zondag, december 10, 2023
HomeNieuws uit SurinameTraditionele winkelier Suriname uitstervend soort

Traditionele winkelier Suriname uitstervend soort

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 12 jun – Traditionele winkeliers nemen zienderogen af in aantal. Dit stelt de Vereniging van Winkeliers, VvW. Steeds minder winkels worden gedraaid door Surinamers. Supermarkten in handen van Chinezen rijzen als paddenstoelen uit de grond. In acht jaar tijd zijn er duizenden bijgekomen.

Stonden in 1999 nog zo’n tweeduizend winkels geregistreerd, het aantal wordt nu geschat op ruim vijfduizend. Ongeveer tachtig procent wordt geleid door pas gearriveerde Chinezen. Het is een niet te stuiten golf en voor de traditionele winkelier al lang niet meer concurreerbaar. “Er is enorme concurrentie en de bestaanszekerheid van de oude garde winkeliers is in gevaar”, zegt VvW-voorzitter Rudi Balak tegenover de Ware Tijd.

Volgens Balak is die concurrentie niet altijd even eerlijk. De Chinezen nemen het onder andere minder nauw met de openingstijden. Waar de traditionele winkelier er niet makkelijk toe over zal gaan zijn zaak laat open te houden uit angst voor overvallen, hebben de nieuwkomers daar kennelijk minder moeite mee. Lang niet alle winkeliers zijn even goed in staat de rap veranderende omstandigheden het hoofd te bieden. In veel gevallen wordt gekozen voor het verhuren van de zaak aan Chinezen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

8 REACTIES
 1. goed voor de consument, mensen staan niet meer in de rij als vroeger, en dat is best goed voor de ontwikeling, niet klagen jullie tijd zijn voor bij.


  Maak melding

 2. Als in zo’n korte tijd zoveel Chinezen geimporteerd zijn door Vene is logisch.

  Als jij …als Surinamer een vergunning zou vragen om een winkel of zaak te open moet je eerst tjukoe betalen aan de Djuka’s van Vene om in aanmerking te komen voor een vergunning…

  Chinezen kunnen geen woord Surinaams of Ned. maar hebben hun surinaamspaspoort al in handen…. Ik denk dat Vene pasoorten met Sardjoe heeft gestuurd om in China te verkopen… Moet je eens nagaan in 8 jaren tijd bijna vijfduizend Chinese supermarkten…

  Reken maar uit hoeveel gezinnen hier zijn gekomen.. en als Vene ,Somo 10 duizend US dollar per Chinees opgeeist heeft …hoeveel geld heeft hij dan alleen ontvangen aan de Chinezen…. Ik denk dat Rita Verdronk naar Suriname moet gaan om het vreemdelingen beleid te verbeteren.

  Deze wijf zal behoorlijk geld in het laatje van Vene kunnen brengen…
  Ik denk dat Vene een verzoek kan doen aan Ned…Desnoods geeft Vene ,Somo in ruil voor Verdronk aan Nederland.

  Want hij moet toch in Nederland nog uitleg geven over zijn corrupte handelingen…


  Maak melding

 3. Nu verdienen zij meer + het is valuta (U.S.)verhuur je winkel.

  Belasting komt niet eens bij kijken, a njang na tax free>>>>>>>>>>>>> verhuur je winkel smeerlap…..


  Maak melding

 4. Beste mensen,

  Ik ben het eens met nr. 2, omdat ik het even heb mogen ervaren. Nr. 3. vergeet niet, wie zwart geld betaald aan een ander is zelf medeplichtig aan. In de rechtbank verlies je altijd. De minister mag niet verweten worden.

  Ik heb persoonlijk meegemaakt waar Sur. van een bepaald cultuur wel winkels hadden en eventueel ook nog andere wilden openen.
  Helaas, er is gewoon gebrek aan dicipline, structuur, bang voor veranderingen en gebrek aan samen werken.

  Mijn ervaring is dan ook dat de Chinezen en sommige andere culturen anders denken.

  Zie maar hier in Rotterdam welke culturen het meest zaken hebben. Dus geef een ieder een kans.

  Janny


  Maak melding

 5. Beste Mensen,
  Ik ben het oneens met nummer 5.
  Zoveel chinezen op een zo klein aantal mensen die in suriname woont,is naturrlijk niet gezond.de mensen verhuren hun zaak aan een chnees omdat zij de hun hooft boven water probeer te houden.
  Daarom nogmaals een oproep koop bij de hintoestanen,of javanen.hou dat vol en jullie zullen zie dat de chinees vertrekt.
  Naar bijvoorbeeld Amrika,want dat is hun doel.dus laat je niet leeg plukken ,maar steun de oproep van vvw en kom in actie..
  vr gr cees..


  Maak melding

 6. Chinezen zijn geboren kooplieden . Als de autochtonen niets ondernemen zullen anderen de mogelijkheden die er zijn aanpakken om iets moois te beginnen . Die mensen die hard schreeuwen dat het de schuld is van Vene of wie dan ook , de hand in eigen boezem moeten steken .Dit is ontwikkeling mensen !! Nieuwe groepen nemen de ontwikkeling van Suriname ter hand , en dat heet vooruitgang . Ik hoop dat er nog meer van die bevolkingsgroepen naar Suriname komen om te ondernemen .Het land wordt in de eerste plaats bevolkt , de traditionele groepen die daar de dienst uit maken zullen plaats moeten maken voor anderen , de vriendjespolitiek wordt duidelijk minder ,omdat politiek gezien ander beleid gemaakt moet worden . Doordat de nieuwe groepen ook een nieuwe visie toevoegen aan het beleid in Suriname . Het land moet groeien naar minimaal drie miljoen inwoners om van enige betekenis te kunnen zijn in de regio en in de wereld .
  Wij zien graag Joden , Chinezen , Hindoestanen , Europeanen, Ghanezen en libanezen het land bevolken .Stuk voor stuk groepen die weten wat hard werken is en geen tijd hebben voor etnisch verdeeldheid te zaaien zoals wij het nu kennen .
  Dus laat die mensen met rust , en doe zelf ook iets opbouwends voor je land .

  Viva


  Maak melding

 7. Ze moeten vind ik ook de Surinamers vanuit Nederland stimuleren om terug te keren naar Suriname en een zaak of bedrijf te beginnen.

  Er zijn veel die terug willen maar zijn bang dat er geen banen voor ze zijn en voor de belastingregelingen die voor Surinaamse Nederlanders geldt.

  In plaats dat ze Suriname juist aantrekkelijk voor ze te maken om er weer te komen vestigen en hun in Nederland verdiende euro’s in Suriname te investeren maken ze het moeilijk voor hun en voor buitenlander niet zoals de Chinezen.

  Niet dat ik het niet goed vindt dat die Chinezen er zijn want ze hebben genoeg produkten en ze werken hard.
  Overal is van alles te verkrijgen voor niet al te veel en er zijn veel produkten die er niet waren voor de Chinezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES