zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSchenkingen Surinamers in het buitenland nemen toe

Schenkingen Surinamers in het buitenland nemen toe

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 mrt – Surinamers in het buitenland sturen steeds meer geld naar familieleden in hun geboorteland. Dit meldt de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB. In 2006 is ruim tweehonderd miljoen dollar overgemaakt aan schenkingsmiddelen, een opmerkelijke toename ten opzichte van het voorgaande jaar.

In 2005 werd ongeveer veertig miljoen dollar minder overgemaakt. Het meeste geld komt uit Nederland. Ook in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika is een opmerkelijke groei waar te nemen. Volgens de IDB is het nu de kunst om het geld te laten werken voor economische vooruitgang. Het wordt nog te weinig ingezet voor ontwikkeling, wat de uitdaging moet worden de komende decennia.

Onder meer dient de regelgeving te worden aangepast om transacties te versoepelen. Ook zal meer rekening gehouden moeten worden met de behoeften en verlangens van migranten. De financiële sector zal versterkt moeten worden om betere dienstverlening te kunnen bieden. Een groot deel van het geld wordt nog overgemaakt via wisselkantoren of informele kanalen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

22 REACTIES
 1. Ik denk dat het ontvangen van geld uit het buitenland een van de oorzaken is dat het land de slechte kant opgaat.
  Men gaat niet protesteren tegen de verslechterende situatie omdat me nog genoeg te eten heeft. De regering zal nooit de wetgeving veranderen om deze situatie te veranderen want het zijn deze overmakingen die de regering in stand houdt.
  Trouwens, bedelen bij anderen is iets wat het volk van de regering leert.


  Maak melding
 2. De hele wereld ziet dit gebeuren,behalve el vene en zijn boeven schurken oplichters verklachters rovers bende….Die slapen nog…
  Het wordt juist zo moeilijk moegelijk gemaakt voor de siri-neds buiten suriname…
  Schande toch..


  Maak melding
 3. Je mag gerust stellen dat wij het dank zij deze gifts het hier redden, althans een niet onaanzienlijk deel van onze samenleving.

  En toch worden Sur/Neds met ongelijke munt terugbetaald. Breng maar eens een bezoek aan de vreemdelingendienst. Je bent hier geboren en getogen, ik weet niet wat dat ding is.


  Maak melding
 4. En toch werken de klxte ministers ons tegen. Als wij niet waren dan zou Sur tot een derde wereld land behoren.

  En de jaloerse Sur moeten nu hun bekdichthouden tegenover de SuriNed.

  Sta dubbele Nationaliteit toe en het gaat nog beter met Sur.


  Maak melding
 5. Als wij in NL jaarlijk circa € 200.000.000 naar su sturen (in welke vorm dan ook) dan moet ik concluderen dat su meer aan de mensen in NL heeft dan de opbrengst uit bauxiet en natuurlijk ook uit de gouddeal met het Canadees bedrijf. En toch wordt het ons moeilijk gemaakt als wij naar su willen.

  Misschien is dit ook de reden waarom venitiaan de suri´s in Nl niet in su wil, maar in NL.


  Maak melding
 6. In principe zijn wij net de Trken en de Marrokanen, alleen met 1 verschil, wij hebben 1 paspoort zodat wij geen rechten hebben in Suriname, wel de verplichtingen en de lasten.
  Je familie altijd bijstaan en zorgen dat SLM aan die naarlingen van de AC combinatie wordt overgelevert.
  Dan maar weer een……………


  Maak melding
 7. Goed opgemerkt Khad.
  Het beste zou zijn om de steun te stoppen. Helaas weet de corrupte regering aldaar dat niemand hier in Nederland willens en wetens zijn/haar familie daar ziet pienaren.
  Dus deze vicieuze cirkel blijft maar doorgaan.


  Maak melding
 8. Ik huldig het principe van vrije meningsuiting, maar vraag me af of Waterkant.net haar doel niet voorbijstreeft, door te blijven toestaan dat zogenaamde Surinamers (ik noem ze waardeloze, principeloze srananman) de autoriteiten in Suriname blijven beledigen. Als jullie het zoveel beter kunnen, waarom rotten jullie niet op naar je geboorteland om te helpen het op te bouwen. Of willen jullie liever van die Nederlanders, die jullie zo verguizen, blijven profiteren? Je tengels blijven ophouden en de sociale dienst blijven oplichten.Jullie zullen weer met een nietszeggende reactie herop komen, maar dat kan me geen barst schelen. Be a man en call your real name like i do.

  ricardo


  Maak melding
 9. Waarom doen ze dan zo moeilijk over de Surinaamse paspoorten voor de Sranangmang die in het buitenland wonen. Als de SuriNed. niet zou zijn, dan was het echt een pina kondre. Sranangmang paspoorten nu!


  Maak melding
 10. Die dombo die zichzelf ricardo of rickey noemt heeft het nog steeds niet begrepen. Als we oprotten naar ons geboorteland dan loopt suriname die 200 miljoen mis. Het zal me niet verbazen dat hij tot een van die hoog-van-de-toren-blazende-schreeuwlelijke-surinamers behoort die zijn hand ophoudt voor giften van de surneds.


  Maak melding
 11. Naar de reactie`s te oordelen,denkt nu iedere Allochtoon van Surinaamse afkomst dat het door hun komt dat het goed gaat met Suriname.
  Hoe kan het dat de Surinamers zoveel eurie`s naar Suriname sturen,terwijl de bakra`s steen en been klagen dat de eurie`s hen de nek omdraait?Waar komt het geld vandaan??vragen ze zich af,want meer dan de helft van deze Allochtonen leeft van de steun,vandaar .
  Suriname merkt niets van dze valuta,daarom willen ze daar niet werken,wordt toch voor ze gezorgd en niet de gehele bedrag van € 200.000000 komt uit Nederland overdrijven is ook een bezigheid.

  @Ricardo/Ricky,tja ze kunnen niet anders dan je verrot uitschelden als je het bij het rechte eind hebt,trek je er niets van aan,want voor hun geldt:Teh Tru kong nah doro lee eh lowe.
  Hoe kunnen ze terug gaan, daar kunnen ze idd hun handjes niet ophouden,ze willen het zelfde als toen ze naar hier(Nederland) vluchtten in een gespreid bedje belanden en maar leven als God in Frankrijg,ze zijn niet bereidt water bij de wijn te doen en keihard werken om Suriname op te bouwen en maar commentaar leveren op andere Migranten die van Suriname een bloeiend land willen maken.
  Gelukkig is mijn familie in Suriname niet afhankelijk van mij nooit geweest ook,ze werken keihard en zitten niet te wachten op mijn eurie`s.

  Money,Money,Money Is So Funny In A Richmen World.


  Maak melding
 12. Een aantal surineds leren het maar niet!
  Houd a.u.b. de discussie op niveua.

  Ik kan begrijpen dat sommigen dit forum gebruiken als een uitlaatklep voor al hun frustraties.Maar blijf dan binnen de grenzen van de norm.

  Ik heb autochtone vrienden die de discussies ook lezen en mij dan vragen of dit het niveua is van mijn mensen. Feitelijk hebben zij gelijk en het stereotype beeld van de Surinamer blijft bestaan.

  Als jullie een redelijk niveua van reageren niet aankunnen, ga dan toch liever naar de site van mamjo. Ik denk dat jullie daar thuis horen.En als dat zo doorgaat ben ik jammergenoeg verplicht, mij terug te trekken!

  Eindelijk is er een duidelijk objectief onderzoek geweest naar de steun van ex-Surinamers aan Suriname.
  Een belangrijk deel van de economische dobber in Suriname, wordt gesteund door deze giften.
  De surineds(die respect voor Suriname hebben/) hebben nu een objectief instrument in handen om daarmee de Surinaamse regering te wijzen op het belang van bijvoorbeeld het inwilligen van een langere visumperiode/verblijfvergunning.Of dat de vliegtarieven wat omlaag mogen.

  Omdat het zenden van de giften naar Suriname ongestructureerd gebeurt, verdwijnen die gelden en is de economie eigenlijk niet geholpen.Het multiplier-effect blijft uit.

  Omdat wij giften, vaak in de vorm van geld, naar familie in Suriname sturen(niet naar de regering!)hebben wij ook het recht rationeel hierover te brainstormen.

  Wij sturen geld, ook in de hoop dat hiermee Suriname het ook wat beter krijgt.

  Ik denk aan een oplossing(in een zeer ruwe vorm!), waarbij hier in Nederland een financieel instituut wordt opgericht en gecontroleerd wordt door de financiele authoriteiten van Nederland.Dit instituut probeert dan Surineds e.a. te interesseren een deel van de giften, die normaal naar Suriname gaan, op naam aan die instituut te lenen om daarmee in de economische/financiele wereld (zeker ook in Suriname) te kunnen werken. De winsten die daaruit voortvloeien, worden(voor een deel) dan uitgekeerd aan familie in Suriname en het instituut werkt zo mee aan de economische ontwikkeling in Suriname.
  Dus met een deel van de giften, die jaarlijks richting Suriname gaat(us$200 MILJOEN), kan toch een multiplier-effect bereikt worden, dat op haar beurt weer positief werkt op de totale Surinaamse economie.
  Surineds, een voorstel om over na te denken.


  Maak melding
 13. Hallo dombo Ricardo,
  Als de Sur-Neds hier allemaal een mentaliteit zouden hebben van profiteren en leven van de sociale dienst zou er nimmer zoveel geld naar Suriname toe gaan.
  Ik ben eerder geneigd om jou een ondankbare hond te noemen.
  Iemand die over de knie moet en flink billenkoek krijgen. Maar kennelijk hoor je ook tot de corrupte bende daar.


  Maak melding
 14. Ondanks alle overmakingen die het regiem in stand houden worden wij als ex-surinamers als honden behandelt. En niemand in regering die een m.. geeft om ons.
  Vragen op de ambassade wie garant staat voor ons verblijf zodat we niet achter blijven. En wie ons financieel gaat onderhouden in suriname.
  Overal anders in de wereld weten die regeringen wel wat de overmakingen betekenen voor de plaatselijke economie. Maar wat had ik anders verwacht van suriname?
  Er is een goed aantal gefrusteerde/ongeschoolde mensen in de regering en parlement die alleen aan graaien denken.


  Maak melding
 15. Waarom niet ook soepeler optreden naar deze vroegere landgenoten toe?

  Met dit kapitaal hebben zij hoegenaamd ook invloed op het wel en wee in dit land.

  Zelfs Chinesen, Haitianen en Guyanesen hebben hier meer te vertellen dan deze veelal geboren landskinderen.
  What the hell is going on?


  Maak melding
 16. Geld overmaken aLs gift aan familie is een duegd die wij moeten voortzetten. Ondanks het feit dat de Sur. regering voordeel hieruit haalt (geld circuleert en houdt de economie draaiende) maar geen positieve signalen verstuurt naar de gift gevers doch eerder deze economie ondersteunende personen veelal blokkeert om Sur. te bezoeken en geld te besteden. Goede infrastructuur voor toerisme wordt ontbeert alsook de goede regulering van hotels etc.
  Niets kwaads over de Sur. bevolking (op de rovers en dievenbende na) en het eten natuurlijk. Maar de prijzen (naast de prijs van een ticket) voor binnenlandse tripjes zijn veelal aan de dure kant. Is dit wellicht door de overheid op te pakken. Het is een grote niet te missen kans voor de overheid.


  Maak melding
 17. Die mensen hebben gelijk,dat doen de buitenlanders in Suriname ook,wat ze verdienen nemen ze mee terug naar Nederland,Turkije enz het geld blijft niet rollen in Suriname,dus daarom is het goed dat er zoveel geld dat in oa in Nederland verdiend wordt door de Surinamers opgestuurd naar Suriname,laat dat geld daar maar rollen,daar is het nog wat waard,in Nederland hebben ze toch gewoon de gulden teken vervangen door de euro teken.Anno 2007 zou je gulden geen daalder waard zijn maar ke daalder een gulden als ze die nog zouden hebben.

  In Nederland moet je bijvoorbeeld van 500 euro proberen te overleven maar in Suriname leef je van 500 euro prima.

  En als je toch wat overhoud en iets kan overmaken naar iemand in Suriname die het nodig heeft dan is dat mooi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES