Surinaams bauxietdorp kijkt gespleten op misdaad

14

PARAMARIBO/MOENGO, 12 jun – Een deel van de gemeenschap van Moengo, in het district Marowijne, wil noodmaatregelen tegen wat genoemd wordt de toenemende criminaliteit in het bauxietdorpje. Volgens het Comité Leefbaar & Veilig Moengo regent het er van roofovervallen en inbraken, soms zelf op klaarlichte dag. Niet alle bewoners ervaren dat.

“Het is niet zo erg als het wordt afgeschilderd. Ik weet niet of het politiek omkleed is of dat het langs etnische lijnen getrokken wordt”, zegt Iwan Pinas, topfunctionaris op het districtscommissariaat van Marowijne. Vooral het etnische aspect mag niet uit het oog worden verloren. Opmerkelijk is dat het comité met achterban voornamelijk bestaat uit Surinamers van Javaanse afkomst.

Ook Chinezen klagen. Pinas en andere Moengonezen die behoren tot de Marrongemeenschap vinden dat de beschuldigende vinger te zeer één richting op wordt gewezen. Het zouden vooral Marron-jongeren zijn die de overvallen plegen. Volgens Hugo Resodimedjo, secretaris van het comité, is er maar één echte oplossing: de plaatselijke politiepost moet versterkt worden. Nu zijn er vier agenten op een bevolking van zo’n tienduizend zielen.


14 REACTIES

 1. Hugo je gaat dit leed moeten dragen,deze mensen hebben de macht in handen gekregen,

  dankzij brunswijk en Elvene.houdt maar je eigen bescherming in handen,ik hoop dat je mij begrijpt vier manschappen is een schande.

  Akuba.


  Maak melding

 2. Vindt u dat gek? Ik niet!
  Een zekere parlementarier had Moengo ooit eens tot de veiligste oord van het westelijk halfrond verklaard. Hoe is het er vandaag?

  Mij krijg je niet voorbij de brug van Stolkertsijver, om het maar niet te hebben over Albina.


  Maak melding

 3. Hugo het recht in eigen handen nemen.
  De nieuwe wet wordt snel goedgekeurd en dan kunnen de burgers gauw een vergunning aanvragen voor een vuurwapen om zichzelf te beschermen dit is de enige remedie.
  Het land is de gruweldaden van de bosnegers spuug zat.


  Maak melding

 4. Gewoon de politiepost versterken en de criminelen hard aanpakken. Daarnaast een plan om meer jongeren aan een baan te helpen in dit gebied. Doet er niet toe vanuit welke bevolkingsgroep zij komen.


  Maak melding

 5. 4 agenten op 10.000 inwoners!!!! van de Zotte natuurlijk, te gek voor woorden…

  De plaatselijke politiepost moet inderdaad flink versterkt worden zoniet uitgebreid worden en materieel voorzien worden.

  Politici moeten verder kijken dan groot-Paramaribo continue, Suriname is meer dan Paramaribo alleen…

  Altijd Paramaribo dit, Paramaribo dat.
  Mensen uit Paramaribo zijn gewoon lui, dat zie je alleen al aan die erven en achtertuinen en willen diezelfde k*tkarakter eigenschap op de rest van Suriname uitstralen.


  Maak melding

 6. ik durf de laatste tijd ook niet meer naar moengo-albina,terwijl heb familie op moengo zitten.Problemen zijn er altijd,maar men moet een oplossing komen.Niet het recht in eigenhanden nemen aub?je weet wat ik bedoel!die criminelen moeten gepakt en goed gestraft worden.


  Maak melding

 7. De sapakara’s van Somo en de geimporteerde Chinezen van Vene hebben gelijk….

  Die djuka’s maken het onmogelijk voor deze stervelingen om veilig te sterven…

  Vene speelt een toffe rol met de geimporteerde Chinezen… Hij laat ze hier komen met bommengeld en laat hun vestigen in de Djuka kondre’s zodat zijn achterban hun kan bestelen en zichzelf kan verrijken….

  Maar het is goed voor de javanen… die gestolengeld van het volk dat Somo gebruikt voor deze sapakara’s komt in handen van de Djuka’s…

  Gewoon alle Djuka’s opsluiten….. in een strafoso in Moengo…niet in Paramaribo….
  Want in Paramaribo zijn ze niet gewend zich te gedragen…. Avondklok instellen.. iedereen aanhouden die savonds op straat loopt… gewoon twee jaren invoeren… geen criminaliteit meer……..

  Deze djuka’s hebben de Ramp overleefd…en zijn flink genaaid door hun partijgenoten met het hulpgeld…dus nu zoeken ze geld…Money…money…


  Maak melding

 8. Brunswijk toendertijd de leider grootste roversbende van Marowijne is door de bende van Somo (en ander boeven die nu in landskas graaien) met medewerking van Nederland aangezet om de binnenlandse oorlog te beginnen tegen Bouta.


  Maak melding

 9. Sniktéré waar kom je oorspronkelijk(voorouders)vandaan?Je komt tochniet zomaar uit de lucht/boom vallen?Zo praat je toch niet over landgenoten?Je hebt bijna alle etnische groepen genoemd,op één na dan!


  Maak melding

 10. Iwan Pinas,doe niet alsof je neus bloedt,het is gewoon zo,die bosnegers zijn echt de hoofddaders,haast niemand durft meer vanuit Schiphol/De Gaule Airport naar Frans-Guyana te vliegen,de Surinamers werden steeds aangevallen door die boslandcreolen,bussen werden aangehouden en je moest al je geld afgeven,vraag maar aan mensen die dit meegemaakt hebben,ik spreek namens mijn broer die in 2004 slachtoffer werd van deze roofovervallers,de polititie kon niets doen,ze kwamen geen eens kijken.

  In December werd een neef van Ronny Brunswijk in zijn bil geschoten door een chinese winkelier, aiiii boiiiii, die chinees moest van R.Brunswijk 25.000 usd betalen als smarte geld,zonder tussenkomst van een rechter,met bloedend hart betaalde die chinees,er werden vragen gesteld in het parlement,santoki hihihihihihi zou onderzoek doen,nooit meer wat van vernomen.

  Het Marowijne gebied is tot Brunswijkgebied benoemd,door Brunswijk,die Baviaan van een Venitiaan kan niets anders doen dan het toe laten,anders is hij President af,het zwaard van Damocles (Brunswijk) hangt boven zijn apekop.Aiiiiiiiii Bajaaaaaaaaaaaa, sinds die boslandcreolen wat in de pap te brokkelen hebben(Parlement) is het grootste gedeelte van Suriname verworden tot een Sodom en Gemora.Kom maar op met jullie gescheld,zij die denken dat het niet zo is,sluit jullie ogen maar voor de werkelijkheid.


  Maak melding

 11. De Grijpgraage heren in de politiek en de rijken in Su waren het vergeten, dat als de armen niets hebben het dan zullen komen halen. De afgelopen jaren heeft men zich verrijkt over de ruggen van de middenstanders die nu arm zijn en de armen die nog armer zijn geworden.

  Waar is de ontwikkeling van het land tov van het arbeidersvolk. Als er genoeg werk is kunnen de armen een goed brood verdienen. Vene haalt chinezen die op hun beurt alleen chinezen importeren om voor hun te werken. En nu raken de suri’s nog meer in de ellende.

  Dit alles is te verwijten aan het volk. In Su kijkt men te veel naar etniciteit bij het stemmen op een partij. Het volk moet beter ontwikkelde jongeren naar voren schuiven en de oude garde, ook al met volksstakingen, naar huis sturen.

  De huidige politici hebben op enkelen na geen behoorlijke opleiding. Het zijn geen juristen, geen managers. De meeste van deze heren zijn nog groot gebracht met vieze politieke spelletjes en op hun beurt spelen ze die spelletjes nog gewoon door.

  De keuze is aan het volk. Kan men iets tegen deze klunzen, dan zou het ook lukken tegen de criminaliteit. Er moet maar een begin gemaakt worden bij de bron van de ellende en dat is toch de regering.


  Maak melding

 12. Van de heer Pinas had ik het niet anders verwacht.Je komt er niet zonder lijfwachten.Moengo toen en nu is een wereld van verschil.Het probleem los je niet op door het te negeren meneer Pinas.Vele jaren creoolse presidentschap(kosmethisch)’heeft de creoolse bevolking over het algemeen geen uitzonderlijke welvaart gebracht.Andere bevolkings groepen wel.Een hindoestaanse president zal misschien ook ’t tegendeel kunnen opleveren voor de creoolse bevolking.1 juli:WEL VRIJHEID GEEN WELVAART.Wij creolen berusten in onze waarneming.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.