Maximumleeftijd heet hangijzer Surinaamse rechters

14

PARAMARIBO, 3 jul – De maximumleeftijd voor het rechterlijke ambt is nog een heet hangijzer binnen het Hof van Justitie. Dit meldt de Ware Tijd. De heren rechters kunnen het maar niet eens worden over het verhogen van het maximum dat nu op zeventig jaar staat.

Het voorstel om er twee jaar op te leggen ligt niet iedereen. Bijna de helft van het huidige bestand leunt tegen het pensioen aan. Voor een accuut tekort wordt niet direct gevreesd. Er zijn nu acht nieuwe in opleiding. Ook kan nog van de kennis van de oude garde gebruik gemakt worden. “Een ervaren rechter die met pensioen gaat en nog drive heeft, kan altijd terugkomen”, zegt president van het Hof, John von Niesewand.

De gepensioneerde wordt dan plaatsvervangend lid met precies dezelfde taken als voorheen. Bepaalde leden van het Hof hebben bezwaar tegen het aanblijven van oudere collega’s, omdat carrièremogelijkheden zo worden beperkt. Alleen de aanwijzing al van een Hofpresident heeft ongeveer tien jaar in beslag genomen, omdat de edelachtbaren het maar niet eens konden worden over de kandidatuur.

14 REACTIES

 1. Wat een gedoe…

  Het is vrij normaal dat een mens na zijn zestigste-vijfenzestigste levensjaar met pensioen gaat..

  In surbo werkt een rechter tot zijn dood op volgt net als de z.g.n. lijders v/h land..
  Ze moeten letterlijk dood vallen achter hun bureau en pas dan kunnen ze die positie verlaten en eeuwig met pesioen gaan…
  Wat zijn onze mensen toch onmisbaar..

  Beste mensen waarom lease (huur) je geen kader uit het buitenland bij gebrek aan beter voor een bepaalde periode om de zaken in orde temaken in het land.
  Het is toch wereld wijdt normaal dat mensen in een ander land gaan arbeiden voor een stuk loon,cariëre maken zich zelf opbouwen een goed leven leiden..
  Kijk maar naar mij en vele miljarden over de hele wereld..

  Alleen in surbo doen we zo arrogant moeilijk..
  God zij met u…

  Wacht niet tot de laatste kilogram grondstof het land verlaten heeft,want dan komt niemand meer in surbo..


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  U zal zo zoetjes aan eraan moeten gaan geloven, hoe door de jaren heen, VHP intellectuelen volgens een ‘langertermijn-strategie of denken’, zo hardnekkig er naar streven en gestreeft hebben, om de Rechterlijke Macht in de nog zo jonge Republiek Suriname te monopoliseren en deze tot een ‘uitsluitend VHP machtsbolwerk’ of VHP-territorium te maken.

  Had dit te maken met de zelfde ‘onderhuidse angst’ waar deze etnische groepering zichzelf, haar achterban en onze gemeenschap vanwege politiek-machtsbehoud (verdeel en heers), jaren mee opgescheepte heeft, voornamelijk aan de vooravond van de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975? Maar schuilt er hier m.b.t. de racistische partij ideologie, niet nog een grotere adder in het gras, die misschien nu nog niet voor iedereen zichbaar is geworden? Ja zeker.

  Eerder had ik in een eerdere analyse, vrijgegeven omtrent de attitude die de ideologie van deze partij behelst en die kennelijk doorspekt is met angst voor alles van anders is. Vandaar dat ik op zoek ben geweest naar de oorzaak daarvan en verwees ik naar de afkomst van deze individuen in relatie tot India, met verwijzing naar de ‘oorzaak en gevolg’, waarbij de wereld nu infeite belast is geworden met twee Indias, die met mekaar in een hardnekkige koude-oorlog verkerende. Twee onafhankelijke staten nl. India en Pakistan, die beiden momenteel atoomwapens tot hun beschikking hebben en op elkaar gericht hebben.

  Vandaar dat ik in relatie tot de Republiek Suriname m.b.t de gedachte indertijd vanuit de VHP (familie Radhakishun) inzake het willen opdelen van Suriname m.b.t. het district Nickerie stelde, dat:

  DE ONAFHANKELIJKE REPUBLIEK SURINAME GEEN INDIA IS.

  Ook vertelde ik eerder om zicht te werpen op de apartheidspolitiek in eerdere jaren in Zuid-Afrika, waarbij de bezetting van de rechterlijke Macht door een racistische etnische groep, cruciaal was voor machtbehoud van het apartheidsregime toen. En het was dit verdorven denkpatroon, welke resulteerde in het 25 jaar monddoodmaken van onze strijdvaardige ANC-kameraden, waaronder Nelson en Wini Mandela, niet te vergeten en Steve Biko.

  Een kwaad genaamd ‘racisme’, dat mondiaal nog springlevend en actief is en waar ook ter wereld opzoek is naar bondgenoten. Ook Rhuwanda heeft het recentelijk moeten ontgelden, waarbij er miljoenen doden vielen. En trouwens in dit licht moet ook de ‘One-China politiek’ van de VHP ook gezien worden: Bondgenootschappen, denk aan Israel, die in samenwerking moordadige organisatie zoals de CIA en Mossad, vanuit eigen politiekbelang, wereldwijd terreur plegen.

  En het zo lang mogelijk bezet houden van een eerder in bezit genomen bolwerk of positie, door het verlengen of verleggen van de maximum leeftijdsgrens bij de rechterlijke macht van Suriname, is een niet op zichzelf staande.

  Vandaar dat waakzaamheid, oplettendheid en realistisch denken, hier geboden is, omdat het kwaad zich nimmer aandient met trommpertgeschal


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  U zal zo zoetjes aan eraan moeten gaan geloven, hoe door de jaren heen, VHP intellectuelen volgens een ‘langertermijn-strategie of denken’, zo hardnekkig er naar gestreeft hebben, om de Rechterlijke Macht in de nog zo jonge Republiek Suriname volledig te monopoliseren en deze tot een ‘uitsluitend VHP machtsbolwerk’ of ‘VHP-territorium’ te maken.

  Heeft dit te maken met dezelfde ‘onderhuidse angst’ waar deze etnische groepering zichzelf, haar achterban en onze gemeenschap vanwege politiek-machtsbehoud (verdeel en heers), jaren mee opgescheepte heeft, voornamelijk aan de vooravond van de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975? Maar schuilt er hier m.b.t. de racistische ideologie van deze partij, niet nog een grotere adder in het gras, die misschien nu nog niet voor iedereen zichbaar aan het worden is? Ja zeker.

  In een eerdere vrijgegeven analyse, had ik verteld omtrent de attitude die de ideologie van deze partij behelst en die kennelijk doorspekt is met angst voor alles van anders is. Vandaar dat ik op zoek ben geweest naar de kennelijke oorzaak daarvan en verwees ik naar de afkomst van deze individuen in relatie tot India, met verwijzing naar de ‘oorzaak en gevolg’, waarbij de wereld nu infeite belast is geworden met twee Indias, die met mekaar in een hardnekkige koude-oorlog verkerende. Twee onafhankelijke staten nl. India en Pakistan, die beiden momenteel atoomwapens tot hun beschikking en op elkaar gericht hebben.

  Vandaar dat ik in relatie tot de Republiek Suriname m.b.t de gedachte indertijd vanuit de VHP (familie Radhakishun) inzake het willen opdelen van Suriname m.b.t. het district Nickerie stelde, dat:

  DE ONAFHANKELIJKE REPUBLIEK SURINAME GEEN INDIA IS.

  Ook vroeg ik eerder om zicht te werpen op de apartheidspolitiek in de eerdere jaren in Zuid-Afrika, waarbij de bezetting van de rechterlijke Macht door een racistische etnische groep, cruciaal was voor machtbehoud van het apartheidsregime toen. En het was dit ‘verdorven denkpatroon’, welke resulteerde in het 25 jaar monddoodmaken van onze strijdvaardige ANC-kameraden, waaronder Nelson en Wini Mandela, en niet te vergeten Steve Biko.

  Allen slachtoffers van een ‘kwaad’ genaamd ‘racisme’, dat mondiaal nog springlevend en actief is en waar ook ter wereld opzoek is naar bondgenoten. Ook Rhuwanda heeft het recentelijk moeten ontgelden, waarbij er miljoenen doden vielen. En trouwens in dit licht moet ook de ‘One-China politiek’ van de VHP ook gezien worden: ‘Vermeend bondgenootschap’, denk aan Israel, die in samenwerking met moordadige organisatie zoals de CIA en Mossad, vanuit eigen politiek belang, wereldwijd terreur pleegden en nog plegen, zogenaamd in naam van de ‘democratie’.

  Het willen berechten van de Leider van de Nationale Democratie Partij Suriname, Desire Bouterse, staat hier niet los van.

  Vandaar ook dat het streven, om het zo lang mogelijk bezet houden van een eerder in bezit genomen bolwerk of positie (de Rechterlijke Macht van Sutiname ), door het verlengen of verleggen van de maximum leeftijdsgrens bij dat instituut, niet op zichzelf staat. Machtsbehoud, monopolisatie.

  Derhalve is vooral waakzaamheid, oplettendheid en realistisch denken hier geboden, omdat ‘het kwaad’ zich nimmer aandient met trompetgeschal, doch stilzwijgend, haar weg in ons midden voortzet, zich sluipend in onze gemeenschappen probeert in te bedden.

  En beslist is deze niet opzoek naar saamhorigheid, gemeenschapszin of broederschap, maar met als doel haar verdorven manier van denken, ‘extreem groeps-belang gebasseerd op racisme, boven het nationaal belang’, vorm te kunnen blijven geven, ongeacht in welk land of beter gezegd ‘lichaam die mag huizen’.

  Datmeki, Sranaman,

  wees waakzaam!


  Maak melding

 4. Buitenman, letterlijk iemand die buiten de realiteit leeft. Als de rechterlijke macht aan gezag heeft ingeboet dan moet de rechtspraak geschiedenis over de Rambocuscoup opnieuw of alsnog geschreven worden. Maak geen fout door de rechters van weleer te betichten van getinte rechtspraak.
  Hoeveel van de rechters van nu hebben een buitenlandse opleiding genoten. Een vernedering van de docenten van de Juridische Faculteit van de Universiteit is totaal misplaatst. Alsof zij de studie onderverdeeld hebben in racistische opvattingen. Helemaal mee eens dat de RO grondig bekeken moet worden: een van de hoekstenen van de samenleving. Min Sant heeft voorstellen gedaan om de kwaliteit van de rechtspraak te verbeteren. Hoop dat de “VHP-intelligentia”van zich laat horen. Of zijn het echte doemdenkers.


  Maak melding

 5. Nr 2. Meneer E.Buitenman lees goed waar men het over heeft.(waar het over gaat)
  En kom dan terug met een fatsoenlijke reactie.
  Jammmer jammer..mi no sabie san a man diesie abi ti a tan.


  Maak melding

 6. Achh die arme Buitenman is gewoon jaloers dat hind. wat doen met hun leven en vooruit komen, terwijl hij en de rest v. zijn soortgenoten zich bezighouden met hun Buitenvrouwen.
  What’s new under the sun.
  Ik heb medelijden met hem. die arme schaap gedraagt zich als een blaffende hond die nooit kan bijten. Ik denk dat deze site hem wat afleiding biedt om wat af te reageren. Anders had hij zichzelf allang opgehangen. Dus mensen laat deze schaap maar zijn gang gaan. Iedereen weet toch dat wat hij uitblaat totale onzin is.


  Maak melding

 7. E BUITENMAN JE HOORT DE KLOK LUIDEN MAAR JE WEET NIET waar de klepel hangt en eht gaat niet om de vhp of india of pakistan ,want er zitten genoeg anderen van andere politieke partijen in de rechterlijke macht dus GO FAR AWAY


  Maak melding

 8. Buitenman,

  We leven in een geciviliseerde wereld niet in een Afrikaans land waar het recht van de sterkste geldt.
  We leven in een beschaafde wereld waar criminelen, moordenaars, verkrachters berecht worden en niet zoals in Afrika en in de binnenlanden van Suriname waar bovengenoemde gespuis vrij rondlopen.

  Kennelijk wringt het bij u omdat er weinig rechters van u soort als zittende magistratuur werkt bij het Openbaar Ministerie. Maar velen van uw soort zitten wel in een 5 sterren hotel te Santa Boma.

  En dat u afgeeft op een bepaalde groep uit de samenleving getuigt van diepe jaloezie en een diepgewortelde haat.
  Een land dat bestaat uit etnische politieke partijen en uw beticht de VHP van racisme getuigt van weing respect of totaal geen respect. Hoe zit het met de NPS ( npk, pnr) zijn opgegaan in de NPS, is de NPS geen racistische partij? Waarom wordt er enkel een minister president van een bepaalde bevolkingsgroep getolereerd?

  Dat u Hindoestanen vergelijkt met de Indiase geschiedenis de partitie India en Pakistan met als onderliggende gedachte dat de Hindoestanen ook partitie wenste in Suriname verwijs ik u naar het rijk der fabelen, alhoewel misschien was het wel beter geweest dan konden we vandaag de dag west suriname meten met Europa en Azië.
  Immers de partitie in India heeft men te danken aan de Engelsen verdeel en heers politiek tussen Hindoes en Moslims, maar dat u dat niet begrijpt dat wist ik al gezien uw buitensporige aversie tegen Hindoestanen.

  U betrekt Zuid-afrika erbij om uw betoog kracht bij te zetten maar vergeet niet de kleine man uit India in met zijn wereldse missie verandering heeft gebracht in Zuid Afrika alwaar Nelson Mandela jaren zijn boeken heeft bestuurd in de jarenlange penitentiare inrichting. Niet te verwarren met uw 5 sterrenhotel te Santa Boma.

  Ter afsluiting blijft u zich afzetten tegen aziaten hoemeer ze zich ontwikkelen hoemeer uw haat en jaloezie toeneemt.

  Ik wens u een prettige en een zonnige dag toe,

  Miekongyang


  Maak melding

 9. Zoals ik al een paar eerder op andere nieuwsartikelen heb aangegeven, grijpt Buitenman elke kans, (die hij ziet als een kans) aan, om Hindostanen een hak te zetten.

  Wat deze man (en anderen die op hem lijken, die de Hindostanen haten) niet begrijpen is dat, de aversie door Hindostanen tegen dit soort mensen alsmaar toeneemt.

  Wat deze lui ook niet willen inzien, dat de Hindostanen steeds sterker worden.

  Buitenman en de zijnen die de denkwijze van hem delen wat Hindostanen betreft, lijden aan het Hindostanen-syndroom!


  Maak melding

 10. Geachte heer/mevrouw Jadoen,

  Laten wij voorop stellen dat wij van mening zijn dat alles wat gelinieerd is aan de politieke organisatie de VHP-Suriname, gezien haar ontstaansgeschiedenis, in onze ogen racistisch is. En de beschamende houding van deze partij ten tijde de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975, maakt de reputatie van deze partij beslist niet beter op. En wat nog het meest te betreuren valt, is vooral de laffe en vernederende wijze hoe is omgegaan met onze nationalist kameraad Ir. George Hindorie.

  Eerlijkheidshalve gebiedt ons te zeggen dat Wat wij onze gerespecteerde kameraad Hindorie wel kwalijk hebben genomen, was het feit dat hij na zijn helden daad, vergeving is gaan vragen aan zijn voormalige partijleider en goeroe Jaggernath Lachmon. Hindorie ging hiervoor zelfs op zijn knieën, niet wetende wat voor een ‘soort dominant persoon’ hij zijn hele leven verafgood had.

  En het was notabene deze zelfde leider, die zijn mond vol had over ‘verbroedering’, maar toen ‘verbroedering’ zich onaangekondigd bij hem aandiende, zelfs op blote knieën erom smeekte, hij het vertikte de deur open te doen. Hindorie stierf uit liefde voor Volk en Vaderland.

  En het is niet dat ik de diepe teleurstelling van Lachmon in zijn vertrouweling Hindorie niet kan begrijpen, maar de vraag is: Hoe heeft het binnen de VHP zelf en dat op zo’n cruciaal moment, zover kunnen komen. En het zijn dit soort vragen waar je van VHPers geen antwoord opkrijg.

  Waarom heeft het zolang moeten duren alvorens de VHP-intelligentsia in de gaten kreeg dat de benaming ‘Verenigde Hindustaanse Partij’, faliekant verkeerd was gekozen. Het apartheidsdenken, was vanaf het beginstadium, vanaf het ontstaan van deze partij, ideologisch aanwezig. En nimmer is helderheid aan de Surinaamse gemeenschap gegeven inhoeverre die verdorven ideologie nog aanwezig is, wij zijn van mening van wel.

  Maar men doet maar telkens weer, alsof z’n neus bloed, een cultuur die inherent is aan deze partij, terwijl men constant blijft liegen over een streven naar ‘verbroedering’ die men zou voorstaan, maar zelf weigert men met die zelfde gemeenschap te communiseren over fundamentele zaken daaromtrent. Iemand is hier beslist niet oprecht bezig jegens onze Surinaamse gemeenschap in het algemeen.

  En bij de Rechterlijke Macht van Suriname merken wij ook deze zelfde scheefgroei in mentaliteit. Vandaar dat het ons verblijdt wanneer u stelt dat de Rechterlijke Macht grondig bekenen dient te worden en dat er reeds voorstellen daartoe gedaan zijn. Alleen rijst bij ons de vraag welke kant het zal opgaan.

  Maar de essentii van het verhaal is dat politieke partijen helder moeten zijn naar de gemeenschap toe die zij behoren te dienen. En het moment dat het teveel gaat opvallen dat een of meerdere politieke partijen, een verdachte of zelfs dubieuze indruk maken, naar een gemeenschap toe, dan is het voor sommige ‘waakhonden’ onder ons, oppassen geblazen.

  En de Tweede Wereldoorlog heeft de wereldgemeenschap haar les geleerd, die niet alleen bij het Joodse volk, maar vooral ook bij vele generatie Duitsers helder is overgekomen. Maar het schijn dat velen nog onvoldoende instaat blijken te zijn, om te beseffen, dat geschiedenis zich altijd weer kan herhalen (zie Rhuwanda), tenzij wij waakzaam blijven.

  En elk signalen die wij negeren of die wij niet serieus nemen of voor lief laten schieten, zou het begin van een herhaling kunnen zijn van situatie waarvan wij dachten,

  dat het ver van ons bed lag.


  Maak melding

 11. Buitenman,

  Zou jij jezelf niet een keer gaan afvragen, waarom Hindostanen zich tegen jou en de jou gelijkende mensen hebben afgekeerd?

  Waren het niet jullie, die de Hindostanen met achterdocht en argwaan benaderden en vernederend koeli noemden?

  Werkt het niet zo, dat als de ene groep door de andere als een stuk vod wordt behandeld, dat die groep zich gaat verzetten tegen de andere?

  Creolen zoals jij gaan er prat op dat Hindostanen racistisch zijn, maar in de eigen keuken kijken, dat weigeren jullie.

  Jullie Creolen waren beslist niet aardig, laat staan lief, voor de Hindostaanse immigranten.

  Jullie voorouders zijn uitermate slecht, heel erg slecht behandeld door de plantage-eigenaren.
  De Creolen hadden beter moeten weten wat onderdrukking en vernederd worden inhoudt en
  juist daarom de Hindostanen anders moeten hebben behandeld.

  De Hindostanen hadden dus absoluut geen vertrouwen in Creolen. Jullie hebben het tegendeel veroorzaakt: wantrouwen!

  Vertrouwen dat jaar in en jaar uit is kapotgemaakt, kan zich niet in 1 dag herstellen.

  (Voorbeeld: aan de slavernij is op 1 juli 1863 een einde gekomen,hoewel die anno 2007 nog steeds bestaat hetzij in een andere vorm.
  Ondanks dat het 134 jaar is geleden, dat de slaven hun vrijheid kregen, zijn hun nakomelingen heden ten dage nog steeds wantrouwend tegen de Hollanders).

  Mijn voorouders hebben veel van de Creolen geslikt. Zijn daardoor steeds meer naar elkaar gaan trekken. Door hard te werken hebben ze een bestaan opgebouwd.
  Ze zijn ook spaarzaam en konden zich daardoor verder ontwikkelen.
  Dat was een doorn in de ogen van de Creolen, dus hun afkeer en haat jegens de Hindostanen nam alleen maar toe.
  Kijk maar naar jezelf, hoe jij die haat op hen etaleert.

  Hindostanen hebben mij diverse verhalen van vernedering en onderdrukking door Creolen
  verteld.
  Een Hindostaan heeft dergelijke verhalen ook op een Hind’se radiostation in NL verteld.

  Dus steek eerst je handen in eigen boezem en hou een keer op met Hindostanen voor racisten uit te maken, want jullie Creolen zijn nog erger.

  En als ik jou vorig jaar niet tot de orde had geroepen wat de heer G.Hindorie betreft, dan zou je hem nu ook niet hebben genoemd.
  Zogenaamd was je hem vergeten.

  Creolen zoals jij zullen als ze kans hebben, een Hindostaan die zich op positieve wijze inzet voor Suriname en de Suri-bevolking, niet noemen.

  Creolen zoals jij willen alleen met de eer strijken.


  Maak melding

 12. Meneer Buiten nogmaals u denkt nog in de jaren ’50-’60.
  Waarmee ben jij bezig, dit waarmee jij bezig ben is geen motivatie bron voor geen enkele Suri.
  Eerlijk gezegd had ik uw capaciteiten hoger ingeschat.
  E.Buitenman helaas nu…veels te veel tekortkomingen uw zijde.
  Dat is jammer en sowieso voor Su.


  Maak melding

 13. Beste Saya,

  Dit moet je heel ernstig tot je laten doordringen; dat een schaap wel 4 poten heeft, maar dat dat NOG NIET BETEKENT dat alles wat vier poten heeft, ook een schaap is. En het zelfde geldt voor een koe, paard, of noem maar op, een kat bijvoorbeeld.

  De VHP is een racistische partij, maar dat betekent niet, dat elke racist een VHPer is.

  Of laat mij het nog helderder stellen:

  NIET ELKE HINDUSTAANSE SURINAMER IS LID VAN DE VHP! JIJ WEL MISCHIEN?

  EN DAT IS HET WAT AL DIE TIJD NIET TOT JE KON DOORDRINGEN EN NIET HEBT KUNNEN BEGRIJPEN, KENNELIJK VANWEGE JE MANIER VAN DENKEN. JE WAS ZO BEZIG NA TE DENKEN HOE DIEP JE HET MES IN MIJ MOEST STEKEN, DAT JE DE REALITEIT VOORLEDIG UIT HET OOG VERLOOR.

  En dat is ook een van de oorzaken waarom er dagelijks mensen de weg kwijtraken, men luisterd niet goed, kijkt niet goed, en in jouw geval: ‘leest niet goed’.

  Jammer.

  Trouwens, waar blijft je onderbouwing van wat je allemaal tegen mij geroepen hebt? Daar wacht ik nog steeds op en graag nu maar wel op een mentaal gezonde wijze geargumenteerd.

  Want je reactie no.12 lijkt mij verre van volledig, ongenuanceerd en vooral onvoldoende onderbouwd. Vraagt het voor de zekerheid aan je docent maatschappijleer.

  Je intenties zijn verkeerd, vandaar dat het je niet lukt adequaat te reageren. Verander je houding, denk rustig na zonder haat en rancune, en je zal merken dat je veel beter voor de dag zal komen. Wan Saya:

  JE KAN HET WEL!!

  Alvast bedankt.

  Ps. Voor wat Kameraad Hindorie betreft dit: Weet jij hoeveel Surinaamse Vrijheidsstrijders in vergetelheid geraakt waren. Maar gellukkig vanwege 25 februari 1980 is onze geaschiedenis weer wat opgepoets geworden. En het bestreft niet alleen “Creoolse” strijders hoor, ook Hindustaanse, Javaanse enz. enz.

  Trouwens; Vraag je aan je opa over de oud politicus Clement Biswamitre of over de vrijheidssrijder Ramcharan. Kent jij die of kent je alleen Ir. George Hindorie.

  Free The Mind!!

  Soso lobi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.