Suriname moet eigen ministers niet te kijk zetten

10

PARAMARIBO, 26 mrt – “‘Wij moeten onder alle omstandigheden voorkomen dat onze ministers te kijk worden gezet in het buitenland. Daarin zijn wij verplicht onze bijdrage te leveren.” Dit zegt oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin naar aanleiding van de controverse rond ministerskandidaat Adolfina Cairo. Een minister mag vooral niet vatbaar zijn voor insinuaties.

Van Cairo is dit niet zo makkelijk te zeggen. Ze is levenspartner van parlementariër Ronny Brunswijk, die gezocht wordt door Interpol. Druk vanuit haar politieke partij Abop President Venetiaan al gauw voor een dilemma. Dit betekent geenszins dat Cairo uiteindelijk ook benoemd zal worden. “In deze moeilijke tijd moeten er hogere eisen worden gesteld aan de functionering van de minister”, zegt Wijntuin tegenover Dagblad Suriname.

Objectief bekeken is het Suriname dat voor het blok geplaatst wordt. Nieuwe partijen als Abop met weinig democratische ervaring, krijgen macht toebedeeld die ze teveel kan worden. Zoals de kaarten nu liggen wordt het hele land erbij gesleept. “Ik vraag me af of mensen die democratisch niet voldoende geschoold zijn, in staat zijn om op basis van een verkiezing een minister aan te wijzen”, aldus Wijntuin.


10 REACTIES

 1. dit zijn ook een van zegeningen van vene,men zit daar en vinden het niet erg dat ons land SURINAME ten onder gaat met bepaalde gasten waarmee ze een regering gevormd hebben.
  vene is zelf niet democratisch geschoold,hij weet alleen maar zijn arrogante houding te vertonen.

  Akuba


  Maak melding

 2. Die man heeft gelijk want al die anderen zitten te wachten tot er weer iets gebeurd zodat ze bij wijze van spreken op de eerste rij kunnen zitten en dood gaan van het lachen,gieren en brullen.

  Op den duur worden ze niet meer serieus genomen en gaan men denken dat allen Surinamers zo zijn.

  In andere landen gebeuren er ook genoeg dingen,zelfs ergere dingen misschien,maar die landen houden alles binnen de muren waar er dingen besproken worden en komt er nooit iemand achter.

  Diegene vertrek na een tijdje met een gouden handdruk en volgens iedereen is er nooit wat gebeurd.

  Dhr Wijntuin heeft een goede punt aangekaart,het zou juist niet normaal zijn als er nooit eens iets gebeurde,dus als het gebeurd houdt het voor jezelf en breng het niet naar buiten,mensen zitten te wachten om met een vingertje te wijzen en niet om te horen dat een land vooruit gaat.

  Zelfs over vervelende dingen in of over het Surinaamse bedrijfs/zakenleven moet niks naar buiten gaan.

  Van mij part vechten ze onderling binnen de muren waar ze zitten,moet de buitenwereld niks merken en drinken ze zelfs iets in het openbaar samen.


  Maak melding

 3. De laatste zin van het artikel zal in het binnenland ervaren worden als misplaatste arrogantie uit de stad.
  Als partijleden eerst “democratisch geschoold” moeten worden om een minister aan te wijzen, zou je ook kunnen zeggen dat de bevolking eerst “politiek geschoold” moet worden om te mogen stemmen.
  Hoe dan ook, de trend is richting meer directe democratie, we zullen moeten leren daarmee om te gaan, in Suriname maar ook in Nederland.

  Brunswijk is inderdaad veroordeeld in Nederland maar volgens mijn informatie op verkeerde gronden. De Surinaamse Justitie heeft hierover een dossier met nieuwe feiten. Het wordt tijd dat de Surinaamse Justitie hiermee iets doet zodat de waarheid eindelijk boven water komt.
  (Brunswijk is veroordeeld op grond van een verklaring van kroongetuige Foucia M. dat zij op Schiphol haar drugskoffers van Ronnie Brunswijk had gekregen. Uit Surinaams onderzoek blijkt echter, dat zij die koffers al in Suriname zelf had ingepakt met behulp van ene Glenn D. Deze Glenn D. heeft vastgezeten in Suriname ná de veroordeling van Brunswijk, en heeft een volledige bekentenis afgelegd).

  Tot zover,
  een ABOP sympathisant in Nederland


  Maak melding

 4. pedo’s, corrupte personen, veroordelde gasten, internationaal gezochte mensen..iedereen is welkom in het Parlement van Suriname. Wat valt er nog te kijk te zetten?


  Maak melding

 5. hallo waarom zoveel tamtam,het zou mij niet verbazen dat mv Cairo benoemd wordt tot mini ster en zijn op de volgende dag lekker op schiphol gevisiteerd zal worden.In de afgelopen tijd waarin Suriname vordering heeft gemaakt is de het schaamte gevoel en int.en nationale waarde en normen ver achter te laten.Kijk naar het parlements leden die naast hun ambtenaar salaris een riante vergoeding ontvangen.IK vraag mij ook af of zij belasting betalen.


  Maak melding

 6. alsof het de buitenlanders aangaat wat er met de ministers gebeurt…
  heel de wereld weet al dat de surinaamse ministers een lager IQ hebben dan een Steen..
  dat hoef niet te verborgen worden.


  Maak melding

 7. Mijnheer Wijntuin u heeft groot gelijk.
  Ik erger me mateloos aan politici die het niet zo nauw nemen met de demokratische normen en waarden. Soms denk ik dan: schaf politieke partijen af en laat Suriname stemmen op personen ipv partijen.


  Maak melding

 8. De heer wijntuin zal t niet beter zijn om alle politicus in suriname democratische en nationalistische scholing te geven volgt niet alleen de A combinatie op de voet maar vraag jezelf af wat hebben de politici voor ons geliefd land met de miljarden steunen van uit nederland met hun ervaring en deskundigheid tot heden gedaan je had nog geen A combinatie vind je het niet een schande dat een land met zoveel rijkdommen terwijl de politieke elite in weelde leeft mensen in armoede moet leven


  Maak melding

 9. Look who’s talking. Een van de oude hap die his masters voice altijd volgde. Een gezagstrouwe regent pur sang. Dankzij deze old dogs uit vervlogen tijden is de surinaamse politiek op het niveau blijven steken van een dorpsraad in een willekeurig afrikaans dorp


  Maak melding

 10. Meneer wijntuin in frankrijk zoeken ze voor de vakantie periode personeel om druiven te oogsten voor de wijnproductie.
  Ik denk dat het iets voor u is?
  In de periode dat u aan de macht was heeft u ook zeker alles binnenkamers gehouden wat betreft smeergelden enz.
  Meneer wijntuin politiek is een transparante zaak openheid van zaken bevolking niet in de maling nemen. Ten tijde van verkiezingen worden kiezer misleid met allerlei loze beloftes geef ze bruine bonen met rijst en zoutvlees dan win je zoveel extra stemmen.
  proost.

  Chateau de assemblee


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.