Economen: groei in Suriname moet merkbaar zijn

7

PARAMARIBO, 2 mrt – De economische groei die Suriname de laatste jaren doormaakt, moet beter merkbaar zijn voor de samenleving. Dit stelt de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Weliswaar is de groei op zich een hele prestatie, maar aan de andere speelt de gebrekkige uitvoeringskracht de regering parten.

Dit maakt dat de verbeteringen in de economie niet overal goed merkbaar zijn en er allerlei scheve verhoudingen ontstaan. “We kennen geen absolute armoede en ik wil geen politiek ermee spelen. Er is scheefheid. Mensen zijn onbeschoft rijk, terwijl anderen heel arm zijn, maar we zijn geen Haïti”, zegt VES-voorzitter Sylvano Tjon A Hung tegenover de Ware Tijd.

Door de uitvoeringscapaciteit missen ontwikkelingsprojecten hun doel. Aan de intenties is het niet gelegen, getuige de prestaties. “Maar we zijn niet zo happy met de kwaliteit van het bestuur en de manier waarop de verhoogde inkomsten, die hele groei, wordt gedistribueerd onder de bevolking”, aldus Tjon A Hung. En dan is er nog het onderwijs dat zich maar niet aanpast aan de eisen van de tijd.


7 REACTIES

 1. De grootste oorzaak is dat het geld niet eerlijk verdeeld wordt. Zolang er veel corrupte politici in de regering zitten die hun eigen zakken eerst vullen en zolang de rijken geen belasting hoeven te betalen naar vermogen zal de contrast erg hoog zijn tussen arm en rijk. Elk burger in Sur moet gescreend worden door de belasting dienst en hij moet eventueel kunnen aantonen hoe men deze kapitaal heeft vergaard. Er komt dan genoeg geld vrij voor de armsten.


  Maak melding

 2. Begin het wettelijke minimum loon te liniëren aan de werkelijke armoede grens !

  Als de regels voor ondernemers niet zo gecompliceerd zijn en er politieke stabiliteit heerst zullen de bedrijven echt niet vertrekken naar landen met een iets lager minimumloon in de regio omdat de bedrijven die vooral voor de lokale markt produceren ook zullen proviteren van die enorme binnenlandse consumptie.

  Ik denk dat de koopkracht die dan ontstaat een zodannige “multyplying affect” zal hebben dat Suriname het welvarenste land in het Caraïbische gebied word.


  Maak melding

 3. Het legertje junkies is groeiende;

  Het aantal dak- en thuislozen neemt hand over hand toe;

  Een aantal zwerfkinderen vormt hier en daar gangs, roven, brengen drugs aan de man en wat dies meer zij;

  Notoire drugsholen worden maar niet opgerold.

  Er zijn tal van vormen van verkapte prostutitie onder vrouwen die er alleen voor staan. Die “vaders” zijn veel al bezig weer een andere ongelukkig te maken.

  Is dat groei?


  Maak melding

 4. wij moeten in su geen vergelijk gaan maken tegenover andere landen wij moeten in su zorgen dat de armoede in suriname verdwijnt en niet gaan vergelijken daar hebben de suris niets aan .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.