dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname Aluminium Co. vertrekt niet zonder meer

Suriname Aluminium Co. vertrekt niet zonder meer

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 mrt – Suriname Aluminium Company, Suralco, zal niet zonder meer vertrekken uit Moengo. Dit zegt Warren Pedersen, general manager van Suralco. Nu de bauxietvoorraden in het omliggende gebied haast zijn uitgemijnd, wordt door de lokale bevolking gevreesd voor economische neergang. Er staan wat initiatieven op programma.

Suralco heeft tenminste genoeg maatschappelijke verantwoordelijkheid overgehouden aan zo’n negentig jaar mijnen. Er zal beslist een helpende hand worden geboden. “We kijken bijvoorbeeld naar mogelijkheden voor het beoefenen van landbouw”, zegt Pedersen. Ooit stond in Moengo een bloeiend agrarisch bedrijf, dat het bedrijf en de plaatselijke bevolking voorzag van verse producten.

Hoewel het bedrijf al lang ter ziele is, zijn de fysieke omstandigheden sindsdien niet veranderd. “”We zien dan ook geen reden om niet weer dergelijke bedrijvigheid van de grond te helpen krijgen”, aldus Pedersen. Ook het mijnen van kaolien door andere bedrijven biedt perspectieven. Dat vergt wel betere samenwerking tussen overheid en particulieren. Ook de technologische omstandigheden tellen mee.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Wie heeft/hebben Moengo aan diggelen geholpen? Ik daar weken in stelling gelegen bij het vliegveld en werden op één nacht wel tientallen explosies waargenomen.

  Was het ook de maatschappij die de weg van Moengo naar Albina openripte?

  Let’s be onnes.


  Maak melding
 2. Ik (65 jaar)ben een geboren en getogen Moengonees. Berovingen, vernietigingen, etc. door Brunswijk geintroduceerd in Suriname heeft Moengo het hardst getroffen. Ik kan nog steeds mijn tranen niet bedwingen, sinds ik in de vakantie heb gezien wat Brunswijk met Moengo (district Marowijne)heeft gemaakt. Het was een van meest de vredelievende plaatsen van Suriname. Suralco deed alles voor iedereen (werknemer of niet). Als Suralco (vroeger SBxM) zich terugtrekt zal ik het heel jammer vinden.


  Maak melding
 3. Nu dat Suralco bezig is op te breken. Reasileert de grootste vernietiger van het gebied Ronny Brunswijk dat er niets meer te vernietegen en te vreten valt voor hem en zijn trawanten.
  Ook al zou de Suralco een boerderij opzetten gaan ze het vernietigen of kaal roven.


  Maak melding
 4. Lees al het dagelijkse en actuele nieuws met betrekking tot milieubeleid in Suriname op mijn website http://sranan-news.blogspot.com
  Ook nieuws over Suralco in Moengo en de plannen voor een palmolieplantage in Marowijne en het verzet daartegen dat wordt opgezweept door Brunswijk. Al het milieunieuws gebundeld op 1 site, zonder allerlei ander Surinaams nieuws.


  Maak melding
 5. Door de verwachting te scheppen niet uit Moengo te zullen vertrekken, versterkt Suralco alleen maar haar grip op de regering in Suriname. Het her-opbouwen van Moengo zal een investering zijn voor de Suralco en moet ergens dan terug verdient worden.Het enige wat de Surinaamse regering Suralco kan aanbieden als compensatie, zijn kostbare grondstoffen.
  Alcoa, als moedermaatschappij van de Suralco, verschuift binnen haar geopolitieke spel richting Trinidad en doet gevoelen minder belangstelling te hebben voor de, relatieve, laagwaardige overgebleven bauxietvelden.
  In West- Suriname zit veel van dit soort bauxiet en vermoedelijk ook rijke goud voorkomens.
  Wedden dat Suralco daarop aast? Wil de Surinaamse regering Suralco houden in Suriname, dan zullen zij Suralco naast de bauxiet consessies ook goud consessies verlenen.Misschien aan een maatschappij waar Alcoa aandelen heeft!
  Maar het zal alleen de wijsheid van de Surinaamse regering en volk in Suriname zijn, welke koers zij met Suralco willen gaan varen.Ik hier in Nederland, heb daarover, actief, niets te zeggen.


  Maak melding
 6. Alle mijnbouwactivieten onder brengen in 1 maatschappij waar de overheid een belang heeft naast Suralco en Billiton. Als 1 van deze 2 zich terigtrekt hun belang aanbieden aan anderen maatschappijen (uit China en India?)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES