woensdag, februari 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse ex-minister: strafproces oneerlijk

Surinaamse ex-minister: strafproces oneerlijk

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 4 jul – Ex-minister Gilds van Justitie & Politie ervaart zijn strafproces als oneerlijk. Zowel de politie als de vervolging zouden zich hebben bediend van onoorbare methoden. “We zijn het niet eens met hoe zaken zijn toegegaan. Mijn cliënt vindt het geen eerlijk proces”, zegt advocaat Stanley Marica.

Er is dan ook hoger beroep aangetekend tegen het besluit van de strafrechter om opgeworpen excepties te verwerpen. Volgens de rechter kan niet gewacht worden op behandeling van civiele processen tegen de staat. De processen waren onder meer bedoeld om inzage te verkrijgen in vervolgingsdocumenten. De rechter vindt dat het strafproces te lang zou worden uitgesteld.

De verdediging verwacht dat de zaak zal worden uitgesteld vanwege het hoger beroep. Van angst voor de inhoudelijke behandeling zou geen sprake zijn. “We zijn er echt niet bang voor,” zegt Marica tegenover de Ware Tijd. Het is eerder een kwestie van recht zoeken in een rechtsstaat. Gilds wordt verdacht van deelname aan witwaspraktijken, onder meer via opkoop van grond.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

13 REACTIES
 1. Geachte redactie,

  Wat deze VOORMALIGE Afrikan-Srananman minister nu overkomt, is niet anders als wat het bekend spreekwoord zegt dat; ‘wie een kuil voor een andere graaft….’.

  En het is jammer of psychologisch bekenen misschien juist goed, dit in het kader van het bewustzijnsproces, dat ook deze Afrikan-Sranaman, trouwens een verrader van het Revolutionair Proces, nu met de werkelijke gang van zaken bij de huidige Rechterlijke Macht van Suriname, geconfronteerd wordt.

  En ik weiger mij als een lam eenvoudig met een kluitje in het riet te sturen, tenzij de (tegen) argumenten die aangedragen worden, steekhoudend zijn. Maar zodra de waarheid, in het kader van het bewustzijnsproces, pardoes de kop komt opsteken, dan merk je hoe ‘de dief’ zichzelf verraad, door impulsief op zijn of haar achterste poten te gaan staan. Mierenneukers en afval!

  EEN RECHTERLIJKE MACHT HOORT IN EEN WAARACHTIGE DEMOCRATIE, ONAFHANKELIJK TE ZIJN. EN WANNEER BENOEMINGEN BIJ DIE ONAFHANKELIJKE RECHTERLIJKE MACHT PLAATSVINDEN OPGROND VAN ‘KOEHANDEL’ TUSSEN POLITIEKE PARTIJEN ONDERLING, DAN IS ER DAADWERKELIJK IETS FUNDAMENTEEL MIS MET DIE ZOGENAAMDE ONAFHANKELIJKE RECHTSGANG.

  Waarom heeft de benoeming van een Hofpresident ongeveer 10 jaar moeten duren.
  Dus laten wij ophouden de schijn hoog te houden alsof het allemaal koek en ei is met onze zogenaamde “onafhankelijke rechtsgang”.

  ‘RACISME’ IS NOOIT ‘ONAFHANKELIJK’ MAAR ALTIJD PARTIJDIG, KWAADAARDIG, GESLEPEN EN KOELBLOEDIG.

  “Maximunleeftijd, heet hang ijzer bij Surinaamse rechters”.

  En wat nu: “Even wachten” zegt de VHP intelligencia, dan nog enkele jaren even wachten, totdat zich iets aandient bij de andere partij die ook graag iets zou willen, en dan begint die koehandel: Ok, jij dat, maar ik krijg die ‘verlenging van de maximunleefstijd voor onze rechters’, en het is opgelost, dat is politiek-koehandel, dus hoezo “onafhankelijke Rechterlijke Macht”!

  Was de ‘Rechterlijke Macht’ ten tijde de apartijdspolitiek in Zuid-Afrika onafhankelijk? Die was gewoon een ‘ordinair verlengdstuk’ van dat racistisch regime zelvens. En dat is wat ik in de Republiek Suriname aan de kaak probeer te stellen. En wie daar moeite mee heeft, heult met het kwaad en is derhalve niet anders als dat.

