang, stelletje uit de str.nt getrokken uitbuiters en medelanders.


  Maak melding

 9. beste oplossing voor suriname
  schaf de regering af.
  beste oplossing voor us is schaf de regering af
  beste oplossing voor de wereld is schaf de protocollen af.
  wij leven al in een dictatuur.
  welke regering wil je afschaffen?
  doe een deel van wat je kan doen.
  maar doe iets .
  een v.b
  de heer sardjoe (miltimiljonair)
  deze man ken ik toen ik 10 jaar was.
  30 jaren later is deze man in de regering
  ik was voor deze man in het jeugd parlement in suriname.
  dus als je niets doet moet je ook niet veel verwachten.
  als je minder tijd besteed aan vrouwen versieren,of minder aan stelen,kom je verder dan je denkt.
  neem in holland.
  hoeveel mensen uit het buitenland werkt in holland.
  de meeste van deze mensen zijn de turken op de eerste plaats.
  moet je dan jaloers worden op de turken?
  nee …..nee
  dus een advies…
  werk samen met een ieder dan kom je ver.
  niet een regering afschaffen.
  al leven wij niet in een democratie….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.