Surinaams leger wordt volledig in ere hersteld

19

PARAMARIBO, 26 nov – Het Nationaal Leger zal volledig in ere worden hersteld. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Na de woelige jaren tachtig en de materiële schaarste van de daaropvolgende periode, is het hoog tijd voor een drastische ommezwaai. Het herstel zal merkbaar zijn in verscheidene opzichten.

“Dit gaan we niet alleen materieel doen, maar we werken ook naar een grotere professionele organisatie. Ik heb ambities en het leger is in beweging, we gaan voor vernieuwingen en successen”, zegt Fernald tegenover de Times of Suriname. Kazernes worden gerehabiliteerd en de aanwezigheid van het leger zal meer merkbaar zijn in bepaalde gebieden.

Tot die gebieden behoort Benzdorp in Zuid-Suriname, waar veel goud gewonnen wordt. De waarde van het leger wordt wel degelijk hoog ingeschat, kritiek ten spijt. “Het is absoluut niet waar dat het alleen kommer en kwel is in het leger. Ook is het een mythe dat de politiek het leger in de steek gelaten heeft”, aldus Fernald. Binnenkort is er een conferentie over de rol van de marine bij de kustbewaking.

De taken van grensbewaking en verdediging van de territoriale wateren moeten hoe dan ook uitvoerbaar gemaakt worden. Daarom wordt naar beste vermogen geïnvesteerd in materieel, zoals vliegtuigen. Een gevoelig punt blijft de financiering. Waar voor andere gebieden en sectoren makkelijker buitenlandse middelen zijn te vergaren, komt defensie er bekaaid vanaf.


19 REACTIES

 1. Die speelgoed hebben zij nodig om de corantijngebied te heroveren op de guyanezen.

  En ook het oostelijk deel weer inlijven bij suri, dat toegeëigend is door Fr.Guyana.

  De beesten in de politiek hebben het te druk met hun eigen zakken vullen, zodoende zijn Fr.Guyanezen en de Br.Guyanezen weg met de Zuidwestelijke en Zuidoostelijke delen van Surinen.

  Groeten,………..


  Maak melding

 2. Allemaal leuk bedoeld van minister Fernald, maar Suriname heeft helemaal geen leger nodig. Een kustwacht en een uitgebreid politiekorps is voldoende. Tegen Brazilie kan Suriname zich sowieso nooit verweren, Frans-Guyana zal Suriname niet bedreigen en Brits-Guyana is hiertoe al helemaal niet in staat. Dus wat is de zin van een leger?
  De enorme bedragen die het kost om een leger op de been te houden, kunnen veel beter besteed worden om de armoede te bestrijden, voor onderwijs en een behoorlijke gezondheidszorg. Bovendien is een leger eerder een bedreiging voor Suriname dan een middel om het land te verdedigen, zie Bouterse en de dictatuur van de jaren 80. Onmiddelijk afschaffen dus!


  Maak melding

 3. Mr Ivan ik zou eerst investeren in goeie opleidingen, werk, goeie medische zorg, huisvesting, een goeie water voorziening, een goeie elektriciteit voorziening, een goeie onderkomen voor de zwervers, goeie opvang voor bejaarden, het indammen van het drugs gebruik onder de jongeren, etc etc. Waarom wapens kopen die toch weer worden doorgesluisd naar de criminelen.

  Loeger.


  Maak melding

 4. Mooi!!

  Maar zou het niet nuttig zijn, om van ons leger, een bouwende kracht te maken?
  Het nut hiervan kan zijn;
  * Het leger staat ten dienste van de Surinaamse samenleving, dus laat het niet alleen een leger zijn om de grenzen te bewaken maar ook – zie Costa Rica – mee helpt om onze – want of men het wil of niet, al woon ik in Nederland, ik laat mij niet wegwerken als zijnde dat Suri’s uit Nederland niets te zoeken hebben in Ons Land.
  * Je leert de dienstplichtige om een nuttig vak te leren waar hij/zij wat aan heeft maar ook het land.
  * Wij moeten in deze tijd niet meer denken aan oorlogje voeren met bijvoorbeeld Guyana, maar samenwerken met elkaar – zie ook Frans Guyana en Brazilië.

  Kijk naar de kazerne(s), het zal de samenleving strelen wanneer deze bouwsels opgeknapt EN onderhouden worden.


  Maak melding

 5. het is belachlijk om te zeggen dat suriname geen leger nodig heeft.vergeet niet welke sluwe vos in het westen op de loer zit. trouwens,het is niet waar dat guyana niet in staat is om sur. militair te bedreigen. guyana heeft olv van jagdeo een betere leger dan wat sur. nu heeft. er mag dan armoede zijn, een goed leger is vereist !!


  Maak melding

 6. Ridder Ivanoe schijnt maar niet op te houden luchtkastelen te bouwen.Ten eerste: hij weet geen ene moer van defensie af.Ten tweede: heeft Sur. wel een leger nodig?


  Maak melding

 7. eeeyy Ivantje wat denk je zelf als je langs de kazerne rijdt???Doe je ogen eens open mang
  Je ziet militairen die hier en daar rond lopen Cq zitten; terwijl de karzerne plaats op een jungle lijkt begin daar aan wat te doen
  Discipline is ver tezoeken bij de NL
  Er is geen oorlog laat ze maar de kazerne als vast schoon houden doeiiiiiii


  Maak melding

 8. als een man dat vertrouwen mag genieten in het totstand brengen van zulke veranderingen dan is het mijn oud vak collega ,nu min. van defensie.Hij heeft in zijn carriere altijd steeds getoond dat vermogen te hebben dus heb ik er vertrouwen in! succes Ivan !!


  Maak melding

 9. het is goed dat het leger in ere wordt hersteld.Laten ze samen met de politie de misdaad bestrijden en ook de grenzen bewaken.Er zijn teveel Brazilianen en Chinezen in het land.. het volk zal ze dankbaar zijn. weg met de corruptie. Oorlog voeren zal niet nodig zijn. Niemand zal Suriname binnen vallen. Mocht dit toch gebeuren dan heb je nog altijd de VN.


  Maak melding

 10. Ach, in de jaren 80 was er gegeven moment ook heisa toen er materiaal zou worden aangeschaft door het leger. Bouta zei toen:” a kantoro mang abi eng pen fanodu fu skrifi, ma da sang unu wang gi na srudati”?


  Maak melding

 11. Bravo meneer Fernand. U bent een man met visie.Het Nationaal Leger moet goed toegerust worden om haar taken goed uit te kunnen voeren. U kunt goed high tech oorlogsmaterieel kopen in Rusland onder gunstige betalingsvoorwaarden.

  Wapens zoals:
  – lichte verkenningsvliegtuigen die 16 uur onafgebroken patrouilles kunnen uitvoeren.Aangeschaft door o.a. Indonesie en Zuid Korea.
  – supersnelle patrouille boten voor de kustwacht.Aangeschaft door India,Indonesie,Maleisie,Thailand.
  – radarapparatuur voor de luchtverkeersleiding als voor de militaire monitoring van het luchtruim boven Suriname om o.a.drugsvliegtuigjes en goudsmokkelaarseffectief te onderscheppen.Argentinie heeft recent radarapparatuur in Rusland gekocht.Dit in navolging van meerdere Zuid Amerikaanse landen.


  Maak melding

 12. zeker goed,maar met deze woorden moet er zeker wat gedaan worden aan de huisvesting voor de M.P.wat ook op de luchthaven werkzaam zijn lijk wel een krotwoning daar moet er wat gedaan worden zeker na hun diensttijd tot rust kunnen komen.


  Maak melding

 13. Mijn heer Winston Hermelijn,

  we hebben WEL een leger nodig, zodat die het Surinaamse volk op den duur weer kunnen helpen dmv het zuiveren van de corrupte politici…..

  Als men daarnaast ook he leger weet in te zetten om de ECONOMISCHE belangen van het land ten alle tijden veilig te stellen:

  1) grens met Guyana
  2) olie voor de kust
  3) vissery
  4) goud

  etc, dan gaan wij EINDELIJK goede tijden tegemoet.


  Maak melding

 14. Beste minister Ivan Fernald, schaf dat leger van je helemaal af, geef je volk te eten en goede huisvesting.
  Kijk naar het Midden-Amerikaanse Costa Rica,
  het meest welvarende land op de zuidelijke helft van jullie continent.
  Linksom


  Maak melding

 15. Heeft Fernald wel afgestemd met zijn president? Die heeft nog nooit te kennen gegeven positief te staan tegenover het leger. Hij is slechts president van enkele groepen in dit land.


  Maak melding

 16. Wie zegt dat Suriname geen leger nodig heeft, heeft het goed mis. In 1976 als kwartiermakers kwamen wij de Guyanezen al tegen. En wel tegenover het Coeroenie eiland op het Surinaams vasteland. Wij toen met onze oude Bren’s en karabijnen uit de tweede wereld oorlog en elke munitie die je kreeg genoteerd werden. soldaat W vijf kogels Soldaat K vijf kogels enz enz. Als wij onze kinderen straks uit noodzaak daarheen moeten sturen om te vechten(ik hoop niet dat het zover moet komen) dan met moderne, efficiente wapens en genoeg munitie.

  Sole


  Maak melding

 17. Je hebt tegenwoordig geen leger nodig als je ff een deal sluit met Amerika. Ze beschermen je wel als een ander land je wil aanvallen of als je wat wapens en materiaal nodig hebt. Kijk naar Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Ijsland.


  Maak melding

 18. Ivan je bent niet geschikt voor het leger,jij hoort voor de klas te staan,als je een militair verstand,had,had je nooit de afgedankte spullen van Nederland,geaccepteerd de kazerne
  ziet er uit.een leger heb je nog om jou en je corrupte regering weg te schieten,en onze grensen te beschermen.dus Ivano ga je taikwando lessen geven,of geef het Surinaams volk te eten,en begin de drugsdealers op te ruimen,ga maar achter tourtonne 6,zie die pimba huizen alleen maar kastelen. de regering weet wat er in het land gebeurd.misschien wil je een vliegtuig voor Gils aan schaffen en wil je het leger zogenaamd in herstelling brengen.

  Akuba.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.