  Dat Minister Gilds nu een koekje van eigen deeg krijgt, zal nu ook tot hem zijn doorgedrongen, omdat het o.a. deze politici zijn geweest, die aan de basis van dit huidig product gelegen hebben. De VHP is een op racistische basis geschoeide politieke partij, kijk maar naar de ontstaansgeschiedenis van deze partij als u aan mijn woorden twijfelt. En nimmer heeft een partij voorzitter van deze partij, zijn excuus hiervoor aan het volk van Suriname aangeboden, nimmer! En waarom niet: (trouwens, vanwege het racisme was deze partij ook tegen de onafhankelijkheid van Suriname in 1975):

  Omdat men de partij voorzitter die aan de basis lag van deze partij en haar partij ideologie, welke gebasseerd is op racisme en apartheid, nimmer tegen het hoofd heeft willen stoten. Integendeel, men verafgood hem nog steeds, roept nog zijn naam, zoals velen nogsteeds twijfelen aan de wandaden Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Racisme is een kwaad, dat jaarlijks, zelfs dagelijks miljoenen levens eist. Racisme kent geen tolerantie of broederschap, racisme is onderdrukking, kijk maar naar het kastenstelsel in India.

  En van dit alles had deze minister Gilds zich eerder bewust van moeten zijn, vooral ten tijde hij minister van Justitie was. Maar nee, want toen ging het niet om hem of een familielid, maar om iemand anders, zijn voormalige strijdbroeder Desire Bouterse, die ook hij gehangen wilde zien, onwetend uit naam van dat zelfde racisme dat ook hem nu achtervolgt.

  NOMO, NA TE A OGRI DORO NA DEN MOFODORO SREFI, NE DEN AY E OPO.

  Wiki, kondreman, wiki!


  Maak melding
 2. Komt er nog een reactie van Krassi(Romeo.Hoost)je vriend in nood vandaar dat het niet gaat met jullie zender.
  Er komt geen geld meer in het laadje.


  Maak melding
 3. Was hij rijk geworden had hij de boel gewoon kunnen inkopen.(smeermiddel)
  Einde dossier toch !
  Wij zijn een rechtsstaat…mi no dinkie yara.


  Maak melding
 4. BUITENMAN hety lijkt eerder dat jij een racist bent, want LACHMON is nooit een racist geweest en als LACHMON ER NIET was geweest zouden er zovele burgerdoden vallen ,want aaron en pengel zijn het geweest die zeiden tegen lachmon als jij met je groep in opstand komt ,zet ik de leger in en mi mik ding soet na oe tapoe dus BUITENMAN hou je grote bek maar voor je zelf
  ik vind dat BUITENMAN een RACIST is


  Maak melding
 5. Zelfs als Buitenman, voor altijd zijn ogen zal hebben gesloten en van zijn rust mag gaan genieten, zal hij geen rust kennen.

  Reden:
  Deze man haat Hindostanen en die haat zal hij in zijn graf meenemen.
  En wie haat, kent geen rust!

  So Sad!


  Maak melding
 6. Beste Saya,

  Wat een ontlading! Zelf heb ik mij niet gerealiseerd hoe hard de waarheid bij sommigen soms kan overkomen. Spijt mij zeker, maar het was geenszins de bedoeling wie dan ook bewust te kwetsen, maar je ontlading, daar schrok ik wel even van.

  Jammer dat je je beschuldigingen aan mijn adres niet onderbouwd hebt met redelijke argumenten, maar in plaats daarvan reageerde je vanuit pure emotie en rancune, jammer maar begrijpelijk, want deze houding kan ik mij best voorstellen en zeker begrijpen in het kader van het bewustzijnsproces.

  Heel veel mensen leven met leugens, hebben door de jaren heen er mee leren leven, zijn er mee opgeroeid van generatie op generatie, en hebben het niet anders geweten dan wat leugenaars hen allemaal voorgeschoteld hebben, een cyclus van ‘leugen en bedrog’, generaties lang.

  En deze ‘rode draad loopt dwars door alle bevolkingsgroepen heen, als je je nou Hindustaan, Chinees of Afrikan-Sranaman wilt noemen, maakt niet uit. Als je nou Moslim, Hindoe of Christen bent, maakt niet uit. Allen vanuit hun geloofs- of politieke overtuiging, besmet met ‘leugen en bedrog’ uit boeken, van ouders, van de Pastoors, van de Pandiets, van de Dominees, valse (politieke) leiders, noem maar op. En het zoeken naar de waarheid, is beslist geen makkelijke opgave en dat proberen uit te leggen aan iemand die niet anders geleeft heeft, is beslist niet eenvoudig:

  (Effect = Kwaliteit x Accepatie)

  En het beste is dan, de realiteit aan te grijpen opgrond van persoonlijke ervaringen. En Surinamers hebben het wel eens over dagelijks racisme, maar nimmer is hun diepgaand uitgelegd wat feitelijk racisme is. Ook in nSuriname heeft men het laten afweten, zowel m.b.t. ‘Allerdaags Racisme’ als ‘Institutioneel Racisme’. Hier in Europa zijn wij ons gelukkig van heel veel van dergelijke zaken bewust geworden, maar het probleem is of een van de gevolgen is:

  DAT VELEN VAN ONS, ALS GEVOLG VAN HET BEWUSTWORDEN, ZICH NU SCHAMEN VOOR HUN GEDRAG VAN TOEN EN NU. ANDEREN BLIJVEN ZICH ER TEGEN VERZETTEN. EN SOMMIGEN SCHIJNEN BESLIST NIET TE WETEN HOE ERMEE OM TE GAAN, LAATSTAAN HOE HET RACISME UIT ZICH TE WILLEN OF TE KUNNEN VERBANNEN OF NA TE LATEN.

  En je moet niet denken dat wanneer je de ‘boodschapper’ aanvalt, je daar ook het probleem mee oplost. Kijk naar de feiten.

  Een politieke partij die zich ‘VERENIGDE HINDUSTAANSE PARTIJ’ noemt, wat zegt dat je en nu eens eerlijk zijn jegens jezelf.

  GEEN ENKELE VHP-VOORZITTER, NOCH DE HEER JAGGERNATH LACHMON, HEEFT OOIT IN DE GESCHIEDENIS VAN SURINAME, DIT BETREURD, GEEN ENKELE.

  GEEN ENKELE VHP POLITICI HEEFT OOIT IN DE GESCHIEDENIS VAN SURINAME, AFSTAND GENOMEN VAN DEZE GRONDSLAG OP BASIS VAN RACISME.

  DAN REST NIET ANDERS DAN TE CONCLUDEREN DAT DEZE PARTIJ DE VHP SURINAME, EEN RACISTISCHE PARTIJ IS MET ‘APARTHEID’ ALS IDEOLIGIE.

  Een politieke partij die zich de ‘BLANKEN UNIE’ noemt, wat zegt dat je. Een politieke partij die zich ‘NEGER PARTIJ’ noemt, wat zegt dat je.

  Wat zich in Rhuwanda (Afrika) afspeelde met zijn miljoenen doden, had ricisme ten gronslag. Het Arabische- en Europese slavernij gebeuren, had racisme ten grondslag. De Hindustaanse en Javaanse immigratie had racisme ten gronslag, de Apartheid in Zuid-Afrika had racisme ten grondslag, het vernederen, beledigen en uitsluiten van Surinamers uit het binnenland van Suriname, de Marrons, had racisme ten grondslag, positieve discriminatie heeft racisme ten grondslag, “positieve discriminatie”??????, Merk je hoe nogmeer wij verknipt raken vanwege het racisme, ‘positieve discriminatie’?

  En we leven maar door alsof het allemaal normaal geworden is, ondanks de vele doden welke op basis van het racisme nog dagelijks vallen. Een racistisch standbeeld van zogenaamd Anton de Kom, racistische maatschappelijke structuren die onze kinderen achterstellen, racistisch politieke beslissingen die ons nog meer onderdrukken, voor- en achternamen verkregen vanwege eeuwen lange brute racisme, gestolen land (Israel) vanwege racisme, uitsluiting, armoede, genocide wereldwijd vanwege racisme, alles bekrachtigd vanwege een ‘racistische levenshouding’.

  En wie is nou hier een ‘racist’.

  Think again.


  Maak melding
 7. Buitenman,

  Je bent een gestoorde proletarër zie enkel je naam doet het vermoeden of je een rasechte hollander bent, een Fries of een limburger maar niets is minder waar. Je bent een afrikaan verpakt met een hollandse naam. Je hebt waarschijnlijk ook een hollandse geloof, je bent eigenlijk een soort samengeraapsel dat nu met een identieitscrisis zit. In nederland heb je ook verenigde christelijke partijen, verenigde joodse partijen, verenigde moslim partij, verenigde protestantse partij, verenigde abop partij, verenigde creoolse partij, verenigde negroide partij, verenigde metselaar partij, verenigde yehovas partij, verenigde chinezen partij, verenigde bhudisten partij, verenigde javanisten partij.

  ZIJN DEZE PARTIJEN RACISTISCH?

  koop een ticket bij ghana-airlines enkeltje geen retout.


  Maak melding
 8. Buitenman,

  ALs jij echt bent geschrokken van mijn posting 8, dan zou je niet op dezelfde doemdenkerige manier verdergaan met je postings.

  Ik hoef niet te ik beargumenteren wat ik van je vind. Dat doe je zelf al keer op keer.
  Je postings zijn telkens herhalingen, lijken
  op langspeelplaten die halverwege blijven hangen.


  Maak melding
 9. Beste Saya,

  Ik wacht nog steeds op een onderbouwing van dat gene wat je beweert te zeggen.

  En wanneer je iemand “namen noemt”, dan ben ik van mening dat je dat ook kan onderbouwenmet redelijke argumenten, dus opgrond waarvan je dat beweert.

  Bijvoorbeeld: Ik vindt je lief, omdat …….

  Mar het heeft geen zin iemand uit rancune proberen te krenken, terwijl je zelf geen argumenten tegenover kan leggen.

  Of kan je het gewoon niet uitleggen.

  Ps. De groeten aan’Paturan’, reactie no.(10).
  Waar komt die plotseling vandaan uitrollen, ook z’n reactie zonder onderbouwing.

  Trouwens, komen jullie van de zelfde onderwijsinstelling of is dit pure toeval.

  Tan bun.


  Maak melding
 10. Ps.

  Geachte Paturain,

  Kan ik n.a.v. jou reactie no. 10 concluderen dat in een multiculturele samenleving, jij minder moeite hebt met het fenomeen ‘hokjesdenken’? Zie daar, ‘racisme en discriminatie’ verenigd in een reletief gelukkige levenshouding.

  Niet anders als die papegaai van tante Bep, die enkele woordjes in het Nederlands roept, en jij zeggen van: zie jewel, het kan praten, maar op een wijze alsof jij het als vanzelfsprekend acht dat je ook mee kan communiceren.

  Dat beest weet niet beter, maar jij toch wel neem ik aan?

  Als een aap bijvoorbeeld dat over een sloot besluit te springen, er van uit gaande dat het goed en veilig zal zijn, omdat de anderen volgens de zelfde houding en dezelfde route hem zijn voorgegaan.

  Een ‘racist’ dat ‘in houding’ een geworden is met discriminatie, het niet anders geleerd heeft, nooit op gewezen is ‘wat het infeite is dat hij of zij leeft ‘, om vervolgens te worstelen met de basisprincipe van een cultuur welke gedoemd is te sterven, is als een zwakkeling dat weigert te winnen. Niet pmdat het dat niet kan, maar alleen maar omdat het geleerd is dat het een geboren verliezer is.

  Een zieke geest welke de wereld mee helpt te verzieken, zonder daar bewust van te zijn, om vervolgens naar die zelfde wereld te roepen ‘hoe slecht de mens is’.

  Maar zelf het het beest in jezelf tot orde roepen, ho maar, totdat je jezelf in een enge droom tegen komt in een wereld, waar slavernij als dood normaal geacht wordt,
  om vervolgens zwetend wakker te worden in de 21ste eeuw.

  Ik hoop dan dat je net zo zeer je het lef had mij op deze wijze aan te spreken, je ook het lef zult hebben, om Anana te danken voor de zegen van niet alleen een nieuwe dag, maar een nieuwe dag in een andere tijd op een ander plek dan wat je droom je deed geloven.

  Kies derhalve voor de uitdaging van de vrijheid, daar je nog jong bent, opdat morgen het Universum ook op jou

  trots zal mogen zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES