woensdag, februari 28, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuriname moet voorzichtig omgaan met etniciteit

Suriname moet voorzichtig omgaan met etniciteit

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 21 mrt – Suriname doet er goed aan voorzichtig om te springen met etnische verschillen binnen de eigen bevolking. Dit stelt de psycholoog en managementadviseur dr. Luciën Naarden. Met name bij de bestrijding van de criminaliteit is het van levensbelang om een grens te trekken tussen wat wel te zeggen en wat niet.

Als bij de politie stemmen opgaan om vaker de etnische afkomst van verdachten te vermelden bij publicaties, is de kans groot dat andere effecten worden bereikt. De misdaad wordt er niet echt mee bestreden. “Natuurlijk vind ik het niet erg dat statistieken worden opgesteld, maar het wordt gevaarlijk als die enkel dienen om te bewijzen dat er bijvoorbeeld meer Javanen of Creolen betrokken zijn bij criminaliteit”, zegt Naarden tegenover de Ware Tijd.

Er worden onnodige spanningen gewekt met gevolgen die wellicht niet te overzien zijn. “Bovendien is het gevaarlijk, want het wetenschappelijk bewezen dat je sneller wordt overvallen door iemand waar je schrik van hebt”, aldus Naarden. Vandaar zijn protest enkele jaren terug tegen politieberichten waarin steevast de etnische afkomst van daders werd vermeld. Dit gebeurt nu minder vaak.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

18 REACTIES
 1. Ach, Naarden je zeurt, natuurlijk is etniciteit belangrijk voor de statistieken.
  Suriname is een multi-raciaal land.
  Wie is Surinamer? Er bestaat geen Surinamer.
  Suriname kent bevolkingsgroepen.
  Als men in China statistieken mbt de misdaad op na houdt dan kun je daar gemakkelijk chinees achter de misdaadstatistieken plaatsen. Een chinees heeft nou eenmaal specifieke kenmerken. Maar in Suriname kan dat niet, want er zijn te veel bevolkingsgroepen.
  Snap je dat dan niet als psycholoog, meneer Naarden?


  Maak melding
 2. Prachtig. Surinamers moeten leren en accepteren dat ze een volk en een natie zijn. Verdeeldheid is binnenhuis, maar in maatschappelijke openbaringen moet men zich krachtig voelen door surinamer te blijven en daarvoor ook aangemerkt te worden.

  stigmatisering is niet gewild.


  Maak melding
 3. Vele mensen die gemengd zijn van verschillende culturen, waar horen die eigenlijk thuis? Onder welke bevolkingsgroep worden zij dan ingedeeld?

  Janny


  Maak melding
 4. Door de armoede meer criminaliteit. Geeft iedereen een baan dan zal het beter gaan. Wanneer zetten ze daar een arbeidsbureau op. Suriname is niet arm hoor! Wat doen die leiders daar.


  Maak melding
 5. De doctor spreekt en u allen simpele zielen zwijgt deemoedig……daar heb je weer een sabi-sos de professors, meester, doctorandus, ingeneur (IR en ING wel te verstaan)…..en alle mensen buigen het hoofd. Zoveel wijsheid…ik ben er stil van. Mister dr. Naarden voor de noberprijs.


  Maak melding
 6. We wonen, werken hier en zien day by day wat er gebeurt.
  Bij advertenties worden sommigen a-priori uitgeselecteerd en worden mede op die manier in de criminele sferen gedrukt.
  Aan de andere kant moet je zien wie allemaal zowel bij in- als uitgang van het justitionieel/politie apparaat staan te trappelen om de beste functies op te strijken.
  Als het een middel is, no sweat. Als het een doel blijkt te zijn, vrees ik met grote freezen.


  Maak melding
 7. Ben het eens met Pedro.
  Inderdaad wij zijn surinamers bestaande uit etniciteiten. Bij misdrijven gewoon de etniciteit vermelden net zoals opsporing verzocht hier in Nederland.
  Behoort naarden tot de groep bosnegers?


  Maak melding
 8. Ik vind dat eerst de land naar knoppen helpen,en dan gaan kijken of iets te doen om nog de etniciteit op kaart brengen .wij in suriname hebben geleefd als een term vanbroeders en zusters .suriname is een natie een vuist.maar ja als een bosland creool alleen maar roof overval plegen en de goeie wapen bezitten dan komt door de crimineel brunswijk en onze zo genaamde president die zijn bosland vrieden een handtje mee helpt ,laat nog een keer lachmon en pengel weer terug komen, en spreek je weer brada nanga siesa en geen etniciteit meer.de land is door deze regering naar knoppen zo a de mie matie.

  wietie way ,aboy cony


  Maak melding
 9. De afkomst vermelden is hetzelfde als de lengte van de verdachte vermelden; voor de gemiddelde lezer heeft het geen toegevoegde waarde. Voor wetenschappers als ik zelf daarentegen, is het wel interessant. Wij kunnen in de regel objectief omgaan met statistieken omdat wij ze beter begrijpen. Daarom adviseer ik kranten de afkomst niet te vermelden, omdat de meeste Surinamers geen hoogleraar criminologie zijn.


  Maak melding
 10. hey naarden,
  je lult gewoon.
  ik citeer: “het is wetenschappelijk bewezen dat je sneller overvallen kan worden door iemand waar je schrik van hebt”

  kan je dit niet anders opvatten, nl.
  dat je dan uiterst voorzichtig moet zijn wanneerd die “mensen” in de buurt zijn, waardoor je een overval kunt voorkomen.

  laten we eerlijk zijn: die bosl crijojo’s vormen zelfs een bedreiging voor buitenl invest, ze beroven en moorden de hardwerkende mensen, vormen een bedreiging voor de veiligheid in sur, noem maar op.

  trouwens ik snap niet wat naarden met zijn artikel probeert te rechtvaardigen.
  een ding dat zal helpen is doodstraf invoeren en ze opruimen.

  de bosl creolen voegen geen waarde toe aan de opbouw van het land. dit is een feit.

  venetiaan heeft gezegd!


  Maak melding
 11. aan : provesor dochter poeperhart.
  ref. reactie nr. 12.

  afkomst is niet te vergelijken met lengte leek.
  als afkomst bij criminaliteit zo minder belangrijk zou zijn en dus over het algemeen ook, waarom kiest bep of abop niet voor een dame uit een andere etnische groep(met de zelfde lengte als amofo) voor de post min tct, die er voor het oprappen zijn met hun capaciteiten en kwaliteiten, terwijl binnen abop en bep niet te vinden.

  de media is er om alles wat opvallend en bijzonder nieuw/goed of slecht is, te publiceren.

  en wat momenteel opvalt is dat de bosland beestjes voor 95% van de ruwe criminele daden in sur verantwoordelijk zijn. wie oo wie kan mij het tegendeel bewijzen??

  als dat zo erg is, waarom wordt het dan bijgehouden door ABS per etn groep.

  vene heefd gezegt.


  Maak melding
 12. Gericht aan reactie nr. 15.

  Geachte mevrouw Venetiaan! Binnen de context die ik aanhaalde, is de vergelijking “lengte en afkomst” weldegelijk juist. Ik citeer mijzelf: “voor de gemiddelde lezer heeft het geen toegevoegde waarde”. Wat maakt het uit dat je als lezer weet dat een crimineel kroeshaar heeft of spleetogen? De criminele daad opzich blijft even erg. Als blijkt dat er in mijn stad (Wageningen) meer criminele Javanen zijn dan Chinezen, dan is dat voor wetenschappers zeker interessant. Maar voor een gemiddelde lezer van een krant, totaal niet!


  Maak melding
 13. Zodra wij het over misdrijven of criminaliteit hebben in suriname, wijzen alle neuzen richting binnenland dit is alom bekend en de etniciteit mag best genoemd. Het stafbare feit is er niet minder om.
  Ik ben bang gezien de perikelen van abop amafo en cairo de criminaliteit fors zal toenemen. Voer godverdomme direct de doodstraf in. Aziaten wees erop voorbereid.
  Wapen uzelf en plaats infrarode bewegingsmelders en zet 220/110 volt op de hekken.


  Maak melding
 14. Wat hebben mensen tegen aziaten onbegrijpelijk is het jaloezie afgunst?
  Wat hebben aziaten wat anderen niet hebben?
  Overal op deze aardbol waar aziaten wonen ze gaan met sprongen vooruit. They can survive on rice ,salt and pepper.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES