Parlementsvoorzitter Suriname: Taiwan overwegen

19

PARAMARIBO, 24 mei – De mogelijkheden en voordelen die Taiwan te bieden heeft mogen niet zonder meer van de hand worden gewezen. Dit stelt parlementsvoorzitter en leider van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo. Weliswaar valt niet te tornen aan het regeringsstandpunt van ondubbelzinninge ondersteuning van de Chinese eenwording.

Als Taiwan één miljard dollar biedt aan ontwikkelinsfondsen, dan is dat op zijn minst de moeite van bestudering waard. “Als het gaat om sociaal-economische belangen en ontwikkelingsmogelijkheden, heeft elke regering de plicht de eigen standpunten weer te bekijken”, zegt Somohardjo. Het hoeft nog niet te betekenen dat de eigen principes verlaten worden, maar wat flexibiliteit is op zijn plaats.

Dat gaat helemaal op bij de behartiging van het nationaal belang. Bovendien mag Suriname zich niet laten dirigeren. “Kiezen voor één China wil niet zeggen dat alle relaties worden bepaald door dat land”, aldus Somohardjo. Nederland is een goed voorbeld met zijn uitstekende handelsbetrekkingen met China en aan de andere kant een diplomatiek bureau voor Taiwan in Den Haag.


19 REACTIES

 1. Waarom lijkt het steeds weer alsof Somo de verstandigste politicus is in het land? Je hoeft niet van die man te houden, maar je moet wel toegeven dat hij momenteel een van de slimste is in het land.
  Die man denkt na en dat is een gegegeven dat bij het gross van de politici ontbreekt.

  Vene bv. is in een ‘regenslaap’ gedommeld.


  Maak melding

 2. Somo yu e suku trobi nanga el Vene.

  Maar gelijk heeft hij. Wij varen al decennia op het Chinees kompas. Wat wij los van die bouwsels hebben overgehouden zijn en paar leuke halve Chinesen, meer niet!

  Taiwan welkom! Help ons a.u.b. aan droge voeten.


  Maak melding

 3. http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=39&id=29980&ref=#ReactieOverzicht
  China wil handel met VS behouden

  en suriname… is bezig met one china.
  terwijl de vs taiwan ten volle ondersteund en tegelijker voor miljarden ook met china handel drijft, maakt surinama zich druk over one china.
  ik draai mijn mobiel om… er staat made in taiwan… mijn amerikaanse laptop… made in taiwan… kijk naar je eigen producten…
  al de waardeloze producten die snel breken… daar staat made in china op. maar in ieder geval we kopen onze taiwan produkten en gillen one china..is toch gewoon een grap.


  Maak melding

 4. Hé hé eindelijk common sence. Maar Somo, vergelijk Nederland niet met Suriname. Nederland heeft wat te bieden aan China maar Suriname heeft niets te bieden maar alleen hun hand openhouden.


  Maak melding

 5. Patricia somo is soms ook raar somo draai no 360, maar 380 graden esde , dus ook hier over kan hij morgen 370 graden bij draaien hihi.deze hele show gaat alleen tot 2010 op .

  Over het referendum vraagstuk zegt de PL-topman
  het volgende: ‘Wij als partij blijven achter ons standpunt van het referendum gedachte. Laat me duidelijk zijn, er moet een onderzoek en berechting komen en vlak daarna moet het volk in de gelegenheid gesteld worden zijn stem over de berechting uit te brengen of er amnestie moet komen of niet, maar wij blijven bij het besluit van het volk.
  Er kan en moet alleen een referendum gehanteerd worden na de berechting is het uitgangspunt van de partij.’ De voorzitter geeft aan dat deze gedachte er sinds de jaren ’80 bestond en niet na samenstelling van deze
  coalitiepartij. ‘Waarom we achter een referendum staan is omdat wij een partij zijn die vergevingsgezind is. Het is nooit onze intentie geweest de coalitie te verlaten, mits wij worden weggestuurd.’ Op de vraag van journalisten of de stappen die de PL onderneemt niet die richting opgaan, antwoordt Somohardjo het volgende: ‘Er is een goede band tussen PL en de topmensen van de coalitie.’ Hierbij noemde hij topnamen als Sardjoe, Jessurun e.a. Een tegenreactie van de aanwezigen was dan ook dat de namen die door Somohardjo zijn genoemd niet begrijpen wat Somohardjo’s standpunt is. Over de One-China-politiek zegt de voorzitter dat deze regering de samenwerking met China heeft gesloten tot 2010 en deze zal moeten naleven.


  Maak melding

 6. moimisi niet zo negetief. Suriname heeft niets te bieden waarom denk je dat China zich dan zo druk zou maken over Surinaams beleid. En wat doen al die Chinezen in Suriname. open je ogen meisje. Suriname is voor China de deur naar het caribisch gebied en latijnsamerika vanwege de grote chinese bevolkingsgroep in dat land


  Maak melding

 7. Edelman is bedelman. Wat ik mis bij deze paljassen is dat ze aangeven hoe ze het menselijk kapitaal in suriname denken in te zetten voor ontwikkeling van het land. Het zal niet lang meer duren of de Adek krijgt een studierichting Bedelmanagement.


  Maak melding

 8. Let maar op:Somohardjo (PL) wordt de toekomstige Pres. en Parmessar (NDP),wordt vice-president van de Rep.Suriname!!!!!!!Die samenwerking zit er aan te komen.


  Maak melding

 9. Waarom maakt Suriname zich druk om een “one China” ? Taiwan wil gewoon zelfstandig zijn net zoals vele andere landen in de wereld. Respecteer dat. Waarom wil Suriname goede vriendjes zijn van China ? Wat wordt Suriname wijzer van China ? Toch niet die goedkope Chinese rommel produkten die in Suriname verkocht worden. Krijgt Suriname veel cadeau van China ? Of zit Suriname te springen om die paar gastarbeiders uit China ? Die toch alleen maar komen om er zelf beter van te worden. DUS SURINAME KIES VOOR JE VOLK EN JE ONTWIKKELINGS MOGELIJKHEDEN !


  Maak melding

 10. Doe geen zaken met die chinezen kijk ook wat die taiwanezen ook te bieden hebben.
  En als je echt geen raad weet doe zaken met ghanezen deze mensen zijn harde werkers ze zijn in staat 24-uur per dag te werken zonder te slapen. Welk volk op deze aardbol kan zoiets presteren?
  Ghanezen zijn vreedzaam en zijn niet moordlustig en verkrachtingen is niet iets van hun cultuur. Ghanezen zijn hoog begaafd overal op de wereld neemt men Ghanezen in dienst. Afrika wordt op korte termijn een supermacht dus suriname wordt wakker ga met afrikaanse Ghanezen in zee.


  Maak melding

 11. Die somo kan ik niet volgen,ik weet niet waarhij heen wil, en waar hij mee bezig is,

  een sluwe vos om zijn doel te bereiken,onbetrouwbare javaan.

  hij is 390 graade kan dolheids zijn of ontoerekeningsvatbaar zijn zo zie ik dat.

  Akuba


  Maak melding

 12. Die Somo is echt een ongelooflijke rat!!!
  die waait met elke wind mee om zijn pindazak te vullen…

  Nu heeft hij Taiwan op het oog!!!

  Zo onbetrouwbaar als Somo kom je ze niet vaak tegen, ik heb medelijden met zijn vrouw en familie.

  Dump hem bij het grofvuil!!!


  Maak melding

 13. Men is vergeten dat China reeds miljoenen,ja miljoenen us dollars aan Su heeft geschonken! Mr.Taiwan kom snel over de brug met jouw kapitaal en kunnen we verder zaken doen….


  Maak melding

 14. Ai boi, mie werie yere,

  deze hagedis kan ik niet meer volgen wat hij aan het doen is. Aan de ene kant plundert hij het land samen met venetiaan en sardjoe terwijl aan de andere kant ex minister een groot feest geeft. Waarbij een winti pre uit staats kast wordt betaald.

  Somo zou ik graag nog willen vragen hoeveel hij van taiwam als steekpenning heeft gehad.

  of alleen javan aan het werk geholpen zullen worden als taiwam in suriname investeerd.

  vene kan rekenen op een baas als schoonmaker.


  Maak melding

 15. Suriname is nederland niet , en vooral surinamers zijn geen nederlanders. suriname is een land met een heterogene bevolking , dus er spelen vaak etnische belangen wat je in nederland niet hebt.Nederland kan het zich permiteren met beide landen te spelen als zelf een grote speler in deze wereld . Maar suriname is afhankelijk van de goodwill van deze mega staten . Bovendien is hong kong nu ook een chinese staat, en taiwan wacht ook het zelfde lot . En somo, dat is een man die alle realiteitszin kwijt raakt , als hij denkt er een financieel voordeel voor hem te halen is.Hou hem in de gaten .Hij is net een kikker .Zet je hem op een stoel , dan zal hij er altijd van af springen .
  Dus suriname volg de china line .
  Viva


  Maak melding

 16. Neem het geld en doe iets zinnigs mee, let op!!! niet voor njangman’s dus kijk uit, en ga voor vrede Taiwan wil erkend worden dat mag.
  China moet respect tonen verder basta.
  En het is geen Su. probleem, en klaar is Aboi.


  Maak melding

 17. Hij is in trance somo hardjo kennelijk in djarang ke paang trance.
  Als ontwaakt is ziet hij tot zijn verbazing dat hij doorboord is door een dolk maar er komt geen bloed maar taiwanese en chinese valuta’s


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.