Nigeriaan wordt gewijd tot diaken in Suriname

15

PARAMARIBO, 17 mrt – Suriname krijgt binnenkort zijn eerste Nigeriaanse rooms-katholieke diaken of beginnend priester. De vierenveertigjarige Romanus Ebonyi heeft besloten in Paramaribo het priesterschap te aanvaarden. Het is ook de eerste wijding van bisschop Willem de Bekker. De inwijding is op 24 augustus wanneer het rooms-katholiek Bisdom van Paramaribo vijftig jaar bestaat.

Romanus Ebonyi is op 13 juli 2006 vanuit Lesotho gearriveerd voor een kennismakingsbezoek. Het bisdom was bereid zijn verzoek om ingewijd te worden te aanvaarden op voorwaarde dat hij zich zou oriënteren. “Dat was nodig zodat het bisdom een onafhankelijk besluit kon nemen”, zegt De Bekker tegenover de Ware Tijd. Het resultaat is van beide zijde als positief ervaren.

Intussen is Ebonyi publiekelijk geaccepteerd zoals wordt voorgeschreven. Dit is gebeurd tijdens de Engelse dienst in de St. Rosakerk. Ook heeft reeds de inwijding plaatsgevonden tot lector en acoliet. Ebonyi heeft in Nigeria vijf jaren aan het klein-seminarie gestudeerd en acht jaren aan het groot-seminarie. In Lesotho heeft hij godsdienstonderwijs verzorgd op VWO-niveau.


15 REACTIES

 1. Kunnen in Suriname geen vrouwen tot priester, pandiet of imam gewijd worden?Nee is het antwoord, dus kiezen we maar voor mensen uit andere werelddelen.Hoera,hoera,hoera.


  Maak melding

 2. tsjonge tsjonge ik zou deze man maar goed in de gaten houden.
  We kennen allemaal de guyanese dominee in suriname eind jaren 80- begin 90, die ook een televisie progr had. Zijn toespraken deed hij in matig nederlands, gemixed met surinaams en engels. De man sprak schreeuwend en vol overgave en geagiteerd. Alles wat hij zelf schreeuwend verbood op televisie deed hij zelf.
  groepsverkrachtingen waarbij anderen toekeken, kinderen pakken en allerlei andere enge dingen.
  Ik veroordeel deze nigeriaan niet, maar waar zijn de sur. priesters dan.
  Ik denk dat suriname en santhoki gebaat zijn om een soort van dienstplicht binnen de politie te formeren zodat je de mulo afgestudeerden die niet verder naar school gaan en vwo en havo studenten die de school niet afmaken, verplicht paar jaar binnen de politie laat werken om alle elllende in sur de baas te zijn.


  Maak melding

 3. Dat die goede man echt christelijk zal leven twijfel ik niet aan. Maar ik ben anstig voor de hele horden nigerianen die in zijn kielzog zich in suriname zullen vestigen. Laten we één ding constateren en dat is het volgende. Als het om “oplichten” gaat moeten de surinamers het met verve afleggen tegen de nigerianen


  Maak melding

 4. Surinamers zijn enge domme naar binnen gekeerde mensen. dat blijkt uit de reactie hier. wel willen ze profiteren van de vleespotten in nederland en de rest van de wereld. soms schaam ik me on sranan mang te zijn


  Maak melding

 5. Nah,nah,zijn weer de geemigreerde Surinamers, die commentaar hebben op een andere migrant.
  Had Nederland ook de Surinamers maar in de gaten gehouden,of gedacht laten we die sooszoekers in de gaten houden.Jeetjeeeeeeee,ik zeg het nog 1x Surinamers zijn de laatsten die niet in de positie verkeren om op een ander commentaar te hebben als die in Suriname zijn heil wilt zoeken.
  Wie Zonder Zonde Is,Werpe De eerste Steen.

  Waarom hoor je de Antillianen NOOIT,als ook Surinamers naar de Antillen emigreren.
  Tja, ik zie dit als de Bakra`s NAAPEN.

  Welkom priester,leuk dat u,uw horizon wilt verbreden en Suriname hebt uitgekozen.


  Maak melding

 6. HARRY dat zou een goed idee zijn en zo krijg je tenminste minder criminaliteit en al die gelovigen zo genaamd we hebben geen gegadigden meer in suriname potie suriname tje potie


  Maak melding

 7. Als surinamers hun land niet vooruit kunnen brengen dan moeten buitenlanders het maar doen.Kijk maar naar die regering met vriendjes politiek en coruptie.Wie is nu weer
  benoemd de vrouw van een moordenaar grootste drugsdealer en drugsbaron van suriname.Surina
  mers zijn om het land naar de verdoemenis te brengen niet om het op te bouwen.Van mij mogen die afrikanen komen hoor geef niet wij kennen toch de waarde van ons land niet.


  Maak melding

 8. In de zestiger jaren hadden wij een priester uit China, pater Lau meen ik, die in de St. Rosakerk, voornamelijk of alleen de dienst voor Chinezen opdroeg.
  De man sprak Nederlands noch Sranatongo.
  Daar is nooit een onvertogen woord over gezegd. Vreemd dat er nu zo wordt gereageerd nu iemand uit het buitenland ervoor kiest om priester in Suriname te worden.
  Het is bekend dat er een tekort aan priesters in Suriname is.
  Sommigen moeten meer dan 1 parochie bedienen.
  Wat is er dan op tegen, als er uit de eigen bevolking geen animo is om priester te worden, dat een buitenlander zich voor zijn geloofsgenoten inzet?
  Een buitenlandse dominee die over de schreef is gegaan,is niet maatgevend voor andere geestelijken al dan niet van buitenlandse afkomst.


  Maak melding

 9. Ben het eens met Rob minderheden hebben het heel erg moeilijk in een overwegend islamitisch land dit alom bekend kijk maar naar b.v. Pakistan enz.
  Laat ze in suriname lekker genieten van onze hospitaliteit en vrijheid voor alle geloofsgenoten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.