Kwaliteitsgereedschap voor kunstenaars Pikin Slee

1

Steungroep Totomboti heeft gereedschap aangeschaft voor de houtbewerkingkunstenaars van Totomboti in Pikin Slee, aan de Boven-Surinamerivier. Het gaat om de meest dringende gereedschappen zoals gutsen, beitels, messen, bijlen, oorkappen en beschermingsbrillen. Ontwikkelingsorganisatie Impulsis heeft de gereedschappen gefinancierd.

De rol van de Steungroep is om geldmiddelen te werven voor aanschaf en transport. “Wij hebben niet alles kunnen kopen. Maar wij zijn blij en trots met deze belangrijke stap”, zegt bestuurslid Humphrey Schmidt. “Aanschaf van goede gereedschappen is geen doel, maar is noodzakelijk voor de houtkunstenaars om de hoogste kwaliteit in het werk te bereiken.”

Kwaliteit betekent een betere afwerking van de kunstobjecten beter, maar ook andere vormen en beelden kunnen worden gemaakt. Dit alles moet leiden tot een betere afzet en daarmee de verbetering van inkomenspositie van de groep kunstenaars. “Wij zien deze activiteit als een economische impuls”, aldus Schmidt.

Een van de doelstellingen van stichting Totomboti is om lokale jongeren te trainen in de houtnijverheid en ambacht. Het achterliggende doel is hen te stimuleren en perspectief bieden voor een arbeidzame toekomst. “Hiervoor is goed gereedschap nodig, want dat is al het halve werk”, zegt Schmidt. “En de educatie is eveneens een belangrijk doel bij de aanschaf.”

Er is ook ‘emancipatorisch’ oogmerk. Schmidt: “Als inkomensverbetering, hoogwaardige kunstobjecten en educatief doel zijn bereikt zal de samenleving trots zijn en betere waardering hebben voor eigen succes en voor de eigen lokale producten.” De gereedschappen worden komende week verscheept naar Paramaribo om vervolgens naar de eindbestemming Pikin Slee te worden getransporteerd.

Lees meer op Totomboti.nl


1 REACTIE

  1. Als blanke betaal je voor een stoeltje uit Pikin-Slee iets van 750 euro… lijkt mij dat je daar wel een beiteltje van kan kopen… [voor Surinamers ligt de prijs op 750 SRD]


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.