Suriname wil aardolie zoeken in betwist gebied

27

PARAMARIBO, 19 mei – Suriname is klaar voor aardolie-exploraties in het betwiste maritiem gebied. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Sowieso wordt er vanuit gegaan dat het zeegebied voor de kust Surinaams terrior is. Nu Guyana dat betwist wordt eerst en vooral wordt de uitspraak afgewacht van het Internationaal Zeerechttribunaal.

Maar Staatsolie staat in de startblokken om tot exploratie over te gaan mocht de uitspraak in het voordeel uitvallen van Suriname. “We gaar er vanuit dat het Surinaams grondgebied is, maar voor de daadwerkelijke uitvoering van activiteiten kijken we reikhalzend uit naar de uitspraak die gedaan zal worden in augustus”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd.

Weliswaar is er nog geen actieplan gereed, maar “Staatsolie is er klaar voor”, zegt Marny Daal-Vogelland, manager Exploratie & Productiecontracten. Het bedrijf bezit alle rechten op exploratie naar en exploitatie van aardolie op Surinaams grondgebied. Staatsolie heeft in 2000 alarm geslagen, nadat Guyanese economische activiteiten werden gesignaleerd in het maritieme gebied. De marine heeft daarop een Canadees onderzoeksplatform verjaagd.


27 REACTIES

 1. Ik denk dat het kopstuk degelijk fout is.
  Na de uitspraak over wie het gebied wordt toegewezen gaat men over tot onderzoek. Na de uitspraak is er geen betwist gebied meer.


  Maak melding

 2. Deze uitspraak van Rusland is bedoeld om de grote onvrede onder de Surinamers m.b.t. de Guyanese activiteiten op de Corantijn in te dammen. Daar trap ik niet in.Suriname moet nu overgaan tot exploitatie van de aardolievoorkomens in onze economische zone.Guyana heeft geen recht van spreken.


  Maak melding

 3. mooi. wat sterke taal. eindelijk. nu hopen da thet niet alleen woorden zijn maar ook daden.
  Wat suriname moet doen is gewoon een Olie boor daar zetten met een paar 100 soldaten die het bewaken en die gewoon schieten op alles wat beweegt (high risk zone) kijk hoe guyuana dan gelijk minder thug gaat doen


  Maak melding

 4. Ik heb een boodschap voor menneer Rusland,versterkt eerst je marine,voor dat je gaat boren.Je weet maar nooit,voor het geval tot een treffen komt.


  Maak melding

 5. Mee eens landgenoten nmr 3 & 5, Suriname moet niet nu overgaan tot exploratie neen gisteren al zijn begonnen.

  Suriname moet tevens zijn marine versterken, Guyana is hier al een tijd mee bezig.

  Kijk en leer van de Chinezen in Zuid-Chinese zee hoe zij de betwiste Spratley’s Eilanden bezetten waar mogelijk ook aardolie en gas voorraden zich bevinden.

  Suriname onthou Guyana houd nog steeds Zuidwest-Suriname illegaal bezet.
  Sta op en ontwaak, claim je soeverreiniteit over je territorium.


  Maak melding

 6. De blanken hebben al tijdje geleden ontdekt dat je je buurlanden te vriend moet houden. Onderhandelen en samenwerken. Hiermee bereik je meer als wanneer je met je buren ruzie zoekt. Militairen sturen, doodschieten, enz enz wat een taal. Ik zou zeggen samenwerken, daarmee bereik je denk ik meer.


  Maak melding

 7. Meneer Gregory Rusland,
  Betwist gebied is:
  Twee landen zijn gescheiden door een zee. Ze hebben een simpele kustlijn. Het gaat erom een grenslijn in de zee te bepalen volgens een eenvoudig principe. Dat leidt tot drie meetkundige vragen. De eerste is makkelijk. De tweede een beetje moeilijker en de laatste vergt enig meetkundig inzicht. Een aardige opgave dus. De laatste vraag levert de minste punten op.


  Maak melding

 8. Historische gezien telt suriname niet eens mee in zuid america!!!en in de Caraïbische gebied..
  Suriname wint nooit van guyana ,en heeft heeft ook niet zoveel vrienden in de regio.
  Dus zoek hulp bij de nederland en america ..en blijven zoeken…….

  Luv you Guyana!!!!


  Maak melding

 9. Maar is dit ding nieuw’s is het niet de boel bezig houden.

  Ik dacht altijd dat een minister serieus genomen kon worden, maar dit gekraai uit een kippenren kennen wij.

  Een “HAAN” staat vaker onnodig te kraaien.
  En vaak hanen die niet kunnen sporen


  Maak melding

 10. uien
  en de surinamers sturen wij terug naar Gahna en indonesie en china en libanon en israel etc Dom gezwam vind ik. blijf weg als je niets zinnigs kunt bijdrage.

  Er is geen aktieplan gereed is dit dan niet te laat? Planning doe je jaren van te voren waarna een aktieplan uitmond die vervolgens wordt uitgevoerd. Staatsolie, overheid begin nu aan een plan te werken en toets deze uit haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Ga ook na hoe de financiering moet geschieden en de eventuele te kiesen partijen etc.


  Maak melding

 11. We Brazilians love this. When you countries go to war, you will give us the opportunity to intervene. We will occupy the 2 Guyana’s, and later the 3rd will automaticcaly fall into our hands.


  Maak melding

 12. Deze minister heeft wel de naam mee,”Rusland,als dat afdoende is, moet nog blijken”.Wat als er in augustus de uitspraak niet in Surinaam’s voordeel valt.Ik hoop niet dat de heer Gregory de Surinamer’s wereld wijd om de tuin leidt.De spanning word op deze wijze opgevoerd,’hopelijk is dit een gezonde spanning met een goed resultaat na augustus en wat er allemaal staat te gebeuren.


  Maak melding

 13. Best moimisi
  Een stappenplan om het weer een op de kaart te zetten.

  stap 1: Nieuw Front uit het machtscentrum van het land. Bouta legerleider. Nederlandse spionnen het land uitschoppen.

  stap 2: Nationaal Criseskabinet samenstellen uit alle deskundige positieve krachten. Urgentieprogramma opstellen en uitvoeren en daaraan gekoppeld nieuwe functieprofielen ambtenaren.

  Stap 3: Anti-corruptiewet en veroordeling van de boeven en drugsbazen van Nieuw Front Plus (locatie marinekazerne Boxel).

  Stap 4: Onderhandelingen met Guyana over het gezamenlijk belang.


  Maak melding

 14. “suriname wil aardolie zoeken in betwistgebied” Dit gebied is noch van Guyana,noch van suriname.De naam zegt het al,toch?ding soekoe zo zo trobi..Zijn we zo slim of zijn de guyanezen zo dom??


  Maak melding

 15. Niks verdelen. Het gaat om een gebied van vele honderden vierkante kilometers met mogelijk 15 miljard barrels aan olie en nog eens aan gas. Dat kan je toch niet gezamenlijk exploiteren als je weet dat het van jou is. Je gaat je buurman toch niet zeggen van ga maar met je chasnet op mijn visgrond vissen om je gezin en je schoonfamilie te eten te kunnen geven. je neemt hem gewoon in dienst en geef je hem een goedbetaalde baan zodat hij hen kan verzorgen. Srananman, lees ook de Guyanese sites over wat ze allemaal zeggen. Ik heb in het verleden ook in het zuidelijk grensgebied gezeten. moeilijk om te zien hoe de Guyaneze soldaten op nog geen honderd meter van jou verwijderd waren op het vasteland. Op jou vasteland en jij op een eiland. Straks zeggen ze dat de helft van de Corantijn aan hen toebehoort. Wijlen meneer Lachmon had gelijk toen hij zei dat het vroeg of laat tot grote problemen kan leiden wanneer je onafhankelijk wordt zonder dat de grenzen goed zijn vastgesteld.

  Suleyman jawa


  Maak melding

 16. vandaag nog beginnen met olieboringen!!! en dan nog is het te laat ze moesten al begonnen zijn toen het bekend was dat er olie was!! wat ik ook niet snap de tamaredjo veld heeft 1 miljard vaten olie en nog pomp suriname maar 15000 barrels per dag op. Ik zeg verhoog dat naar minstens 100000 en dan is er meteen geld genoeg voor alle problemen in su EN genoeg voor een groot leger om guyana te pletten


  Maak melding

 17. Gewoon Guyana opdelen, de helft voor Venezuela en de helft voor ons. De Guyanezen sturen we terug naar Afrika en India.

  uien

  Zou eerder zeggen gewoon Suriname opdelen, tenslotte zijn de Guyanezen veel verder dan de domme Surinamers!!!!


  Maak melding

 18. Koop een boormachine bij praxis of gamma en begin met boren totdat ruwe aardolie naar boven komt spuiten. Koop ze niet bij christine le duc daar zijn niet bedoeld om aardolie te exploïteren maar voor ……… vul maar zelf in.
  Verkoop de natuurlijke hulpbronnen voor een appel en een ei zoals venetiaan genetisch gewend is en dan gaan we weer over tot een decennium van armoede getuige afrika en shell.


  Maak melding

 19. Jongens jongens, het is zoals eerder vermeld beter om samen te werken met je buurlanden in plaats van er oorlog mee te beginnen maken! Neem een vorbeeld aan de Europese landen, daar kan het toch ook? Wel oppassen met de Amerikanen, er is sprake van olieboringen en ze komen meteen af met hulp voor heropbouw van het land… Niet dat dat slecht is, maar enige terughoudendheid is misschien geboden. O ja, laat die olie-opbrengsten alstublief niet in militaire doeleinden geinvesteerd worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 20. Ik doe een beroep op de gezagdragers,wacht eerst de uitspraak van het vn-trubinaal af,al
  vorens over te gaan naar aktie.
  Het mag niet meer verkeerd lopen.
  Een ieder is ervan overtuigd dat het in suri-naams voordeel gaat uitvallen.
  Gebruik jullie gezond verstand,heren !


  Maak melding

 21. Suriname is alleen voor Surinamers, Gayana gwe, verlaat ons land, anders gaan we schieten, wij zijn al klaar voor.alles van ons wil guyana.verlaat onze corantijn ook, daarom zijn jullie zo arm, vervloekte ellendelingen.Meneer Venetiaan we moeten stukje Guyana bezetten als buffer.Die guyanezen moeten terug naar india & afrika.Wij voorzien ook de wereld met lekkerre & goedkope rijst. Soebhaas Ch. Boosh.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.