St. Matzeliger voor Afro-Surinaamse studies

3

PARAMARIBO, 3 jul – Het heden en verleden van Afro-Surinamers worden het voornaamste studieobject van de Stichting Matzeliger. De stichting is een gemeenschappelijke onderneming van twee ooit elkaar rivaliserende organisaties. De bedoeling is het Afro-Surinaamse erfgoed te beschermen.

De Feydrasi fu Afrikan Sranban Sma (Federatie van Afro-Surinamers, red.) en Stichting 1 juli Keti Koti voelen zich geroepen die rol te vervullen. Als instrument zal Stichting Matzeliger vooral de vooruitgang bevorderen van de groep. “Onder meer willen we de eigen waarden promoten en leren van lessen uit het verleden”, zegt federatievoorzitter Iwan Wijngaarde. De samenwerking is ook symbolisch.

De haast spreekwoordelijke neiging tot naast elkaar werken moet definitief tot het verleden gaan behoren. De stichting is vernoemd naar Jan Ernst Matzeliger, een voormalige Surinaamse negerslaaf die in de negentiende eeuw naar de VS verhuisde en er onder de schoenzwikmachne uitvond. In de VS is reeds een brug naar hem vernoemd en in Suriname een straat.


3 REACTIES

 1. In het artikel staat “Feydrasi fu Afrikan Sranban Sma (Federatie van Afro-Surinamers, red.)”. Ik wil de redactie er op wijzen dan Afrikan niet vertaald wordt met Afro maar met Afrikaan. De vertaling van Feydrasi fu Afrikan Sranan Sma is dus Federatie van Afrikaanse Surinamers.


  Maak melding

 2. In uw artikel staat ten onrechte dat Jan Ernst Matzeliger, een voormalige Surinaamse negerslaaf was die in de negentiende eeuw naar de VS verhuisde en er onder andere de schoenzwikmachne uitvond. Laat u zich correct informeren over wie Matzeliger was.
  Matziliger was geen negerslaaf maar een hoog gemulateerde Surinamer, zoon van een mulatin en een Duitse vader en behoorde tot de betere klasse in Suriname. Dit stelde hem dan ook in staat naar Amerika te emigreren.
  Dat hij wordt geclaimed door de zwarte creolen in Suriname als Afro Surinamer en voorbeeldfiguur is dus geheel ten ontrechte.
  Men is naarstig op zoek naar zwarte voorbeeldfiguren die men blijkbaar niet echt kan vinden.
  Het is alleen een bevestiging voor de zwarte bosland en stadscreool dat alleen een lichte huidskleur iets bereikt in het leven.
  Men schiet hiermee dus mooi zijn doel voorbij.


  Maak melding

 3. Reactie op Ron:

  ‘Hooggemulateerd’ (what ever that may be, bedoel je mogelijk dat hij een bastaard was wellicht geboren uit een conceptie agv verkrachting?) of niet, vast staat dat hij zwart was….in ogenschouw genomen ’the one drupple of Blackblood theory’ die gebezigd wordt in de VS. Op de onderstaande website zul je zien dat hij op de postzegel gerepresenteerd wordt met de aanduiding: Black Heritage USA.
  En wat betreft het rijke nalatenschap van zeer Zwarte Afrikanen, waar Europa nog steeds haar voordeel mee doet, kun jij je laten informeren door je te verdiepen in Zwarte beschavingen. Zo zou je bijvoorbeeld een educatieve reis kunnen maken naar het oude Khemet (tegenwoordig Egypte genoemd door de Grieken, de klassiekers van de Europeanen). De oude Grieken hebben ook erkend dat zij hun expertise uit het oude Khemet, de nijlvallei en volkeren hebben verkregen. Europa heeft kunnen ontstaan en beschaafd kunnen worden door deze Zwarte beschavingen. Zo dus werk aan de winkel Ron….ga je scholen!

  https://www.google.nl/search?q=jan+ernst+matzeliger&rlz=1C1CHMC_nlNL531NL531&espv=2&biw=1135&bih=649&tbm=isch&imgil=msuaevjy5nsfOM%253A%253B1LXuYUOsZdMdqM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.edu.pe.ca%25252Fkish%25252FGrassroots%25252Fmeet%25252Fwellsm.htm&source=iu&pf=m&fir=msuaevjy5nsfOM%253A%252C1LXuYUOsZdMdqM%252C_&usg=__M9F60OztCaBKkvputtYg0SsaPjY%3D#imgrc=msuaevjy5nsfOM%3A&usg=__M9F60OztCaBKkvputtYg0SsaPjY%3D


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.