dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieStaatsolie Suriname gaat in zee met Murphy Oil

Staatsolie Suriname gaat in zee met Murphy Oil

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 jun – Staatsolie mag als het meezit, over niet al te lange tijd de vruchten plukken van offshore olieboringen door het Amerikaanse Murphy Oil. Partijen hebben een productiedelingsovereenkomst getekend voor exploratie van Blok 37 voor de Surinaamse kust. De veertig miljoen dollar aan investeringen zijn volledig voor rekening van Murphy Oil.

Worden er winbare hoeveelheden aangetroffen, dan mag gedeeld worden in de winst en mag de staat belastingen innen. Er is ook nog de optie voor deelname tot twintig procent. “Staatsolie wil uitbreiden en we hebben meer bronnen nodig. Murphy Oil is een belangrijke speler”, zei Staatsolie-directeur Marc Waaldijk bij de ondertekening. In de overeenkomst wordt ook aandacht besteed aan werkgelegenheid en het milieu.

Er is ruimte ingebouwd voor geregelde inspectie van de activiteiten in zee. Murphy Oil is een familiebedrijf dat actief is in de VS, Canada, Ecuado, Kongo en Maleisië. Volgens vice-voorzitter Bruce Laws is exploratie hun kernactiviteit. Met Maleisië is een soortgelijke overeenkomst gesloten. Toen bleek dat er verder geboord moest worden, is spontaan meer geïnvesteerd dan was overeengekomen. “We vertrouwen op een goede uitkomst”, aldus Laws.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
 1. Geachte redactie,

  Prachtig allemaal, het is deze ‘economisch bewuste’ houding, waar de Republiek Suriname reeds jaren op zit te wachten, om haar ontwikkeling vorm te geven.

  Alleen is het jammer dat juist daar waar de een de Republiek Suriname economisch sterk probeert te maken, de andere alles in het werk stelt om deze financieel weer uit te hollen.

  Hierbij verwijs ik naar de reactie van de heer Jiwan Sital jongslede t.a.v. de zogenaamde ‘dwangsommen tegen de Surinaamse staat’.

  Dit heeft veel van ‘puru bruku, weri bruku’.
  Want de een doet zo haar best de staatskas financieel te vullen ten behoeve van het nationaalbelang, terwijl de ander juist de staatskas probeert leeg te halen voor het groepsbelang.

  En wanneer gaan wij dat gevaar in ons midden eens goed in de gaten krijgen.

  Nogmaals, het nadenken waard, ze bloeden ons, ze bloeden het volk, ze bloeden de natie, omdat de Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname infeite ‘niet hun pakie is’. Zij hebben indertijd niet er voor gekozen.

  Nomo; Na fa gogo tan, na so kamisa e weri.


  Maak melding
 2. Suriname moet leren zelfstandig te zijn. Eddy Jahrap deed het alleen hoor! Samenwerken bestaat niet, plunderen wel. Aan de ene kant hadden ze beter met Guiana samen gewerkt en de kosten gedeelt.
  E. Buitenman u heeft gelijkt!


  Maak melding
 3. Waarom wordt niets verteld over de inhoud van de overeenkomst. Is het weer op basis van de 90% – 10% regeling, zoals Westerse maatschappijen dat steeds eisen? Het lijkt mij beter voor Suriname om met Indiaase of Chinese maatschappijen in zee te gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES