Steun Surinaams parlement verwacht voor amnestie

26

PARAMARIBO, 2 apr – Het heeft er veel van dat er voldoende draagvlak gevonden zal worden in het parlement voor amnestieverlening aan de verdachten van 8 december 1982. Dit zegt Kenneth Moenné, fractieleider van Desi Bouterse’s NDP. Er is reeds voorwerk gedaan en gebleken is dat bij meerdere parlementariërs steun gevonden kan worden.

Behalve de vijftien parlementariërs van de NDP, moeten ook de zeven resterende oppositieleden en een deel van de coalitie achter een amnestievoorstel staan, wil er kans bestaan op aanname. Dit schijnt geen probleem. “We kennen de mening van diverse groeperingen in het parlement, we verwachten dat de overige groeperingen die zich uitspreken voor amnestie, ook als zodanig handelen”, zei Moenné in het STVS-journaal.

Totnogtoe heeft alleen parlementsvoorzitter Paul Somohardjo ronduit steun betuigd. Hij vindt het de meest zekere manier om achter de waarheid te komen van 8 december 1982, toen vijftien burgers geëxececuteerd werden. Amnestie mag volgens de NDP niet al te veel politieke weerstanden oproepen. Eerder is aan het Jungle Commando amnestie verleend voor roof en moord.

“Er is toen eenzijdig gewerkt, in feite moet alles dat zich heeft voorgedaan tussen 1980 en 1987 worden meegenomen, er was sprake van een coup-contracoupsituatie. Het ene kan niet zonder het andere”, aldus Moenné. De NDP heeft kritiek geleverd op de “overtrokken” veiligheidsvoorzieningen op de militaire basis, waar het strafproces gevoerd zal worden. Volgens de regering is er niets abnormaals aan de hand.


26 REACTIES

 1. ik moet lachen om deze mensen tegelijktijd besef ik dat de bouterse aanhang ka watra krijgen er is geen weg terug wat mij ook opvalt zo aan de vooravond van het proces hoor je allerlij verhalen maar een ding is zeker voor het gerecht zal hij komen berecht zal hij worden jullie mogen bedrijgen maar alls rechtgeaarde surinamer moet je voor berechting zijn van deze man ben je dat niet dan is er iets mis met jullie echtwaar laat jou nakijken


  Maak melding

 2. Amnestie verlening kan toch alleen maar plaatsvinden nadat men schuldig is verklaart ?
  Is het niet een beetje vroeg om hier nu al over te beginnen. Laat a.u.b. het recht zijn vrije loop krijgen. Het besluit om geen vervolging in te stellen is mijn inziens geheel wat anders dan amnestie. Maar daar is in dit geval niet voor gekozen. En hoe kan je commentaar hebben op goede veiligheidsvoorzieningen. Hoe beter de veiligheidsvoorzieningen hoe veiliger het is. Het lijkt wel omgekeerde wereld in Suriname !


  Maak melding

 3. Per slot van rekening zou Robin-Hood ook niet kunnen bestaan en voortbestaan zonder de aanwezigheid van zwakkere broeders!

  Te wowojo jadji oen sa sie soema seri.

  Wij zullen zien wie wat gekocht heeft, dan wel er winsten aan heeft overgehouden.


  Maak melding

 4. wij als surinamers zij een vredelievend natie moskee en de synagoge zegt al heel veel over Suriname in dezelfde straat het is een unicum in de werld t land waar buurman je een kg suiker geeft en hoeft niet terug te geven waarom kan amnesty niet laten we een voorbeeld nemen van Nelson Mandela wat in Zuid-Afrika toenter tijd was gebeurd toch heeft ie onder zijn bewind amnesty plaats gevonden Als je door de jaren heeft speeches van Bouterse had gevogd komt je tot de conclusie hij heeft van wat ie was gebeurd omdat ie sprak van we waren jong toen ter tijd en hebben fouten gemaakt. ps laten we niet in het buitenland hoog en droog zitten en de kat in de nauw dreven


  Maak melding

 5. Amnestie betekend niet dat je geen schuld zal moeten bekenenn. hoe dan ook zal de onderste steen boven tafel komen. en aan amnestie zijn ook voorwaarden verbonden. dan moet bouterse zich uit het politieke leven terugtrekken. en al zijn bezit afstaan aan de staat. pas dan zou er eventueel sprake kunnen zijn van amnestie. want het kan niet zo zijn dat hij schuldig wordt bevonden. amnestie krijgt er rustig verder gaat met onrust scheppen in het land


  Maak melding

 6. amnestie kan niet meer
  de weg van vervolging is reeds ingezet
  laat spong je het maar uitleggen

  als bouta onschuldig heoft hij niet te bedelen om amnestie


  Maak melding

 7. Amnestie verlenen aan de plegers van de december moorden lijkt mij de juiste oplossing in belang van land en volk. De nabestaanden moeten centraal staan in dit proces (amnestie). Berouw tonen en excuses aanbieden is niet voldoende. Het klinkt misschien gek, maar dit moet leiden tot een algehele verzoening binnen onze samenleving. Onze politieke leiders zullen het voorbeeld moeten geven en gaan voor een nationaal kabinet. Nogmaals, het gaat om het belang van Suriname. Ik kan me voorstellen dat vanuit de NPS verzet zal komen, maar dan moeten ze maar de NPS opdoeken. Suriname moet verder en laten we de hoop uitspreken dat de NPS hierin mee wilt. Ik denk dat de overige politieke partijen klaar voor zijn, incluis de VHP.


  Maak melding

 8. Het een is ontstaan door het ander…

  Zonder coupe van de Surinaamse Krijgsmacht (SKM) zou het Jungle Commando nooit bestaan hebben, laat staan opgericht zijn!!!

  Landgenoot Bouterse z’n enige route is naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught (Nederland), wat hij ook doet noch zegt, niks kan die meer tegenhouden.
  Die weg heeft hij zelf ingeslagen na het plegen van de coupe in de jaren ’80.

  Moord verjaart nooit, noch kan hiervoor Amnestie verleend worden door geen enkele wereldse autoriteit.


  Maak melding

 9. De grond wordt te heet onder de voetjes van Desi.

  Hij ziet ook op CNN, dat ex-dictators in buurlanden als Chili, Argentinie, Uruguay alsnog worden berecht voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid, zelfs als deze landen ooit amnestie aan deze militaire misdadigers heeft verleend.

  Plotsklap is daar een excuses van Desi richting de slachtoffers, bij een manefestatie van jongeren nog wel, die hij manepulief wil beinvloeden als de demagoog en volksmenner die hij is.
  Al die jaren toen hij zich sterk voelde zei hij niks maar schreeuwde moord en brand richting Nederland.

  Nu voelt hij de werking van het internationale opsporingsbevel jegens hem en begint men in eigen land met gerechtelijke stappen tegen hem.

  Het net sluit zich en Desi voelt de strop steeds nauwer om zijn nek.

  Kortom de rechtzaak moet doorgaan wat er ook gebeurt, niks moet deze rijdende trein tegenhouden.

  De trein rijdt weer in Suriname en spoorlijn leid van niks naar iets namelijk de veroordeling.


  Maak melding

 10. NDP WORDT VOOR KARRETJE BOUTERSE GESPANNEN

  Om de interne verdeeldheid binnen de NDP te verhullen is snel een partijstandopunt geforceerd pro-amnestie. Maar had Bouterse zelf niet bij PG Rozenblad gevraagd om een ‘justitieel onderzoek’? Vanwaar deze draaikonterij? Omdat nu al duidelijk wordt dat Bouterse zijn eigen mensen heeft voorgelogen. Eer óp de vlucht neergeschoten’;, later ík was niet daar’. Hij was gewoon de killie opdrachtgever van de moorden. Hij heeftr bigi mofo -ík neem verantwoordelijkheid’- maar hij is de Nationale Lafbek, want nu hij verantwoordelijkheid moet nemen in een proces waar hij zogenaamd zelf om heeft gevrgaad, meneer e frede. Dat van de amnestie na de burgeroorlog is natuurlijk iets anders, niet alleen Brunswijk heeft toen amnestie gehad, ook Bouterse, bovendien zijn toen misdrijven tegen de menselijkheid uitgesloten van amnestie. Welnu, de decembermoordenm gebneurden in volle vredestijd! terwijl hetr gaat om een misdrijf tegen de menselijkheid. Dus ook volgens de amnestie na de binnenlandooorlog zou er voor decembermoorden geen amnestie zijn. BOvenduien, na de staatsgreep bvan 1980 heeft Bouterse c.cs. al amnestie gejkregen, wat heeft het opleverd>? Nog meer mensenrechtenscfhendingen. Nu amnstie nu is een oproep tot criminaliteit! Recht, dat is wat moet geschieden, ook Bouterse moet als elke Surinamer zich onderwerpen aan wet en recht, geen nepotisme en priviliges omdat hij een partij heeft, rijk is of gewapend is. Recht voor een, recht voor allen, zo simpel is dat en zo simpel gaat ook de de Nationale Assemblee kiezen. Dacht BNouteers werkeklijk dat na al de vernederingen die hij had bezorgd aan mensen als Somohardjo, Brunswijk dat zij hem nu gaan helpen? Dacht Bouterse werkelijk dat Jiwan Sital een Lesley Rahman, zijn kameraad , zal vergeten? Mijnheer Bouterse, we zijn niet allemaal lafbekken en ratten geworden in Suriname, hier wonene nog mannen en vrouwen met geweten! Amnestie is nu niets anders dan de iluusie van een lafaard. Beriedt u maar voor op uq verdediging te Boxtel, dat is de ionvermijdelijke weg, wees nou niet zo een scheitert.

  Fride Largoen
  Paramaribo


  Maak melding

 11. Geen sprake van amnestie.
  Ophangen dat gespuis dat is pas gerechtigheid.
  Nu a la minute het vonnis voltrekken.
  Waar is zijn grote mond gebleven van de jaren 80. AI ka now bouta.


  Maak melding

 12. Natuurlijk moet er amnestie gegeven worden. Er zijn erge dingen gebeurd gedurende de militaire periode maar deze kunnen niet opwegen tegen de goede daden die in deze periode hebben plaatsgevonden. In Suriname is er geen ruimte voor rancune


  Maak melding

 13. De NDP aanhang moeten een keer ophouden met deze demoraliserende oproepen om de rechtsgang te frustreren.

  Er is gemoord door een onwettig militair gezag (of diens langere arm), dan moet je je daarvoor verantwoorden!!!! Simpel zat.

  Wet en recht gelden voor al die overige individuele moordenaars en drugsbaronnen die voor het gerecht worden gedaagd en veroordeeld of vrijgesproken.

  Dan werkt de rechtsstaat wel ook onder het militair regime hebben min of meer dezelfde mensen gediend, nooit ter discussie.

  Maar ja, je zult het moeilijk krijgen als je in dec ’82 verklaard dat je die club hebt neergeschoten op de vlucht, terwijl uit forensisch onderzoek blijkt dat ze kogelinslagen en martelingen over hun hele lijf voor, achter, boven en onder bevinden.

  Disproportioneel geweld is toegepast op ongewapende burgers, waarbij in het midden wordt gelaten wat hun schuld is geweest om zonder enige vorm van proces te worden vermoord.

  Wat wil je dan met de amnestie bereiken, ontspringen van de dans??? Waarom wordt het door de ndp aanhang zo gerechtvaardigd???

  Zou het anders zijn als de slachtoffers ook Moenne, Wirth of Herrenberg zouden heten.

  Een onacceptabele prijs die we met z’n allen moeten betalen voor het ‘ideale’ ontwikkelingsmodel van een kleine dominante groep. Pol Pot, Idi Amin, Mobutu, Robert Mugabe, zijn hierin reeds voorgegaan om onder het mom van dekolonisatie het eigen volk af te slachten ipv te overtuigen van hun politiek en ontwikkelings gelijk.

  Is dit dekolonisatie??? Dan hoeft het niet, en al helemaal als dat door een kleine gefrustreerde groep door de strot van de vredelievende surinamers wordt geduwd.

  Op de ndp website durft de pajongwaaier Winston Wirth (na een politieke omzwerving bij de SPA, UPSDOE inmiddels bij de ndp, welke partij wordt het volgend jaar???) de ndp strijd te vergelijken met Nehru en Gandhi.

  Mag ik de hele ndp eraan herinneren dat deze strijd geschiedenis heeft geschreven door het geweldloze karakter tegen de koloniale agressor.

  Idem geldt dat voor Nelson Mandela, die de blanke Zuid Afrikaanse overheersing heeft getrotseerd door niet als een ongeleid projectiel zijn aanhangers op te jutten tegen andere landgenoten.

  In tegenstelling tot deze ikonen uit de geschiedenis hebben onze revo plegers zich laten piepelen door een klein niets voorstellend mannetje als Bishop (a revolution is not a teaparty, no revolution without bloodshed) te volgen, en onze eigen mensen dispropotioneel dood te schieten (in het midden gelaten of ze schuldig waren.

  Wie zijn de redi musu’s van de 20ste eeuw!

  Laten wij ook onze volgende generaties niet in verwarring brengen over wat wel en niet vervolgbaar is.

  Politiek omwentelen doe je door overtuiging en visie en als mensen uit jou land daar niet vatbaar of ontvankelijk voor zijn, dan ben je net zo groot door je bijltje erbij neer te gooien.


  Maak melding

 14. Het is misselijkmakend telkens weer te lezen en te horen hoe “suri”hier in Nederland die nooit Surinamer wilden zijn of worden het hoogste woord hebben als het gaat om deze kwestie. Wij, de echte Surinamers die bewust ervoor hebben gekozen om hier te blijven en het land te helpen opbouwen denken hier heel anders over. EN DAT IS: DE MOORDEN STAAN NIET OP ZICHZELF. ER IS HEEL WAT AAN VOORAFGEGAAN,DAT WETEN WIJ DIE DAAR WAREN.


  Maak melding

 15. Stanvaste,

  Zolang jij als “echte Surinamer” ter ondersteuning postpakketten met belegen kaas en chocola uit Nederland blijft ontvangen moet jij je mond dicht houden.

  “De moorden staan niet op zichzelf. Er is heel wat aan voorafgegaan. Dat weten wij (echte Surinamers) die daar waren.
  Stanvaste”

  Wat ben ik blij dat ik in mijn denken maar een nep-Surinamer ben.


  Maak melding

 16. hello stanvaste. nu kun je wel een grote mond hebben dat jullie de echte Suri’s daar zijn gebleven om het land op te bouwen. dat was niet gebeurd zonder hulp van ons suri nederlanders. Anders hadden we hier beelden van biafra in suriname op tv gezien. dus hou alsjeblief op met verdeeldheid saaien. suri tang suri waar ter wereld je je ook bevind. kijk wat voor een puinzooi jullie van switie sranan gemaakt hebben. nu hebben julie dekans het een keer goed te doen. weg met die troep.


  Maak melding

 17. De irritatie over het hoogste woord hebben van Surinaamse Nederlanders kan ik mij goed
  voorstellen.
  Het zijn doorgaans niet de meest positieve reacties die uit hoek komen waar het Surinaamse aangelegenheden betreft.
  De betweterigheid druipt er vaak vanaf.
  Er wordt snel geoordeeld, is ook mijn indruk, ook al kent men niet alle ins en outs van een zaak.

  Aan de andere kant kan niet worden ontkend, dat hiermee toch de betrokkenheid van deze
  groep mensen blijkt over het reilen en zeilen in Suriname.

  De amnestiekwestie lijkt mij een zaak voor Suriname zelf; hoe men in het buitenland
  daar ook tegenaan kijkt.
  Ieder volk schrijft zijn eigen geschiedenis.

  Kennelijk kiest men thans voor de weg van de minste weerstand om voor eens en voor altijd van deze zaak af te zijn; dat zou weleens zwaar op de maag komen te liggen.

  De verschrikkingen van de slavernij trekken wij ons nog steeds aan (althans een deel van ons).
  De recente geschiedenis is kennelijk van minder belang.

  Het blijft naar mijn mening onbevredigend dat het recht zijn loop niet krijgt, zoals zo vaak het geval is in dit soort kwesties.

  Met name voor de nabestaanden van de slacht-offers is dit erg wrang.

  In Irak is men wat dat betreft wat voort-varender te werk gegaan, waarmee niet gezegd is dat ik voor een dergelijke oplossing pleit.

  De opmerking dat de MOORDEN niet op zichzelf staan, vind ik op zijn zachtst gezegd heel
  merkwaardig.
  Het moest er nog bij komen dat dit wel het geval was!

  En wie de echte Surinamers zijn…?
  Dat beslist ieder maar voor zichzelf.


  Maak melding

 18. Stanvaste heb je ook een computer in suriname met internet adsl. Goh wat is suriname vooruit gegaan gefeliciteerd dan hoeven wij geen paketten meer te sturen.
  By the way heb je nog CD-R +/- nodig en goed virusprogramma voor tropische virussen?
  Jij bent een echte surinamer zeker van afrikaanse afkomst he?
  Eindelijkezijn jullie zelfstandig zonder hulp van buiten nogmaals van harte proficiat.


  Maak melding

 19. Desi, laat nu zien dat je “BALLEN” hebt en je een militair bent en je niet bang bent voor enig proces. Immers een beroeps militair moet niet bang zijn, ÖOK NIET VOOR EXECUTIE”.


  Maak melding

 20. Dat kan ik weer niet uitstaan:Altijd maar het verwijt over postpakketten verzenden enz.Wie zegt dat Stanvaste 1 van de bedelaars zijn uit Suriname,veel te lui om zijn handen uit de mouwen te steken,en bedelen bij de Allochtoonse Surinamers,misschien werkt hij keihard en is niet afhankelijk van de zg weldoeners uit Nederland,die elke gelegenheid aangrijpen om het voor de voeten te gooien hoe goed ze hun familie in Suriname helpen pffffff,shit wat een hoogmoed zeg en wat een blamage voor je familie om dit te tij en ontij hier op het forum te gooien.
  Gelukkig is mijn familie niet afhankelijk van me,mijn geremigreerde ouders hebben het onwijs goed,beter dan de meesten hier.En de rest die werkt dag en nacht om hun eigen boontjes te doppen.
  Dus kappen nou met het steeds op de borst slaan hoe goed jullie zijn pfff.Neem een voorbeeld aan de andere Allochtonen,Turken,Marokkanen,Antilianen en Afrikanen,die mensen zal je nooit horen hoe ze hun familie tot grote steun zijn in hun land van herkomst.Maar die Allochtoonsche Surinamers mie gado jere die hebben een weet van hoe hun hulpbehoevende families te kak te zetten.
  Maar tja een echte hardwerkende Surinamer in Nederland zal je niet gauw horen pochen,dat ze hun familie steunen.

  Nu ff dit.Pinochet is nooit berecht zo ook Videla enz.neen want die waren de pionnen van Groot-Britanie en Amerika.
  Als Bouterse berecht moet worden zo ook Brunswijk,die is even zo Slecht,hij heeft ook heel veel indianen vermoord,waarom denken jullie dat Indianen zo een bloedhekel aan deze Bankrover,Drugsdealer,landjepik,houtdief en moordenaar hebben?????.

  Maar tja De Beste Stuurlui Staan Wederom Aan Wal hiero.
  Jullie hebben geen eens door dat Brunswijk beschermd wordt door zijn pleegvader en weldoener BAVIAAN VENETIAAN,recht voor 1 recht voor allen is mijn motto.


  Maak melding

 21. Zolang jullie daar in Su nog de chocola en de pata’s van Nike aannemen en oja niet te vergeten de Euries die tegenwoordig veel waard zijn, moeten jullie daar niet zeuren. Vergeet niet dat wij weg zijn gegaan omdat het echt ellendig was, en als er geen visumplicht was ingevoerd was het land leeggelopen, vergeet dat niet. Wij werken hier in Nederland vaak aan dingen voor Suriname die het land gebruikt zonder dat we ooit een dankje wel hebben gekregen. Niet erg, niet erg.. Dat de parlementariers voor de Amnesty zijn is een lachertje. btw vraag aan Sommo wat zijn sofinummer is, hij heeft er een, net als een paspoort, verstopt in zijn huis. Net als hij zijn er diverse mensen die met hun rode boekjes daar in Suriname werken en zelfs in het parlement zitten, dus mensen, be on topic. Amnesty never,Bouta to trial.


  Maak melding

 22. hahahahhahahaah natalie ie tjading jere,jullie werken aan dingen?????????Je bedoelt zeker die bakra`s.
  Om zo je eigen volk te kak te zetten,hoe laag kan je zijn .En het lijkt wel als alleen de Allochtonen van Surinaamse afkomst rijker worden van de euro`s,de blaken en de de andere Allochtonen klagen steen en been.Hahahhahahahaah maar de Surinamers hebben jullie door hoor,ook zij lezen de kranten en kijken naar BN ,dus ze weten verdomd goed wat er hier in Nederkand afspeelt.Jullie zijn idd gevlucht(uitzonderingen daar gelaten,die voor studiedoeleinden hier kwamen)om je handjes hier open te houden,en maar de socialedienst oplichten om bigi te spelen voor je familie in Suriname,onderwijl Nothing Doing,soso opo anoe.
  Tjonge ,tjonge,wat erg met jullie die zo zeiken over pakketten en wat euro`s opsturen naar je hulpbehoevende familie,en achteraf ze de grond in boren.
  Nogmaals, ik heb liever met Turken,Marokkanen,Antillianen en Afrikanen te doen,die hoor je echt nooit en dan ook nooit zeueren over hun hulp aan de familie.

  En ja de Surinamers in Suriname mogen best hun mening geven over het misselijke gedrag van sommige wannebe Ned(sur),ze doen niets anders dan de grote betweters uithangen,maar zitten wel met hun droge in Nederland,en maar alles afzeiken wat er in Suriname gebeurt.
  aiiiii bajaaaaaa,Teh Negre Fin Boeng Ding Eh Ka Nah Baka Bakra Magzin.


  Maak melding

 23. Het is heel leuk om van uit het hoge noorden van alles te suggereren.
  Ik zou zeggen, “come here where the action is”.

  Dan kunnen we de dingen samen in goede banen leiden. Als dat tenminste de bedoeling is.


  Maak melding

 24. Toet.

  Ik geef Natalia geen ongelijk.
  Effe iets anders weet je hoeveel suri’s heel graag naar nederland willen?
  Tijdens mijn vakantie in Suriname zie je ook hoe suri’s opscheppen en ze kijken je aan met de veraderlijke blikken wat kom je hier doen?
  Maar als de vakantie ten einde nadert hoor je ze kan je wat voor me regelen in holland weet je ik wil weg uit dit kloteland?
  Liever was ik ook vertrokken uit suriname in de jaren 70 maar ja nu is te laat ik moet hosselen om te surviven.
  Dan sang ye lul abra oenoe?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.