woensdag, juni 19, 2024
HomeNieuws uit SurinamePlan amnestiereferendum bij Surinaamse coalitietop

Plan amnestiereferendum bij Surinaamse coalitietop

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 mei – Het voorstel voor een amnestiereferendum rond de Decembermoorden zal worden voorgelegd aan de leiders van de coalitie. Dit zegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Hij vindt het belangrijk het voorstel onderling te bespreken voordat het voorstel besproken wordt in het palement. De motieven zijn niet alleen politiek van aard.

“Ik zoek niet alleen draagvlak, maar persoonlijk vind ik dat mijn coalitiepartners kennis moeten dragen van mijn visie. We zitten in een coalitie en moeten elkaars standpunten kennen”, zegt Somohardjo tegenover de Ware Tijd. Zijn partij, Pertjajah Luhur blijft vasthouden aan amnestie voor de verantwoordelijken als de berechting eenmaal heeft plaatsgevonden.

Maar een besluit tot amnestie zou alleen bij referendum mogen geschieden, omdat de verantwoordelijkheid te groot zou zijn voor het parlement. Intussen heeft de oppositionele Volksalliantie voor Vooruitgang, VVV, het parlement formeel voorgesteld om een referendum te houden. De volksraadpleging zou een besluit moeten nemen over het verlenen van amnestie voor de periode april 1980 tot en met januari 1985.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. ik vind somo een verader ,dan maar met een minderheids kabinet verder hoepel somo eruit hij moest gedood worden dan wou ik zijn familie horen over amnestie wat grot huigelaar is deze man , kijk maar wat hij heeft geflikt met die javanen in makmur ik weet niet alls jullie dat nog herinneren hij is nooit te vertrouwen .


  Maak melding
 2. Nu moet de NPS laten zien dat zij ballen hebben.

  Welke ballen weet ik niet, maar ik weet een ding zeker dit is bepalend voor de toekomst van Su.

  En een ding is ook heel zeker men houdt ervan om te graven…blijven zoeken naar het nooit geluk brengende verleden.

  Men werk in Su..altijd naar het verleden terug….maar de toekomst mi-boi kennen zij aan de macht in Su. niet .
  Altijd verleden, verleden, maar op geen enkel ogenblik de toekomst.(op geen enkel wijze te vaak vol leugens en verzinsels er komt nooit iets van terecht)

  Stelletje oude wijven.(oma’s & opa’s)


  Maak melding
 3. ik vind kromohardjo een vuile huigelaar.. hij heeft het voor elkaar gekregen om hier op de nederlandse televisie met pistoolschoten en vuistslagen te gebruiken tegen voorstanders van het militaire regiem van toen. hij was een grote tegenstander van bauta en zijn manschappen. kromohadjo moest niets van de militairen weten. nu hangt hij de grote slijmbal uit die witte voetjes wil maken. hij heeft in die korte tijd dat hij daar zit al heel veel percelen en ander onroerend goed op zijn naam of stichting weten te zetten. wanneer gaan de ogen van alle surinamers open wat voor mensen er daar in het kabinet zitten, uitzonderingen voorbehouden.


  Maak melding
 4. No Brada Soemo jama tjoekoe .Waren ook Javanen omder de doden?Nee want die zijn altijd slijmballen geweest.Niet alleen in Suriname maar ook tijdens de Nederlandse INDIE.Wie had dit verwacht?Van deze heugelaar.Het volk van Suriname moeten dit niet pikken.


  Maak melding
 5. Als jij somo leven gegeven heeft, ga jij hem dan,vermoorden @blaaskaak du,je hebt jou mondvol over 8 december jij doet nu ook het zelfde om anderen te laten vermoorden ik kan
  jou niet meer volgen.{ lees maar du,( verrader,groot,dan wil ik zijn familie horen)
  ,
  succes!!!!!!

  akuba


  Maak melding
 6. Deze snekie heeft geen platte kont… hij valt alle kanten op met zijn ronde kont. Waar geld te stelen valt daar vind je hem en zijn partij genoten. Deze gasten kunnen alles afstaan om hun doelen te bereiken.. hebben geen respect voor zich zelf en voor anderen ….Bouta heeft hem zeker flink betaald… sapakaraaaaaaaa………Vene moet deze beest gewoon in zijn kont trappen met zijn half verlamde benen.. desnoods vraagt hij hulp aan sardjoe en brunsie.. want ddeze gast is een verrader..!!!!!!!


  Maak melding
 7. correctie.
  Ik bedoelde als jij Somo Leven gegeven hebt
  ga hem dan vermoorden.@ DU

  het moet niet zijn als jij somo leven gegeven (heeft)@ DU

  akuba


  Maak melding
 8. Het voorstel van Somo is een goed plan.Het moet in eerste aanleg met de coalitiepartners besproken worden.Daarna moet het in het parlement besproken worden.Dit voorstel zal een meerderheid in het parlement halen, en als het aan de bevolking wordt voorgelegd zal ook de bevolking van Suriname dit voorstel met een zeer grote meerderheid aannemen.


  Maak melding
 9. Recente polls geven aan dat de Surinaamse bevolking ongeveer 50/50 verdeeld is over de amnestie. Tevens is duidelijk dat er in de huidige Assemblee een krappe meerderheid is die vóór amnestie is NA het proces (nl NDP 15, VVV 5, Pertjajah Luhur 6 = totaal 26 is net de meerderheid).
  Als ik DDB was zou ik mijn kaarten daarom eerder op de Nationale Assemblee zetten dan op het referendum.

  Tot nu toe gaat de discussie tussen enerzijds gewoon de straf uitzitten (mits daartoe veroordeeld natuurlijk) en anderzijds volledige amnestie. Ik vraag me af of er niet iets denkbaar is daartussenin, namelijk een gedeeltelijke amnestie. Dit zou bijv. kunnen inhouden dat onvoorwaardelijke gevangenisstraffen omgezet kunnen in voorwaardelijke gevangenisstraffen in combinatie met het betalen van een financiele genoegdoening aan de nabestaanden van de slachtoffer. Dat lijkt mij moreel en ethisch een betere benadering dan het eventueel verlenen van een volledige amnestie.


  Maak melding
 10. p.s.
  Kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Somo het referendum gebruikt om zich aan zijn verantwoordelijkheid te onttrekken. Hij heeft zich een pro-amnestie standpunt aan laten praten door zijn adviseur Hering, zonder zich te realiseren dat dit wel eens een breekpunt zou kunnen zijn in de coalitie. En nu hij in zwaar weer is beland verschuilt hij zich achter het referendum.

  Los van de vraag of deze kwestie zich uberhaupt wel leent voor een referendum, is het de plicht van Somo als parlementarier en partijleider, om zelf duidelijk te maken waarvoor hij zelf staat in deze kwestie en wat de redenen daarvoor zijn. Daarvoor is hij gekozen en krijgt hij ook zijn salaris als volksvertegenwoordiger uitbetaald.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES