zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijId-ul-Fitr Nationale vrije dag in Suriname

Id-ul-Fitr Nationale vrije dag in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 okt – Javaanse en Hindostaanse moslims vieren vandaag in Suriname Id-ul-Fitre of zoals de javanen dat noemen ‘Boddo’. Dit feest dat het einde van de vastenmaand markeert, wordt in diverse moskeeën in Suriname gevierd en is een nationale vrije dag.

Ook op het Onafhankelijkheidsplein is er een bijeenkomst waar voornamelijk Javaanse moslims aan meedoen. De Voorzitter van het Surinaamse parlement en leider van de Pertjajah Luhur, sprak de aanwezigen aan het eind van de dienst toe en wenste hen een ‘Eid Mubarak’.
Id-ul-Fitr

Hieronder kunt u enkele foto’s zien van de viering in de moskee aan de Keizerstraat.

Id-ul-Fitr

Id-ul-Fitr

Id-ul-Fitr

Id-ul-Fitr

Zie ook de reportage die we in 2002 in Suriname maakte: klik hier

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. Ik wens aan alle broeders en zusters in Suriname, Nederland en overal in de wereld een Eid Mubarak toe. En, vrede aan alle wereldbewoners.

  Suleyman


  Maak melding
 2. ik moet eerlijk zeggen dat ik geen voorstander ben dat er op de onavankelijk plein de einde van de ramadan of einde van de vaste maand word geviert daar ben niet mee eens voor andere nationale veestdagen wel maar dit niet doe het in de moskee of thuis . ik heb in suriname gewoond ik kan mijn niet herinneren dat dit toen gebeurde , zal weer politieke reden hebben ik vind niet dat jij andere met jou geloof moet (lastigvallen)ik zou graag andere hun mening hierover willen horen .


  Maak melding
 3. Om te beginnen wil ik Alle Surinaamse Moslim broeders en zusters wens ik een mooie Boddo of Id-ul-fitre toe.

  Ik ben een Christen en wil alleen maar wijzen op het FEIT dat er in Suriname al decennia lang mensen van verschillende ras en cultuur en GELOOF harmonieus vreedzaam naast elkaar samenleven.

  RESPECT voor elkaars traditie, geloof en cultuur is een BASIS voor een DEMOCRATISCHE maatschappij.

  In heel veel landen gebeurd niet NOG niet en destemeer mogen wij TROTS zijn op onze Suriname en eendrachtelijk GOD almachtig bedanken voor ZIJN genade over ons land.

  Ik hoop dat vele landen ons land zal zien als een VOORBEELD zullen volgen in de toekomst.

  Wang people, wang Natie, wang mooi Sranang.


  Maak melding
 4. Meneer/Mevrouw Du,
  Inderdaad ik vind dat relegieviering niet thuis hoort op het onafhankelijkplein.
  Ik durf te wedden dat 99% van de aanwezigen op het onafhankelijkplein geen echte moslims zijn.Ze hebben in de maand Ramadan niet gevast,maar willem gewoon aandacht trekken om zogenaamd Id Ul Fitre(einde vasten) te vieren.Maar als je niet hebt gevast dan hoef je dat toch niet te vieren.


  Maak melding
 5. Allereerst wil ik iedereen die gisteren of vandaag idh hebben gevierd of gaan vieren mubarakh idh wensen.

  ‘ik moet eerlijk zeggen dat ik geen voorstander ben dat er op de onavankelijk plein de einde van de ramadan of einde van de vaste maand word geviert daar ben niet mee eens voor andere nationale veestdagen wel maar dit niet doe het in de moskee of thuis . ik heb in suriname gewoond ik kan mijn niet herinneren dat dit toen gebeurde , zal weer politieke reden hebben ik vind niet dat jij andere met jou geloof moet (lastigvallen)ik zou graag andere hun mening hierover willen horen .

  du’

  Het zou gepast geweest zijn als bovenstaande persoon eerst de beleefheid had kunnen opbrengen de moslims idh mubarakh te wensen om dan pas over te gaan tot zijn/haar beklag.
  Ben het overigens niet mee eens dat religieuze feesten thuis of in de kerk, in dit geval in de moskee, gevierd horen te worden.
  Maar aangezien er niet bij is vermeld, waarom idh op het Onafhankelijksplein is gevierd kan ik daar verder geen mening over geven.
  Het is wel overtrokken te stellen dat door het vieren van een religieus feest in de open lucht, daarmee anderen worden lastig gevallen.
  Wordt dat zo gesteld, dat zouden processie’s, fakkeloptochten e.d. die met geloof te maken hebben en ook buiten plaatsvinden, niet meer mogen.
  Een beetje tolerantie naar elkaar toe is nodig om vredig naast en met elkaar te leven.


  Maak melding
 6. Bij deze wens ik allen in Suriname te feliciteren met deze dag (Id-Ul-Fitre) en ditmaal ook erop te wijzen dat het gehele Surinaamse volk er ook erg trots op mag wezen op de wijze zoals wij al eeuwen elkaar de ruimte geven (in ruimste zin des woord) en respect jegens elkaars godsdienstige beleving.

  Of het nou gaat om het christen, hindoe, moslim, joods of welk gezinte dan ook, in ons warm Suriname (waar regelmatig enkel kritiek wordt geleverd) moeten wij ons van bewust zijn dat wij geen toestanden kennen zoals bijv. op Atjeh (indonesië), Noord Ierland(Katholieken/Protestanten) of elders waar mensen vervolgd worden of elkaar enkel vanuit religieuze overtuiging naar het leven staan.

  Beste mensen, laten wij deze vreedzame samenleving koesteren en ons van bewust zijn dat het ook onder de moeilijke economische omstandigheden goed toeven kan zijn in ons vredig Suriname.

  Vrede zij met U allen.


  Maak melding
 7. ook vanuit almere,wens ik alle moslims ied mubarak toe. moge Allah onze wensen vervullen.

  Speciaal reactie voor Mvr. Du . uw reactie is gebasseerd uit irritatie, iets waar het nergens op slaat. Het wordt tijd dat u ook moslima wordt, Dan pas gaat u het begrijpen en hoeveel wij offeren om in harmonie met elkaar te leven. Maar ja u………….

  U bent in elk geval welkom bij de religie lessen……….

  wassalaam…….. neetje


  Maak melding
 8. ik moet eerlijk zeggen dat ik met opzet de knuppel in de honden hok heb gegooit ,en ik sta 100%achter mijn mening dat voorop .over tolerantie gesproken ik wil niet alle moslims over een kam scheren . maar zou het niet zo moeten zijn dat een moslim zich meer toloranter zou moeten zijn tegen ieder mens die goed heeft geschapen moslim of niet en restpek hebben voor iedere mens en geloof want alls goed had gewil dat er een geloof op deze wereld was had hij dat ook gedaan . ik dank u


  Maak melding
 9. Allen een gezegende Id-Ul-Fitre en een Subdevali.

  Ai baja,Du,had je vroeger problemen met Moslims??? Toen je in Suriname woonde???Ik dacht het niet hé.Maar tja de VS en Europa heeft je gebrainwashed,niet anderen na praten,of sluit je anders bij G.Wilders of Pastors aan,kan je ,je kwakkie kwijt.


  Maak melding
 10. neutraal en du ,

  wat kan een ieder schelen als ze de onafhankelijkheidsplein hebben gebruikt om te bidden .
  Ieder heeft zijn eigen geloof en eigen mening .
  Maar jullie reatie en meningen keurt ik als eerste af .
  Bidden doe je niet in een moskee .
  je mag overal bidden .
  Zelf langs de weg .
  En neutraal ,als ik jou was ga ik geen woord uitlaten van dat 99% niet mee hebben gedaan met het vasten.
  Dat is hun zaak ,want mij hou je niet voor de gek,dan hou die persoon zich zelf voor de gek .
  Als je weet dat je geen moslim ben en je doet mee is ook niet slecht .
  Allah is God .
  Maar zoals die Neutraal en Du ,hebben bezwaren .
  Maar ga gewoon met ze mee .
  En hebben ook hun pret omdat ze op die dag vrij zijn .
  Waarom ga je je baas niet zeggen dat je gewoon naar het werkt ga omdat je geen moslim ben .
  Die dag is speciaal voor de moslim en de anderen die manieren hebben .
  En niet net ls jullie als Du en neutraal die geen manieren hebben .
  Geen respect voor Allah .
  Jullie zijn geen moslim en gaan die die mensen om hun eten .
  Bah echt te gek met jullie ,Du en neutraal.


  Maak melding
 11. dit het laaste wat ik over dit onderwerp wil zeggen.alls mijn mening geeft dat is het puur mijn mening gabaseert op wat ik zie en vind ja, dus niets met amerika en wie dan ook .en de vraag of ik ooit lastig ben gevallen of door irrietatie van moslims in suriname vind ik goede vraag daar heb jij een andere vorm van moslims ik heb in een straat in suriname gewoond met alle surinamers we vierden elkaars feest enz . maar ik blijf erbij dat wat voor geloof het ook mogen zijn niet op de onafankelijkheids plein . en alls wie dan ook het niet met mij eens is graag met argumenten en niet iemand anders de schuld van mij mening geven a.u.b niet waarom ik daar niet mee eens ben is om de simpele reden dat er ook andere geloofs in suriname wonen dit lijk me echt profoserend echtwaar , de naam zecht het al onavankelijkeplein alleen voor nationale gebeurtenissen niet iedereen is moslim in suriname gelukkig maar zo ik zeggen dus verbeter de wereld maar begin bij jou zelf dat was het weer oke


  Maak melding
 12. Rosa,

  Voor moslims is Allah God, voor cristenen is De heilige vader God, voor hindoe’s is Bhagwan God. Iedereen kent hem met een andere naam. Er is maar 1 God. De oorsprong van geloof ligt bij het hindoeisme. Kijk naar die mensen, ik heb nog nooit gehoord dat ze anderen hardhandig probeerden te bekeren tot het eerste geloof.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES