Euro wordt veel te duur voor import in Suriname

7

PARAMARIBO, 8 jan – Goederen uit Europa worden steeds duurder vanwege de hoge wisselkoers voor de euro. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. Het is dan ook hoog tijd voor een omslag bij importeurs. Er zal moeten worden afgestapt van het traditionele importeren en gezocht moeten worden naar alternatieve leveranciers.

Die moeten met name gezocht worden in de Verenigde Staten en binnen de Caribische Gemeenschappelijke Markt, Caricom. Vooral de laatste kan extra voordelig blijken. “Ik denk dat we moeten kijken naar mogelijkheden in het Caribisch Gebied, omdat we dan tegen het nultarief kunnen importeren; dus andere markten om te importeren”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd.

Aan de andere zou het bedrijfsleven moeten inspelen op de dure euro door meer te exporteren naar euromarkten, “om betere prijzen voor onze producten te krijgen.” Dit zal ook de eigen concurrentiepositie ten goede komen. Totnogtoe zijn bananen het enige product dat grootschalig wordt afgezet in Europa. Ook worden kleinere hoeveelheden groenten en fruit geleverd.


7 REACTIES

 1. Wie kan een UP-TO-DATE lijst leveren met goederen die Suriname IMPORTEERT?

  Deng les mang dape anga deng koni mini-ster foe na regering e importeer te nanga eksie anga merkie volgens mie toe:-)


  Maak melding

 2. Als ik het wel heb, dan komt het merendeel van de door suriname geimporteerde handelsgoederen niet uit Europa, maar uit landen die hun exporten het liefst in dollars afhandelen. Als je de importen uit Europa beter bekijkt, gaat het veelal om pakketen die uiteraard een waarde vertegenwoordigen, maar niet of in elk geval in mindere mate bedoeld zijn als handelszendingen. Het versturen van deze pakketten is ook niet afhankelijk van de valutakoersen, maar van familiebanden. We sturen geld en goederen naar Suriname omdat we onze familieleden willen steunen.
  Het exportverhaal van de minister zal ook niet veel uithalen. De traditionele bulk van de exporten (bauziet en nu aardolie) betreft ook dollartransacties. Of de export van landbouwproducten naar Europa en met name naar Nederland (tijdelijk) zal kunnen profiteren, is aan de efficientie waarmee producenten en exporteurs zullen reageren.
  Minister Marica moet zich niet blindstaren op conjucturele zaken, maar zich vooral bezighouden met structurele verbetering van de surinaamse productie. Geen idee of dat het geval is. Wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

 3. Laat Nederland voor een aantal zaken links liggen, ga verdragen aan met nieuwe opkomende economieen, landen als China (waarmee volgens mij al een handels contract is gemaakt), landen uit oost europa, afrikaanse landen etc… Er zijn veel landen die buiten de heersende wereld handelsverdragen vallen, deze landen kunnen elkaar toch ook helpen.


  Maak melding

 4. Mi-boi de houding(denk wereld in je bovenkamer) moet jij veranderen..niet dom blijven doen..ai-boi.. ik weet het niet meer, als het duur is gaat men logischerwijs waar het goedkoop is of zelfs goedkoper is..


  Maak melding

 5. Als men de economie een duwtje in de rug wilt geven, zal de regering de belasting voor de Sur./Ned die voor goed terug willen moeten verlagen.
  Misschien dat men beter kan investeren in eigen land en zodoende spullen inkopen in de regio.

  Janny.


  Maak melding

 6. De idioten klagen maar. Maar een dure euro maakt de export naar Europa goedkoper.

  Maar ze zitten op hun kloten in plaats van te produceren.

  ahahahahahhah


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.