donderdag, april 11, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname wil goede toekomst betalen uit mijnbouw

Suriname wil goede toekomst betalen uit mijnbouw

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 jan – De Surinaamse samenleving zal de komende decennia meer moeten merken van de opbrengsten van productie uit zijn grondstoffen. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Grotere veiligheid, sociale voorzieningen en een goede levensstandaard moeten binnen bereik te brengen zijn. De doorslaggevende stap zal reeds dit jaar genomen moeten worden.

“We zullen goede contracten moeten sluiten met de grote maatschappijen, die in de mijnbouw zullen investeren”, zegt Rusland. Het betreft bauxietwinning in West-Suriname, goud in het Nassau-gebied en offshore aardoliewinning. Meer dan ooit zal het maximaal haalbare nagestreefd moeten worden. Fouten uit het verleden moeten een goede les vormen bij de komende onderhandelingen.

De resultaten moeten duurzamer worden. “We moeten ervoor zorgen dat we de inkomsten daaruit veilig stellen voor een langere periode. We zullen besluiten moeten nemen die de toekomst van ons land gaan bepalen”, aldus Rusland. Onder meer de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven wil dat de positieve effecten van wereldmarktprijzen voor grondstoffen, merkbaar worden in de economie.

opening
Fernandes Express
BODO Party

13 REACTIES
 1. Als zij in de jaren ’80. zo moesten brullen dan was er geen Staatsolie…
  Tapoe na gebrul, en ga hard met weinig middelen als in de jaren ’80 aan de slag..
  Dan resultaat sa di rusland, maar leg e leg uit soso uitbuiters joe sa finie.
  Potie Sranang ini eeuwen probleem.


  Maak melding
 2. De huidige regeerders in Suriname hebben geen ballen in hun bezwete onderbroeken.Ze durven de zeer nadelige contracten met de multinationals niet open te breken.

  Kijk maar naar president Poetin van Rusland.Zijn voorganger Jeltsin had aan Shell, een zeer lucratieve gasconcessie toegespeeld.

  Het Sachalinproject is het grootste aardgasproject ter wereld.Shell kreeg de concessie voor zeer weinig geld van Boris Jeltsin. Rusland zou pas na 10 jaren na aanvang van de exploitatie betaald worden.

  In die 10 jaren zou Shell meer dan 100 miljard US dollars verdiend hebben.Rusland zou afgescheept worden met enkele miljarden dollars.

  Poetin heeft het contract nietig verklaard en Shell kreeg een mindere aandeel in het project en ze moeten nu ook meer gaan betalen voor de investeringskosten.In het vorige contract had Shell bedongen dat het grootste deel van de investeringen door Rusland betaald zou worden.

  Door Poetin zijn ook alle corrupte onderhandelaars de laan uit gestuurd. Shell is nu door Rusland aangepakt op een manier zoals het in Nederland toegaat als buitenlandse bedrijven in Nederland willen investeren.

  Kijk ook naar http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding
 3. Ja ze durven niet en kunnen alleen de arme mensen pesten door steeds de prijzen te verhogen. Poetin van Rusland heeft gelijkt en dat kan Suriname toch ook doen. Waarom pakken ze het goudbedrijf niet af. Niet vergeten dat het bedrijf weer door verkocht is. Suriname kan zeggen hee! meneer! we kennen jou niet en willen geen zaken met je doen en nu oprotten zeggen. Gaat het moeilijk dan geef ze maar 10 procent, als het bedrijf maar in Surinaamse handen komt. Toch een goeie tip he. Jullie kunnen me later wel betalen. De vraag is durven jullie wel of zijn jullie bang. We zien wel. Kijk Suralco gaat straks weg. Wat doen jullie met de machines. Neem het over en geef ze niks. Zo kunnen jullie zelf voor de alminium zorgen. Geven jullie de laatse bauxiet vindplaatsen ook weg? Of zijn jullie alleen maar tevreden over de 30.000 van Wereld Natuurfonds.


  Maak melding
 4. goede voornemens .maar ik heb gehoord dat Sur.maar 5% krijgt uit de goudexploitatie door de canadezen en zij 95%. dit is echt om
  als surinamer trots op te zijn .en zo zijn er
  nog meer gevallen(o.a. houtconcessies) waar we echt heel trots op zijn.wat zijn we toch
  blij en gelukkig en gezegend om zulke leiders
  te hebben. echt prachtig hoor !
  groetjes van baas fidie.


  Maak melding
 5. Olie of het zwarte goud. Het vuile olie oorlog in Irak koste America meer dan 150 miljard dollars. Het gekste is dat de dollar niet zo veel zakt ondanks de Amerikanen dollars blijft drukken. Zou het Suriname zijn, dan zeggen ze nee je dollar is nu 10 cent waard. Was Irak arm dan zou er geen oorlog komen. Europa en Amerika hielpen Irak om tegen Iran te vechten. Zelf leverde Nederland chemicaliën voor het gifgas. Daar zijn meer dan honderd Koerden aan gestorven. Door dit hebben de honden Saddam Hussein afgemaakt. Saddam Hussein, een man die van onkruid en vogels houdt kan nooit zo een wrede man zijn. Het zijn de blanken! Een Pakistaanse student heeft in Nederland geleerdt hoe je een Atoombom moet maken. Iran wil alleen een kerncentrale opzetten. Nu moet je Nederland over horen praten. Op het schoolterein in Saramacca zouden ze een waterpomp op zetten. In plaats van water kregen ze olie. Wat vertelden ze in Nederland, het is maar ijzeroxyde (roest van ijzer). Staatsolie is een zelfstandig bedrijf opgezet door Djarap. Waarom moest Djarap weg, ja zogenaamd met pensoen. Moest zo iemand vernederd worden. Ondankbaar zijn jullie! Als Nederland wist dat er veel goud en aardolie in Suriname zat dan zou Suriname nu nog steeds een kolonie zijn. Bouta wilde Staatsolie zelf verkopen. Bruggen werden gebouwd door Bosje. Palmolieplantage en een paar bruggen vernield door Brunswijk. Brunswijk verkochte zelf het Surinaamse hout voor een paar dollar en verwaarloosde de Palmolieplantage. Als ze weten dat er veel aardolie in Suriname zit, dan komen de Amerikanen en Nederlanders met kralen en spiegels en nemen Suriname in. Misschien China.


  Maak melding
 6. Theorie 100, praktijk 0,01 helaas. Dat is waar het iedere keer weer op uitdraait. De helft van dit klein land leeft in schrille onmin met overigen hoe dan?

  Hoe willen we vooruitgang als grote groepen gekwalificeerde mensen, doorbetaald en al uit het arbeidsproces worden gelicht enkel en alleen omdat zij anders denken?

  En daar maken alle regimes zich aan schuldig.

  Misschien wordt het mogen beter, ook al………


  Maak melding
 7. Minder “wishfull thinking” en meer doen. Jaar in, jaar uit “roepen” Surinaamse politici allerlei punten om het land beter in te richten (te ontwikkelen) maar ze voegen nooit de daad bij het woord. Zo kan ook ik minister zijn.


  Maak melding
 8. bonoo heb je ook gehoord dat die canadezen, 300 miljoen dollar per jaar investeren voor die 95% en dat suriname 0% investeert voor die 5%?
  We moeten investeren.


  Maak melding
 9. ja het is een mobele srteven van de heer Venetiaan.
  maar vraag je zelf eens af waaraan al frofits en de drie miljard ontwikkelngs gelden zijn gebleven??????

  Er is tot op[ heden een behoorlijke politie bureau of een stabiele parlements gebouw opgetrokken. dit riekt nar gebakken lucht.
  beware of it.

  de wakaman


  Maak melding
 10. De multinationals gaan opnieuw onderzoeken of het haalbaar is om westsuriname , benzdorp lely etc te ontginnen.
  Er liggen een reeks van onderzoeken al klaar die al aangeven dat het rendabel is.
  De prijs op dit moment van goud/aluminium /kaolien etc bepaald of iemand wil investeren.
  er begint ook al een soort schaarste op te treden in de producten.
  Suriname doet er goed aan om na zoveel jaar geleerd te hebben hoe je het moet doen, het een keertje zelf te doen. Zeg tegen de Multinationals, vooral de bauxiet van westsuriname dat er geen contractverlenging plaatsvindt.
  ontgin de bauxiet zelf , droog het en exporteer het naar landen als china of elders. alles wat je dan ontvangt is van suriname. je hoef met niemand te delen.
  We hoeven geen projecten als paranam meer.
  laat ze vertrekken. het is allemaal achterhaald. het is leuk om in de wereld bekend te zijn dat je aluminium produceert, maar niet leuk dat je bijna niks ontvangt. de rijkdommen in de bodem is van suriname en niet van een buitenlandse mogendheid of zo.
  of een goed contract.
  alle investeringen uit het verleden moet meteen betaald worden(900mln uit het ontwikkelingshulp is in west-suriname geinvesteerd)die moet meteen betaald worden.
  Alle opbrengsten in de toekomst moet gewoon 50-50 verdeeld worden. of door het verlenen van concessie moet suriname automatisch 50% van de aandelen van het bedrijf verkrijgen. werknemers en aannemers uit suriname moeten als eerste aangetrokken worden. pas als er geen mogelijkheden meer zijn, mag uitgeweken worden naar andere landen.

  barca


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES