dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameKiezers in Suriname vaker lid van meer partijen

Kiezers in Suriname vaker lid van meer partijen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 mei – Kiezers blijken zich met gemak als lid te laten inschrijven van meerdere politieke partijen. Dit meldt het Centraal Hoofdstembureau, CHS, dat grondwettelijk moet toezien op de parlementsverkiezingen. Bij steekproef is vastgesteld dat in alle geregistreerde partijen personen zitten die ook als lid te boek staan van andere partijen.

Het wordt dan ook ondoenlijk de eenprocentsregel te hanteren als drempel voor deelname aan verkiezingen. Volgens boekje dienen politieke partijen aan te tonen dat ze tenminste één procent van het electoraat achter zich hebben. Er wordt nu bekeken of meer wetgeving nodig is. “We gaan in alle rust na of die wetten moeten komen of we die regeling moeten schrappen”, zegt CHS-voorzitter Lothar Boksteen tegenover de Ware Tijd.

Nagegaan wordt nu of het lidmaatschap van meerdere partijen wettelijk gevolgen heeft. In elk geval is geen enkele partij uitgesloten van de afgelopen verkiezingen. ”We zitten zitten niet stil”, aldus Boksteen. Bij de oppositionele Nationale Democratische Partij blijken ruim vijfentwintigduizend leden ook elders ingeschreven te staan. De partij heeft de meeste zetels behaald bij de laatste verkiezingen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
 1. Wie heeft de kiezer dit aangeleerd.(de oude poli…. of niet)(anders kom jij …..waarschijnlijk….. bij lantie niet binnen)


  Maak melding
 2. Altijd.. toch… als de “”politicus””, zorgen dat jij altijd in de buurt van njang mangs komt, anders niet eens piking brong brong joe o go vin-nie.

  jong geleerd oud gedaan.


  Maak melding
 3. Die mensen worden genoodzaakt om op meerdere paarden te wedden om zo hun belangen gediend te krijgen.

  Dit zegt alles over het vertrouwen welke men stelt in de politiek.

  Het gaat om het leven en overleven. Principes zijn daar ondergeschikt aan.


  Maak melding
 4. Rarara wat is dat lid zijn van meerdere partijen En er wordt gestemd op 1 partij. Persoon denkt een cameleon te zijn. En toch lukt het hen om van meerdere partijen het e.e.a. gedaan te krijgen.


  Maak melding
 5. Mijn Pa was PNP maar bij verkiezing stemde hij toch NPS…..raar noh.
  Als hij hoorde PNR..mi-boi…zag ik hem nooit vrolijk kijken.

  Dit gedrag vindt men haast bij elke Suri..terug het is een nalatengschap van kolonialisme
  Men moest dit doen, om wit man niet teleur te stellen of boos te maken.

  Mijn Pa kreeg vaak van Oma te horen, ga niet te ver met die politieke vrienden.. anders…. jij hebt gezien (lot A.de Kom).

  Dit is ook een oorzaak, verder hebben de meeste partijen alleen maar keel lucht geblazen.
  Alleen.. PNR… was ….duidelijk..Republiek..


  Maak melding
 6. @Krabada duidelijke een oude PNR man….een goede partij met een slechte leider, en een standpunt…maar goed georganiseerd, dat wel, ook hun administratie en hun ledenlijst. Hoe ze weten wie lid is van welke partij weet ik niet want er is in Suriname volgens mij geen systeem van betalend lidmaatschap, of weet iemand iets dat ik tot noch toe ook niet wist? Want er is vaker geprobeerd de ledenlijsten in kaart te brengen en dat lukte steeds niet dus vraag ik me af hoe ze dat nu gedaan hebben. Alleen de PNR had een duidelijke administratie, later PALU en Volkspartij en nu misschien alleen de SPA.


  Maak melding
 7. Is het dan verboden om lid te zijn van meerdere politieke partijen in Suriname? Zolang ik mijn contributie betaal is dat toch geen probleem.
  Reden: je wordt soms gedwongen om van meerdere politieke walletjes te eten om je doel in Suriname te bereiken en vaak weet je van te voren niet welke partij gaat winnen. Dus: kies het zekere voor het onzekere en wordt lid van alle politieke partijen die er zijn.

  john


  Maak melding
 8. Dus… het hele probleem ja-ja is duidelijkheid, zekerheid van de partijen…de meeste partijen kennen een ding…snel bij de “njang patu” komen…dus een duidelijke eerlijke partij….mi-boi wordt ver !!!! …zoeken.(Het land loopt daarom vast b.v corruptie, manipulatie, bedrieglijkheid, enz.enz.)

  Soso bruja.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES