zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurOpknapbeurt huizen Surinaamse historische figuren

Opknapbeurt huizen Surinaamse historische figuren

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 23 jul – De woning van vakbondsleider Anton de Kom krijgt als eerste een opknapbeurt in een renovatieproject voor woningen van Surinaamse historische figuren. Dit meldt de Ware Tijd. De Koms ouderlijk huis in de wijk Frimangron, in Paramaribo, wordt al in het eerste kwartaal van 2008 aangepakt.

Het huis staat er nu nog verveloos en verwaarloosd bij. De nodige middelen worden nu ingezameld door de in Nederland actieve stichting Mooi Suriname. “Onder meer wordt gerekend eop steun van de Gemeente Amsterdam”, zegt woordvoerder Miriam Griffith-Rodriques. Door de Surinaamse regering, de stichtingen Gebouwd Erfgoed Suriname en Anton de Kom is al steun toegezegd.

Ook de woning van Maxi Linder krijgt een beurt. Het boek De Koningin van Paramaribo van schrijver Clark Accord gaat voornamelijk over het leven van deze prostituee, die vooral naam maakte rond de periode van de Tweede Wereldoorlog. Stichting Mooi Suriname wil met zijn werk voorkomen dat historische figuren in het vergeetboekje raken. Ook wordt onder meer het toerisme in Suriname bevorderd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
 1. Geachte redactie,

  Inderdaad vinden ook wij van het Comite ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’, dit een prachtig initiatief van de Gemeente Amsterdam. Echter hopen wij dat dit een voorbode mag zijn tot het definitief verwijderen van het bespottelijk standbeeld op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost, welke zogenaamd Papa Anton de Kom moet voorstellen.

  Een zogenaamd ‘naakt en verminkt’ kunstwerk welke zogenaamd Anton de Kom moet voorstellen, waarbij de kunstenaar nogeens durfde te verklaren, dat het komt doordat hij zogenaamd ‘UIT EEN BOOM GEBOREN WORDT’.

  Wel, onze gerespecteerde vrijheidsstrijders waaronder Anton de Kom, waren geen ‘dingen’, maar mensen; ‘A NO WAN BON PRITI DEN’.

  En het zelfde geldt ook voor onze Afrikaanse voorouders, die tijdens de ‘Zwarte Holocaust’, onvrijwillig uit Afrika waren vervoerd om elders ter wereld als slaven te worden behandeld; ‘A NO WAN BON BEN PRITI DEN TU’, NOMO NA MAMA BERE BEN MEKI DEN.

  Vandaar dat wij van het Comite van de gelegenheid gebruik willen maken om de Gemeente Amsterdam erop te wijzen, dat er nog heel veel zal moeten gebeuren, om de ‘geest van Anton de Kom’ tot rust te bedaren.

  En het renovatieproject van het voormalig woonhuis van Anton de Kom aan de Anton de Komstraat in de Republiek Suriname, is zeker een stap in de goede richting. Maar dat betekent niet dat de strijd afgelopen is.

  Wij nakomelingen van Anton de Kom, eisen opgrond van de ‘openlijk en juridisch bewezen fraude’ die gepleegd is bij de totstandkoming van dit object, een serieuze ratificatie, zoals dat hoort in een beschaafde en democratische samenleving;

  HET DEFINITIEF VERWIJDEREN VAN DIT RACISTISCH EN HITLERACHTIG OBJECT UIT ONZE WOONOMGEVING EN DE PLAATSING VAN EEN WAARDIG GEKLEED STANDBEELD VAN CORNELIS GERARD ANTON DE KOM OP EXACT DE ZELFDE LOCATIE OP HET ANTON DE KOMPLEIN IN AMSTERDAM ZUIDOOST.

  Fraude op zulks een grove en beledigende wijze kunnen wij binnen ons democratisch bestel, nimmer toestaan. En het ‘in het openbaar’ beledigen van burgers door hen belachelijk te doen maken d.m.v. zulks een verminkt en beledigend object, nog minder.

  Merkwaardig hoe het jongste Rekenkamerrapport 2007 m.b.t. de Subsidie Fraude in Amsterdam-Zuidoost, hierover ernstig zwijgt. De namen van mevr. Annet Zondervan ‘Projectleider Monument voor Anton de Kom’ en dat van haar vriendin van het zogenaamde winnend ontwerp mevr. Jikke van Loon, komen wij in het Rekenkamerrapport helaas nergens tegen.

  Waarom is er met twee maten gemeten?

  Wij van het comite zijn van mening dat de Gemeente Amsterdam op het stuk van Cornelis Gerard Anton de Kom, nog heel veel werk te verzetten heeft en dat zij de bezwaren van Amsterdammers vooral van Surinamse afkomst jegens dit racistisch standbeeld, serieus zullen nemen.

  En geduld zullen wij blijven betrachten tot dit object definitief uit ons gezichtsveld verdwenen is. De geest blijft uit de fles.

  Namens het comite ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES