Inheemse ex-rebellen Suriname gaan voor overleg

13

PARAMARIBO, 26 apr – De voormalige rebellenorganisatie Tucayana Amazones gaat voor tact en overleg. Dit zegt woordvoerder Nardo Aloema van het overlegorgaan Tucayana Amazones. Er kan dan ook geen steun worden verleend aan de acties van de voormalige rebellen van het Jungle Commando, JC.

Weliswaar wordt het belang erkend van uitvoering van het Vredesakkoord van 1992. Maar aan acties zoals protestdemonstraties bij het parlement wordt niet gedacht. “Indien de ex-JC’ers op correcte wijze naleving van het Vredesakkoord 1992 van de overheid vragen, zullen wij dat zeker steunen, vooral het deel met betrekking tot de officiële en wettelijke erkenning van de grondenrechten”, zegt Aloema tegenover de Ware Tijd.

De erkenning van het recht op grond dat al eeuwen wordt bewoond door de Inheemsen en Marrons in het binnenland is al decennialang een heet hangijzer. Het akkoord erkent de aanspraken, maar de uitvoering laat op zich wachten. Volgens Aloema hebben de Tucayana gekozen voor het voeren van onderhandelingen via onder meer de speciale commissie die moet toezien op uitvoering van het akkoord.


13 REACTIES

 1. Volgens mij hebben de ex-JC rebellen gisteren ook geroepen dat ze langs de weg van tact en diplomatie wilden werken. Dus willen beide groepen precies hetzelfde, maar kennelijk willen deze lieden liever elkaar vliegen afvangen dan samen te werken…


  Maak melding

 2. Wie kent de geschiedenis van de Tucayana niet in Suriname was een paramilitaire groep van Bouterse en als de ex-jungle commando leden op straat gaan om te demonstreren dat is hun goed recht jullie kiezen de weg van dialoog dat vind ook prima maar probeert andere die voor hun rechten opkomen niet op een of andere manier te dwarsbomen.We hebben nog een lange weg te gaan wat de grondrechten van de binnenlandse bevolking betreft de staat weet waarom men niet willen meewerken naar oplossing in deze nl: delfstoffen


  Maak melding

 3. Aboi, ik begrijp je. De waarheid is lastig om te horen en des te onverdraaglijker als hij uit de mond van een bakra komt. Hahaha.

  Mi kondre tru.


  Maak melding

 4. reactie nr 1 is alleen maar een onpartijdige analiticus, die constateert dat twee groepen precies hetzelfde willen op dezelfde manier, dus niet begrijpt waarom de één zichzelf beter vindt dan de ander, voor de rest wens ik beide ex-JC en ex-Tucajana het beste en vind ook wel dat van de overheid in deze meer inspanning kan worden verwacht om voor hen werk te zoeken, conform afspraken in het Vredesakkoord. Bij voorkeur banen in de particuliere sector, aangezien 60 tot 70% van de beroepsbevoling in Suriname al bij de overheid cq parastatale bedrijven werkzaam is en dat is volgens alle internationale economen veel te veel. Ter vergelijking in een succesvolle economie als Japan is maar ca. 15% van de beroepsbevolking voor de overheid werkzaam.
  Mischien zijn er mogelijkheden voor de ex JC en ex Tucajana om bijv. opgeleid te worden tot particulier beveiliger, timmerman, etc.

  Met vriendelijke analistengroet


  Maak melding

 5. Dat is een goeie zaak. Eerder gingen ze voor bankroven, robbery op de Oost-West verbinding, verkrachting en vernietiging. Huichelachtig als sommigen zijn kraait daar nower days geen haan naar.

  Anderen mogen voor identieke feiten naar alle waarschijnlijkheid gaan brommen.

  Of het ooit zover komt? Mi no know.
  Het zou in ieder geval niet kies zijn om zo grof te meten met maten.


  Maak melding

 6. nr.4. Barkabal..Jij komt bemoeien om je slag te slaan…op langer termijn verdriet en verderf..wie kent schurken als jouw niet.

  Dus jouw bemoei zucht moet jij maar anders gaan projecteren.


  Maak melding

 7. Aboi, je bent een zielige racist. Je weet niet eens of ik Surinaams staatsburger ben.
  Je roept maar wat gebaseerd op huidskleur. Verder heb je zelf geen enkel zinnig argument dat iets aan de discussie zou kunnen bijdragen. Wat een geestelijke armoede.

  Weet je wat, ik zal me er ook niet meer mee bemoeien! Kom jij nu maar met je analyse van de onvrede van ex JC, ex Tucajana, en kom vooral met je visie hoe het opgelost zou moeten worden. Jij zal het wel weten want ik mag me er niet mee bemoeien… Ik wacht met spanning jouw visionaire en baanbrekende inzichten af…


  Maak melding

 8. p.s.

  Ik heb het Vredesakkoord er nog even op nageslagen. In artikel 6 (Positie van Jungle Commando en Tucajana Amazones)staat duidelijk dat de overheid zich zal inspannen voor herintegratie van ex-strijders), o.a. door selectie en door aanvullende training. Dat is belangrijk. De Surinaamse overheid heeft dus nooit de belofte gedaan om overheidsbanen te scheppen voor de ex-strijders. Wel mag van de overheid een redelijke inspanning verwacht worden d.m.v. training/omscholing e.d. En uiteraard geldt dit evenzeer voor beide groeperingen JC en Tucajana Amazones

  Tot zover de bepalingen in het Vredesakkoord.
  Spreekt voor zich lijkt me. Verder: mi no bemoei …


  Maak melding

 9. Huidskleur rot op …feiten.. zijn jouw daden…altijd listig…daden…daden…altijd bedriegelijk.

  En ik ben mijn hele leven nooit een racist geweest tot de dag van vandaag.

  Maar jouw bemoei is list.(bedrog is na 199 jaar zeker nog voelbaar).


  Maak melding

 10. Nou deze reacties zijn alweer veelzeggend… zoals ik al vermoedde, bepaalde lieden hebben niets maar dan ook niets inhoudelijks te melden, behalve een beetje schelden op iemand van een andere afkomst. Als je vraagt waar ze zelf dan voor staan volgt een oorverdovende stilte en worden nog een paar oude koeien van 200 jaar geleden uit de sloot gehaald. Gelukkig leef ikzelf in de 21e eeuw! En de meeste Surinamers godzijdank ook. Op een paar door DDB geindroctineerde stakkers na.

  Leerpunt voor mezelf is, dat het weinig zin heeft om op bepaalde reacties uberhaupt nog te reageren. Net doen als bij hijg- of scheldtelefoontjes, gewoon de hoorn neerleggen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.