Suriname moet 100%-controle serieuzer opvatten

24

PARAMARIBO, 18 jun – Het is hoog tijd dat Suriname de honderdprocentcontrole op de Nederlandse luchthaven Schiphol wat serieuzer gaat bezien. Dit zegt voorzitter Mahinder Jankie van de Vereniging van Surinaamse Nederlanders. De gevolgen zijn te vergaand om er met een schouderophaal aan voorbij te gaan. Het is met name de ‘kleine man of vrouw’ die het gelag betaald.

De politieke elite in Suriname ontspringt de dans dankzij afspraken met Den Haag. Bij bezoeken aan nederland hoeft geen enkele hoogwaardigheidsbekleder uit Suriname de controle te ondergaan. “Er is sprake van klassejustitie en de rechten van reizigers worden aan de lopende band geschonden”, zegt Jankie. Waar aan voorbij wordt gegaan, zeker in Paramaribo, zijn de gevolgen.

De honderdprocentcontrole werkt stigmatiserend. Juist dat wordt te licht opgevat. Surinamers behoren tot een selecte groep die door de mangel moet. ”Surinamers kennen over het algemeen hun rechten niet”, aldus Jankie. De regering zou wat mer mogen doen, zoals voorlichting geven over de rechten van het reizend publiek. Die zijn er wel degelijk, vandaar dat Europese toeristen niet worden lastiggevallen.


24 REACTIES

 1. Beste Jankie.
  Als u zegt dat de Europese Toerist(en) niet worden gecontroleerd worden, hebt u het mis,
  Ik ga elk jaar naar NICKERIE en ik word ook na gekeken.dus wat u zegt gaat niet op.
  En naruurlijk is het zo dat de meeste suri,s worden nagekeken,want dank zij hun en of jullie moet het zo zijn.en als men niets te verbergen heeft, hebt je ook geen vrees.
  Dus wat mijn betreft ben ik voor de 100 procent maatregel..
  vr gr cees..


  Maak melding

 2. parbo, ik vind je die naam niet waardig om het te gebruiken en zeker niet als Surinamer. Je bent zeker geen Surinamer. idioot, je moet je schamen als je die naam draagt om de gewone in Suriname verblijvende Surinamers zo te noemen. want dat zijn de slachtoffers. go wasi yu go, bika mi smer yu te dyaso. achterlijke… je voelt je geweldig no achter je anonimiteit.

  suleyman jawa


  Maak melding

 3. Die 100% kontrole is best wel vernederend. Die vorm van vernedering houdt mij hier letterlijk aan de grond. Het zou mijn dure vacantie echtwel verknallen.
  De hamvraag is natuurlijk, “is er wat anders te bedenken om van dat drugsgespuis af te komen”?


  Maak melding

 4. Kunnen we niet inzien dat ned gewoon doet wat ze hebben willen met su het kan ze weinig schelen wie het is zelf ministers vallen daar onder het interseerd ze helemaal niet wie het is en de su regeerring vind het maar niks hoor om de nederlandse ambasadeur op het matje te roepen voor de vernedering die su moet ondergaan als ze op skipie aankomen,het is gewoon belachlijk dat “vrouwen” moeten bukken en hun vagina moeten open trekken dat agenten dwaars door je buik moeten kijken als je geen druks bij je hebt,maar we moeten ook eerlijk zijn dat het ook su zijn die het verpesten voor de ander dat soort viguren moeten ze hard aanpakken. maar ja het staat op niemands voor hoofd gescheven dat ze drugs bij zich hebben dus zal de zware controle van su uit moeten geburen als we een betere behandeling willen hebben op skipie denk ik,maar kan je dan vertrouwen op de daadwerkelijke controle van de controle diensten op zantje,ik heb zo mijn twijfels daar over,want als je zelf van agenten moet aanhoren op het buro voor het doen van een aangifte dat :voor wat hoort wat” dan vraag ik mijn eigen af waar mee we bezig zijn in su als “ja beste kamaraad”je geld moet vragen voor dat hij je aangifte moet behandelen nou nou en van de “minister” van justitie mag dat hoor want die vind het niet nodig om zijn onderdanen op het matje te roepen omdat hij blijkbaar het grootste deel daar van in zijn zak stopt.


  Maak melding

 5. m.jankie moet zijn bek houden,die man komt alLeen met zijn lul verhaleN,jaren over ticket van klm en slm en nu met zijn lul verhaal van 100% kontole. de meeste mensen die met drugs op schiphol worden onderschept zijn SURINAMERS.


  Maak melding

 6. Meneer Jankie moet accepteren dat nederlanders aan de macht zijn in suriname en dat de pieterbazen zoals vene en sandoppie het vuile werk voor hun doen. They got the right men on an black spot.


  Maak melding

 7. In een wereld waar alle steden grote dorpen worden duurt het slechts een half uurtje vanuit belgie naar Nederland. Dus ik snap niet waarom schilhol in trek blijf bij surinamers. Shuttle buzen en trein vanuit brussel zou de nederlanders een les leren


  Maak melding

 8. Het gegeven dat Europese toeristen niet worden lastig gevallen klopt niet helemaal. Zelf ben ik dan een blanke Europeaan maar bovenal Nederlander, maar ik onderga dezelfde controle/visitatie als mijn Surinaamse vrienden en familie.


  Maak melding

 9. Volgens mij is de regering van Suriname constant bezig met dit onderwerp en staat het al ruim een jaar hoog op de agenda van ieder overleg tussen Suriname en Nederland. Zelfs de President heeft zich hiermee meerdere keren bemoeid. Mischien heeft de heer Jankie geen tijd gehad om de krant te lezen, in zijn drang om in de publiciteit te komen. Een sympathieke oproep maar het bevat niets nieuws.


  Maak melding

 10. De toenmalige min van JusPol (S.Gilds) heeft deze deal met Nederland gemaakt, en ondanks vele klachten van de passagiers heeft het NF nooit iets aan deze kwestie gedaan.
  Ook toen Sardjoe, Castelen, Amafo, etc werden gevisiteerd heeft Venetiaan niets gedaan.
  Daarom hoeven wij van deze regering niets te verwachten mbt deze kwestie.


  Maak melding

 11. 100%controlle op Schiphol is niet leuk voor de eerlijke reizigers.Juist de kleine man/vrouw werden misbruikt door die “handelaren”,om niet op te vallen.Elke koerier loopt niet met borden op hun voorhoofd.Mijn tips voor de reizigers: neem a.u.b. geen pakje/tasje of iets dergelijks voor een andere mee.Je wordt vaak verzocht door kennissen om een pakje mee te nemen (chutni/sambal.e.d.)voor die en die.Wees alert voor gratis reizen van en naar Parbo/Nederland.Men kijkt ook naar het gedrag /kleding/de duur van reis etc. van de persoon.


  Maak melding

 12. ik kom geregeld naar suriname en elke keer weer die zelfde 100% controle.
  zolang er nog steeds mensen zijn die zo dom zijn om bolletjes te slikken en drugs meenemen vindt ik het geen enkele probleem dat die controle uitgevoerd moet worden.
  we klagen en doen maar maar, zien niet in dat het nodig is.
  het is een kleine groep die het verpest voor alle andere pasagiers.
  vooral zo door gaan met die controles zolang er nog mensen zijn die denken rijk te kunnen worden door drugs te smokkelen.
  en waarom die hoge funcionaren ontzien moeten worden vindt ik een hele kwalijke zaak, zijmoeten juist het goede voorbeeld geven aan alle andere mensenen niet zo klagen dat ze een 100% controle krijgen we zijn toch allemaal gelijk.

  groet ruud


  Maak melding

 13. Meneer Jankie doet iets wat de meeste surinamers te lui zijn om te doen. Hij is vasthoudend in het bestrijden van onrecht. We moeten hem alleen maar complimenteren ervoor en niet uitschelden. De meeste surinamers klagen over de 100% controle en dure ticketprijzen voornamelijk op surinaamse feesten, nadat ze rijst met pom hebben gegeten en een paar glazen djogo hebben gedronken. Meneer Jankie neemt de tijd en moeite om de bij de verantwoordelijke autoriteiten te protesteren. Als we hem daarin steunen zou het ons sieren.


  Maak melding

 14. 100%- controle!
  Wie het tegemoet loopt zal het ook ondervinden, zegt ik. Het gebeurt altijd of het nu legaal of illegaal plaatsvind.
  Hoge PIETEN ontspringen altijd de dans. How het in de gaten, die directeur van DSB, zal binnen kort weer vrij rondlopen. Meedoen is de oplossing, sluit je aan bij de legale partij. Stelen zal altijd bestaan. Stelen doen ze allen, boef is degene die wordt gepakt. Geld is het Geloof van de toekomst.
  Ga je naar bed denk je aan geld, kom je uit je bed denk je aan geld. Money is not just big business but also a believe.
  Een boef dat 3a400 jaar de wereld bijelkaar heeft geroofd, geplunderd,brandgesticht, etc… het niet afgeleerd maarwel verfijnd, het is hem in de genen gaan zitten, hoe het nu moet doen met de wet aan zijn kant.


  Maak melding

 15. Meneer jankieee,,

  Waar blijft jankie airline.. vanuit brussel…

  Je had de afgelopen jaren je mond vol over het heen en weer vliegen met je eigen vliegtuig en ook vanuit duitsland aan de grens met arnhem..

  Nu ligt de zaak open vanuit zanderij doe wat ….


  Maak melding

 16. Beste mensen,

  Op een punt heeft meneer Jankie groot gelijk.
  “Sommige Surinamers kennen inderdaad hun rechten niet”. Dit heb ik persoonlijk op Schiphol meegemaakt.

  Nr.1 Mensen als jou die zo negatief reageren over hun land waar hun roots ligt heb ik een boodschap: ik kan een ding verzekeren dat men nooit die stap moet nemen om in Sur. te gaan wonen. Men geweten zal met zich vechten. Hierdoor zal men slapenloze nachten krijgen.
  Hou van je roots en heb respect voor.

  Janny.


  Maak melding

 17. Voor allen die gereageerd hebben op Nr.1 (Parbo) het volgende. Deze man woont/werkt en leeft in Paramaribo/Suriname en weet/ ervaar wat hij zegt en schrijft.Met bedelaar bedoel ik niet het Surinaamse volk,(alhoewel?) maar natuurlijk de regering.

  Janny en Suleyman, hiebij nodig ik jullie uit om op woensdagavond 20-06-07 om 20.00 uur lekker samen een lekkere Parbo, Borgu of Fernandes soft te drinken bij t,Vat.
  Dan kunnen we discuseren over wie wel of geen bedelaar is.

  Groeten…


  Maak melding

 18. Beste Janny,
  Ik ben het niet met u eens dat u praat over hun roots.allen suri,s is inpoort en dat blijft ook zo.de negers hebben hun roots liggen in Afrika,de Hindoestaanen in India,de javane in into, enz enz. dus dat is dan nu duidelijk.verder vind ik het dom als de surinamers niet hun rechten kennen,zij weten wel waar zij de uitkeringen moeten halen.en zij zouden dan niet weten wat en hoe,betreft de 100 procent controlen op schiphol.maak dat de kat maar wijs.!!!
  Het is dank zij jullie dat wij gecontroleerd worden.
  vr gr cees..


  Maak melding

 19. Cee: “zo.de negers hebben hun roots liggen in Afrika,de Hindoestaanen in India,de javane in into, enz ”
  What about de combinaties: negers/blank, neger/hidustani, chinees/hindustani, etc ? waar zijn hun toots?
  Bovendien zijn de hind.st al een combiantie van russen en australoiden. Hebben ze ook rechten in rusland?


  Maak melding

 20. De 100% controle is een symptoom van een ander probleem: Drugs. daarop weten ze dan ok weer een gevat antword. Zou komen omdat de bakra’s drugkopen. Maar kom eens kijken op de zeedijk. Een groot deel is uit SU afkmstig dus alleen daarom al is dat geen goed argument. Waar jankie, e.a. zich eens druk om moeten maken is het feit dat drugshandelearen in SU ngestraft de grote man kunnen uithangen dat die schoften zelfs als rol model voor de jeugd functioneren.
  Ik ben dan ook blij met het opblazen van het binnenlands vleigveld in W-Su. Had alleen liever gezien dat er gepost was door zwaar bewapende militairen en dat het vliegtuig met lading doorzeefd was. Je pakt die dealers alleen aan door ze heel hard in hun portemonee, hun vrijheid en hun gezondheid te raken. Laat ze maar kreperen net als de vele slachtoffers die zij maken.


  Maak melding

 21. Cees als je weet waar ik werk zou je het woord uitkering ook niet gebruiken.
  Zelf over de plichten weten heel veel Sur. niets.
  De wetgeving is voor zovelen moeilijk te begrijpen.

  Janny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.