Boomkenner behandeld als potentiële bolletjesslikker

24

Je mag als Surinamer dan nog zo internationaal vermaard zijn en als ‘eregast’ door belangrijke Nederlandse organisaties zijn uitgenodigd, dan is er nog altijd de honderd-procentcontrole die je feestje vergald. En niet zo’n beetje ook. “Ik heb bijna zin om direct terug naar huis te gaan”, zegt Frits van Troon als hij woensdag als vrijwel allerlaatste de douane van Schiphol passeert. Het vliegtuig is inmiddels ruim drie uur eerder geland.

Dat zijn niet de eerste woorden die je verwacht van de hoofdspeler van de oogstrelende documentaire ‘Zonder plant ga je niet leven’, die in december zijn wereldpremière beleefde op het documentairefestival IDFA flies Tropic in Paramaribo. Van een man die substantieel heeft bijgedragen aan de kennis van de nog befaamdere Amerikaanse etno-botanicus Mark Plotkin. Het is voor de achtste keer dat Van Troon naar Nederland komt. De Saramaccaan was zelfs eens eregast van Prins Bernard, die hem in 2001 persoonlijk onderscheidde met de ‘Orde van de Gouden Ark’ vanwege zijn indrukwekkende etno-botanische kennis die hij van nature heeft.

Ditmaal is hij eregast bij de première van de documentaire – die geldt als een ‘hommage’ aan hem – op vrijdag 23 maart in het Koninklijke Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Maar daar hadden ze bij nota bene de Koninklijke Marechaussee geen boodschap aan. “Dan nog kan u ook hebben geslikt”, kreeg de 70-jarige Van Troon voor zijn kiezen. “Ik voel me mishandeld. Er bleven constant drie agenten bij mij en twee gingen mee naar het toilet toen ik moest plassen. Zogenaamd vanwege het onderzoek.” Niet bepaald het koninklijke ontvangst dat hij had verwacht. Hij gaat een officiële klacht indienen. “Als je je werk doet, doe het dan goed. Maar kom niet alleen met vermoedens.”

Frits van Troon wordt op de voet gevolgd door journalist Iwan Brave die dagelijks uitgebreid (foto)verslag doet op iwanbrave.blogspot.com.


24 REACTIES

 1. Frits ik vind het erg voor jou. Ja kleur valt op. Aan de andere kant worden we ook gepest in Suriname. Wij worden ook als buitenlanders behandelt. Waarom nog steeds visum. Waar blijft de Surinaamse paspoorten voor alle Sranangmang die in het buitenland wonen. Samenwerken bestaat niet! Sranangmang blijven Sranangmang, waar ook ter wereld.


  Maak melding

 2. Beste heer Troon respect voor je functie en vertegenwoordigigng, maar RECHT VOOR EEN RECHT VOOR ALLEN!
  De manier hoe u behandeld bent heeft u te danken aan ons eigen volk van suriname!
  Doe uw beklag bij de regering van su, want ook ik wordt gecontroleerd!
  succes en wees voor de volgende keer voorbereidtg

  A tang so


  Maak melding

 3. Ik ben en blijf van meining dat de 100 procent moet blijven of het nu gaat om ministers of om u en mij maakt allemaal niets uit.jullie hebben er zelf nagevraagd.
  Dus meneer de boomkenner ook voor u geld de, 100 procent maatregel.
  vr gr cees..


  Maak melding

 4. En intussen liggen er 3 schepen in de haven van rotterdam met misschien wel 1000 kg drugs. Maar dat wordt georganiseerd door nederlanders dus is er niks aan de hand. En dezelfde schip voert weer 1000 kg XTC uit. Dus cees, waar lul je over. Geen wonder dat de meeste nederlandse doauneambtenaren vrijstaande woningen hebben en om de 2 jaar in nieuwe middenklasse auto’s rijden.


  Maak melding

 5. Beste Cees,
  Wat mij betreft wordt er gewoon gecontroleerd, maar dan wel op een normale respectvolle wijze. Geen enkel probleem mee en liefst geen onderscheid des persoon wat mij betreft.

  Het trieste is wel dat terwijl de Autochtone controleur zich toelegt op de Allochtone potentiële slikker, de Autochtone (WITTE) SLIKtoerist uit Suriname en elders rustig naar buiten wandelt.

  Gelukkig pakt men zo nu en dan in de Dominicaanse republiek of elders tegenwoordig toch aardig wat WITTE slikkers.
  In die gevallen moeten wij dan plots allen geloven dat zij ergens toe gedwongen zijn (Lover boys etc. etc.) en eventueel acties opzetten om hen thuis te krijgen (uit Thailand) want AUTOCHTONEN worden er toch altijd in geluisd? Die doen zulke dingen eigenlijk toch helemaal niet?

  Anyhow, het aantal NL gasten in de buitenlandse cellen stijgt explosief.Allemaal ingeluisd(toch?).
  Slaap lekker.


  Maak melding

 6. Vene, Vene Vene, waar blijf je man. zogenaamd wakker geschud paar maanden geleden en nog half wakker, praat kreten geslaakt. daar is het bij gebleven. Hier op deze site was men vol lof over Vene, toen hij na visitatie van een min. (was het niet amafo, of a mofo) Ned zou aanklagen.
  Vene was blijkbaar even wakker geschrokken maar slaapt nu verder.
  Ik snap heel de 100% controle niet, volgens mij is het niet echt 100%, want ik hoor regelmatig fam en vrienden dat ze niet zijn gevisiteerd.
  Ik ben tegen de 100% controle, maar ook ertegen dat het niet toegepast zou worden op vooraanstaande figuren. De “gewone” man is net zo belangrijk en werkt net zo hard voor sur. Nog sterker als de vooraanstaanden niet gevisiteerd zou er totaal geen discussie meer hierover zijn, en zouden Vene en Sardjoe zelf gezegd hebben aan de ka marechaussee. Eeee belle jullie mij hoor als het druk is, kom ik nog een handje helpe.
  De frontregering heeft de 100% controle zelf goedgekeurd.
  dhr van Toorn kan gaan klagen, vele ministers zijn u al voorgegaan hierin. resultaat 0,0. Ik denk dat u pas een statement maakt als u letterlijk dezelfde vliegtuig terug had gepakt en vervolgens Vene hardhandig had gevisiteerd.


  Maak melding

 7. Bolletjesslikkers kennen geen mededogen.Deze controles waren er in het verleden niet:nu wel.Waar ligt de schuld vraag.In Suriname word je ook uit de rij gehaald voor ver verhoor.Wij reisen elk jaar.Dus hebben wij hier veel mee te doen.Wennen zal je nooit.maar kalm blijven kan helpen.


  Maak melding

 8. Onlangs verklaarde minister Hirsch Ballin van Justitie dat de 100% controle gehandhaaft blijft, want hierdoor is het aantal bolletjesslikkers dat richting Nederland komt,volgens hem aanzienlijk afgenomen. Ook heeft Hirsch Ballin categorisch ontkend dat huidskleur een rol speelt tijdens de 100% controle.
  Ik geloof echt niet in dit kletsverhaal van Hirsch Ballin, omdat in de achter ons liggende periode zeker 99% van de gevisiteerde personen een donkere huidskleur had. En met de visitatie van de heer Troon is mijn mening nog altijd bevestigd.


  Maak melding

 9. ja waarom mag hij niet en de rest wel ik ben ook geen bolletjesslikker, maar moet het elke keer weer ondergaan, dit hebben we te danken aan mensen die heel snel rijk willen worden , en er bijna niks voor te doen


  Maak melding

 10. hoplijk word het op schiphol net zo als vroeger.Geen controles voor lijndiensten uit Suriname.Dan valt de spanning onder de Surinamers onderling weer weg.


  Maak melding

 11. Geachte redactie,

  Dit gebeuren deed mij denken aan George Washington Carver, een grote Afrikaans-Amerikaanse uitvinder van o.d. de pindakaas.

  Carver genoot ernorm veel aanzien en werd door een gereformeerd Amerikaans instituut uitgenodigd om als wetenschapper, een lezing te geven omtrent zijn vele uitvindingen.

  Carver kwam toen het gebouw binnen, stond en keek om zich heen, kennelijk uitkijkend naar de zaal waar hij zijn lezing zou gaan geven aan in hoog aanzien staande genodigden.

  Bij de ingang van de zaal, werd hij aangesproken een zo’n witte genodigde en die vroeg aan Carver of hij zijn koffertje wilde meenemen en deze alvast op het podium wilde plaatsen. Deze onderzoeker was namelijk ook uitgenodigd op deze dag te spreken. Carver pakte zijn koffertje en plaatste die keurig op het podium.

  Na zijn spreekbeurt, was het de beurt voor de hoofdspreker, namelijk Carver zelf. Carver stapte het podium op en begon zijn lezing, welke met een staande ovatie werd afgesloten. Die heer van ‘het koffertje’ had Carver die middag niet meer gezien.

  Zeker als deze heer geweten had wie Carver was, was dit hem nimmer overkomen. Het Universum leert ons soms waardevolle lessen, op de meest merkwaardige manieren, zo ook de 100% controle, een convonant getekend door de Front-regering en de regering van Nederland.

  Ik heb vanaf er zoveel ophef is t.a.v. de implementatie van dit convenant door de Nederlandse autoriteiten, nimmer van deze Surinaamse regering vernomen, dat zij de staat Nederland internationaal zal aanklagen, vanwege het feit dat het Nederlands koninkrijk zich niet houden aan het convenant.

  Dus kan er maar een conclussie zijn, het Front is beetgenomen en zitten zij nu met de gebakken peren.

  Sabi taki: San no bun fu yu, yu no musu poti en na ini na saka fu wan trawan.

  Sommigen hebben de neiging deze regeerders hiervoor uit te lachen. Ik vindt het trieste situatie, vooral voor gerespecteerde burgers als brada Frits van Troon.

  Ma a no de trafasi, wie helpt.


  Maak melding

 12. PRIK je hebt gelijk
  Cees je moet de fijten niet verdraaien
  ik vind het achterlijk wat ze doen op schiphol zet gewoon een permanente bodyscan en laat iedereen er doorheen lopen klaar punt uit en meneer de boomkenner jammer voor jou.ik zou de EU op de hoogte stellen van deze daden want er komt nog steeds drugs uit dominicaans rep. en uit verscheidene afrikaanse landen maar nee suriname en de antillen moeten de dupe van worden

  dank u wel


  Maak melding

 13. Nou ik zou de regering van Suriname adviseren om Beatrix, Alexander en Maxima uit te nodigen en vooral de laatste ook grondig te kontroleren bij aankomst.

  Een ander optie is de vliegroute Amsterdam – Paramaribo voorgoed op te heffen, Schiphol is sowiezo te duur geworden. Mensen wachten soms 3 uur of veel langer op familieleden voordat ze naar buiten mogen en betalen een kapitaal aan parkeergeld, ook hier zijn Surinamers een goudmijn voor sommige bedrijven. We worden van alle kanten ge…..

  Zaventem (Belgie) of Duitsland zijn ook uitstekende plaatsen om te landen evt. met bolletjes. Hier zullen ze mischien wel bodyscans gebruiken i.p.v. een telescoop tussen de benen steken. Het boycotten van Schiphol zou ook als een vorm van protest moeten dienen.

  En zolang de Surinaamse regering niet vaker met deze kontroles geconfronteerd wordt, zullen ze geen stappen ondernemen om ook eens naar andere ideale luchthavens te kijken buiten de nl grenzen..


  Maak melding

 14. #15 ik heb dit al vaker voorgesteld.
  landingsverdrag met Nederland opzeggen en via Belgie of Duitsland vliegen.
  we zullen helaas nog ff moeten wachten tot ene Surinaamse “CHAVEZ” aan het roer komt in Su.waarom denk je dat deze Su.regering nog een marionet is?
  Met een Baviaan aan het roer hoef je niets te verwachten want die doet zijn “BAAS” na.

  Noltie


  Maak melding

 15. Opium uit afghanistan wordt al geruime tijd onbelemmerd aangevoerd met hercules vliegtuigen en chinook helicopters van de nederlandse luchtmacht. En dan heb ik het niet over de pakketjes die de terugkerende militairen in hun plunjebaal hebben verborgen. Je moet dus niet zo hoog van de toren blaze Cees, want wie schets mijn verbazing toen ik deze week de minister van ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, tijdens zijn bezoek aan afghanistan horen zeggen dat de nederlandse militairen aldaar de papavervelden niet mogen vernietigen. Hij wilt dat nederland eerst zal moeten zorgen voor de verbouwing van andere landbouwprodukten door de papaverboeren alvorens tot vernietiging over te gaan. Nederlandse schijthuizerigheid in optima forma want als ze dat stante pede zullen doen worden ze getrakteerd op een flinke portie vuurwerk van de plaatselijke bevolking. Dus cees of what ever your name is, je behoort met recht tot de natie der brullende muizen.


  Maak melding

 16. Beste Cees,

  Los van jouw opmerkingen; doe mij en de andere lezers een lol, en doe wat aan jouw Nederlandse schrijfvaardigheid.
  De taalfouten die je maakt zijn gewoonweg te storend voor woorden!


  Maak melding

 17. De dubbele moraal van het nederlandse anti-drugsbeleid werd begin maart wel pijnlijk tentoongesteld.
  Terwijl de nederlandse douane zich op schiphol aan het verlustigen was op een 100% controle van een vlucht uit suriname, werd op dat moment ene Machiel Kuijt met blijdschap, en door tussenkomst van nederlandse diplomten nederland vorstelijk binnengehaald om de rest van zijn thaise straf hier (niet)uit te zitten. Deze man is een drugsdealer pur sang. Beatrix heeft zich hoogstpersoonlijk sterk gemaakt om nederlandse drugsdealers die in de thaise cellen zitten terug te halen naar nederland. En als ze in nederland zijn teruggekeerd wordt dat als een overwinning beschouwd. Hoe is dit mogelijk he


  Maak melding

 18. weet je hoe dat komt dat surinamers zo behandelt woorden?die witte weeten dat we alles van ze nemen en te laf zijn om ze op hun bek te slaan.als een ieder zo een witte op ze bek slaat zul je zien hoe snel dat afgelopen is met hun bil getuur.


  Maak melding

 19. ja maar mijn beste blakatee, met geweld los je iets tijdelijk op of je maakt het erger. Ha ha ha, je kan toch niet steeds iemand op zijn bek slaan. Zo zit deze maatschappij niet in elkaar hoor. Maar in elk geval jouw bijdrage is duidelijk dat we het niet moeten pikken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.