Zuid-Korea wil Surinaamse oorlogsveteranen eren

3

PARAMARIBO, 24 feb – Zuid-Korea is er alles aan gelegen om Surinaamse oud-strijders te eren die in de jaren vijftig hebben deelgenomen aan de Koreaanse oorlog. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gedacht wordt aan het opzetten van een monument ergens in Paramaribo later dit jaar. Het nog handjevol levende vetereanen uit de groep van ruim honderd is blij.

Uiteindelijk kan toch blijvend erkenning komen voor hun offer als deelnemers in het Nederlandse contingent. Twee hebben de strijd niet overleefd. “Het is goed voor het nageslacht om te weten dat ook Surinamers in Korea hebben gevochten. Hun bloed heeft ook daar gevloeid, waardoor het land nu een ontwikkeld land is”, zegt voorzitter Fred van Russel van de Vereniging van Surinaamse ex-Koreagangers tegenover de Ware Tijd.

De vorm van het monument is nog niet duidelijk, evenmin als de plaats waar het te staan komt. Zuid-Korea heeft Suriname in feite ietwat overvallen. “Samen met het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeleid en verschillende commissariaten zijn we bezig na te gaan waar een geschikte plek is om het monument neer te zetten”, zegt Frederik Boekstaaf van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


3 REACTIES

  1. Er zijn echt meerdere Surinamers in de oorlog in Korea geweest.Met behoorlijke trauma’s zijn ze teruggekomen.Een monument voor hen,al is het wat laat is zeker op zijn plaats.Het verleden kan dan nog spreken zogezegd.Het zou mooi zijn als al de namen van de strijders erop komen te staan.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.