maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenEconomieAfvalprobleem Suriname vergt geplande aanpak

Afvalprobleem Suriname vergt geplande aanpak

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 11 mei – De afvalproblematiek waar Suriname zich voor geplaatst ziet, moet gepland worden aangepakt. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Door de jaren heen is de ontwikkeling zodanig geweest dat een simpele benadering niet aan te raden is. Er valt veel op te ruimen.

Zowel woongebieden, bedrijven als toerismeoorden worden in toenemende mate geconfronteerd met afval dat maar moeilijk verwijderd kan worden. “We moeten naar en permanente oplossing, maar daar zal veel energie en tijd in gestopt moeten worden”, zegt Amarello-Williams. Onder meer de bergen plastic flessen worden ervaren als een bedreiging voor mens en milieu.

Een commissie heeft al oplossingen aanbevolen waar ook het bedrijfsleven aan moet bijdragen. Ook de oorden waar toeristen vaak komen zijn aan een speciale benadering toe. Uitgerekend is dat elke toerist per dag zorgt voor bijna een kilo afval. Dat moet allemaal tijdig verwerkt worden om complicaties te voorkomen. Gedacht wordt aan een integraal plan voor de komende twintig jaar.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

26 REACTIES
 1. het leuke van deze grote lange termijn plannen is dat ze vanwege hun omvang en tijdsbestek de politicus of bewindvoerder niet dwingen tot snelle doelmatige actie. Maar zoals u ziet zorgt het wel voor een mooie krantenkop. Dit is een algemeen verschijnsel in. Hoeveel grootse plannen zijn er al niet gemaakt?
  Natuurlijk moeten deze plannen er ook zijn als een sort wegwijzer, maar begin klein. De minister kan beginnen om bijvoorbeeld plasticflessen te verbieden of statiegeld heffen. Het zal niet perfect zijn, maar het zal helpen. Maar ja, dan schaad je de (korte termijn)belangen van handelaren en producenten.


  Maak melding

 2. Afvalproblematiek (afval….dus)wat een toestand… als daarvoor niet eens een simpele oplossing te vinden is…. dan weet niemand in Su. iets ……en dat is… jammer…jammer..min. weet wat u roept…a torie faja.


  Maak melding

 3. Tuurlijk , al die toeristen maken alleen de afvalberg groter.
  Daarom willen ze nu dan ook een kerncentrale bouwen zodat er nog meer afval bijkomt , waar ze totaaaaaaaaaaaaaaal geen raad mee weten.
  De laatste tijd nog fotos gezien van het water aan de waterkant , allemaal petflessen!
  Doe iets aan statiegeld, wedden er dan flessen terug komen!


  Maak melding

 4. Beste lezer,

  In maart 2007 was ik in Suriname en vind het zeker triest en teleurstellend dat er zoveel straatvuil in zowel Paramaribo als buiten Paramaribo op de grond ligt. Een dergelijk afvalverbranding systeem ontbreekt, wat nou als men statiegeld heft op plastic flessen. Een goede afvalverbranding kan ervoor zorgen dat er ook energie uit verbranding gehaald kan worden, dus 2 vliegen in 1 klap. Mentaliteit ontbreekt om afval gewoon in een afvalbak te gooien en bij gebruik in de auto om het op te sparen en thuis weg te gooien. Suriname is een mooi land met een mooie natuur in het binnenland en in vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen is de bevolking erg vriendelijk. Regering en bevolking>>>> Suriname is mooi , maar hou het schoon, en een schoon land is toerist vriendelijk!!

  Dankje


  Maak melding

 5. Verwerken betekend niet het opslaan van de afval op de grote afvalberg te Onoribo nabij de brug (highway).
  Echte afvalverwerking moet plaatsvinden en het versniperen van de petflessen en het opnieuw gebruiken. De grote frisdranken fabrieken moeten hieraan mee betalen en er zal ook statiegeld moeten worden geheven op de petflessen ter dekking van de verwerkingskosten.


  Maak melding

 6. ‘Uitgerekend is dat elke toerist per dag zorgt voor bijna een kilo afval’.
  Wat hebben de toeristen met het ‘morsoe’ gedrag van de Surinamers te maken ? Waarom worden de toeristen er zomaar bij betrokken ?

  Wie bedoelt deze minister met ’toeristen’ ?De Surineds. Ergo, mw Amarello-Williams wentelt het probleem van hun morsoe gedrag af op de Surineds.

  Waarom is er niet uitgerekend hoeveel afval de doorsnee Surinamer per dag produceert, en wat er allemaal met dit afval gebeurd ?
  Een toerist zal bv in mindere mate zijn of haar afval gewoon ergens op straat weggooien, hetgeen we absoluut niet kunnen zeggen van de Surinamers.

  Mw Amarello-Williams zou veel beter kunnen pleiten voor millieu heffingen op bepaalde goederen/produkten (bv: wit & bruingoed, auto’s en overige voertuigen, etc.), statiegeld op PET flessen, TETRA verpakkingen, heffingen op alle plastic materiaal.
  Met het geld dat hiermee wordt gegenereerd, zou de regering de recycling industrie kunnen opzetten en ontwikkelen. Voorts ontstaat er ook werkgelegenheid omdat er hiervoor zeker arbeidskrachten nodig zullen zijn.

  Het devies van de regering zou moeten zijn: ‘de vervuiler betaald’ ! Wie vervuild zal het dus in z’n portemonnee voelen.


  Maak melding

 7. minister Amarello moet eens in nederland meelopen met de vuilophaal diensten en de verwerkingscentrales bezoeken, dan gaat men pas weten hoe zij het probleem van suriname zullen moeten oplossen dat zal pas een goed buitenlands reisje zijn, om een leeg hoofd te vullen met informatie.


  Maak melding

 8. Is het niet vreemd dat toerisme nu aan de basis staat van een discussie omtrent afvalmanagement? De Surinamer dient bewust gemaakt te worden van het feit dat hij zelf aan de basis staat van de vele afvaldumpingen. De Surinamer moet zijn PET-fles netjes in een vuilniszak of afvalbak deponeren en niet in de trenzen. De Surinamer moet zelf willen dat zijn omgeving schoon is, omdat het leven daardoor prettiger wordt en gezonder. Hij moet niet door een overheidscampagne gemotiveerd worden om zijn ‘dumpgedrag’ te veranderen, om daarmee toeristen te plezieren….Dat is een totaal verkeerde invalshoek voor een bewustwordingscampagne.

  Maar, dat er nu eindelijk op ministerieel niveau serieuze aandacht is voor het afvalprobleem dat onder andere veroorzaakt wordt door gedumpte PET-flessen, is een groot pluspunt en verdient steun. De basis van alle afvalproblemen in het land ligt echter nog steeds bij de mensen die hun afval – van autowrakken en kapotte koelkasten tot grote en kleine PET-flessen – met het grootste gemak in het milieu dumpen, in de stad maar ook bijvoorbeeld langs de weg naar Brokopondo – en dit laatste zeg ik ook vanuit eigen waarneming…)

  Het zou overigens goed zijn wanneer u het complete artikel leest (ook om mijn reactie beter te kunnen begrijpen) dat nu op mijn site (http://sranan-news.blogspot.com) staat. Waterkant heeft niet het gehele artikel gepubliceerd en heeft zelfs niet de bron vermeld, helaas en dat is De West.


  Maak melding

 9. De wil is er (altijd) om schoonmilieu te hebben,,maar dat kost klauwen met geld.Zie de auto-wrakken op de percelen en erven.
  Elk prceel(bijna) staan 2 a 3 auto”s,maar er rijden geen één.Het is triest!!
  Dit problematiek is niet van gisteren/vandaag,maar van tientallen jaren.
  de wil is er,maar het geld ontbreekt!


  Maak melding

 10. Misschien ook een probleem van te veel ambtenaren die achter hun bureau niets zitten te doen. Laten ze er een aantal overplaatsen naar de vuilnis ophaaldienst met een duidelijke target ( x aantal PET flesjes per dag inzamelen), ipv burgers lastig te vallen met onnodige bureaucratie. Verder lijkt statiegeld invoeren me ook wel een goed idee, maar dat is in logistiek opzicht nog niet zo eenvoudig om in te voeren, zeker in een land met grote afstanden als Suriname.

  Een andere optie is tijdelijk een NDP regering aanstellen, hahaha, ze hebben er verder nooit veel van gebakt qua beleid maar zorgen altijd wel voor schone straten met Krin Sranang acties…


  Maak melding

 11. aiiiiii bajaaaaaaa,oen kong leer sani djaso baja(Nederland)Ik lees niets anders dan wat er in Nederland gebeurt,geven jullie aub een andere oplossing en niet de bakra`s naapen.

  Als de vuilniswagens op tijd komen en niet af en toe,is er heel veel opgelost.
  Het is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven,tenzij er echt een keer een regering aantreedt die het echt goed met Suriname en haar bevolking meent.
  Ik denk dat de meesten van jullie er in is opgegroeid,dus no kong nanga law sani djaso,net alsof jullie beter gewend waren pfffffffffff.


  Maak melding

 12. deze minister, gaat met veel bombarie broberen het wiel opnieuw uit te vinden, leest zij geen krant of heeft zij geen internet.
  Het moet immers bekend zijn dat in europa statiegeld wordt geheven op deels pet flessen, waarom toeristen[ die het geld binnen brengen] de schuld geven .


  Maak melding

 13. Afgelopen winter logeerden we in een prachtige rustige buurt, even buiten Paramaribo. In de straat stonden een aantal woningen waarvan de eigenaren In Nederland wonen en zo af en toe hun eigendom bewonen, onderhoud plegen of er puur voor vakantie komen.
  Even voor de kerstdagen kwam de eigenaar van het huis naast ons ook even een kijkje nemen naar zijn perceel en woning.

  Hoewel er hier wordt gesuggereerd dat alleen de in Suriname wonenden milieubewust moeten worden gemaakt kan ik u vertellen dat ik met verbijstering en schaamte de leefwijze van deze Nederlandse Surinamer hebben gadegeslagen.
  Hij begon ermee zijn sanitair te vernieuwen en de oude wc-pot, tegels etc. gewoon langs de kant van de weg te dumpen Niet voor zijn perceel, maar bijna vlakbij het perceel waar wij woonden.. We legden aan bezoekers dan ook uit dat ze ons konden vinden even voorbij de wc-pot.
  Naast deze hoop maakte hij nog 2 hopen met lege thinner pet flessen, verf blikken en hout en wat al niet meer. Zelfs een autoband die blijkbaar onbruikbaar was geworden kwam op een van de hopen terecht.
  Op 2e kerst wilde deze heer de hele stapel in de fik steken. Toen we hem vroegen of hij dit in NL ook deed, wuifde hij met een gebaar van: “hou je bek!” We maakten hem erop attent dat het een officiële feestdag was, dat het bovendien verboden is om de boel in de hens te steken. Hij riep meteen dat het wel mocht, maar we dreigden met 115 en dat we het niet zouden pikken. Hij liet hierop z’n zoon de boel weer doven.
  Toen we de week daarop een dag weg waren geweest zagen we dat hij de hopen toch had aangestoken, maar de hele boel had door de fikse regen niet goed willen fikken.
  Een paar weken later wilde hij doodleuk de boel weer aansteken. We waarschuwden weer maar meneer trok er zich niks van aan. Dikke rookwolken dreven ons terras op, de stank van verf en rubber was niet te harden en de roet vlokken dwarrelden op het terras.
  Ten einde raad belden we toen maar de brandweer die gelukkig snel kwam en er een eind aan maakte.
  Recht tegenover ons daarentegen kwam de beheerder die nooit Suriname uit is geweest – regelmatig het gras maaien, maakte een diepe kuil en liet het afval daar in verdwijnen.
  We hebben ons toen vertwijfelt afgevraagd: wie moet wie nou opvoeden.
  Inderdaad, men moet op korte termijn wat doen aan het zo maar wegsmijten van pet flessen, lege bekers, papier, plastic tassen etc. Maar laat alle Surinaamse Nederlanders als ze daar te gast zijn dan ook het goede voorbeeld geven, dat is wel het minste wat men kan doen op milieu gebied.


  Maak melding

 14. Dat we met dit systeem in Su zijn opgegroeid en gezien hebben dat het anders kan ….doet ons dus zeggen als Surined ,dat statiegeld bijv een begin is..
  En dat men moet beginnen met de hand in eigen boezem te steken ..je gedrag aanpassen dus en niet zomaar vuil overal neerdumpen!


  Maak melding

 15. 2 Helen

  Tja dat bedoel ik nou juist,ze zijn er in opgegroeid.
  Ik heb niet het vermoeden,dat petflessen in Europa statiegeld hebben huh,alleen de 1liter en 2 liter flessen,de rest niet,trouwens in Spanje en Portugal helemaal niet,maar daar wordt opgelet dat ze netjes in de daarvoor bestemde afvalbakken worden gedumpt.

  Afelopen dec/jan.was ik in Suriname en zag wel dat de zwervers(enkele)met zakken op de rug,de petflessen en blikkken opruimden,daar krijgen ze wat geld voor.Aan de waterkant,hebben we met eigen ogen gezien dat so called Surineds,het afval(etensbakjes,petflessen en servetten)gewoon dumpten onder en naast de tafels,die man die afruimde had net schoongeveegd en vroeg waarom doen jullie dat ,sang je lul,daarom ie dja toch?????Wat moet die arme ziel doen,ja opruimen pffffff.
  Dus,wat de Allochtonen van Surinaamse afkomst hier uitkramen neem ik met een korreltje zout(uitzonderingen daargelaten).

  Trouwens het ligt aan de minister van ATM,om maatregelen te nemen,ze kletst maar wat,maar tja haar ondergeschikten zijn fam.of vrienden en die denken ook maar,wat niet weet, wat niet deert,niemand doet zijn beklag duss.
  Vroeger kreeg je boete als een agent zag dat je troep weggooide,maar tegenwoordig kijkt iedereen een andere kant op,kan mij dat schelen denkt men.

  Nogmaals,hoop ik ,dat eens een keer een regering aantreedt,dat het meent met volk en vaderland.


  Maak melding

 16. waarom probeert men de schuld te zoeken bij de toeristen t is gewoon mentaliteit probleem bewustwording dat t gewoon niet mag met de afvalverbranding en statiegeld zijn de beste oplossing in deze de vraag van de afvalverbranding is elke politici moet er wat verdienen is gewoon een lange weg, statiegeld zal de chinese handelaren meewerken want de meestd frisdranken worden geimporteerd. t is gewoon een gevaar voor de gezonheid en t milieu de manier hoe afval worden verwerkt in het openbaar


  Maak melding

 17. Alles lezend, is de conclusie dat de discipline hersteld moet worden voor iedereen (zowel Suri-suri’s als Suri-neds, bakra’s, Chinezen etc.). Daarnaast moet de vuilisophaal gewoon verbeterd worden (nogmaals de overheid kan best wat overtollige medewerkers doorschuiven naar de vuilnisafhaal dienst).

  Statiegeld invoeren lijkt me niet een oplossing voor de korte termijn, ook gezien de logistieke problemen waarmee dat gepaard gaat. Het lijkt mij effectiever en ook makkelijker voor de overheid om gewoon een strenger beleid te voeren in deze, een beetje zoals in Noord Amerika: wie de straat vervuilt krijgt een fikse boete.
  Overigens zou dat beleid hier in NL ook niet misstaan, hier is het ook af en toe een troep vooral waar veel honden komen en de straat volpoepen. Dat blijft de grote ergernis hier in bakra kondre.

  Ik voel mee met Helen, lijkt me enorm vervelend zo’n asociale buurman, die je dan nog gaat bedreigen ook. Dat aso gedrag komt misschien een beetje uit Nederland overwaaien, ik schaam me ervoor om dat te moeten zeggen.


  Maak melding

 18. Het afvalprobleem manifesteert zich in allerlei toonaarden.

  In Suriname zijn wij druk bezig met- en tegen elkaar.

  Er wordt overal over gedelibereerd behalve dan over de daadwerkelijke vraagstukken.

  Kijk maar naar onze jurist minister van O.W..
  Hij praat honderdduizend uit, zonder gedegen kennis van zaken.

  Is de techniek nou zo simpel(geworden)????
  Het is niet verwonderlijk dat het waterpeil steeds hoger wordt.


  Maak melding

 19. iwan,
  ik hoop dat de betreffende mensen jou suggestie ter harte nemen.

  in afvalverwerking zit geld.

  de oorzaak dat de overheid dit probleem niet aanpakt ligt in onze kunu.
  wat de een opbouwd maait de andere met de grond gelijk bij de volgende verkiezing.

  als de particulier dit wil doen moet de overheid wel de condities scheppen.
  ook dat gebeurd niet.

  als een buitenlands bedrijf dat wil komen doen in ons land dan heb je kans dat de condities wel geschapen worden.
  ineens kan dat wel ra ra.

  de oorzaak van armoede is inherent aan corruptie.
  a tang so


  Maak melding

 20. Ik heb niet al te lang terug een rondleiding gehad bij de AVR (Afval Verwerking Rijnmond) in de Botlek nabij Rotterdam, en als je ziet wat er allemaal (1 x 24 uur per dag, 7 dagen per week) daar gebeurd dan begrijp je dat afvalverwerking c.q. recycling big business en ook een aparte industrie is.

  Vanaf alle streken uit de gehele randstad wordt er afval aangevoerd (per binnenvaartschip, spoor, vrachtwagens) om verwerkt te worden.
  Ik denk dat zo’n excursie mw Amarello-Williams heel goed zou doen om haar horizon op dit gebied nog verder te verbreden.


  Maak melding

 21. Weet je, voor dat vervuilingsprobleem zijn niet zo 1, 2 3 kant en klare oplossingen. Veel meer TV spotjes, prijsvragen etc. zouden m.i. ook een heleboel in de goede richting kunnen helpen. Toen er in de keuken geen trechter aanwezig bleek, ontdekte ik per toeval dat een afgesneden bovenkant van een pet fles een prima trechter is voor verwerkte bakolie. Dat de afgesneden onderkant van de pet fles een prima zaaibak is, i.p.v. plastic bekers te kopen die dan tzt ook weer worden weggesmeten.
  Voor kennissen die heel veel planten. heb ik al mijn pet flessen steeds verzameld, doorgesneden, gaten in de bodem gemaakt en zaaien maar. Hun oordeel was dat de pet fles zaaibak veel stabieler is.
  Ook ontdekte ik dat de nieuwe melkfabriek van Michi, statiegeld heft op de lege flessen. Reden om over te stappen op Michi, waarbij bleek dat deze veel romiger en voller van smaak is dan een ander Surinaams product.


  Maak melding

 22. waar mensen zijn zijn er altijd afval!afval op zich is geen prbleem.Het probleem ligt meer in hoe ga je om met het afval.In Singapore en Malesia kennen geen afval op straat.Daar zijn ze milieu-bewust dan elders in de wereld.


  Maak melding

 23. Surinamer’s zijn een veel zijdig volk met hun eigen taal en dialekt.wil je de grote massa bereiken zal de voorlichting ook veel zijdig moeten zijn.Het is hun ding.Je zult de mensen die dit werk doen beter kunnen belonen en goed gereedschap om mee te werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES