maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname wil meer dan alleen geld uit bauxiet

Suriname wil meer dan alleen geld uit bauxiet

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 jan – Suriname gaat voor meer dan alleen maar extra opbrengsten uit de winning van bauxiet. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij windt er geen doekjes om dat ook het geld meetelt. De industrie zal veel meer moeten opbrengen de komende veertig jaar. Er spelen ook nieuwe punten.

“Behalve het vergroten van de government take, gaan we ook rekening houden met het milieu en sociale aspecten. Dat zijn zaken die allemaal zullen worden meegenomen bij de onderhandelingen”, zegt Rusland. De onderhandelingen met Alcoa en BHP Billiton beginnen mogelijk dit jaar al. Coalitieparlementariër Winston Jessurun heeft gewaarschuwd voor herhaling van de geschiedenis.

Suriname moet benadeling koste wat kost voorkomen. “Alles wijst er nu op dat Suriname een geïntegreerde bauxietindustrie in West-Suriname kan vergeten als het gaat om Alcoa en BHP Billiton. We zullen door deze maatschappijen gemanipuleerd worden om te blijven functioneren als grondstoffenleverancier”, aldus Jessurun. Hij heeft liever dat de voorraden geveild worden om ook andere bedrijven aan te trekken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. Alcoa en BHP Billiton heeft Suriname al leeg gehaalt. Jullie weten ook dat Suralco over een jaar weg gaat. Albina word straks een spookstad. 40 jaren lang en onze Sranangmang even arm. Alcoa en BHP Billiton hebben jullie niet nodig. Waarom altijd met bedrijven praten en niet met je eigen Sranangmang. Onze Sranangmang doen het zware werk en niet de directeuren van Alcoa en BHP Billiton. Alles zelf doen, jou eigen werknemers hebben jaren ervaring en ze kennen het werk heel goed. Bauxiet zelf verwerken door je eigen mensen. BLIJF ZELFSTANDIG!


  Maak melding
 2. Brada Gregory,

  Go for it.

  Reeds 40 jaar geleden hadden wij meer uit onze natuurlijke hulpbronnen moeten halen, maar dat durfden wij niet of mentaal waren wij er kennelijk nog niet klaar voor, maar nu zeker wel. Maar waarom ging het voorheen eigenlijk mis.

  Omdat het intellectueel kader dat dat toen voor mekaar had moeten krijgen en er kennelijk nog niet klaar voor was, niet over een ‘waarachtig patriotisme’ beschikten.

  Ir. Essed als bijvoorbeeld, een goed opgeleide econoom notabene, liep rond in Suriname als tezijn ‘een oog koning’, terwijl de rest hem maar blind achterna holde. Dit met als gevolg dat dit project, het stokpaardje van de NPS, het zogenoemde ‘West-Surinameplan’, eigenlijk gedoemd was te mislukken.

  Meer dan de helft van Surinames zogenoemde 3.4/10 miljard Nederlandse ontwikkelingshulpgelden werd er tegenaan gegooid, en meer zou er volgen als de militairen er niet tussen waren gekomen.

  Een ‘parlementair-ongecontroleerd’ actie van een man wiens kennis en ambitie veel meer tengoede van de Surinaamse economie had kunnen komen, indien blind-vertrouwen en overmoedigheid van de man zelf, niet de overhand had genomen.

  Dit bewijst dat een goede buitenlandse opleiding niet bijvoorhand een garantie voor succes hoef tezijn bij aankomst in het land van herkomst. Omdat de opgedane kennis in het buitenland veelal niet op dat land van herkomst is afgestemd, en die fout maakte niet alleen Ir. Essed. trouwens ook hij had zijn gebreken.

  Veel buitenlandse afgestudeerden uit zogenaamde Derde-Wereldlanden, denken veelal dat zij bij terugkomst in het geboorteland, als vanzelfsprekend de eerste viool behoren te spelen t.o.v. die studenten die in het thuisland of in het caraibischgebied gestudeerd hadden. Een grove misvatting vanwege het suprioriteitsgevoel welke hen in het buitenland aangepraat wordt.

  Maar die houding merk je ook heel sterk bij vakantiegangers, voornamelijk Afriden, die bij terug keer in het land van herkomst, moeite hebben zich te matigen en zich vaak betweterig gedragen vanwege een zogenaamde “meerwaarde”.

  Trouwens, die houding wordt veelal ook gevoed in de thuishaven, de neiging het op handen dragen van iemand die bijvoorbeeld ‘uit Holland of Amerika’ is gearriveerd. Dat is ook de oorzaak geweest dat Ir. Essed blind en ongecontroleerd zijn gang kon gaan met alle gevolgen van dien, dit in vergelijking bij de aanpak van Staatsolie Suriname.

  Vandaag anno 2007 is men van dit fenomeen schijnbaar bewuster geworden, en weigeren zogenaamde Derde Wereldlanden zich'” Derde-Wereld” te gedragen oftewel minderwaardig t.o.v. een buitenlandse studie of opleiding.
  Een positieve ontwikkeling die je nu ook merkt in houding en gedrag van een bepaalde groep intellectuelen in ons midden.

  Trouwens, van een universiteit dat de naam draagt van een vrijheidsstrijder, Anton de Kom, mag aangenomen worden dat haar studenten of afgestudeerden, zich trots, strijdvaardig en vooral waardig gedragen.

  Ir. Essed was een groot denker, maar zelfs grootdenkers mag je niet ongecontroleerd hun gang laten gang, zonder verantwoording af te leggen over hun handelingen, hoe pijnlijk zij dat soms vinden. Maar hopelijk is hieruit een les geleerd die nu ruimte schept voor nieuwe kansen.

  Zal de huidige generatie nu wel haar kansen grijpen, zoals eerder in de periode 1980 vaak op gehamerd was ? Het begint er nu wel op te lijken, dat de Revolutie uiteindelijk haar vruchten zal afwerpen.

  ‘Wat wij zullen hebben is waarvoor wij zelf voor gestreden hebben en wat wij zullen zijn is wat wij van ons zelf gemaakt hebben’, woorden van Desire D. Bourterse (1982).

  Soso Lobi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES