Inheemsen Oost-Suriname willen verbod industrie

10

PARAMARIBO, 13 apr – Er moet een verbod komen op economische activiteiten in het gebied rond de benedenloop van de Marowijnerivier. Dit stelt de Commissie Landrechten Inheemsen Beneden Marowijne, Clim. De schade die wordt toegebracht aan mens en milieu overschrijdt verreweg de economische voordelen voor een handjevol individuen.

Dus moet de overheid maar een eind maken aan onder meer het kappen van hout en de goudwinning. Om dit standpunt te onderschrijven is tien maanden lang een onderzoek uitgevoerd naar de leefomstandigheden van de acht gemeenschappen die al eeuwen gevestigd zijn aan de Beneden Marowijne. De resultaten zijn vastgelegd in het rapport Marowijne, Ons Grondgebied.

Clim gaat er vanuit dat het gebied beschermd moet blijven, zoals altijd al gedaan door de Inheemsen. Ook moeten de collectieve rechten op het leefgebied erkend worden. Pas dan kan sprake zijn van garanties voor duurzaam beheer van de bossen en de rivier. Het traditioneel gezag moet beter gewaardeerd worden. Het onderzoek is deel van een internationale studie over duurzaam gebruik van Inheemse woongebieden.


10 REACTIES

 1. De schade aan het milieu is van gigantische omvang in marowijne worden al kinderen geboren met aandoeningen maar de overheid doet helemaal niks aan de illegale goudwinning in het land. suriname word leeggeplunderd voor miljarden dollars per jaar volgens het IMF zou de BNP twee keer zo hoog zijn als de goudinkomsten in het land bleven Maar niemand doet wat ipv dat het het leger naar het binnenland gestuurd word om de brazilianen EN marrons te verdrijven met geweld! zoals in frans guyana is gebeurd.


  Maak melding

 2. Natuurlijk… als men geen respect kan tonen moet men uit de buurt blijven…anders worden jullie een voor een vernietigd.

  Voordat iemeand zijn poot daar zet voor welk soort activiteit dan ook, moet men eerst aan de bevolking daar denken.


  Maak melding

 3. De inheemsen moeten goed beschermd worden in Suriname.

  Laten we geen Braziliaanse, Colombiaanse, Mexicaanse of Guatemalteekse praktijken creeeren in Suriland.


  Maak melding

 4. Eerst aan de bevolking daar denken! De inheemsen moeten goed beschermd worden. Kwik moet verboden worden. Hoe zit met de chemische afval in het binnenland. Die Canadezen nemen het niet mee naar Canada hoor! Goud heeft Suriname meer vervuild.


  Maak melding

 5. Ook dit is de macht en gerelateerde onrecht van het grote geld.
  hebzucht, egoisme en gierigheid.
  Als je als mens weet wat je kan doen met zeer weinig dan vraag je je af: is de totale mensheid gek geworden van zgn kapitalisme, consumptie economie.(vernietiging tegenover een paar rijke , verpeste zieke geesten, maken ziueken kinderen die op hun beurt dezelfde spel voortzetten)
  Laat die wijze, rustige, tevreden, gelukkige en langlevende Indiane met rust.
  ik heb ook Indiaans bloed en denk dat wij(alle Indianen overal ter Wereld eens in actie moeten komen).
  wat met de Suri Indianen gebeurt is eeuwen geleden ook al met de Noord Amerikaanse gebeurt. Worden we wijzer==> NEE. we leren niets uit de geschiedenis(kan dus afgeschaft worden op school, t was leuk maar dient geen doel)
  Ik hoop dat ik ooit een strijder mag worden om ook dit onrecht te helpen uitroeien.
  hoe meer kapitaisme bij de mens komt hoe erger het wordt.
  Voor grote groepen mensen en ook voor het milieu.(sloppenwijken, ghetto’s, opwarming vd aarde, modderstromen, overstromingen)Wanneer worden we wakker en wijzer.
  ik denk “till the end of time”.
  de mensheid verpest heel veel.
  de “vruchten” daarvan zullen we zeker plukken, over een paar jaar.
  Wait and you will see.
  Bye folks.


  Maak melding

 6. De inheemsen hebben helemaal gelijk! Laat de overheid eindelijk iets gaan doen en paal en perk stellen aan de vernietiging van het binnenland waarvan slechts een hele kleine groe profiteert en waarvan veel binnenlandbewoners grote schade ondervinden.


  Maak melding

 7. Vreemd genoeg worden al jaar en dag door de boslandcreolen in dat gebied goud gewonnen. Toen heeft men nooit geklaagd, maar men voelt zich in het nauw verdreven en laat nu van zich horen.

  =Welke economische belangen hebben zij ontplooi in het gebied? niets dan alleen maar vernietigen
  =Brunswijk heeft ook een vergunning om goud te winnen, eigen belang allemaal
  =Wie geeft ze het recht om zomaar economische belangen te gaan stoppen?

  Het puinhoop hebben ze zelfs in de hand gewerkt, dit omdat een kapitein een stuk grond had verhuurd aan de Brazilianen om goud te winnen, terwijl dit gewoon niet mag. Toen men erachter kwam is hij gevlucht in het bos.

  Ik zou zeggen; inheemsen, zoals de wetenschap al heeft uitgewezen het goud een keer opraakt, dus stuur de kinderen naar school voor een goede opleiding en een betere baan voor later.

  ==HET GRONDGEBIED IS NIET VAN DE INHEEMSEN, MAAR VAN DE STAAT.


  Maak melding

 8. Het grondgebied is misschien op papier van de staat, maar zij weten helemaal niet om te gaan ermee! Dat wordt meer en meer bewezen.

  Ik vind dat de inheemsen veel meer kennis hebben om te gaan met hun gebied en zij hebben recht hun gebied te ontwikkelen maar het wordt hun gewoon ontnomen en ze worden beperkt.
  Dat vind ik heel jammer:(


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.