President Venetiaan: gezag geldt in heel Suriname

19

PARAMARIBO, 24 jan – Het gezag van de overheid geldt voor elk deel van het Surinaams grondgebied. Dit zegt president Ronald Venetiaan naar aanleiding van vragen in het parlement over een incident, waarbij een burger zelf schadevergoeding heeft geïnd bij een ander. Het incident heeft plaatsgevonden in de grensplaats Albina, in het district Marowijne.

De dertienjarige Regillio Brunswijk heeft op het plaatselijke politiebureau 12.500 dollar schadevergoeding uitgekeerd gekregen van een winkelier die hem eerder zou hebben beschoten. De hoogte van de schadevergoeding is bepaald en opgeëist door Leo Brunswijk. Leo is een broer van voorzitter Ronnie Brunswijk van coalitiepartner A Combinatie. Parlementariër Jiwan Sital noemt het incident zorgelijk.

Het heeft er veel dat het snelrecht zijn intrede heeft gedaan in bepaalde delen van het land. “Ik maak mij zeer bezorgd dat toppers van politieke partijen schadeclaims gaan innen zonder dat de rechter eraan te pas komt. Wie bepaalt de hoogte van het bedrag”, zegt Sital. Venetiaan zal zich nader laten informeren, maar aan de aanwezigheid van het centraal gezag mag geenszins worden getwijfeld. ”Wij kunnen niet anders dan aangeven dat heel het grondgebied valt onder het centraal gezag, omdat er zich anders internationaal incidenten kunnen voordoen die niet te overzien zijn.”


19 REACTIES

 1. Deze idioot van een president met een salven mentaliteit, strooit zand in de ogen van de burger. Hij is alleen baas in zijn koloniaal huisje.

  Suriname wordt op grote schaal leeg geroofd.
  Vraag het maar aan mensen die in het binnenland zijn geweest. Het is een grote wild westen. Hij heeft een coalitie met leeghoofden.

  Shame on you president apenopvoeding.


  Maak melding

 2. natuurlijk heeft die winkelier betaald je hoord het al brunswijk . wat wilde je dat deze man dood werd gevonden op straat of een granaat werd gegooid in zijn huis waar bij hij en zijn gezin om het leven kwamen.brunswijk is nog steeds de baas in marowijne


  Maak melding

 3. Dat is wat ik eigenlijk bedoel met de bandelozen in Brunswijk kondre.Ronny Brunswijk en zijn familie zijn heer en meester in het distrikt Marowijne.Brunswijk heeft houtconcessies in bezit genomen en de overheid kijkt de andere kant op.Ronny Brunswijk loopt met wapens te zwaaien langs een voetbalveld en de overheid kijkt nog meer de andere kant op.Brunswijk heeft de macht in het land. Niemand kan hem tot de orde roepen.Chapoooooooooooooo, sufferd Venetiaan


  Maak melding

 4. Wat is hier fout dan ? je brengt iemand lichamelijk zware schade toe , en er word een schade vergoedeing geiest dan is het toch logisch dat je betaalt . erger nog deze meneer zou gewoon in bak moeten gaan zitten .als parlementarier zou ik eerder varagen stellen over het feit dat deze winkelier nog vrij rondloop . want mischien is deze man onbehandelbaar , en zou dus TBS met dwangverpleging moeten krijgen .


  Maak melding

 5. Dit is enkel in wilde ongeciviliseerde landen mogelijk zoals suriname, togo, rwanda, nigeria, denegal, ethiopie, somalie, ghana, bana, liberia, enz.


  Maak melding

 6. nu moet jij joe gezag laten gelden meneer de president. hoe is dit nou mogelijk dat iemand die in het parlement zit zoiets kan vlikken er is spreek woord die zeg je kan de man uit de goot halen maar de goot niet uit de man halen .geld voor brunswijk hoe is het in gods naam mogelijk dat iemand die alls ik het goed heb de lagere school alleen maar heeft afgemaak in het parlement komt ,ik heb er wel begrip voor dat men de ndp buiten spel wil zetten maar niet zo echt waar lijk een bakove winkel


  Maak melding

 7. Chineze winkelier krijgt zijn 12.500 us dollar terug.

  Vandaag is de rechtstaat hersteld.De familie brunswijk geeft geld terug en wacht onderzoek en eventuele vervolging af in zaak..

  als dat in de krant staat ,geloof ik pas in het gezag van Venitiaan


  Maak melding

 8. Vtje weet precies met wie hij in zee is gegaan..
  Van een domoor hoeft men niks en ook niks anders te verwachten, dan idiotie..Dus Vtje tang tikie, ti afoeroe wie srefie sa opo en potie ing recht.

  Heeft de meerderheid dit gekozen….
  nee toch…

  Vtje. zit gewoon te lulen met kleine groepjes
  boeven belangen.

  Vtje nogmaals een advies ga weg met deze bende.
  Het begint niet, het is gewoon te veel geworden.

  De winkelier in kwestie s.v.p zijn geld binnen kortst mogelijke termijn terug, geven. met “staats” schade vergoeding….de staat is verantwoordelijk voor dit gedrag.
  Dit moet men weten.. …de staat is verantwoordelijk voor het gedrag van de afperser(s) en tegen de dader(s) moet procesverbaal worden opgemaakt en uit functie worden gezet, daarna voor de rechter.


  Maak melding

 9. Yo Sranang mang,

  In een democratisch land wordt je gestraft door de rechter??? Het is niet de bedoeling dat mensen zelf het recht in eigen handen nemen, anders wordt het wel een grote puinhoop!! We kunnen dan net zo goed al die Djoekas die par´bo onveilig maken overhoop knallen, is dat wat je voor ogen hebt???


  Maak melding

 10. Een Chinees die om wat voor redenen dan ook, wederrechterlijk een ander verwond is ambtshalve vervolgbaar. Ook al komen partijen tot een deal. Het blijft een schulddelict!


  Maak melding

 11. Ronnie die ziet ze vliegen tijdens e’t slingeren.
  Hij gelooft dat ie een ieder aan kan, maarrr
  mang de moro mang.
  Hij moet die rotzooi maar eens met de verkeerde proberen.
  Wil hij voor al z’n duizend neefjes opkomen??
  Wat is die ni99er????????
  King of the jungle of zooooo???
  Hij is een parlementslid en kan dat woord niet eens spellen laatstaan schrijven.
  Hoe is dat in godsnaam mogelijk???
  Ik verkies bouta 1000 maal boven al die ratten in het parlement.


  Maak melding

 12. Jullie reageren hier allemaal zonder kop !en pleiten de chinees helemaal vrij , als ik het was zou ik ook een schadevergoeding eisen ,12000 is gewoon te weinig , dzez gekke chinees moet gewoon terug naar china gestuurd worden . want als hij dit in china had gedaan , dan was ie standrechtelijk gexecuteerd , en zijn organen verkocht . zijn lichaam vervolgens tentoongesteld in Europa .


  Maak melding

 13. Jullie reageren hier allemaal zonder kop !en pleiten de chinees helemaal vrij.

  Sranang mang

  Ik lees nergens dat die chinees wordt vrijgeplet!!!! Er wordt gezegd dat alleen de rechter een verdachte moet straffen en niet een burger die het recht in eigen hand neemt!!! Anders kunnen we net zo goed alle dieven en rovers doodschieten, en volgensmij werkt het zo niet in de Maatschappij!!!!!!!
  Hoop dat je het nu wel snapt!!!!!!


  Maak melding

 14. @ sranang mang

  ik vind jou opvatting helemaal belachelijk. In een democratisch land hoort alles door de rechter te worden bepaalt. Als je als top van de coalitie mensen geld kan opeisen, wat blijft over van onze samenleving? Misschien probeert die jongen de winkelier te roven, wie weet. Zo niet, dan moet die winkelier worden bestraft. Schade vergoeding, opgenomen in ziekenhuis of een haar verdwenen.

  Hoe dan ook, het kom erop neer dat in een democratisch land de rechter bepaalt, en niet de familie van een parlementslid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.