Slechte afwatering blijft Suriname parten spelen

15

PARAMARIBO, 26 apr – Slechte afwatering blijft Suriname parten spelen. Dit is weer gebleken bij het onder water raken van grote delen van Paramaribo en omgeving. Tientallen scholen en handelszaken moesten noodgedwongen de deuren dicht houden. Hele wijken hebben urenlang tot zelfs ruim een halve dag blank gestaan. Enkele uren aanhoudende regen was nauwelijks te verwerken.

Pompgemalen, in de meeste gevallen hypermodern en pas aangelegd, konden de stromen niet aan. Er zijn niet genoeg en sommige functioneren niet eens door slecht onderhoud. Weliswaar is er een Master Ontwateringsplan voor Paramaribo, maar geld voor uitvoering is er eenvoudig niet. “Met de recente regens gaan we dit vraagstuk nu voortvarender bekijken,” zegt vice-president Ramdien Sardjoe tegenover de Ware Tijd.

Behalve aanschaf van meer pompen, moet ook het rioleringssysteem van de binnenstad worden vernieuwd. De kosten van het plan zijn berekend op ongeveer negentig miljoen dollar. De Indiase regering is voorfinanciering gevraagd van tien pompgemalen, maar er is nog niet gereageerd. Financiering door lokale aannemers wordt als optie gezien. Ook zullen buitenlandse donoren worden benaderd.


15 REACTIES

 1. “Met de recente regens gaan we dit vraagstuk nu voortvarender bekijken,” zegt vice-president Ramdien Sardjoe tegenover de Ware Tijd.
  Wat is dit voor ge o.h. Meneer Sardjoe,dit probleem is toch niet van vandaag? Dus niet voorvarend bekijken maar oplossen.Er is een ontwateringsplan al jaren in de lade maar er is geen geld aldus deze funtionaris. Waar is de vissie van deze regering?. Regeren is vooruitzien en actie ondernemen. Maar ja, daarvoor heb je mensen met vissie en ballen nodig.


  Maak melding

 2. Ja dit weten we allang dat Surinamers liever in een open riool leven.Feesten eten drinken en neuken slapen .Wat doen ze met al het geld ? Door opwarming van de aarde zal Suriname helemaal een riool worden.Heeft dit onderwerp geen prioriteit in dit land ? Schande voor dit land .Nederlanders moeten 35% Belasting daar betalen, in een open riool te leven.Mens kom lekker terug naar je vadersland Holland .Suriname is knap weg naar Afrika .


  Maak melding

 3. Hypermodern en pas aangelegd. Ik geloof niet dat dit de grootste regenval was wat sur ooit heeft gehad en toch konden de hypermoderne pompen het water niet aan. wie houdt wie voor de gek. al jrn wordt gewerkt aan afwatering en het probleem wordt alleen erger. In de jaren 80 heeft paramaribo ook blootgelegen mn hartje centrum, door firma Baitali. sindsdien is het het probleem alleen erger geworden.
  Noem mij een afwateringssysteem in sur wat tot nu toe effectief heeft gewerkt.
  Roosters van de afvoer putten zijn dicht, en als het niet regent kijkt iedereen de andere kant op en wordt er geen bal aan gedaan. Als het regent en paramaribo staat blank, wordt er nog steeds geen bal aan gedaan.
  Sardjoe wil je een verjongingskuur van mij?


  Maak melding

 4. De juiste oplossing is grachten in onze binnenstad waterkant die niet eens tien meter van de suriname revier door een kleine bui is onze binnenstad onder water t wordt tijd om er wat aan gedaan worden met geld strooien voor t aanleggen van riolen die niet wordt onderhouden beter wordt dat geld besteedt aan schoolmeubilair


  Maak melding

 5. AI baya is dit probleem nog steeds niet opgelost in “switi” Sranang? Kennissen van mij,die al bijna 80 jr oud zijn zeggen dat dit probleem ook speelde,toen zij naar school gingen heel vroeg in de vorige eeuw dus. Trouwens ook ik heb het meegemaakt,dus dit probleem speelt al heel lang.Ik snap het niet hoor; is er nou echt niets aan te doen?

  Heel vroeger toen aan de wanicastraat,en ondrobong b.v. kan ik mij herinneren,dat er stenen goten waren,aangelegd,die schuin naar beneden liepen;als het heel hard regende,werd al het water via deze goten weggevoerd. Volgens mij kwam dit probleem terug,toen al die goten werden gedempt,en ook het kanaal bij de poelepantje brug toch?

  Jammer hoor voor switi Sranang.


  Maak melding

 6. aan het einde van de regentijd is iedereen alles weer vergeten en begint volgend jaar weer alles vn vooraf aan.
  Het geeft aan hoe het moraal is van de politiek. Men vindt het acceptabel om in een open riool te leven.


  Maak melding

 7. Vadersland?????????,Tjssssss,ja vinden bdat soort lui als jij Dr.No,vraag maar aan het overgrote deel van de Bakra`s,dan krijg je resoluut te horen dat je een Surinamer bent en je moeders zowel vadersland Suriname is.
  En roep die mensen niet terug,zij hebben tenminste lef om,zonder geklaag terug te gaan en roeien met de riemen die ze hebben,integenstelling tot de lafbekken die enkel maar om de socialedienst hier blijven,ze krijgen toch alles voor het niets doen hier in Nederland.

  Ook in Nederland heb je weleens overstromingen,dus ga niet Suriname met Afrika vergelijken.Altijd maar het afzeiken van hoe dan ook je land.Teh, ding rechtsextremisten oh regeer ding oh jagie oen gwe,en dan blijkt dat Suriname wel goed genoeg is,want nergens kunnen jullie terecht want hard labor ho maar.Een selekte groep uitgezonderd.
  En neen ik ben geen jaloerse die in Suriname woont,want dat is het stopwoord hiero,maar een hardwerkende en binnen 2 jaar ben ik weg hiero,terug naar mijn Land.


  Maak melding

 8. Beste mensen,wij kunnen niet alles in een keer doen.Ons land heeft een zekere aanloop nodig om zaken op orde te zetten.Vooral hetriolering systeem.Onderschat ze niet!het kost bakken met poen.We kennen nog geen belastingsheffingen voor riool/afwateringen etc.zoals dat in holland kennen.In elk geval,we doen ons best,beetje bij beetje,de riolen in en rondom Parbo te vervangen.


  Maak melding

 9. Ik hoop dat de Indiase regering voor eventuele voorfinanciering erop niet ingaat. Sardjoe LULT weer uit zijn nek. Dit probleem is niet van vandaag of van gisteren. Indien men na de zeventige jaren systematisch per project de afwateringsprobleem had aangepakt, dan vandaag de dag allen op orde. Maarja als je “STOMME IDIOTEN”als Kandhai als minister van Openbare Werken benoemd “die gaan kaas gegeten heeft” van het over aanbestedingen en Uliteitswerken ,wat kan je van deze heren dan verwachten?????????????. Het zijn trouwens allemaal “ZAKKENVULLERS”, de ene komt en de ander gaat en zo zal het maar blijven in Suriname.


  Maak melding

 10. Het ministerie van Openbare Werken kende vroeger meer dan 50 Delftse Ir’s.

  Het is ten ene male uitgesloten dat politici snappen waar technici het over hebben.

  Plannen in welke technische sector dan ook is hier letterlijk water naar zee dragen.

  Op alle goede adviezen krijg je te horen “moni no de/ereneng doe i”. Wat doe je dan.

  Als er nowerdays 10 Ir’s op O.W. rond lopen is het aan de hoge kant.

  Ik ken een civieltechnicus die zich heeft vastgebeten in de catering; een scheepsbouwkundige die kippen houdt, enz..


  Maak melding

 11. Laten zij minder op reis gaan.
  Al het reizen heeft tot de dag van vandaag…niks opgeleverd…alleen import chinezen en stageloper’s verder geen drol…stop geld verkwisting, stop reizen.


  Maak melding

 12. Ik hoop dat er een goed systeem komt…en het liefst een, om het heel Front-regime(snertpijp) weg te spoelen…. direct het riool in.
  Ik zie ze dan ooit op zee… richting Holland drijven.


  Maak melding

 13. Ja waar zijn al die goten toch gebleven ?

  9! Inderdaad is er in holland ook wel eens een overstroming,als het blijft regenen,maar dan speelt dit zich in meer landen in de reio af…..in suriname echter komt dit jaarlijks voor,dat vooral paramaribo onder water komt te liggen en de vraag nu is deze:wat doet men eraan?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.