Eerste stappen leuker basisonderwijs in Suriname

5

PARAMARIBO, 8 mei – Suriname werkt serieus aan het interessanter maken van het basisonderwijs. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling traint leerkrachten in het onderscheiden van desinteresse bij leerlingen en het bijstellen van de leermethoden. België biedt een helpende hand.

Via de Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking België wordt het Learn-project uitgevoerd, dat vooral gericht is op de efficiëntie. De eerste leerkrachten zijn reeds geselecteerd voor proeftrainingen door Belgische experts. “Het gaat om een andere manier van overdracht, het vertrekken vanuit de positie van het kind”, zegt de Belgische onderwijskundige Ludo Heylen.

De leerkrachten leren onder meer uitvinden waarom sommige kinderen minder bereid zijn mee te doen met de les. De traditionele manier van trachten het kind bij de les te houden ten koste van wat dan ook, zal geleidelijk aan verlaten moeten worden. “De maatschappij verandert, als we niet meegaan als leerkrachten, houden we onszelf en anderen achter”, aldus Heylen.


5 REACTIES

 1. Waarom sommige kinderen minder bereid zijn mee te doen heeft velerlei oorzaken.De thuis situatie is een hele belangrijke voorwaarde voor een op groeiend kind.De milieu waar ’t kind opgroeid is ook heel erg bepalend voor zijn of haar toekomst.”Toen ik zelf nog op de lagere school zat,’moest je voor de leer kracht zijn privé rekeningen gaan betalen,’hopelijk mag dit niet meer.Als je met deze nieuwe benadering minder uitval zult krijgen valt moeilijk te voor spellen.”Alles is uit te proberen.’


  Maak melding

 2. Als Suriname met het onderwijs dezelfde kant uit wil als Nederland, heel leuk maar de kinderen leren erg weinig, moet het vooral doorgaan met deze Belgische “onderwijskundigen” die in hun eigen land geen voet aan de grond hebben gekregen. Suriname, word wakker en kijk op http://www.beteronderwijsnederland.nl en lees vooral de Nederlandse en Belgische kranten. Laat a.u.b. deze Nieuwe Leren-goeroes met pek en veren het land verlaten!


  Maak melding

 3. sommige mensen zijn bang, om vooruit te kijken, ze willen altijd achter blijven, kijk even naar de regering, je zou je afvragen wat voor opleiding ze hebben gedaan, de hele onderwijs moet verander worden.je kan sur en europa niet vergelijken, zelf in de buurlanden schoort sur heel erg laag.


  Maak melding

 4. De na-apers zijn alweer aan de gang.Waarom altijd alles “leuk” moet zijn in het onderwijs is mij nog steeds een groot raadsel.Het is nu al gebleken dat het nieuwe leren een fiasco is en dus niet deugt.Ouders en leraren klagen steen en been.Leerlingen klagen inmiddels dat ze aan hun lot worden overgelaten.En Suriname neemt dat over.Wat een toestand!Men kan liever een voorbeeld nemen aan het onderwijs uit het Verre Oosten.Streng en degelijk.


  Maak melding

 5. De nieuwe “Nederlandse” Basisschool van Agnes Vonsee blijkt dus helemaal geen school te zijn.
  Deze school is niet aangesloten bij de NOB; een stichting voor Nederlands Basisonderwijs in t buitenland, en daarbij voldoet de school niet aan de eisen van een Surinaamse basisschool.
  De kinderen op deze school hebben dus geen status en komen zo tussen t val en het schip terecht. De coup die Agnes Vansee gepleegd had met een paar leerkrachten is volledig op een fiasco uitgedraaid. Daarbij wordt ze nu ook beschuldigd van diefstal, oplichting en verraad.
  Een zware straf kan haar boven het hoofd hangen. Maar t gaat om de kinderen die nu daar nog op school zitten. De meeste ouders hebben hun kinderen weer veilig ondergebracht bij de reguliere scholen. De vergelijking die er wordt gemaakt met Marc Detroux is meer dan terecht omdat Agnes Vonsee deze kinderen ook misbruikt voor eigen gewin. Laat de regering harde maatregelen nemen tegen dit soort gespuis die zichzelf willen verrijken ten koste van anderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.