dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijClark Accord: 'Bingo kan gezinnen verwoesten'

Clark Accord: ‘Bingo kan gezinnen verwoesten’

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse schrijver Clark Accord deed onder Surinamers in Nederland onderzoek naar bingoverslaving. In Nederland bezoeken de Surinaamse vrouwen de bingo vele malen per week. Clark Accord schreef een roman over de verwoestende gokverslaving van Surinaamse vrouwen die Bingo! heet.

“Gokken is niet per se een etnisch probleem, het heeft met armoede te maken. Ondertussen moet je wel constateren dat de bingohallen in Amsterdam voor negentig procent, en sommige nog wel meer, vol zitten met zwarte vrouwen” aldus Accord in het Algemeen Dagblad.

Die kwetsbare groep, vooral alleenstaande vrouwen met nog jonge kinderen, wordt gelokt met de bingo. Het is gezellig en je bent onder andere Surinamers. Als er dan ook nog een gratis bus uit Rotterdam rijdt!

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

23 REACTIES
 1. Als die vrouwen dom zijn, dan moeten zij maar dom en achterlijk blijven.
  Het is irritant gedrag, van een stel hoerachtige wijven…ik zorg dat ik uit de buurt blijf van zulke nodelozen.

  Maar een boek over bingo tanta(s) vind ik misplaatst..Hij blijft zijn geluk zoeken met boeken over hoeren, shoarman, bingo tanta’s
  allemaal negatief zelfbeeld, en ook voor de Suri’s.
  Men krijgt de neiging jouw ook zo te benaderen….waardeloos door ons eigen denken van enkele zogenaamde leidende figuren, men doet verstandig grappenmakerij los te laten, en zich met serieuze zaken bezig te gaan houden.
  De dames in kwestie laat men na uitkomen van het boek niet buiten de deur.. maar…innerlijke reactie als zij weer binnenkomen, daar heb jij weer een…leuk hoor..stom gedoe.


  Maak melding
 2. clark , je bent erger dan die bingo-klanten , want je verdiend geld met je boek , waarom zeg je niet dat je het geld, dat je ,met je boek verdiend, besteed om die bingo -klanten te helpen om uit hun ellende te komen . nee, hoor je lijkt wel . gek verdienen over andersman ellende


  Maak melding
 3. Das niet waar,dat de Bingohallen door merendeels door Surinaamse vrouwen worden bevolkt.Er zijn meer blankevrouwen dan Surinaamse,altijd maar weer dat overdreven gedoe.Dit weet ik omdat ik het gevraagd heb aan een blanke Bingospeelster,neen hoor zegt ze het klopt dat er veel zwarten zijn ,maar ze zijn niet in de meerderheid,zeker niet.

  Dus Clark,wel eerlijk blijven en niet doen alsof.

  BTW,ieder is vrij om te doen en laten wat ie wil,het ligt niet aan ons om ze te veroordelen pffffffffffff.


  Maak melding
 4. Goed zo Clark,
  Verbreek taboes met alle middelen. En gelukkig is de pen scherper dan het zwaard.
  De hele tap sjeng (bedek schande)cultuur heeft de surinaamse gemeenschap eerder slecht dan goed gedaan. Het heeft trauma’s in stand gehouden. Het heeft geestelijke ontwikkelingen belemmerd en maakt nog steeds slachtoffer zowel hier als in suriname. Wie de waarheid wens te begraven en graag binnen de muren van leugens leeft is zelf misdadig


  Maak melding
 5. Floortje, waarom mag de waarheid niet naar buiten komen?
  Is er al niet genoeg sociale ellende van deze “moeders” die ipv er te zijn voor hun kinderen en deze goed op te voeden, alleen maar in de Bingo oso’s te vinden zijn?

  Als Clarke de opbrengsten van het boek aan deze vrouwen zou moeten geven, dan gaan ze alleen extra Bingo vellen van kopen.

  Zie dit boek als een vorm van kritiek, zodat deze “moeders” eindelijk verantwoordelijkheid leren nemen en hun kinderen centraal stellen.


  Maak melding
 6. Ik moet dhr.Clark Accord helaas gelijk geven.
  Kande ding ai sa opo pikienso,dank zij dit boek.Ontspanning en verslaving zijn 2 verschillende fenomenen.
  Het zijn typisch de “bingo tanta’s” die gehoekt zijn op het voor hun verslavend spel en hun gezin daardoor erg verwaarlozen.Ik kan het weten want ben heel nauw betrokken bij dit “epicentrum”.Triest.


  Maak melding
 7. Er zullen enkele reacties zijn die Clark doen lachen van blijdschap en anderen zullen hem het voorhoofd doen fronzen.
  Kortom, het zal hem niets kunnen schelen zolang hij weer naar Suriname kan afreizen om zijn boek te promoten.
  Trouwens, het is een Accord truuk om zich over de rug van anderen te verrijken…………………onder het mom van taboe doorbreken.
  Hij krijgt mede door zijn ….de kans om Surinamers belachelijk te maken alsof de schande alleen bij anderen huist, dja in holland sani no e kibri en na dati meki den e wakka sondro sjing


  Maak melding
 8. goed zo. gooi ramen en deuren open. laat de wind flink doorwaaien in het surinaamse huis. komen we misschien sneller vooruit. zie je niet dat we stilstaan. struisvogel politiek heeft ons geen stap verder gebracht.


  Maak melding
 9. Vrij wel veilig Clark want anders ben je gedoemd te eindigen met …………..want is de toekomst van alle ……………..
  God heeft Adam en Eva geschapen


  Maak melding
 10. Tja, Clark Accord trapt met zijn boeken Surinaamse heilige huisjes in, doorbreekt taboe’s, en dat wordt hem niet door een ieder in dank afgenomen.


  Maak melding
 11. Gewoon het gedrag van een bepaalde groep vrouwen…ver beneden de 1 % van de Suned.

  Als jij ooit iets serieus wil ondernemen, is er nergens geld te lenen of te krijgen.

  Als het een goed plan is, gaan zij die de centjes hebben, ermee vandoor.

  Maar als jij jouw eigen mensen in kwaad daglicht wil stellen.
  Mi-boi dan staan ze voor jouw in de rij dan vliegen deuren en ramen open, dat jij zelf niet meer weet waar al die aandacht vandaan komt.

  Dus u ziet het mi-boi je moet, jouw mensen verkopen, dan maak jij zogenaamde vrienden. Ben je daar schandaalverkoper, dat zal taboe’s doorbreken toch, Mi no dinkie.


  Maak melding
 12. kabila jij ben vast een van die tantes die haar geld bij de bingo gaat vermorzen. ze veilig achter je PC durf je wel met stront te gooien. uit je woorden spreekt jaloerse frustratie.


  Maak melding
 13. en aan alle struisvogels als fllorte en kabila. boek een ticket naar australie daar huist je soort. vergeet een ding niet je kop onder het zand je enorme lichaam vrij zichtbaar voor een ieder. enige wat clark doet is het beest een naam geven.


  Maak melding
 14. Dat beest wordt soms vals en bijt dan ook zijn baasje omdat baasje niet echt het baasje is.
  Jaloers?
  Frustratie?
  Onzin allemaal, het is natuurlijk een schande als mensen hun huishoudgeld gaan verspelen en hun huis kwijtraken of hun kinderen niet te eten kunnen geven.
  Maar moet je en mag je jezelf verheerlijken verrijken om andermans leed en nood, gokken bestaat zolang de wereld bestaat.
  En is gokken etnisch gebonden en alleen iets van Surinaamse vrouwen, nee toch?
  Er is ook zoiets als eigen verantwoording en vrijheid, dus wie wil Bingospelen moet dat kunnen en met de gebakkenperen zitten als dat zover komt.
  Wie wil gaan schrijven over dit soort heilige huisjes moet ook op kritiek voorbereid zijn.
  Wat te denken van de chinezen die huis en haard verliezen door Majong en erger zelfs hun dochters.
  Durf de chinees te beschrijven in een boek Accord en sta open voor de consequenties en aan je loyalisten kan ik zegen dat ze niet klaarstaan wanneer je zal vallen, want vallen doen hogebomen altijd.
  De wind waait nu en houd je recht, maar een andere wind kan je omver waaien, misschien dat je dan hulp van de Jellinek krijgt…….


  Maak melding
 15. Clark, het spreekwoord luidt als volgt:
  Hoge bomen vangen veel wind. Zo,n hoge boom ben jij.
  Het is goed dat je de onderkant naar de bovenkant brengt.
  Heb je boek nog niet gelezen, ben het wel plan. Heb je een paar weken geleden gevolgd bij Pauw en Witteman.


  Maak melding
 16. Hoge bomen vangen veel wind..dan ken jij deze niet..hoge bomen maken meer troep op de grond dan lage bomen..daarnaast ontwrichten hoge bomen woningen uit hun fundament.


  Maak melding
 17. Mensen,

  Ik bemerk dat hier op de persoon gespeeld wordt. Het reageren op het inhoudelijke blijft dan achterwege.

  Majong, zoals ik het gekend heb in Suriname, wordt door de Chinezen fanatiek gespeeld. Bij zwaar verlies blijft die chinees in die gesloten gemeenschap en vervalt niet tot armlastige bedelaar.

  Clark Accord probeert een sociaal probleem, dat onder een groep Surinaamse vrouwen heerst, naar voren te brengen.De grootte van die groep vrouwen is mij niet bekend. Maar empirisch weet ik dat dit probleem van ‘verslaafd zijn aan bingo’ wel vookomt. En deze verslaving heeft haar negatieve uitstraling naar de opvoeding en scholing van de thuis achtergebleven kinderen(indien zij die hebben.)
  Let op dat ik praat over een verslaving van bingo, daar ik van mening ben dat iedere vrouw ook haar afleiding mag en moet hebben.

  Maar mag die afleiding leiden tot sociaal en zelf maatschappelijk verval?
  Ik denk dat dit de kernvraag is waarover wij het moeten hebben.

  Vele Surineds leven in een wereld van innerlijke ontkenning van hun echte werkelijkheid.Alleen ‘fu tap sjing’. Uit een aantal bovenstaande reacties blijkt dat ook zo te zijn.

  Clark Accord heeft een virus onder een deel van de Surinamers ontdekt. Het moet dus onze verantwoording zijn dat virus verder te analyseren en een medicijn daarvoor te vinden.
  En als dat medicijn een bittere smaak voor sommigen zal hebben, dan moet het maar zo.

  Vraag het maar aan de thuis gebleven kinderen die soms mama voor enkele dagen moeten missen, naar andere Surinaamse buren gaan met “mama is bingo gaan spelen(of soms dansie)en nog niet thuis gekomen en wij hebben honger”.
  Sommige van deze kinderen moeten maar zelf op zoek gaan naar geld of eten. Begrijp wat er dan kan gebeuren. De cirkel wordt dan rond.
  Een nieuw stuk verval naar het VMBO en HALT.
  “Mama, pe ju de?”


  Maak melding
 18. Srika nr 18..weet jij wanneer bingo heel erg was..nu is het niks…de tijd Cliphoeve…en zwerven over Zeedijk)dat was de tijd..no no na soso law oema drapi ini ding bingo oso. Verder..niemand speelt op de man..hij kan het liefst domein grond beheerder worden hij zal nooit een stuk aan zijn eigen mensen geven ..puur omdat hij negatief over hen denkt.(verkoop truc van de blakkaman)

  Daarom zoekt hij zijn geluk in dit soort rotzooi anno 2007 begint het teveel te worden (de wereld is veranderd)…als ik hem ooit tegenkomt, zet hij zijn poot niet in mijn huis, morgen is alles dan weer te lezen.


  Maak melding
 19. Bingo Srika. Aan jouw commentaar valt geen speld tussen te krijgen.
  Tap Sjing na wang sranang hebbie
  Tap Sjing na wang sranang hebbie
  Tap Sjing na wang sranang hebbie
  Tap Sjing na wang sranang hebbie
  Tap Sjing na wang sranang hebbie
  Tap Sjing ……….
  Het kan niet genoeg herhaald worden


  Maak melding
 20. Dont shoot the messenger.
  De kunstenaar krijgt het altijd zwaar te verduren. Binnenkort worden er vragen gesteld in de 2e kamer, de mensen moeten tegen zichzelf beschermd worden. Heeft er iemand er aan gedacht dat er voor gokverslaafden bij holland casino een limiet staat. Die arme verlaafde Surinamers die op de wallen hun huurgeld + schoolgeld+nuongeld uitgeven; uithuis gezet worden, kinderen aan hun lot overlatend daar mag niet over gepraat worden. Ach rot toch op met jullie kleinzieligheid.


  Maak melding
 21. ik heb een keertje een documentaire gezien van bejaarde witte vrouwen die al hun geld door de machines jagen in holland casino.het zijn niet alleen de surinaamse vrouwen die gokken.zij gaan naar die grote hal in amsterdam omdat de drempel daar veel lager is.die oma,s gaan naar holland casino,ze eten wat daar verspelen hun a.o.w en pensioen en komen ook in problemen.het verschil met hun is,zij geven toe dat ze een probleem hebben en wij surinamers niet.en dat is jammer,er is hulp voor iedereen die geholpen wil worden,alleen moet je die hulp ook willen.dus ,clark heeft het kind gewoon bij de naam genoemd en nu moet hij voor sommige mensen bijna dood.jammer.

  groetjes leggs.


  Maak melding
 22. Hallo Mensen !

  Het gaat niet om zwart of wit. Het gaat om het feit dat een hele grote groep Surinaamse en ook Antiliaanse kinderen opgroeien zonder vader. Tienerzwangerschappen, Verwaarlozing, Seksueel misbruik, Geen geld hebben, isolatie, lage plaats op de maatschappelijk ladder (bv: Thuiszorg/Verpleging = hard werken voor weinig geld) en ook niet echt verbetering op de toekomst.
  Dat zijn de onderwerpen waar het om draait.

  Bingo is alleen gebruikt om deze onderwerpen aan te kaarten waar onze gemeenschap veel last van heeft.

  JAA kom maar hoeveel mensen/kinderen kent u die met hun vader zijn opgegroeit !!!!!!!!!!! Ja op 1 hand te tellen en kom aub niet met andere groepen zoals: Nederlanders, Marokanen, Turken, Chinezen en Hindoestanen Je kan zeggen wat je wilt maar bij geen enkele groep laat de vader de kinderen zo vaak in de steek als de onze.

  Clark Accord schrijft alleen dit boek zodat we vooruit kunnen en hopelijk een keer die viceuze cirkel kunnen verbreken want onze kinderen en kleinkinderen verdienen het beste.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES